Chov podkanů - pár rad do začátku :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2012 17:50
6kaca6

XXX.XXX.210.254

Dobrý den, tak jsem si dneska domů dovezla dva potkaní klučíky - vůbec to nebylo v úmyslu, původně jsem se jen slečny co je nabízela ptala, zdali by je bylo možné vzít i hadovi.... jenže když jsem uviděla fotky do jednoho jsem se zamilovala, načež mi slečna doporučila vzít si dva, že pokud je jeden tak většinou velmi trpí. No a dnes jsem si je dovezla domů, zatím bydlí v překližkové krabici (vepředu se sklem) po morčeti, ale do konce měsíce už snad budou ve větší a hlavně vyšší klícce kam jim budu moct umístit více hraček a pater.

Nicméně mám pár otázek - původně jsem myslela že jim budu stlát pilinami, ale na netu jsem se dočetla že je možné jim stlát i stelivem pro kočky a pouze do přístřešku dávat něco měkčího na spaní. Kočky doma máme, takže by nebyl problém klukům vždycky odsypat a myslím, žeby to i pro mě byla nejlepší varianta - mám strach že v pilinách budou roztoči, taky je z toho více prachu. Navíc stelivo pro kočky většinou trochu pohlcuje i pach - a to je právě to, co mě zajímá - stlát potkanům takové to kamínkové stelivo pro kočky nebo je možné i ty silikonové granule? Ty pro kočky používáme už cca půl roku a mají mnohem větší nasákavost a hlavně mají příchutě po kterých voní (většinou máme jablečné) a nejde tolik cítit pach. Bylo by i tohle stelivo pro potkánky vhodné nebo raději koupit ten písek či zůstat u klasiky - piliny/sláma/seno (to bych mohla brát u koní, ale mám strach ze zavlečení nemocí od divokých potkanů, ale zas na druhou stranu ono asi i to seno kupované v obchodě se kontaktu s těmito živočichy nevyhne...

Kloučci se hned po příjezdu napili (bohužel strávili docela dlouhou dobu v autě v přepravce - půl hodiny cesta + asi půl hodiny když na mě čekali než dodělám práci u koní), najedli a hned jsme si je brali k sobě. Hovínka měly pěkná tuhá akorát před chvilkou se jeden z nich pokadil a má srajdu - je možné že je to jen ze stresu ze změny prostředí nebo to značí na nějaký problém? K jídlu dostali piškot a granule pro hlodavce. Všechny hovínka měl v pohodě až na tady tohle jedno. Nic se s nima neprovádělo, je mi leželi pod tričkem a vypadali spokojeně...

Jinak pokud máte ještě nějaké tipy či rady pro začátek tak sem s nimi, jsem jedno velké ucho :)

12.8.2012 18:33
darrayer

XXX.XXX.109.4

Nevím, jak je to s tím kočičím stelivem, ale já pro svých šest potkanů používám lysované hoblinové peletky, které dost dobře pohlcují pachy a jsem s nimi velice spokojen (10 Kg stojí asi 100 Kč :) ), takže mohu jen doporučit :) .. Ten průjem je po převozu normální, měl by sám zmizet, jinak velice dobré stránky o potkanech jsou www.bebecha.wz.cz a co moji potkani velice milují jsou hamaky, vždycky se do jedné narvou všichni a chrupkaj :) ..

12.8.2012 21:16
utahraptor

XXX.XXX.80.130

6kaca6 napsal(a):
Dobrý den, tak jsem si dneska domů dovezla dva potkaní klučíky - vůbec to nebylo v úmyslu, původně jsem se jen slečny co je nabízela ptala, zdali by je bylo možné vzít i hadovi.... jenže když jsem uviděla fotky do jednoho jsem se zamilovala, načež mi slečna doporučila vzít si dva, že pokud je jeden tak většinou velmi trpí. No a dnes jsem si je dovezla domů, zatím bydlí v překližkové krabici (vepředu se sklem) po morčeti, ale do konce měsíce už snad budou ve větší a hlavně vyšší klícce kam jim budu moct umístit více hraček a pater.

Nicméně mám pár otázek - původně jsem myslela že jim budu stlát pilinami, ale na netu jsem se dočetla že je možné jim stlát i stelivem pro kočky a pouze do přístřešku dávat něco měkčího na spaní. Kočky doma máme, takže by nebyl problém klukům vždycky odsypat a myslím, žeby to i pro mě byla nejlepší varianta - mám strach že v pilinách budou roztoči, taky je z toho více prachu. Navíc stelivo pro kočky většinou trochu pohlcuje i pach - a to je právě to, co mě zajímá - stlát potkanům takové to kamínkové stelivo pro kočky nebo je možné i ty silikonové granule? Ty pro kočky používáme už cca půl roku a mají mnohem větší nasákavost a hlavně mají příchutě po kterých voní (většinou máme jablečné) a nejde tolik cítit pach. Bylo by i tohle stelivo pro potkánky vhodné nebo raději koupit ten písek či zůstat u klasiky - piliny/sláma/seno (to bych mohla brát u koní, ale mám strach ze zavlečení nemocí od divokých potkanů, ale zas na druhou stranu ono asi i to seno kupované v obchodě se kontaktu s těmito živočichy nevyhne...

Kloučci se hned po příjezdu napili (bohužel strávili docela dlouhou dobu v autě v přepravce - půl hodiny cesta + asi půl hodiny když na mě čekali než dodělám práci u koní), najedli a hned jsme si je brali k sobě. Hovínka měly pěkná tuhá akorát před chvilkou se jeden z nich pokadil a má srajdu - je možné že je to jen ze stresu ze změny prostředí nebo to značí na nějaký problém? K jídlu dostali piškot a granule pro hlodavce. Všechny hovínka měl v pohodě až na tady tohle jedno. Nic se s nima neprovádělo, je mi leželi pod tričkem a vypadali spokojeně...

Jinak pokud máte ještě nějaké tipy či rady pro začátek tak sem s nimi, jsem jedno velké ucho :)

Klasický kočkolit se nedoporučuje, některé druhy vysušují tlapky. Ty silikonové kuličky už vůbec nejsou vhodné. Maximálně někdo používá kočkolit do záchůdků, pokud má to štěstí, že si jeho potkani na záchůdek zvykli :)

Hobliny pro koně nejsou špatné, pokud je budete brát z nenačnutého balíku, aspoň ty, co používám já jsou balené v igelitu a potkani mi z nich nikdy nic nechytili. Nebo jsou další možnosti, někdo rád asan (ten mě smrdí), dřevěné válečky, co se používají jako topení nebo do kočíčího wc, štěpková podestýlka, kukuřičná (ale tam někdy mohou z ní chytit svrab)...
Rozhodně ne seno nebo slámu, to počůrané neskutečně smrdí a potkani kudy chodí, tudy upouštějí :)

Jaké granule pro hlodavce dostali? Piškot je vhodný jen jako pamlsek, ne jako strava :) Jestli má jedno nebo několik měkčích hovínek, tak je to jen ze stresu :)

Co se týče bydlení, tak hlídejte, ať vám tu překližkovou krabici nehlodají, než budou mít něco lepšího, aby se neprohryzaly ven... někdy to potvory zvládnou za jedinou noc :) Klec by měla mít rozměry aspoň 60x40x50, vybavení jaké vás napadne, jen nedoporučuju dřevěné věci, ty pročůrané jsou dost cítit.

13.8.2012 00:13
6kaca6

XXX.XXX.210.254

Já se právě dočetla že je možné stlát tím kočičím, ale tak raději nebudu riskovat. Co třeba stlát papírovýma hoblinama? Vím, že to někde praktikují i u koní... Piliny nemáme v balících - bereme je přímo z pily, takže vždy čerstvé navezeme ve velkém žoku, vysypem a žok vrátíme na pylu a až zase naplní tak opět navezem. Obilí dostali oves (až teď jsem se dočetla že jim moc nejede), kukuřičné lupínky, trochu kukuřice a ty granule byly od chovatelky, nevím jaké jsou. Jen mi je dala že je dostávali a jsou na ně zvyklí. Dostali ještě kousek banánu. Ale hovínka jsou už fajn, bylo to jen jedno takové měkké, teď jsou žu všechna tuhá, potkánci jedí i z ruky a dokonce se už relativně skamarádili i se psem. Bedýnka je z asi 4cm silné překližky a ještě je potáhlá nějakou horní umělovrstvou - bývá to třeba na levnějších kuchyňských linkách co imitují dřevo - dřevotříska + tato horní vrstva). Nemají to jak rozkouzat - ten povrch je hodně kluzký a nikde nic nevyčnívá aby měli kde začnout a kdyby začali kousat jen tento holý povrch budou po tom jezdit zoubky a nic se nestane. Navíc jsou to miminka :)

13.8.2012 12:58
darrayer

XXX.XXX.109.4

Tomu, že nemají kde kousat tu bedýnku bych nevěřil :D .. Jinak je dobré jim dávat i ovoce, zeleninu a i maso! To je důležité, protože potkani jsou stejně jako lidé všežravci a když jim ho nedopřejete, tak mohou se žrat i nejslabšího ve skupině, čímž by se počet vašich potkanů snížil na polovinu, já jim jednoduše občas od oběda odkrojím kousek masa a bez soli či koření ho osmažím na troše oleje, nechám vychladnout a dám jim ho, jinak pokud jim budete věnovat dost času mohou se naučit chodit po zadních i aportovat, ale nejdříve je důležité ochočení :) ..

13.8.2012 13:19
utahraptor

XXX.XXX.80.82

darrayer napsal(a):
Tomu, že nemají kde kousat tu bedýnku bych nevěřil :D .. Jinak je dobré jim dávat i ovoce, zeleninu a i maso! To je důležité, protože potkani jsou stejně jako lidé všežravci a když jim ho nedopřejete, tak mohou se žrat i nejslabšího ve skupině, čímž by se počet vašich potkanů snížil na polovinu, já jim jednoduše občas od oběda odkrojím kousek masa a bez soli či koření ho osmažím na troše oleje, nechám vychladnout a dám jim ho, jinak pokud jim budete věnovat dost času mohou se naučit chodit po zadních i aportovat, ale nejdříve je důležité ochočení :) ..

A není to zbytečné jim to smažit? Já dávám potkanům syrové - odřezky od vaření, kuřecí křídla a krky, hovězí morkovou kost - ty kosti jsou dobré i jako zdroj minerálních látek :)

13.8.2012 13:23
darrayer

XXX.XXX.109.11

Ano, všichni mi to říkají, ale já mám strach, aby v tom nebylo něco jako salmonelóza bo tak :D ..

13.8.2012 15:31
6kaca6

XXX.XXX.210.254

No já četla, že by neměli dostávat syrové - kousek masa dostali už včera - měli jsme řízky tak jsem jim oloupala tu strouhanku a kousíček dala. První si sice ukradli do domečku banán, pak snědli kukuřičné lupínky a ráno už tam nebyl ani ten kousíček masa:) Dávám jim všeho ale s rozumem, pro dva potkánky fakt od každýho jen pár kousků . třeba 6 kukuřičných vloček, 2 silnější kolečka banánu, dneska jsem jim zkusila i lžičku jogurtu, ráno dostali 1 cherry rajče (rozkrojené na půlky (ale vůbec si ho nevšímají). Dneska dokonce už do dočasné bedýnky dostali hamaky - mamka obětovala starou podprsenku tak jsem jim ju tam zavěsila a mají tam 2 luxusně vypodložená lehátka :D

13.8.2012 15:59
utahraptor

XXX.XXX.80.82

6kaca6 napsal(a):
No já četla, že by neměli dostávat syrové - kousek masa dostali už včera - měli jsme řízky tak jsem jim oloupala tu strouhanku a kousíček dala. První si sice ukradli do domečku banán, pak snědli kukuřičné lupínky a ráno už tam nebyl ani ten kousíček masa:) Dávám jim všeho ale s rozumem, pro dva potkánky fakt od každýho jen pár kousků . třeba 6 kukuřičných vloček, 2 silnější kolečka banánu, dneska jsem jim zkusila i lžičku jogurtu, ráno dostali 1 cherry rajče (rozkrojené na půlky (ale vůbec si ho nevšímají). Dneska dokonce už do dočasné bedýnky dostali hamaky - mamka obětovala starou podprsenku tak jsem jim ju tam zavěsila a mají tam 2 luxusně vypodložená lehátka :D

Syrové maso určené pro lidskou spotřebu mohou dostávat bez dalších úprav, je to pro ně zdravější než osmažený (byť oloupaný) slaný a opepřený kousek :) Banán je tučný a sladký, ten bych tolik nedávala, jinak zeleninu mohou libovolné množství, pokud ji budou žrát, ne každý potkan žere všechno, umí být pěkně mlsní :)
S doplňky to nepřeháněj, dostanou-li jeden den trochu jogurtu, nemusí ten samý den mít ještě banán a kus řízku :)
Zjisti si název těch granulí pro hlodavce, jestli jsou to kompletní granule pro krmení potkanů v laboratořích, tak bych jim už přidávala opravdu jen tu zeleninu a ovoce - jestli tedy tím chceš krmit trvale :)

Nějaký souhrn, co jim tak plus mínus dávat, najdeš tady: http://utahraptor.webnode.cz/news/neco-malo-o-krmeni-potkanu/

14.8.2012 10:18
6kaca6

XXX.XXX.210.254

Dobrý den, ještě mám otázku k venčení. Potkánci jsou úžasní, vesele si vysedávají na ramenu a nemají snahu někam slízat, utíkat a pod. I když třeba ležím na gauči nebo v posteli drží se okolo mě, kousíček třeba popoběhnou, ale hned zas přiťupkají zpět. Přemýšlím zdali je vhodné je už teď brát ven (na rameni) - jsou to přeci jen malá 4týdenní mimuška. Odpoledne jedu ke koním na trening, ale nebudu jezdit, jenom zvedat skoky, tak jsem si říkala žebych je vzala s sebou, ale poté máme v plánu posedět u ohně a opíkat. Je to vhodné je brát na tak dlouho ven? Byla by to otázka třeba 8mi hodin venku... Nebo je vzít třeba teďka na kratičkou vycházku venku a pak jet sama? Nebo je zatím ven ani netahat? Připadá mi, žeby byli rádi se mnou, ale tak asi by to chtělo je postupně zvykat na venkovní prostředí... Kdy jste je začali nosit ven? A co sluníčko? Prý jsou na něj hodně náchylní :)

14.8.2012 10:53
utahraptor

XXX.XXX.80.82

6kaca6 napsal(a):
Dobrý den, ještě mám otázku k venčení. Potkánci jsou úžasní, vesele si vysedávají na ramenu a nemají snahu někam slízat, utíkat a pod. I když třeba ležím na gauči nebo v posteli drží se okolo mě, kousíček třeba popoběhnou, ale hned zas přiťupkají zpět. Přemýšlím zdali je vhodné je už teď brát ven (na rameni) - jsou to přeci jen malá 4týdenní mimuška. Odpoledne jedu ke koním na trening, ale nebudu jezdit, jenom zvedat skoky, tak jsem si říkala žebych je vzala s sebou, ale poté máme v plánu posedět u ohně a opíkat. Je to vhodné je brát na tak dlouho ven? Byla by to otázka třeba 8mi hodin venku... Nebo je vzít třeba teďka na kratičkou vycházku venku a pak jet sama? Nebo je zatím ven ani netahat? Připadá mi, žeby byli rádi se mnou, ale tak asi by to chtělo je postupně zvykat na venkovní prostředí... Kdy jste je začali nosit ven? A co sluníčko? Prý jsou na něj hodně náchylní :)

Ven jen na chvíli, nošení na rameni potkan zas tak moc neocení (ačkoliv to lidi zhusta dělají), nemluvě o tom, to s tím potkanem na rameni chcete jezdit ještě na koni? To bych se bála, aby nesletěli.
Taky venku na ně číhají rizika, že se mohou někam zaběhnout (zvlášť v nekotrolovatelném prostředí), když budou běhat tam, kde divocí potkani, tak mohou od nich chytit nějaké nemoci nebo breberky.

Co se týče sluníčka, potkan jakožto obyvatel kanálů a s večerní a noční aktivitou, se sluníčkem moc nenadchne, při delšímu vystavení přímému slunci se může taky dostavit přehřátí, zvláště ve vyšších teplotách.

Takže já osobně bych je s sebou ke koním nebrala a ven jen někam, kde je mohu pustit bez rizika, že utečou.

14.8.2012 11:18
6kaca6

XXX.XXX.210.254

Neee na koni vůbec - měla jsem stát jen ze země a zvedat holkám překážky které při skákání shodí aby nemusely pořád slízat dolů :) A nejde tak ani o nošení na rameni, ale o to, žebych měla potkýše s sebou (aby si vybudoval vztah a zvykl si na lidi), ale taky si myslím, žeby to bylo moc dlouho. A s tím sluníčkem - když budu teda časem brát potkyše ven na proběhnutí, brát jej raději večer nebo jak? Tady myslím někdo psal že mu potkánech chytil úpal za 5min. Hodně lidí si je bralo třeba do školy, do práce a podobně, ale tak to tam nestihnu ani dojít pokud za 5 min chytne úpal. Jak je to teda s pobytem na slunci? Je mi jasné, že jim není příjemný, ale když je budu někam brát, tak se tomu sluníčku nevyhnem...

14.8.2012 11:32
utahraptor

XXX.XXX.80.82

6kaca6 napsal(a):
Neee na koni vůbec - měla jsem stát jen ze země a zvedat holkám překážky které při skákání shodí aby nemusely pořád slízat dolů :) A nejde tak ani o nošení na rameni, ale o to, žebych měla potkýše s sebou (aby si vybudoval vztah a zvykl si na lidi), ale taky si myslím, žeby to bylo moc dlouho. A s tím sluníčkem - když budu teda časem brát potkyše ven na proběhnutí, brát jej raději večer nebo jak? Tady myslím někdo psal že mu potkánech chytil úpal za 5min. Hodně lidí si je bralo třeba do školy, do práce a podobně, ale tak to tam nestihnu ani dojít pokud za 5 min chytne úpal. Jak je to teda s pobytem na slunci? Je mi jasné, že jim není příjemný, ale když je budu někam brát, tak se tomu sluníčku nevyhnem...

Tak ono záleží na intenzitě slunce, aktuální teplotě a taky když ho máte dejme tomu na rameni a jdete, tak kolem víří vzduch a ochlazuje, kdežto když je potkan zavřený v kleci na prudkém sluníčku v létě, kdy teploty dosáhnou třeba 45°C, tak za těch 5 minut může mít dost :)

15.4.2014 22:22
mahdalsandal

XXX.XXX.67.168

Dobrý den,
s kočkolitem nevím, ale pokud hledáte ekonomické, čisté nepáchnoucí, ale naopak vonící stelivo, tak si myslím, že by bylo fajn se kouknou na info na:

http://mahdalsandal.webnode.cz/informace/levnejsi-podestylka/

Jedná se o levnější podestýlku, než ze zverimexů a dlouho vydrží.

Snad rada pomůže:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík