dobrý den, potřebuju radu dočet jsem se na jednom foru ze morče kdyz se narodi může porodit přidušená a po par dnech zemřou strašně jsem se lekl jestli to nemůže mít taky moje nově narozené morče vypada vpohodě pije mleko od matky taky vpohode ale furt se bojím narodilo se mi včera v 11:00 večer. Rád bych poslal foto ale naši si ho chtěli vypůjčit na hory. Ďekuji za odpověď
fread
napsal(a):
dobrý den, potřebuju radu dočet jsem se na jednom foru ze morče kdyz se narodi může porodit přidušená a po par dnech zemřou strašně jsem se lekl jestli to nemůže mít taky moje nově narozené morče vypada vpohodě pije mleko od matky taky vpohode ale furt se bojím narodilo se mi včera v 11:00 večer. Rád bych poslal foto ale naši si ho chtěli vypůjčit na hory. Ďekuji za odpověď
Radime nebojte se. Pokud morčátko normálně pije, běhá a vypadá zdravě, nebyly komplikace při porodu, tak je morčátku v pořádku. Žádný strach
fread
napsal(a):
Tak děkuju jinak můžu se zeptat čím mam samičku ještě krmit aby nestratila mléko pro mladé?
fread
napsal(a):
Tak děkuju jinak můžu se zeptat čím mam samičku ještě krmit aby nestratila mléko pro mladé?
Klidně třeba ovesnýma vločkama, jsou tučné, tak po nich bude na dobré váze a takováhle strava jí teď nemůže uškodit. Ale tak nějak s mírou, ne jí nasypat půlku pytlíku :) sama od sebe by mlého ztratit neměla, čím je to zapříčiněno, bohužel netuším :( ale jestli je mimčo jedno, tak určitě bude i ona i prcek v pořádku :)
fread
napsal(a):
ano morčátko je jen jedno takže doufám že to bude ok.
fread
napsal(a):
ano morčátko je jen jedno takže doufám že to bude ok.
Určitě bude, jestli je malý morčín v pořádku a mamina se chová normálně, tak to bude ok :) dávala bych jim dostatek sena, aby ho měli třeba nepřetržitě a k tomu bych dodala víc jádra, je tučnější a to jí nemůže teď uškodit. a více vitamínama taky nic nezkazíš, prostě jí podstrojovat :)
fread
napsal(a):
Ano asi se chová normálně jen me zaskočí že hodne píská a jestě když se kní někdo přiblíží tak strašně vyvádí je hodne plachá je to asi jen tím že si chrání sve morče
fread
napsal(a):
Ano asi se chová normálně jen me zaskočí že hodne píská a jestě když se kní někdo přiblíží tak strašně vyvádí je hodne plachá je to asi jen tím že si chrání sve morče
Souhlas s Míšou K., mě se velice dobře osvědčilo "nacpávat" maminku. Má-li přístup k čerstvé vodě, jádro nebo granule a dostatek sena (mmch. má pozitivní vlov na mlékotvorbu, takže radím nezanedbávat), případně dle možností ovoce, zeleninu, je to asi nejvíc, co můžete udělat. Pokud mimčo nemá vysloveně problém (bez sacího reflexu, polomrtvé přidušením nebo jinak poškozené), tak takhle živená máma odchová i velmi slabé mládě. Stalo se mi už, že mi porodila samička normálně velkého kluka a holčičku vážící 25g !!! a taky ji odkojila, úplně sama (malou nešlo první týdny ani přikrmovat, jak hrozně byla titěrná).
Tím pištěním a lítáním bych se nevzrušovala, možná jí dejte nějakou krabici od bot nebo něco, ať se může schovat a necítí se ohrožená. Jestli na vás není úplně zvyklá, může ji náhlá zvýšená pozornost - navíc bojí-li se o mimino - dost stresovat.