Katia

XXX.XXX.64.6
Máme doma dospělého potkana. Bohužel už nemáme tolik času se mu věnovat, pořád vymýšlíme co bychom mu dali do klece aby se nenudil. Napadlo nás koupit mu nového potkana do klece, jenže se samcem by nevycházeli dobře a se samičkou by měli milion dětí.... Proto přemýšlíme, že potkana vykastrujeme a pořídíme mu tam pěknou nevěstu. Ale na druhou stranu je nám líto, že by byl vykastrovaný a bojíme se. Co si o tom myslíte vy?
A co zkusit potkaního kamaráda a nechat je vedle sebe, aby na sebe třeba viděli a věděli o sobě, ale aby si nemohli ublížit?? Já jsem většinou měla zařazení nových potkanů bez problémů. Akorát teď trochu zlobí nejstarší samice, nechce přijmout mrně do svojí klece...Ale doufám, že jí to brzo přejde
Katia

XXX.XXX.64.6
Děkuju za radu, taky nás to napadlo, jenže on sám už má celkem velkou klec a na druhou klec za prvé není místo a za druhé ani moc peníze, nechceme aby jeden měl větší a druhý menší klec a ta co má, ta stála několik tisíc...
Katia
napsal(a):
Máme doma dospělého potkana. Bohužel už nemáme tolik času se mu věnovat, pořád vymýšlíme co bychom mu dali do klece aby se nenudil. Napadlo nás koupit mu nového potkana do klece, jenže se samcem by nevycházeli dobře a se samičkou by měli milion dětí.... Proto přemýšlíme, že potkana vykastrujeme a pořídíme mu tam pěknou nevěstu. Ale na druhou stranu je nám líto, že by byl vykastrovaný a bojíme se. Co si o tom myslíte vy?
A jak víte, že by se samcem nevycházel dobře? Zkoušeli jste to? Ano, vím, že je těžké přidat mládě k dospělému potkanovi, který byl většinu života sám, ale dost záleží na povaze těch konkrétních zvířat, takže dokud se o to nepokusíte, tak to nemůžete vědět. Poptejte se v okolí po chovatelských stanicích, kde mají mláďata, jestli by eventuálně někdo byl ochotný vám dát mladého potkana s tím, že pokud by to nevycházelo, vzal by si ho zpátky.
Chce to opatrný postup ale nemusí to být naprosto nemožné.
Kastrace potkana je těžká věc, většina veterinářů ji ani není schopná provést nebo ochotná ji udělat. Je spousta věcí které se při uspání potkana může zvrtnout...
Popravdě řečeno, když byl dlouho sám, tak už ho samotného nechte dožít, chyba byla si pořídit jen jednoho, protože nikdo nemá na potkana čas 24 hodin denně a není schopný s ním komunikovat jako jiný potkan. Pokud jste si pořizovali dva a jeden uhynul, tak pak máte šanci k němu přidat jiného samečka, protože by byl zvyklý mít potkaní společnost.
Určitě mu kámoše pořiďte.Pokud vám nevadí potkan ze zverimexu, podívejte se po nějakém puberťáckém odrostlíkovi, u úplně malého mimča by bylo riziko,že ho váš fešák zlikviduje, větší. Nechte si třeba terárko otevřít a omakejte si ho, ať nekoupíte nějakého asociála,co se bude ve svém věku hůř ochočovat.Nebo si projděte inzerci,nebo dejte vlastní inzerát, spousta lidí daruje staší vymazlené potkyše. Myslím,že se kluci srovnají, u mě to tak bylo vždycky.Záleží na nátuře vašeho potkánka.Pokud to ale není nějaký extra dominantní mizera,určitě se časem srovnají.
Katia
napsal(a):
Děkuju za radu, taky nás to napadlo, jenže on sám už má celkem velkou klec a na druhou klec za prvé není místo a za druhé ani moc peníze, nechceme aby jeden měl větší a druhý menší klec a ta co má, ta stála několik tisíc...
Myslím, že prozatím bude stačit malá klec pro nové mrně a než vyroste, tak budou spolu ve velké. Já mám syny od mého samečka, měla jsem je doma, ale byli odděleně a po odstavení šli k tátovi do klece. Všechno ok, akorát si občas ujasní své postavení, ale to je normální. Pár facek, nic brutálního ani krvavého
katia
napsal(a):
No zas tak dlouho tam sám není... Máme ho od 14. února a když jsme se ptali kohokoliv, i ve zverimexu, jestli by bylo možné pořídit mu do klece samce, všichni řekli, že to není možné, že se zaručeně poperou, tak proto už nevíme.....
No poperou se, vyřídí si hierarchii a pak už budou spolu a občas si ještě jen tak něco vyjasní... ale na rozdíl třeba od myších samců se nebudou ve většinš případů snažit zabít.
Rady od prodavačů ve zverimexech jsou obvykle na jednu jedinou velkou smradlavou a hnědou věc
A jak je tedy potkan starý? Myslím že to zkusit můžete, potkaní samečci se navzájem snášejí, to je jen mýtus, že nemohou žít dva spolu. To bychom se všichni majitelé chovatelských stanic potkanů muselí zbláznit, mít každého samečka zvlášť v jedné kleci :))))