Pískomil mongolský-vše o něm

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2010 20:46
cicinka

XXX.XXX.29.202

Dobrý den! Včera jsem si pořídila 2 pískomilí slečny.Literaturu mám už nějakou nastudovanou, teď by mě zajímali zkušenosti těch, kteří je chovají.Ráda bych aby se mi holky co nejvíce ochočily, světlá je fajn, krotká, černá, která je mladší, je paradoxně daleko plašší.Zajímalo by mě jak na ni, jak si ji získat, aby šla také na ruku.Jaké jsou oblíbené pamlsky pískomilů, kterému by neodolala?Dál by mě zajímalo jak je to s krmením živočišnými bílkovinami.Vyčetla jsem, že by měli mít cvrčky, moučné červy, různý hmyz, vařená vejce, vařené maso..Tohle všechno jim dáváte?A z ovoce a zeleniny, co přijímají? Zatím jsem u nich s ničím neuspěla, baští pouze směs zrní a seno.A ještě jak je to s vodou?Máte u nich napáječku?Četla jsem, že vodu mít nemusí vůbec, ale přijde mi to nějaké divné, zvlášť teď v těch vedrech.Zatím napáječku mají a sem tam se z ní už i napily.Budu ráda za každou radu, ráda bych, aby u mě byli co nejspokojenější.

12.7.2010 22:37
zelvickahanka

XXX.XXX.40.13

Zdravím,
tak se pokusím poradit. Jen tip na začátek - jestli neznáte knížku "Pískomilové a jejich chov" od H+V Motyčkových, tak ta se mi zdá opravdu dobrá. Je tak pěkně popsán chov, krmení, všechny důležité věci včetně popisu jednotlivých složek krmné směsi..
S vodou by teoreticky ani ve vedrech neměli mít pískáči problém, mají-li v chov.zařízení možnost volby chladnějšího nebo teplejšího místa. Jsou to pouštní živočichové, asi těžko by si v přírodě hledali napaječku s vodou. Nevím to na 100%, ale slyšela jsem od chovatelů v ZOO, že stále dostupná napaječka (zvyknou-li si pít z nudy) může pískomilům naprosto odrovnat ledviny. V ZOO jsem u nich pracovala a vodu neměli vůbec. Já jsem napaječku na terárko přidělala (malinká pro myši, cca 20ml), ale dávám jen občas a skoro z ní nepijí. Spíš ozobávají trávu a "mokré" věci, co dostanou.
Z živočišných bílkovin - určitě hmyz, to je nejpřirozenější. Dál lze zkusit vejce vařené natvrdo (resp. kousek bílku), kousek tvrdého sýra (pozor - slané), kousek tvrdého tvarohu (moji ho nežerou).. maso bych si netroufla, to by asi v přírodě nesehnali, pokud by příležitostně nenašli třeba nějakou zdechlinu. Ale nevím. Prý je docela použitelné přidat občas k suchému krmení pár granulí pro psy nebo kočky (kvalitních, ne těch, co jsou samá sůl - ale to se týká spíš chovatelů zmíněných šelem, protože kvůli pískošovi těžko poběžíte kupovat pytel granulí).
Ještě z toho, co jsem pochytila v ZOO - suchá směs by měla sestávat z "chudších" semen, např. pšenice (méně tuku než např. oves), semena trav (prý klidně nemořená travní směs pr zahrádkáře je ideální), proso v klasu.. já takhle v létě nosívám pšeničné klasy z pole a to je pak pohled pro bohy :)) jak si s tím vyhrajou.
K tomu hmyzu ještě - mouční červi nejsou úplně 100% nejlepší, protože obsahují hodně tuku. Prý lepší jsou malí cvrčci, nebo klidně pochytejte nějaké mouchy, jestli vám lítají do bytu/domu. Pískáče nadchne položivá potrava :) A prý úplně nejlepší jsou kobylky nachytané někde na louce, že jsou narvané vitamíny.
Nedávejte ovoce a olejnaté plody (jako slunečnici, ořechy..), v ovoci je moc cukru a v olej.p.tuku, který u pískomilů způsobuje průjmy se smrtelnými následky. Ze zeleniny lze doporučit kořenovou (petržel, celer, červená řepa), méně mrkev (taky dost cukrů).
O ochočování vám neporadím asi nic, já jsem ty svoje nechala růst jako dříví v lese (mám ráda přirozenost, tak jsem je nechtěla nutit do něčeho, o co by sami neměli zájem), přesto jsou po několik generací zvyklí vzít si třeba dorotku z ruky a nechat se chytit kvůli přenášení..
Snad mě někdo zkušenější doplní/opraví a vám poradí další věci, já víceméně jen tlumočím to, co jsem pochytila na praxi a zužitkovala doma.

13.7.2010 07:17
utahraptor

XXX.XXX.80.130

My jsme pískáčům místo pítka dvakrát třikrát do týdne orosili sklo takovým tím rozstřikovačem na vodu, co se používá u kytek a u terarijních zvířat - napodobuje přirozenou kondenzaci vodní páry v poušti :)
Ze zeleniny brali mrkev (s tím cukrem si nemyslím, že je to tam tak horké), z ovoce jablka (ohryzky :))
Co se týče základního krmení, krmili jsme Xtravitalem pro pískomily, ten obsahuje i živočišné bílkoviny, takže kompletní strava :) Ale masa se bát nemusíte, stačí pář trásniček třeba vařeného, jako doplněk.

20.7.2010 13:47
cicinka

XXX.XXX.29.202

Díky za informace, ještě by mě zajímalo, jak se u pískomilů orientačně určí věk? Majitel té světlé samičky mi říkal, že to je odrostlé mládě, že má zhruba 2,5 měsíce.Ale v jedné knize jsem vyčetla, že to jde určit podle délky ocásku, že mládě má 7 cm a roční jedinec okolo 11cm.Tak jsem holky přeměřila a ta černá má 8cm, ale ta světlá už 11cm!Tak co myslíte, napálil mě chovatel, je to už starší pískomilka?:-( Každopádně jsou holky fajn, krotký, takže jsem s nimi moc spokojená, jen bych ráda, aby byli podobně starý, ať nemusím jednou řešit opuštěnou pískomilku, kdyby jedna zemřela o hodně dřív..A ještě jsem nebyla pořád schopná vymyslet nějaká pěkná jména, kdyby jste měli nějaké nápady nebo odkaz na pískomilí kalendář, budu za ně ráda:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík