Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JakubSima

30.10.2012 01:40
JakubSima

XXX.XXX.81.180

Zdravím, milí přátelé zvířat :)

Jsem zkušený terarista a chovatel mnoha druhů zvířat. V současné době se mi uvolnila klec o rozměrech 1x0,6 x0,8m (š.h,v). Rád bych si do ní pořídil nějakého mazlika. Už jsem přečetl mnoho internetových článků o burundukovi, ale nemužu zjistit, jak moc je to vhodné zvíře na "ochočení a kontakt s lidmi". Pořídil bych si jen 1 jedince, kterému mohu zodpovědně věnovat několik hodin denně. Na některých stránkách píšou, že od malička zvykaná veverka je velmi zábavný společník, který si dobře zvykne na kontakt s člověkem, někde zas píšou, že je to zvíře vhodné na pozorování. Poraďte tedy,prosím. :) Osmáky jsem již v minulosti choval a byli to sympaťáci,rád bych však zkusil burunduka jako něco nového :)
Osobně bych radši burunduka, ale dám na vaše rady :)

Za vaše postřehy a rady předem děkuji a hodně chovatelských úspěchů

31.10.2012 00:17
helčam

XXX.XXX.249.209

Osobní zkušenosti sice nemám, ale o burundukovi jsem uvažovala a tak o nich některé informace hledala. Myslím, že klec pro něj nebude dostatečně prostorná. Co se týče aktivního kontaktu s člověkem asi to dost záleží na přístupu člověka a charakteru samotného zvířete. Ale pokud jste chovatel, a nebude to pro Vás nebude jediným zvířetem, pak myslím že by pro Vás nebyl takový problémem pokud by se moc veverka kamarádit nechtěla. Koneckonců, kdo jiný si má taková zvířata pořizovat, nežli zkušený chovatel :-)

Jinak co se týče osmáků, jsou sice roztomilí, ale já bych radši volila potkana :) je to neuvěřitelně inteligentní a milé zvíře. Pokud se rozhodnete pro jednoho (ať už cokoli; i když etologii burunduků neznám) doporučuji samce, samotu lépe snášejí (ale to asi jako zkušený chovatel víte) :-)

8.2.2013 12:38
fríský

XXX.XXX.64.144

Měla jsem prvního burunduka před několika lety a byl zvyklý lidský kontak. Bral si z ruky, reagoval na jméno a dokonce jsem mu i výmýšlala hry. Byla úžasná a když si nebyla jistá, tak citila ve mne důvěru. Pokud si chcete pořídit mládě, tak se doporučuje vzít do dvou měsíců jeho věku,ale pokud je zvíře starší a je zvyklé na žraní z ruky,tak si myslím, že by nemusel by být problém si vzít i starší zvíře. Pokud by nebyl zvyklý na lidský kontakt, tak moc nedoporučuji si brát,ale i starší a se přes palmsek dá ochočit akorát to chce trpělivost. Někteří chovatelé to množí jenom pro peníze a nedbají na jejich zdraví. Sama teď momentálně mám samičku, která není moc ochočená a myslím si, že jsem si ji vzala pozdě nebo nebyly zvyklá na lidský kontakt a není to burunduk před několika lety. Ikydž teď se jí více věnuji,tak je to trochu lepší ,ale není to, kterého jsem měla. První byl vytažený před vylétnutím a to asi bylo lepší, protože si zvykla rychleji.ale nemusí každý chovatel na tento způsob přistoupit. Čím dříve si mládě zvykne na lidský kontakt,tím lépe pro něj i pro budoucího majitele.

Přidejte reakci

Přidat smajlík