Morčecí samec a samička v jedné domácnosti bez rozmnožování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.10.2010 16:20
malymacek

XXX.XXX.206.58

Dobrý den.

Potřebovala bych poradit. Přivezla jsem si domů dvě morčecí samičky, přičemž jedna z nich po více jak měsíci porodila dvě malá miminka (holku a kluka). S malou holčičkou samozřejmě neváhám, když už jsem si pořídila dvě samičky, může jim dělat společnost. Ale trápí mě spíš osud kluka. Hledala jsem ve svém okolí člověka, kterého dobře znám a vím, že má taky morčecího samečka, aby malý nebyl sám. Ale marně.

Zůstávají mi tedy jen dvě možnosti:

1. Buď bude sám u mých příbuzných, kteří mají s morčaty zkušenost, ale kteří chodí do práce a tudíž se z něj stane jen spící a jící tvor,

2. a nebo zůstane u mě s holkama, ale rozhodně bez možnosti rozmnožování.

Já osobně bych neváhala zvolit druhou variantu, ale je tu pár věcí, které mě odrazují. Jsem zvyklá mít puštěná morčátka volně po bytě. Takže teď nevím, zda malého kluka netrápím, že kolem jeho klece vesele pobíhají tři krásné slečny a on za nima nemůže. Můžu si dát samozřejmě tu práci a puštět je po bytě nastřídačku, ale klučík bude pořád v kontaktu jen čumáčkem přes klec.

Co je tedy lepší? Aby byl klidný, ale sám u mých rodičů, nebo aby neustále lezl po kleci a dožadoval se kontaktu? Opravdu neím, co je pro něj lepší.

Díky moc za Vaše rady, pokud nějaké příjdou.

5.10.2010 17:41
lukema

XXX.XXX.84.222

Co kastrace?

6.10.2010 07:35
malymacek

XXX.XXX.153.130

O kastraci ani neuvažuji. Riziko je příliš velké.

6.10.2010 08:31
utahraptor

XXX.XXX.80.130

malymacek napsal(a):

Já nechávala kastrovat morčáka, sice to stálo trošku víc (inhalační narkóza, poooperační péče) a bylo to všechno bez problémů a v pohodě a nemusela jsem ho pak držet od ostatních morčat. Možná by to za zvážení opravdu stálo.

6.10.2010 15:27
dines

XXX.XXX.43.243

Ještě je možnost pořádně se zažrat do pozorování samiček,a naučit se poznávat,kdy mají říji (cca jednou za 17 dní cca 24 hodin -taknějak). Mimo říji můžeš samce se samičkou klidně pustit proběhnout :-)

9.10.2010 17:06
tancoska

XXX.XXX.64.4

dines napsal(a):
Ještě je možnost pořádně se zažrat do pozorování samiček,a naučit se poznávat,kdy mají říji (cca jednou za 17 dní cca 24 hodin -taknějak). Mimo říji můžeš samce se samičkou klidně pustit proběhnout :-)

Dobrý den,máme samičku tak občas sem nakouknu abych se taky něco přiučila.Já jsem teda pejskařka ale morče dostala holka.Zajímalo by mě jak se pozná říje u samičky?

12.10.2010 15:16
dines

XXX.XXX.43.243

Zatím mám znalosti jen teoretické - měla by se v té době začít chovat "jako samec"-vrkat,kroutit prdelkou,naskakovat na jiné samice...a můj nejnovější potvrzený poznatek je,že stejně jako feny v té době špiní - pravidelně nacházím zadní bílou stěnu ubikace pocákanou krví,jak z masakru motorovou pilou :-))

14.10.2010 17:30
tancoska

XXX.XXX.64.4

dines napsal(a):
Zatím mám znalosti jen teoretické - měla by se v té době začít chovat "jako samec"-vrkat,kroutit prdelkou,naskakovat na jiné samice...a můj nejnovější potvrzený poznatek je,že stejně jako feny v té době špiní - pravidelně nacházím zadní bílou stěnu ubikace pocákanou krví,jak z masakru motorovou pilou :-))

Díky za vaše poznatky,máme jen jedno morče takže nemá na koho skákat.Prdkou kroutí furt,poskakuje a vyhazuje nožky.A krve jsem si nikdy nevšimla,ještě že to vím protože bych asi byla v šoku a jela na veterinu kdyby tam byla někde krev :-)).Jinak je moc chytrá nebo spíš vychcaná,jakmile někdo jde domů tak píská protože ví že bude čerstvá travička.

19.10.2010 10:10
davidka

XXX.XXX.235.194

malymacek napsal(a):

Kastrace u morčecího samce zas tak velké riziko není. Také jsem ji nechala dělat, aby mohl být náš samec v kolektivu samiček. Rána skoro nebyla vidět, hned druhý den samec běhal, jako by na žádné operaci nebyl. Byla jsem i překvapena, že se vůbec nezměnila jeho povaha. Povrčával si, kroutil zadkem a byl spokojený, že je v kleci šéf :-)) . Celé to stálo kolem 500,- Kč a pár hodin času.

A vy jste vůbec neuvažovala, že byste ho prodala prostě přes inzerát? Nebo naopak mu koupila kamaráda, když jste proti kastracím?

Přidejte reakci

Přidat smajlík