TUTYSEK

XXX.XXX.151.236
Dobrý den.potřebovala bych poradit s ochočením Dumbo potkana.Kdyby měl někdo zkušenosti s tímto druhem,ocením jakoukoliv radu.
TUTYSEK
napsal(a):
Dobrý den.potřebovala bych poradit s ochočením Dumbo potkana.Kdyby měl někdo zkušenosti s tímto druhem,ocením jakoukoliv radu.
Dumbo potkan není druh, dumbo potkan je jen varieta potkana :) Ochočuje se úplně stejně jako kterýkoliv jiný potkan, základem je si vzít socializované mládě z dobré chovatelské stanice, pak už je "předochočený" rovnou :) Prvních pár dnů ho nechat napokoji, ať si zvykne na nový domov, a pak začít s dáváním pamlsků z ruky a nebýt smutný, že si je třeba nevezme hned. Brát do ruky, hladit, vyndat ho a dát si ho za krk... tohle dělej střídavě s oběma potkany a nebudeš mít problém :)
tutysek
napsal(a):
Ahoj.Díky moc za odpověd a ráda bych se zeptala zda mají žít v páru.Mám jenom jednoho samce.
V páru ne, ve dvojici :) K samečkovi si pořiď ještě jednoho samečka :) Předpokládám, že ho nemáš dlouho, takže bude mladý a mladý samec ti jiného mladého samečka krásně přijme :) Předejdeš tím problémům, které by mohly vzniknout až ti sameček bude dospívat, protože pak tě může začít škrábat a kousat, jak si s tebou bude chtít vyřešit "šéfovství".
http://utahraptor.webnode.cz/news/jednoho-nebo-dva-/
tutysek
napsal(a):
Ahoj. Diky za radu. Máš pravdu, Tutyska mam tři dni. Dnes si uz ode mne vzal jídlo, nechá se někdy i pohladit. Ale někdy se přibližuje k moji ruce a já mám strach, aby mě nekousl. Tak nevím, zda mu ruku před čumáčkem mužu nechat, jak bude reagovat. Poradíš mi prosím?
Když se budeš bát, tak tě kousne určitě :) Musíš to zkusit a trochu risknout, na 95% si chce tvou ruku jen očuchat, jestli je to mládě, tak je možné, že ji vezme do zubů ale ne tolik, aby ti prokousl kůži. Musí se s tebou seznámit :) Dej si pozor na rychlé pohyby, rychlý pohyb by ho mohl vyprovokovat aby po tobě chňapnul :)
Odkud ho máš?
tutysek
napsal(a):
No to je právě to. Ze zverimexu. Nevědela jsem, ze není dobře ho koupit tam. A byl nějakej moc levnej. Stál jenom 69 korun. Dnes jsem se odvážila a nechala jsem před nim ruku. Hrál si se mnou a pak jsem ho i vyndala z klece. ale nevím, odkud mám vzít toho druhýho.
A odkuď jsi? chovatelských stanic, co mají vymazlená mimča k odběru, je dost a dost, stačí si jen vybrat :)
tutysek
napsal(a):
Jsem z Ivančic u Brna.Je tady nějaká v okolí?
V Brně je spousta kvalitních stanic :) Mláďata má myslím teď ChS Nippyland http://www.kralici.cz/potkani/alba.asp?a=9010 nebo ChS Sankari http://www.potkan-sankari.wbs.cz/Mladata-k-odberu.html
A nebo si můžeš vybrat třeba u někoho jinde v republice a pak si dojednat odvoz :)
tutysek
napsal(a):
Ahoj. Děkuju. Už mám jednoho miloučkého prcka zamluveného u Nippylandu. Zajímalo by mě po jaké době můžu Tutýska vypustit po pokoji, zda se ke mě vráti, nebo někam zaleze a už ho pak nechytnu. Zatím ho nechávam běhat jenom po sobě.
Tak to je dobře :)
Zkus ho nejprve naučit na jméno, třeba mu dávej pamlsek, aby si zvyknul "tohle slovo" = něco dobrého. Až to bude umět, tak ti pak přiběhne na zavolání :) Druhá možnost je pouštět ho ve vyhrazeném místě, kde nebude mít šanci ti někam zalézt a schovat se :)
Ahoj. Před pár dnama mne Tutýsek kousl a to pořádně. Nechtěl mě pustit. Tak už od soboty ho nevyndávam z klece. Jenom mu dávam jídlo. Bez jídla ruku do klece nedávam. Dnes jsem se odvážila ho pohladit, ale mam strach mu nechat ruku, aby mne nekousl. Myslíš, že mě ted bude kousat pořád, nebo si ho znovu mužu brát ven z klece?
tutysek
napsal(a):
Ahoj. Před pár dnama mne Tutýsek kousl a to pořádně. Nechtěl mě pustit. Tak už od soboty ho nevyndávam z klece. Jenom mu dávam jídlo. Bez jídla ruku do klece nedávam. Dnes jsem se odvážila ho pohladit, ale mam strach mu nechat ruku, aby mne nekousl. Myslíš, že mě ted bude kousat pořád, nebo si ho znovu mužu brát ven z klece?
A co jsi s ním dělala, že tě kousnul? Neměla si třeba ruce od jídla? Oni si to někdy popletou...
Zkus ho brát ven z klece, uvidíš, jak se bude chovat...
Vždycky jsem si ho brávala po snídani a ten den jsem si ho chtěla vzít ještě před snídani. Tak možná proto. Asi byl hladovej. Už takovou chybu neudělám. Jenom aby mě už nekousal pořád. Zítra si jedeme do Brna pro toho druhýho. Tak snad, když bude mít Tutýsek kamaráda,tak už bude zase hodnej.
Chyba ve výchově. Potkánek k tobě nemá důvěru, bojí se tě. Proč by tě jinak kousal? Špatně sis ho ochočila, správně vymazlený potkan se na ruku těší, dělá mu radost pohlazení, ruka mu nosí pamlsky, bere ho z klece ven za zábavou.
Já měla za svůj život cca 50 potkanů a žádný nebyl kousavý.
Tak se trochu zamysli a pomalu to s ním zkoušej znovu. Pomalu mu nabízej dobrůtky z ruky, nedělej trhavé pohyby, klidně na něj mluv. A to hodně často. Čím víc se mu budeš věnovat, tím dřív přijdou výsledky.
Jen doufám, že jsi ho nějak někdy nepotrestala. To si tyhle zvířátka dlouho pamatují.
Já zvířátka netrestám. Mám ráda svý potkánky i všechny ostatný zvířátka, který mám. Tutýsek mě kousl jenom jednou. A ten malej nekouše vůbec. Tutýska si beru ven z klece pořad a už jsem začala brávat i toho malýho. Ale chtěla bych je nechat někdy volně pobíhat, jenom nevím, jestli se vrátiou ke mne. Mám je krátce. Tutýska mám tři týdny a toho malýho necelej týden. Zatím pobíhají jenom po mě.
Dobrý den.
Četla jsem Vaše reakce na problém, a je z nich patrné, že jste odborník.
Mohla bych sem překopírovat můj dotaz, který jsem psala do obecné diskuse?
Dobrý den.
Prosím o radu ohledně potravy. Jsme začínající chovatelé( máme potkánka 9 dní).
Načetli jsme vše o potkanech, a přesto jsme asi udělali nějakou chybu ve stravování. Potkánek dnes do 16hod. veselý, aktivní, během 2 hodin náhlá změna - polehává, v dlani se třese - jen leží, neběhá, zdá se že má zrychlený dech - teď
večer se trochu sám myl(což by mohla být dobrá známka), sežral pár zrnek slunečnice a suchého rohlíku, trochu chodí, ale aktivita vymizela, spíše polehává.
Potrava : včera kolem19 hod. měl trochu vařeného květáku(který miluje - ale víme, že se to s ním nemá přehánět) a vařenou mrkev - také trochu( i když by chtěl dál, už nedostal). Pak večer jedl trochu prosa, slunečnice.Také měl jeden klas pšenice, který si sám vykusoval - což ho baví. - ten klas byl přímo utržený na poli.
Ráno byl v max. pohodě - do 16 hod. - měl možnost jíst zbytek prosa se slunečnicí, ale nic moc nežral - zato byl veselý, spokojený, aktivní. pak ho syn měl tak 5-8 min.na slunci( na balkoně).
Uvažujem takto :
buď mu vadil ten klas z pole
Nebo ta krátká doba na slunci
možná i ten květák, ale po něm by se ptoblém objevil snad už ráno( a on i když ho měl k večeru, tak druhý den byl do 16h.O.K. a myslím, že ho moc neměl - ani ne 5dkg+ mrkev - 5dkg - ale ta asi nevadí vůbec.
Doufáme, že to přežije - je velmi milý - vymazlený z domácího chovu. Jestli ano, rádi bychom se vyvarovali chyb.
Prosím, budeme velmi rádi za jakoukoli radu. Předem děkujeme.
kristýnamíša
napsal(a):
Dobrý den.
Četla jsem Vaše reakce na problém, a je z nich patrné, že jste odborník.
Mohla bych sem překopírovat můj dotaz, který jsem psala do obecné diskuse?
Dobrý den.
Prosím o radu ohledně potravy. Jsme začínající chovatelé( máme potkánka 9 dní).
Načetli jsme vše o potkanech, a přesto jsme asi udělali nějakou chybu ve stravování. Potkánek dnes do 16hod. veselý, aktivní, během 2 hodin náhlá změna - polehává, v dlani se třese - jen leží, neběhá, zdá se že má zrychlený dech - teď
večer se trochu sám myl(což by mohla být dobrá známka), sežral pár zrnek slunečnice a suchého rohlíku, trochu chodí, ale aktivita vymizela, spíše polehává.
Potrava : včera kolem19 hod. měl trochu vařeného květáku(který miluje - ale víme, že se to s ním nemá přehánět) a vařenou mrkev - také trochu( i když by chtěl dál, už nedostal). Pak večer jedl trochu prosa, slunečnice.Také měl jeden klas pšenice, který si sám vykusoval - což ho baví. - ten klas byl přímo utržený na poli.
Ráno byl v max. pohodě - do 16 hod. - měl možnost jíst zbytek prosa se slunečnicí, ale nic moc nežral - zato byl veselý, spokojený, aktivní. pak ho syn měl tak 5-8 min.na slunci( na balkoně).
Uvažujem takto :
buď mu vadil ten klas z pole
Nebo ta krátká doba na slunci
možná i ten květák, ale po něm by se ptoblém objevil snad už ráno( a on i když ho měl k večeru, tak druhý den byl do 16h.O.K. a myslím, že ho moc neměl - ani ne 5dkg+ mrkev - 5dkg - ale ta asi nevadí vůbec.
Doufáme, že to přežije - je velmi milý - vymazlený z domácího chovu. Jestli ano, rádi bychom se vyvarovali chyb.
Prosím, budeme velmi rádi za jakoukoli radu. Předem děkujeme.
Dobrý den,
ve stravě problém nevidím (klásek jsem teda nikdy neměl možnost zkusit), ale dal bych si pozor na průvan a pokud možno, maximálně nechávat potkánkovi možnost, vybrat si sám, zda chce být na světle nebo ve stínu.
Ať se Vám spolužití s potkánkem daří! M.
Radkiss

XXX.XXX.224.234
Ahoj,
Pred dvoma dňami som dostal malého potkana. Je úplne úžasný, priateľský a hravý. Môžem ho kdekoľvek pustiť a on pribehne ku mne a za každù cenu musí byť na mojom pleci alebo v kapuci... čo je skvelé... nekúše, nerobí zle... v klietke je dobrý.. ale len keď chce spať... zalezie do domčeka a chrní... ale akonáhle sa zobudí chce ísť von. Robí bordel. Kuše klietku, robí rámus... hocikedy aj uprostred noci... vyberiem ho, vyhrám sa s ním, je spokojný aj hodinu na pleci... problém je, že pred inou ako mojou rukou uteká a nedá sa vybrať z klietky... a ja nie som 24/7 doma... ale keď ho nevyberem je celý nervózny...
Radkiss
napsal(a):
Ahoj,
Pred dvoma dňami som dostal malého potkana. Je úplne úžasný, priateľský a hravý. Môžem ho kdekoľvek pustiť a on pribehne ku mne a za každù cenu musí byť na mojom pleci alebo v kapuci... čo je skvelé... nekúše, nerobí zle... v klietke je dobrý.. ale len keď chce spať... zalezie do domčeka a chrní... ale akonáhle sa zobudí chce ísť von. Robí bordel. Kuše klietku, robí rámus... hocikedy aj uprostred noci... vyberiem ho, vyhrám sa s ním, je spokojný aj hodinu na pleci... problém je, že pred inou ako mojou rukou uteká a nedá sa vybrať z klietky... a ja nie som 24/7 doma... ale keď ho nevyberem je celý nervózny...
To je přesně ten důvod, proč nemá být potkan sám. Co nejdříve mu pořiďte kamaráda stejného pohlaví. Nějaké další maličké miminko. Nejlépe od chovatele, aby nedošlo k záměně pohlaví nebo přinešení nějaké nemoci/parazita.
On prostě někoho potřebuje mít těch 24/7 a to vy mu za žádných okolností nemůžete dát. Zvyklí na vás budou oba, milovat vás budou oba, rozdíl bude jen v tom, že v době vaší nepřítomnosti budou i nadále šťastní.
Radost ze soužití i potkaní láska se násobí jejich počtem. Rozhodně nedejte na nějaké divné řeči toho typu, že když je jich víc, budou se hůř ochočovat, je to hrozný nesmysl. Navíc, když není sám, je s nimi i o to větší zábava. V jeho i vašem zájmu - ať máte doma co nejdřív ještě jednoho nebo dva!