Mám nového potkana už asi 2 týdny a je stále plachý.Měla jsem už hodně potkanů ,ale ty si zvykli rychle.Postup dělám stále stejný.Nemáte nějakou radu,jak vy se vypořádáte s plachým potkanem?Děkuji za odpověď
pista.a.spol
napsal(a):
Mám nového potkana už asi 2 týdny a je stále plachý.Měla jsem už hodně potkanů ,ale ty si zvykli rychle.Postup dělám stále stejný.Nemáte nějakou radu,jak vy se vypořádáte s plachým potkanem?Děkuji za odpověď
Dva týdny není dlouhá doba, zvláště pokud nemáš potkana od chovatele, kde se mláďatům věnují a socializují je na život s člověkem. Jak si postupovala dosud? Ať ti neříkám něco, co už třeba dávno víš...
První dny na potkánka mluvím a říkám jeho jméno.Po několika dnech mu dávám čuchat ruku a poté mu dám z ruky žrádlo jestli si vezme.Když si vezme tak po několika dnech dám jídlo na dlaň a on mi tak musí vylézt na ruku.Když už se moc nebojí a vylézá z klece tak si ho beru na ruku.To je můj postup a možná i něco k tomu ale dělám to takle nejčastěji.Problém mého potkana je že z klece chce furt ven ale když ho vezmu do ruky furt se schovává a ani na ramenou nechce být.Nevím jestli je to přesně dva týdny Ale nějak na vánoce to byl týden a něco možná to jsou 3 týdny.
pista.a.spol
napsal(a):
První dny na potkánka mluvím a říkám jeho jméno.Po několika dnech mu dávám čuchat ruku a poté mu dám z ruky žrádlo jestli si vezme.Když si vezme tak po několika dnech dám jídlo na dlaň a on mi tak musí vylézt na ruku.Když už se moc nebojí a vylézá z klece tak si ho beru na ruku.To je můj postup a možná i něco k tomu ale dělám to takle nejčastěji.Problém mého potkana je že z klece chce furt ven ale když ho vezmu do ruky furt se schovává a ani na ramenou nechce být.Nevím jestli je to přesně dva týdny Ale nějak na vánoce to byl týden a něco možná to jsou 3 týdny.
Když ho držíš v ruce, tak se schovává kam?
To, že nechce být na rameni, bych mu nevyčítala, ne každému potkanovi se to líbí.
Pafelka

XXX.XXX.99.240
Ahoj mám novou potkanku mám ji přibližně 2 měsíce a pořád je plachá. Před ní jsem měla už 2 nebo 3 potkanky a všechny si zvykly do 1 týdne.Ptala jsem se i jednoho chovatele ale ten řikal že je to divné ale neví co bych měla udělat. Nemá někdo nějakou radu ? Předem děkuji za odpověď.
Pafelka
napsal(a):
Ahoj mám novou potkanku mám ji přibližně 2 měsíce a pořád je plachá. Před ní jsem měla už 2 nebo 3 potkanky a všechny si zvykly do 1 týdne.Ptala jsem se i jednoho chovatele ale ten řikal že je to divné ale neví co bych měla udělat. Nemá někdo nějakou radu ? Předem děkuji za odpověď.
A jak se ta plachost projevuje? Nechce se nechat hladit? Bojí se všeho? Je tahle sama nebo jich máte více?
Hodně důležité je, jestli je potkan sám, nebo ne... Je to skupinové zvíře a velmi společenské a je třeba je chovat min.2 stejného pohlaví.. pokud nemá kámoše, určitě bych pořídila .. mě se vždycky osvědčilo, brát si prcky třeba pod mikinu, nebo triko, jak zjistí, že jim je dobře při tomhle "pachu" zapamatuje si ho docela rychle a pak i na ruku je to rychlejší :).. mě se o osvědčilo vždy. Každopádně jsem nikdy neměla potkana jednoho ale vždy min.2, čili to nebyli moc nebojsové když měli jeden druhého. A taky jak už bylo zmíněno, je rozdíl mezi potkanem ze zverimexu a potkanem z chovky, kdy už od mimina jsou v kontaktu s člověkem :).. zverimexáči si zvykají o dost déle, jelikože tam s nima nikdo nemá čas se mazlit a upřímně řečeno, jsou především bráni jako zkrmoví a ne mazlové
DominikaD98

XXX.XXX.225.91
Dobrý den,
s přítelem jsme si pořídili dva potkanky (jsou tedy ze zverimexu).. eden je aktivista, jakmile slyší, ze otevíráme klec hned je nahoře a vyleza po ruce, na rameno, pod triko..
Druhý sedi v jednom rohu.. pro jidlo, nebo se napit ho vidíme jít.. ale jakmile dame ruku do klece.. schouli se v rohu.. k ruce ani nepribehne, neocucha.. když uz ho zkusime opatrne dat na ruku sami.. tak je vidět, ze se mu to nelíbí... pocura a pokadi ruku... vratime ho do klece a jde se schovat hned do domecku..
Zvykne si po delší dobe? Uz ho nevyndavame vic, nez pokud jim necistime klec.. aby se vic nebal..
Ad pořízení - příště radši kupte potkana od chovatele, krom toho, že nebudete riskovat parazity a u samic případnou březost, dostanete v 99 % případů jedince, který je na lidi a manipulaci zvyklý.
Ad ochočení, zvykne si, ale musíte na tom pracovat. Měli byste ho dostat aspoň na úroveň, že snese nějakou manipulaci, protože co budete jinak dělat, když mu něco bude a budete s ním muset na veterinu? Obecně platí, že čím je mladší, tím si zvyká snadněji, takže to neodkládejte. Nepíšete, v čem ho máte, na zvykání je lepší menší klec, abyste ho v ni nemuseli lovit, nechte je ale spolu i s tím druhým. Těch možností navykání je víc, můžete na to jít intenzivně, že si budete potkana brát k sobě - popis je třeba tady http://www.czkp.cz/ja-potkan/vse-kolem-me/ochoc-si-me-prosim/.
Nebo to můžete udělat tak, že mu svou přítomnost spojíte s něčím dobrým, zkusíte mu nabídnout něco, co normálně nedáváte - třeba na špičku lžičky trochu pribiňáku, malý kousek vajíčka, nebo kousek piškotu (pozor na prsty ze začátku), ideálně to spojte s nějakým zvukem. Já mám svoje potkany naučené na zamlaskání, ale můžete si vymyslet i něco svého. Těch pamlsků dávejte jen malé množství, na začátku se spokojte s tím, že si to vůbec vezme. Až si to bude vcelku ochotně brát, můžete to kombinovat s dotekem, další fáze může být ta, že ho vezmete do ruky, dáte mu pamlsek a hned ho vrátíte do klece. No a pak dále prostě pokračujte tempem, které bude vyhovovat vám oběma.
S druhým potkanem ho nesrovnávejte, každý má jiné tempo, někteří jedinci jsou prostě přílepky a někteří jsou více rezervovaní, je to stejné jako u lidí. Já tu teď mám taky jednu plašandu, která je o dost odtažitější než zbylý dvě, a to ji mám od prtěte, a už vím, že mazel pětiletky to nebude. Ale i u ní mám naučeno, že moje přítomnost = něco pozitivního, takže na zavolání se dostaví a snese nějakou tu mojí pozornost a manipulaci, protože ví, že na tom vydělá :-).