zviratkomilacek
napsal(a):
ČAU,NEDÁ SE CHOVAT POTKAN A OSMÁCI SPOLU?MÁM TŘI OSMÁKY STAROU SAMICI,MLADÉHO SAMCE A SAMICI ODROSTLÉ MLÁDĚ.MŮŽU U NICH CHOVAT 1-2 POTKANY?
PŘEDEM DÍKY
Nedají, první problém bude v potravě, tedy že se potkani běžně v přírodě loví jiné hlodavce a to by pro osmáky nemuselo dopadnout dobře.
zviratkomilacek
napsal(a):
ČAU,NEDÁ SE CHOVAT POTKAN A OSMÁCI SPOLU?MÁM TŘI OSMÁKY STAROU SAMICI,MLADÉHO SAMCE A SAMICI ODROSTLÉ MLÁDĚ.MŮŽU U NICH CHOVAT 1-2 POTKANY?
PŘEDEM DÍKY
No, chovat u nich tri potkany samozrejme muzes:-). Pokud osmaci preziji na potkanim zradle do doby, nez potkanata dospeji, potkani si daji osmaky ke svacine. Budou to krvava jatka. A ted vazne: PRO BOHA, KDY UZ TADY PRESTANOU LIDI NAPADAT TAKOVY "GENIALITY" JAKO CHOVAT NEJAKY DRUH HLODAVCE S NECIM JINYM V JEDNE KLECI? Sorry, ale je to tady opravdu furt dokola a je to pitomost. Ale jinak - i pokud budes mit osmaky ve stejnem pokoji jako pripadnou dalsi klec s potkany, bude to osmaky pekne stresovat, kdyz potkany pustis behat po pokoji. I kdyz se k sobe nedostanou, navzajem se budou rusit, havne osmaci budou ve vecnym stresu z pritomnosti predatora. Potkani se daji chovat jedine s dalsimi potkanym nejen v samostatne kleci ci jine ubikaci, ale pokud mozno zcela oddelene - to je v jine mistnosti - DALEKO OD mysi, krecku, kreciku, piskomilu, osmaku, morcat, veverek, kraliku, exotickeho ptactva a hadu:-)
zviratkomilacek
napsal(a):
PŘEDEM DÍKY
asi budu hrubá, ale nejsi trochu padlá na hlavu??? Proč se ptáš na takové píč... krávoviny, proč si o těch zvířetech něco nezjistíš dopředu???
Ty bys neměla mít zvíře žádný!!
utahraptor
napsal(a):
asi budu hrubá, ale nejsi trochu padlá na hlavu??? Proč se ptáš na takové píč... krávoviny, proč si o těch zvířetech něco nezjistíš dopředu???
Ty bys neměla mít zvíře žádný!!
sory,to brácha se vždycky nadchne pro nějakýho hlodavce a chce ho chovat osmáky...Já mu chci jenom vyhovět...A navíc, v knížce nepsali že jsou potkani nevhodní na chov s jinými hlodavci
Tak si to nech utahraptore!
zviratkomilacek
napsal(a):
sory,to brácha se vždycky nadchne pro nějakýho hlodavce a chce ho chovat osmáky...Já mu chci jenom vyhovět...A navíc, v knížce nepsali že jsou potkani nevhodní na chov s jinými hlodavci
Tak si to nech utahraptore!
V žádné z knížek nepsali, že potkani jsou všežravci, kteří si masitou část potravy jsou schopní lovit?? Ve smečce dokáží "strhnout" i králíka nebo slepici!!
Co to máte proboha za knížku? Leporelo???
utahraptor
napsal(a):
V žádné z knížek nepsali, že potkani jsou všežravci, kteří si masitou část potravy jsou schopní lovit?? Ve smečce dokáží "strhnout" i králíka nebo slepici!!
Co to máte proboha za knížku? Leporelo???
No...z části...jo...a...z části...ne...Ale ted vážně.Psali tam že potkani žerou zeleninu a ovoce,vejce,no dobře,občas taky kousek masa...
Nic o tom že jsou schopní lovit!Knížku máme dobrou ,,jak na to"potkan jako domácí zvíře.A mně nenapadlo že když tam píšou že žere kousky masa že by zabil osmáky!
Přestan mě urážet Utahraptore!!
!Jako poučování mi nevadí ale tohle už je moc!Ty si se předpokládám taky nenarodil s tímhle a musel si ty zkušenosti posbírat!!!
zviratkomilacek
napsal(a):
No...z části...jo...a...z části...ne...Ale ted vážně.Psali tam že potkani žerou zeleninu a ovoce,vejce,no dobře,občas taky kousek masa...
Nic o tom že jsou schopní lovit!Knížku máme dobrou ,,jak na to"potkan jako domácí zvíře.A mně nenapadlo že když tam píšou že žere kousky masa že by zabil osmáky!
!Jako poučování mi nevadí ale tohle už je moc!Ty si se předpokládám taky nenarodil s tímhle a musel si ty zkušenosti posbírat!!!
To není zas tak špatná knížka :) Když žere kousky masa tak si je v přírodě opatří jak? Zajde do nejbližšího supermarketu... Ne, dobře. Omlouvám se. Možná jsem byla poněkud agresivní. Protože tady se co chvíli někdo ptá jestli může dát potkana k hlodavcům.
Ten dotaz je tak na úrovni "Mohl by náš vlk bydlet s ovečkami?"
zviratkomilacek
napsal(a):
Moje kamarádka mi vyprávěla že pořídila novou králíka. Tak králík trávil jen chvíli u potkana v kleci. Králík nepřežil... radši nechovej s potkanama a s osmáky dohromady v kleci. Ale volně v bytě nevím, lepší mít dobrý dozor. Lukáš
utahraptor
napsal(a):
To není zas tak špatná knížka :) Když žere kousky masa tak si je v přírodě opatří jak? Zajde do nejbližšího supermarketu... Ne, dobře. Omlouvám se. Možná jsem byla poněkud agresivní. Protože tady se co chvíli někdo ptá jestli může dát potkana k hlodavcům.
Ten dotaz je tak na úrovni "Mohl by náš vlk bydlet s ovečkami?"
No,dobře ale spíš jsem to pochopila tak že chytá menší krysí holátka a hmyz a ne osmáky nebo dokonce králíka či kuře...
zviratkomilacek
napsal(a):
Vzhlodem k tomu,ze potkani se v prirode zivej hlavne predaci jinych zivocichu,a laboratorni potkani to po nich celkem dobre podedili(coz ovsem se doctes v maloktery knizce,pac to dotycnej autor vetsinou jen odnekud spatne opsal)tak potkanovi osmak v kleci udela urcite radost,coby svacinka.
zviratkomilacek
napsal(a):
Mimochodem, schválně jsem se v obchodě podívala do knížky "Potkan jako domácí zvíře" a je tam kapitola Potkan a jiná zvířata a výslovně je tam napsáno že je agresivní a nehodí se pro chov s jinými druhy :)
zviratkomilacek
napsal(a):
PŘEDEM DÍKY
mam doma dva osmaky(sestry) a s nimi zije v harmonickem vztahu i potkani kluk:-)
(zdaleka to nejsou prvni zvirata, ktera chovam-zadny experiment)
zviratkomilacek
napsal(a):
PŘEDEM DÍKY
Potkani jsou agresivní i mezi sebou.Ale někdy se stane,když se sejdou ty správný povahy a složení zvířat(pohlaví),že se i druhy neslučitelné snesou.Já mám momentálně osmáčka se dvěma morčatama a je to super trojka.
markemic
napsal(a):
Potkani jsou agresivní i mezi sebou.Ale někdy se stane,když se sejdou ty správný povahy a složení zvířat(pohlaví),že se i druhy neslučitelné snesou.Já mám momentálně osmáčka se dvěma morčatama a je to super trojka.
nojo,osmaci ti sou snasenlivi snad ke vsem zviratkum.teda pokud je nerusi u jidla;-)
zviratkomilacek
napsal(a):
PŘEDEM DÍKY
Ahoj. Já jsem si pořídila "párek" osmáků. Ale protože byli opravdu malincí až pak se ukázalo, že jsou to bráchové (dva samci) a ne pár..
Ale byli na sebe zvyklí.. Asi po půl roce jsem si pořídila i potkana a tihle 3 spolu normálně žili..
Potkan byl s PP měsíc starý, když jsem ho kupovala.
Ale dávala jsem potor, aby mu neubližovali dokud byl malý.
A teď mám spolu křečka džungarského a potkana.. Křečkovi jsou asi 2 - 3 měsíce (nevím jestli je to kluk nebo holka) a o něco mladšího potkaního chlapečka..
A snesou se!!
A že jsou potkani nesnášenliví mezi sebou? Kamarádka měla 2.5 roku starého potkaního samce a "šoupla" k němu měsíční mimí (taky kluka) a také to fungovalo.
Ale samozdřejmě záleží na ohlavích, na povahách zvířat..
A pokud s tím budeš experimentovat, dávej na ně pozor ať si něco neudělají
zviratkomilacek
napsal(a):
jo?! že jsem to tam nenašla!?
No, nevím jestli máš tu zmiňovanou knížku "potkan jako domácí zvíře",psala si o "jak na to"...
Ale schválně sem koukala do "Potkan, jak na to" a našla sem na straně 12 podkapitolku "Ostatní domácí zvířata a potkani"
Píšou o psechkočkách...o myších:(cituji)"Ty potkan pronásleduje a lov může pro myš skončit špatně";o křečcích: "Samotářský křeček odmítá dokonce i kolegy svého druhu.Tím méně je zvědavý na soužití s potkanem"
A pak ještě o králících,ptácích,rybách...bla bla...
rozhodně se ale nevymlouvej na jednu knížku,když chceš pořídit ňáký zvíře,tak si o něm zjisti co možná nejvíc. Už jenom na netu je hodně informací. Myslím, že nejpozději na druhých-třetích stránkách, co by si navštívila by ses dozvěděla jak to všechno je
lakukacka
napsal(a):
Ahoj. Já jsem si pořídila "párek" osmáků. Ale protože byli opravdu malincí až pak se ukázalo, že jsou to bráchové (dva samci) a ne pár..
Ale byli na sebe zvyklí.. Asi po půl roce jsem si pořídila i potkana a tihle 3 spolu normálně žili..
A teď mám spolu křečka džungarského a potkana.. Křečkovi jsou asi 2 - 3 měsíce (nevím jestli je to kluk nebo holka) a o něco mladšího potkaního chlapečka..
A snesou se!!
A že jsou potkani nesnášenliví mezi sebou? Kamarádka měla 2.5 roku starého potkaního samce a "šoupla" k němu měsíční mimí (taky kluka) a také to fungovalo.
Králíčky chodíme poklízet společně se psy i Dájou, ta si rozumí s mladou králinkou, takže než obhospodařím všechny své králíky, dám Dáju ke králince a holky se už na sebe docela těší , ještě neměly konflikt.
jani
napsal(a):
Králíčky chodíme poklízet společně se psy i Dájou, ta si rozumí s mladou králinkou, takže než obhospodařím všechny své králíky, dám Dáju ke králince a holky se už na sebe docela těší , ještě neměly konflikt.
Cože, králice se snáší dobře s Dájinkou? No, naše dva králíci byli agresivní když jsem dával do jeho kotce morčátka. Ale teď jsou v pohodě. Tohle foto je Strakáč (králík) s Nyočkou
Neregistrovaný uživatel

deaf lukas
napsal(a):
Cože, králice se snáší dobře s Dájinkou? No, naše dva králíci byli agresivní když jsem dával do jeho kotce morčátka. Ale teď jsou v pohodě. Tohle foto je Strakáč (králík) s Nyočkou
Tak hlavně, že se skamarádili . Já už morčátko společně s králíkem nechci, naše Pepi (morče) spávala králíkům mezi ušima a co bylo nejhorší, že mi je vždycky hrozně znečistila výkalama, dělala si z nich ložnici i záchod
.....
lakukacka
napsal(a):
A snesou se!!
Nechci Ti brát iluze, potkánek je zatím malý, ale až vyroste, tak nevím, nevím, jak to s křečíkem dopadne. I ten nejmilejší potkánek má lovecké pudy, viděla jsem to na vlastní oči, jeden před mýma očima zakousl myšku, bylo to tak rychlé, že tomu nešlo zabránit. Jestli máš křečka ráda, tak ho radši honem rychle dej do jiné klece a potkánkovi pořiď potkaního kamaráda, s tím mu bude rozhodně líp.
bongani
napsal(a):
Nechci Ti brát iluze, potkánek je zatím malý, ale až vyroste, tak nevím, nevím, jak to s křečíkem dopadne. I ten nejmilejší potkánek má lovecké pudy, viděla jsem to na vlastní oči, jeden před mýma očima zakousl myšku, bylo to tak rychlé, že tomu nešlo zabránit. Jestli máš křečka ráda, tak ho radši honem rychle dej do jiné klece a potkánkovi pořiď potkaního kamaráda, s tím mu bude rozhodně líp.
Myslim si presne totez - potkan ma lovecke pudy a jak vyroste, je po kreckovi, morceti, kralikovi.... Tady jsou dva odstrasujici pripady:Mela jsem dve potkanky, mysku a dve andulky. To vse v jednoum pokoji. Potkanky zily v kleci v dostatecne vzdalenosti od ostatnich. Vse bylo v pohode, ale jak potkanky vyrostly, naucily se otvirat si dvirka klece. I kdyz jsem jim je zajistovala ruznymi koliky atd., jednoho dne jsem prisla ze skoly, potkanky venku, po mysce zustal v akvariu chumacek chlupu a jedna andulka se valela v otevrene kleci s prokousnutym krkem mrtva, druha litala jak silena po pokoji, asi stihla nejak uletet. Toto se mi stalo coby 14letemu decku. Minuly rok mi donesl kamarad mys, kterou uchranil pred zkrmenim. V te dobe jsme meli jeste potkana, ktery byl taky zachraneny pred hadem. Myska v noci zdrhla, vlezla k potkanuvi do klece, a kdyz jsme rano krmila a hledala mys, uz me napadlo, co asi bylo. Potkan ji mel v domecku jeste pulku, od te doby navic zacal kousat a strasne zdivocel, nedalo se na neho skoro sahnout, nastesti zil pak uz jen dva mesice.. Rozhodne se nesnazim ruzne zivocisne druhy skamaradit, je to nesmysl. Vyjimku tvori pouze morcata a kralici, i kdyz i tam je to nekdy problem. Potkan je proste predator vuci jinym zivocichum mensiho vzrustu a tito maji z potkana strach, i kdyz to nekomu prijde, ze "se kamaradi a jsou v pohode".
bubla
napsal(a):
No, chovat u nich tri potkany samozrejme muzes:-). Pokud osmaci preziji na potkanim zradle do doby, nez potkanata dospeji, potkani si daji osmaky ke svacine. Budou to krvava jatka. A ted vazne: PRO BOHA, KDY UZ TADY PRESTANOU LIDI NAPADAT TAKOVY "GENIALITY" JAKO CHOVAT NEJAKY DRUH HLODAVCE S NECIM JINYM V JEDNE KLECI? Sorry, ale je to tady opravdu furt dokola a je to pitomost. Ale jinak - i pokud budes mit osmaky ve stejnem pokoji jako pripadnou dalsi klec s potkany, bude to osmaky pekne stresovat, kdyz potkany pustis behat po pokoji. I kdyz se k sobe nedostanou, navzajem se budou rusit, havne osmaci budou ve vecnym stresu z pritomnosti predatora. Potkani se daji chovat jedine s dalsimi potkanym nejen v samostatne kleci ci jine ubikaci, ale pokud mozno zcela oddelene - to je v jine mistnosti - DALEKO OD mysi, krecku, kreciku, piskomilu, osmaku, morcat, veverek, kraliku, exotickeho ptactva a hadu:-)
Zdravim,občas se neudržim a na něco prostě odpovědět musim Je jasnej nesmysl chovat ta zvířata spolu
Ale poučky s knížek o stresu zvířat chovaných v jedné místnosti už mi lezou krkem
Neberte ty knihy až tak vážně. Chovám společně potkany,křečky a morčata a věřte že žádný stres neni. Oni si na to prostě zvyknou. ( pro rýpálky se zvířatama nemluvím takže otázky "Ty jsi je jich ptala" nechte pod klávesnicí).
bubla
napsal(a):
Myslim si presne totez - potkan ma lovecke pudy a jak vyroste, je po kreckovi, morceti, kralikovi.... Tady jsou dva odstrasujici pripady:Mela jsem dve potkanky, mysku a dve andulky. To vse v jednoum pokoji. Potkanky zily v kleci v dostatecne vzdalenosti od ostatnich. Vse bylo v pohode, ale jak potkanky vyrostly, naucily se otvirat si dvirka klece. I kdyz jsem jim je zajistovala ruznymi koliky atd., jednoho dne jsem prisla ze skoly, potkanky venku, po mysce zustal v akvariu chumacek chlupu a jedna andulka se valela v otevrene kleci s prokousnutym krkem mrtva, druha litala jak silena po pokoji, asi stihla nejak uletet. Toto se mi stalo coby 14letemu decku. Minuly rok mi donesl kamarad mys, kterou uchranil pred zkrmenim. V te dobe jsme meli jeste potkana, ktery byl taky zachraneny pred hadem. Myska v noci zdrhla, vlezla k potkanuvi do klece, a kdyz jsme rano krmila a hledala mys, uz me napadlo, co asi bylo. Potkan ji mel v domecku jeste pulku, od te doby navic zacal kousat a strasne zdivocel, nedalo se na neho skoro sahnout, nastesti zil pak uz jen dva mesice.. Rozhodne se nesnazim ruzne zivocisne druhy skamaradit, je to nesmysl. Vyjimku tvori pouze morcata a kralici, i kdyz i tam je to nekdy problem. Potkan je proste predator vuci jinym zivocichum mensiho vzrustu a tito maji z potkana strach, i kdyz to nekomu prijde, ze "se kamaradi a jsou v pohode".
No tak to teda žasnu
Jsem ráda že jsi zachránila myš před hadem,kterou pak zabil potkan
Fakt výkon. A jinak jsem měla trvale v jedné ubikaci potkana s džungarákem a do smrti křečka všechno klapalo
Vím že to byl hokus-pokus ale vyšel,takže neroznášej informace - NIKDY
A na závěr ... laboratorní potkani mají s přírodní formou společný tak leda vzhled
Každej jouda taky radí jak se laboratáci nemůžou chovat v teplotě 20- a jak nemůžou plodit každou březost.... tak proč si myslíš že mají stejné sklony zabíjet jako divocí potkani ? Krom toho .. divoký potkan zabije (nikdy ne sám) pouze zvíře oslabené. Jsou to sice všežravci ale jejich masitá strava se skládá většinou z mršin.
badulka
napsal(a):
No tak to teda žasnu
Fakt výkon. A jinak jsem měla trvale v jedné ubikaci potkana s džungarákem a do smrti křečka všechno klapalo
A na závěr ... laboratorní potkani mají s přírodní formou společný tak leda vzhled
Každej jouda taky radí jak se laboratáci nemůžou chovat v teplotě 20- a jak nemůžou plodit každou březost.... tak proč si myslíš že mají stejné sklony zabíjet jako divocí potkani ? Krom toho .. divoký potkan zabije (nikdy ne sám) pouze zvíře oslabené. Jsou to sice všežravci ale jejich masitá strava se skládá většinou z mršin.
nechci se do nikoho navazet,to radeji prenecham jinym...ale mas o potkanech trochu zkreslene informace.Divoky potkan kdyz kapne na mrsinu,tak ji ohloda.ale kdyz kapne na zvire,ktere zdola(a muze to byt klidne dospely kralik)tak ho zakousne taky.Zrovna tak s mysi,krysou(s tou se teda vzhledem k odlisnymu biotopu moc nesetka,nicmene i tak ji z Evropy skoro vytlacil)a jakymkoliv jinym slabsim zivocichem.Laboratorni potkani jsou podobni,ikdyz u nich je to jiz hodne individualni.Nekteri se snesou bez problemu s jinym zviretem a neutoci na nej,jini se chovaji stejne jako jejich divoci predci.Chovala jsem jak divoke,tak laboratorni potkany dost dlouhou dobu na to(nejakych 15 let) a studovala jejich etologii,abych o tom mohla delat nejake zavery. Vsoucasnosti mam potkany,kteri se nechaji v klidu fotit s morcetem,aniz by na nej cokoliv zkousely,ale taky potkany,kteri jsou schopni zlikvidovat treba jezka,a to i prez to,ze je 1.jednou tak velky,2. ma bodliny. 3.je uplne zdravy.
badulka
napsal(a):
No tak to teda žasnu
Pro badulku> tak za prve, neprecetla sis to dobre, protoze tam placas pate pres devate, pokud reaguju na nejaky prispevek, ctu aspon pozorne. Pokud by ses ridila timto pravidlem, musela by sis povsimnout, ze muj prispevek zacal slovy "MYSLIM SI PRESNE TOTEZ...", TEDY NE "VNUCUJI vAM, ZE TAKTO A NE JINAK TO MUSI BYT" Kazdopadne za svym nazorem si stojim, takova je moje zkusenost. Riskovat chov potkana s necim jinym pohromade je asi stejny risk, jako chovat uslechtilou kocku ve voliere s ptaky. Nase kocky teda ptaky nelovi. Ale urcite bych je do voliery nepoustela, co kdyby
Inaya

XXX.XXX.49.15
Právě řeším podobný problém :) mám doma tři potkaní kluky. Nedávno se k nám dostal i náš malý osmák a jelikož jsme k němu přišli jako slepí k houslím (paní dostala dárek a pak alergii), tak jsme je prostě zkusili seznámit. Nejdřív to byl chumel potkanů koukající na chudáčka osmáčka, teď (cca 3 dny) se všichni válí na jedné hromadě a spokojeně chrní. Osmák dostává osmáčí, myšouni dostávaj přilepšení.
Faktem je, že největší problém, který z jejich soužití plyne je, že mi je osmáka líto když vypustím potany ven a jeho jen na chvilku, páč hned bere roha a on pak blbě kouká
Inaya
napsal(a):
Právě řeším podobný problém :) mám doma tři potkaní kluky. Nedávno se k nám dostal i náš malý osmák a jelikož jsme k němu přišli jako slepí k houslím (paní dostala dárek a pak alergii), tak jsme je prostě zkusili seznámit. Nejdřív to byl chumel potkanů koukající na chudáčka osmáčka, teď (cca 3 dny) se všichni válí na jedné hromadě a spokojeně chrní. Osmák dostává osmáčí, myšouni dostávaj přilepšení.
Faktem je, že největší problém, který z jejich soužití plyne je, že mi je osmáka líto když vypustím potany ven a jeho jen na chvilku, páč hned bere roha a on pak blbě kouká
No, i když se vám potkani s osmákem snesou, osmák by rozhodně spíše ocenil společnost vlastního druhu. dokud je malý, tak by měl jiného osmáka ještě jako kamaráda přijmout. Opravdu není vhodné chovat osmáky a potkany pohromadě, může to být nějaký čas v pohodě, zvláště pokud jde o mláďata, ale nikdy nemáte jistotu, že to tak bude napořád.
Pista.a.spol

XXX.XXX.67.111
Ahoj jenom chci říct ,že něktéré komentáře mě docela zaráží..Tak se jenom zeptala jestli je může chovat spolu vždyt od toho tady jsou ty diskuze takže jí nemusíte hned seřvat..chtěla vědět názor více lidí než aby si to složzitě hledala na internetu.Teť aby se člověk tady bál na něco zeptat.Jinak hezké obrázky co ste sem poslali taky mám bezsrstého potkana jako ty jani.Docela mě štvě že na internetu toho o bezsrstých potkanech moc není Neměl tvůj potkan někdy problém s abcesem? Jinak posílám fotečku svého potkana .
Tak po skoro půl roce můžu říct, že potkani a osmák se bez vzájemného jedení apod. snést můžou a docela dobře :) Dokonce osmík pokud má náladu vyháže všechny potkany od krmítka a pak si jde spokojeně zaběhat do kolečka. A krmení řeším tak, že dávám všem lightku a potkani dostávají ňamky na přilepšenou (osmí v rámci svého žrádla :) ) Co ale musím přiznat, i když s potkanama chrní v jedný hromadě, občas je vidět, že je mu smutno. Takže osmák Degen dostane dárek k Vánocům, kámoše a vlastní klec u kamarádky :) Každopáně jejich soužití bych neodsuzovala, pokud jste to ani nezkusili :)
a že nekecám, posílám fotku Houbího a Degena v hamace
To, že se nezabili, ještě neznamená, že jsou spokojení. Chudáci jsou akorát stresovaní. A samozřejmě jim chybí parťák stejného druhu.
Ty by ses možná s šimpanzema taky snesla v jedné kleci, ale asi by sis s nimi moc nepokecala a o společných zájmech by se taky nedalo mluvit.
Toto experimentování je jen psychické trápení. Že se tím ještě chlubíš něco napovídá... o tobě a tvé znalosti chování zvířat!
No jo... tak jsem teda trapič :) už jsem to slyšela i kvůli tomu, že chovám dva vlčáky v bytě. Chudinky... každej den procházka, výcvik... asi by jim bylo líp na řetězu odkud přišli... Osmáka jsem nechtěla, tolik je nemusím, ale ulici zvíře nevyhodím. Je zdravý, nažraný, spokojený v kolečku. (mimochodem, vlastní klec měl taky a bylo to jenom horší) A jestli sis nevšimla, kamaráda už mít bude, aby si mohl i pokecat. Nechlubím se, jen říkám, že to jde aby tihle hlodavci žili vedle sebe, když už ne nutně spolu.
Taky jsem měla dva NO v bytě, nevím, co to má společného se situací osmák + potkan.
Mně to tvoje experimentování přijde prostě jako hazard s životem zvířete. Zabije ho? Nezabije?
Připomíná mi to situaci, kdy někde v televizi ukazovali, jak "spokojeně" žije králík v teráriu u krajty. Had neměl hlad, tak králíka zatím nezabil...a jak si tam králíček pěkně hopkal, bezva situace, že?
Je fajn, že je už oddělíš a pořídíš kamaráda vlastního druhu. Určitě uděláš všem zvířatům u tebe dobře.
inaya
napsal(a):
Tak po skoro půl roce můžu říct, že potkani a osmák se bez vzájemného jedení apod. snést můžou a docela dobře :) Dokonce osmík pokud má náladu vyháže všechny potkany od krmítka a pak si jde spokojeně zaběhat do kolečka. A krmení řeším tak, že dávám všem lightku a potkani dostávají ňamky na přilepšenou (osmí v rámci svého žrádla :) ) Co ale musím přiznat, i když s potkanama chrní v jedný hromadě, občas je vidět, že je mu smutno. Takže osmák Degen dostane dárek k Vánocům, kámoše a vlastní klec u kamarádky :) Každopáně jejich soužití bych neodsuzovala, pokud jste to ani nezkusili :)
a že nekecám, posílám fotku Houbího a Degena v hamace
To jsme rádi, že ve tvém případě ti potkani ještě osmáka nezabili. Nicméně prezentovat to tady tak, že je to super až e se to může, je hazardování se životem osmáka někoho jiného, kdo si taky dá pohromadě osmáky a potkany a nebude mít takové štěstí.
Když to tady tak čtu, tak je to opravdu smutné, co jsou lidi schopní udělat zvířatům jen proto, že jsou neinformovaní a nebo prostě možná jen hloupí a sobečtí, když se chlubí tím, že mají dva rozdílné druhy společně. To, že vám to zatím funguje, neznamená, že to tak bude pořád a už vůbec to neznamená, že by to tak vůbec mělo být. Ten, kdo je rozumný a alespoň trochu rozumí zvířatům by tohle prostě nikdy nedopustil. Jen doufám, když pro nic jiného tak pro pohodu zvířat, že to nikdo nebude díky znovuoživení této diskuze zkoušet a riskovat tak zdraví a pohodu svých svěřenců.
Nelča
napsal(a):
Chovám samečka osmáka a samičku potkana v jedné kleci a není problém naprosto v ničem ;) :).
Ano, že se zrovna v tomhle případě nic nestalo neznamená, že je to tak správně. Zkuste si o těch zvířatech nejdřív něco nastudovat, už jen nároky na potravu mají dosti odlišné.
Anonym621

XXX.XXX.204.148
No doufám, že autorka je nyní po x letech moudřejší. Naprosto ignorantské chování! Jen já mám pravdu, já, já!!! Ptám se, ale na rady ostatních nedám, všichni kdo píši něco jiného mě uráží!.. Jen čekám na to, až zde nějaký stejně retardovaný jedinec napíše, že to jde a doporučí to.. Přeci jsem viděla po páru jiné hlodavce jako například králíka a osmáka!
Opravdu by mě zajímalo, jak to autorce otázky šlo... Není pochyb, že jestli je bratr dostal, tak je dala do stejné klece... Protože mami!!! Ostatní lidé je taky mají pohromadě...Dle odmlčení byli ale zakousnutí. Není pochyb, že při úspěchu by se autorka náramně chlubila a všem to tzv. dala sežrat.
Už jen kvůli tomu tupému nicku bys neměla mít žádné zvířátka. Typický - já vím všechno nejlíp, protože mám ráda zvířátka! A zvířátka jsou ťuťu.. Zkrátka tomuhle říkám posměšně doplněk k oblečení. Přesně podobná osoba vzala králíka na večírek k mé přítelkyni. Bez ničeho, bez přepravky, pak euueueuu, po pár minutách už nikoho nezajímá.. A mě teďka překáží v pití.. Pustit ho pak nemohla, i když chtěla. Nejsem ale retardovaný a vím, že by rozkousal všechno na co by přišel, prostě kralik! Kór po domě běhali kočky.. Zasral jí všechno, muzika řvala, rušno, kdy si pak řekla, že to nebyl dobrý nápad.. Takže není tak hloupá, ale nechápu, jak dokončila pajdu. Fakt.. Myslel jsem, že mě trefí šlak, když jsem toho králíka viděl.. Holt má lehčí přemýšlení jako autorka přes x lety.
A jestli by si to přečetla a i po těch x letech řekla, že jí urážím.. Tak se nic nezměnilo! Jestli by ale potvrdila tu hloupost svého mládí, tak bych jí klidně i svěřil psa.