Připoštění potkanů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2014 14:25
gepard.alca

XXX.XXX.7.45

můžu připustit asi rok starou samičku potkana,která ještě mláďata neměla?

17.1.2014 15:33
gepard.alca

XXX.XXX.7.45

vlastně je jí spíš 9 měsíců

Neregistrovaný uživatel

17.1.2014 19:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

No, je docela dobře možné že se jí uzavřela pánev je to sice potkanka ještě v dobrém věku ale moc bych to nezkoušel. Ovšem děje se tak v asi 8. měsíci života, možná je ještě naděje. Nevím jestli vám mám doporučit prohlídku u veterináře zaměřěnou na toto téma.

Neregistrovaný uživatel

17.1.2014 19:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

No, je docela dobře možné že se jí uzavřela pánev je to sice potkanka ještě v dobrém věku ale moc bych to nezkoušel. Ovšem děje se tak v asi 8. měsíci života, možná je ještě naděje. Nevím jestli vám mám doporučit prohlídku u veterináře zaměřěnou na toto téma.

17.1.2014 21:40
utahraptor

XXX.XXX.80.130

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Potkanům se žádná pánev "neuzavírá", to je pěkná krávovina.

17.1.2014 21:41
utahraptor

XXX.XXX.80.130

gepard.alca napsal(a):
můžu připustit asi rok starou samičku potkana,která ještě mláďata neměla?

A proč bys ji chtěla připouštět? Potkanů je na každém rohu milion, fakt se nemusí rozmnožit každá samice...

Neregistrovaný uživatel

18.1.2014 07:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

Nejsem přímo chovatelem potkanů ale jiných hlodavců potkanovi velmi podobných, omlouvám se tedy jestli jsem sem napsal nějaké bludy. Ale nemusíte na mne přímo útočit, jen by mne zajímal článek kde jste to vyčetl.

18.1.2014 21:07
utahraptor

XXX.XXX.80.130

Nejsem přímo chovatelem potkanů ale jiných hlodavců potkanovi velmi podobných, omlouvám se tedy jestli jsem sem napsal nějaké bludy. Ale nemusíte na mne přímo útočit, jen by mne zajímal článek kde jste to vyčetl.

Pokud vím, tak problém je např. u morčat, kde dochází po roce věku k osifikaci pánevní spony, takže je hůře roztažitelná a proto je pro morčecí mláďata špatně průchozí - nikoliv že by se porodní kanál uzavřel zcela. Jenže morčecí mláďata se rodí relativně velká a proto potřebují velký průchod a dobře roztažitelnou pánev.

Oproti tomu potkani rodí mláďata malá a nedovyvinutá a pánví procházejí celkem snadno, u potkaních samec byly pozorovány jen mírné či nulové dilatace pánevní spony, navíc k osifikaci pánevní spony u nich dochází obvykle až po roce a půl věku.

Více k přečtení třeba zde: http://www.ratbehavior.org/PubicSymphysis.htm

PS: Neútočím na vás, jen nemám ráda, když lidi plácají blbosti o věcech, o kterých moc neví.

19.1.2014 08:01
gepard.alca

XXX.XXX.203.160

dekuji vsem za odpovedi.vyzkousim to a uvidim

Neregistrovaný uživatel

19.1.2014 13:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

Zato vy asi nevíte že u křečků, pískomilů a osmáků se tak děje a to pískomilové a křečci mají malá mláďata.

19.1.2014 14:41
utahraptor

XXX.XXX.80.130

gepard.alca napsal(a):
dekuji vsem za odpovedi.vyzkousim to a uvidim

To, že se samici neděje tohle, neznamená, že nemůže mít jiné problémy při porodu a odchovu, navíc jak víš, že je ze zdravé linie a že její mláďata nebudou mít vrozené problémy?

19.1.2014 14:44
utahraptor

XXX.XXX.80.130

Zato vy asi nevíte že u křečků, pískomilů a osmáků se tak děje a to pískomilové a křečci mají malá mláďata.

Křečky, pískomily a osmáky jsem neodchovávala, takže jsem se o jejich chov v takové hloubce nezajímala a nezjišťovala informace. Ale taky nikde nevykládám, jestli se to u nich děje nebo neděje. Prostě když něčemu nerozumím, tak netipuju, jestli jo nebo ne a neradím. Sám jste řekl, že potkany nechováte - tak proč radíte? Kdyby zněl dotaz na osmáka, tak bych zase nepsala já, jestli to jde nebo nejde v takovém věku krýt jen na základě toho, že u potkanů vím, že to jde, a u morčat vím, že nejde...

19.1.2014 17:48
gepard.alca

XXX.XXX.7.45

utahraptor napsal(a):
To, že se samici neděje tohle, neznamená, že nemůže mít jiné problémy při porodu a odchovu, navíc jak víš, že je ze zdravé linie a že její mláďata nebudou mít vrozené problémy?

nevím,jestli je ze zdravého chovu,ale silně o tom pochybuju,protože jsem jí koupila ve zverimexu,kde byla jako krmení pro hady,ale samce chci koupit lepšího

19.1.2014 21:32
utahraptor

XXX.XXX.80.130

gepard.alca napsal(a):
nevím,jestli je ze zdravého chovu,ale silně o tom pochybuju,protože jsem jí koupila ve zverimexu,kde byla jako krmení pro hady,ale samce chci koupit lepšího

Lepší samec to nezachrání. Nechápu, proč je chceš množit, co s nimi budeš dělat?

27.7.2014 20:01
eliška.p

XXX.XXX.49.105

Myslím si, že odsuzujete potkánky a vůbec vše ze zverimexu..oni taky žijí! A možná nejsou z nejlepších podmínek, ale zachráníte jim život. Kdežto potkana s PP chce každý a dle mě, je cena za potkánka z chs dost předražená, "zverimexák" vám může dát to samé. Ano, možná se nedožije nejvyšího věku, ale alespoň pozná, jeké je to být milován,rozmazlován a prostě jaké to je být mazlíček.

A navíc, proč by "potkanka" nemohla mít mláďata? Je to rozhodnutí paničky....a ačkoli míma nebudou za 350Kč, ale třebas jen za 50, a nebudou mít PP, můžou být mazlíci "největšího kalibru" smajlík....Dle mého názoru chcete všem podstrkovat, jaká jste dobrá chovatelka, jaké máte zkušenosti a ať si pořídí potkana od vás, podle mě, má ale každé zvíře (a člověk) právo na život, což vy asi nechcete připustit..:/

2.8.2014 07:39
utahraptor

XXX.XXX.80.130

eliška.p napsal(a):
Myslím si, že odsuzujete potkánky a vůbec vše ze zverimexu..oni taky žijí! A možná nejsou z nejlepších podmínek, ale zachráníte jim život. Kdežto potkana s PP chce každý a dle mě, je cena za potkánka z chs dost předražená, "zverimexák" vám může dát to samé. Ano, možná se nedožije nejvyšího věku, ale alespoň pozná, jeké je to být milován,rozmazlován a prostě jaké to je být mazlíček.

A navíc, proč by "potkanka" nemohla mít mláďata? Je to rozhodnutí paničky....a ačkoli míma nebudou za 350Kč, ale třebas jen za 50, a nebudou mít PP, můžou být mazlíci "největšího kalibru" smajlík....Dle mého názoru chcete všem podstrkovat, jaká jste dobrá chovatelka, jaké máte zkušenosti a ať si pořídí potkana od vás, podle mě, má ale každé zvíře (a člověk) právo na život, což vy asi nechcete připustit..:/

Ne, já neodsuzuji potkánky ze zverimexu, já jen odsuzuji lidi, co je tam kupují na něco jiného, než na zkrmení. Protože za každého takového jednoho "zachráněného" potkánka ze zverimexu přijde několik dalších, které nikdo nezachrání.
Uvědomujete si, že zverimex není žádný útulek pro nebohá zvířátka, ale obchod?
Čím víc v něm nakoupíte zboží, tím více ho objednají. V případě potkanů to znamená, že čím víc lidí bude nakupovat ve zverimexech potkany, tím víc je budou "vyrábět" - více a více samic v nevhodných podmínkách, rodících mláďata jedno za druhým dokud neklesne "produktuvita", pak tu samici prodají na zkrmení nebo ji rovnou zabijí. Více a více mláďat předčasně odtržených od matky, více a více mláďat v nevhodných podmínkách "na krámě" a více a více potkanů v domácnostech u lidí, kteří si myslí, že jim prodavač ve zverimexu poradil dobře, když koupili klec, do které by chovatel nedal ani křečka, krmení obsahující kukuřici a spoustu slunečnice, aby potkánek hezky tloustnul a brzo umřel, a řeknou mu, že klidně může mít potkana samotného, bez ohledu na to, že potkani jsou sociální tvorové a musí žít ve skupině vlastního druhu.

To proto nemám ráda nákupy zvířat ve zverimexu (ne jen potkanů).

Nemluvě o tom, že si pak nějaký chudák koupí potkana ve zverimexu, zjistí, že mu zvíře pšíká, má dívné bulky na uších, nenechá se vzít do ruky, kouše atd. A pak chodí za mnou a jinými chovateli, ať mu s tím poradí. Kolika samičkách ze zverimexu se u nového majitele nečekaně narodila mláďata a měl spoustu starostí s tím jim najít dobrý domov...

Nejde o povahu, každý potkan dovede být mazlík. Ale množit zvířata bez znalosti jejich zdravotního pozadí je ruská ruleta. Kolik bylo případů, že potkan ze zverimexu v půl roce umřel na srdeční vadu, v roce měl hrozen nádorů nebo celý život trpěl na problémy s očima, s plícema a jiné. K vám se tohle nedonese protože vás se nikdo na radu chodit ptát nebude.

Takže si nechte ti svoje rádobymilující kecy o tom, jak nesnáším potkany ze zverimexu.
Nesnáším ten styl chovu, který velkochovy obvykle mají a který podporujete svými penězi.

Jo, potkan ze zverimexu stojí 50 Kč a jenom za odsvrabení dáte často dalších několik stovek. Že je podle vás cena za potkánka z CHS dost předražená? Ona kvalitní péče o rodiče vrhu a o mláďata něco stojí, zejména kvalitní krmení je při odchovu mláďat pěkná pálka. Kdyby si chovatelé účtovali skutečné náklady na mládě se vším všudy, tak vyjdou mláďata na dvojnásobek či trojnásobek ceny, co se normálně potkani z CHS prodávají.

Jinak kdybyste si dala tu práci, a našla si mou chovatelskou stanici (což není takový problém), tak byste si mohla všimnout, že odchovávam v průměru tak 3 vrhy za x let, takže mě fakt nepálí, že bych musela někomu podstrkovat jaká jsem dobrá chovatelka a že si mají koupit potkany ode mě smajlík

25.8.2014 21:00
davidka

XXX.XXX.107.205

Je nerozumné nakrývat samici, o které ani nevíte, jak je stará. Když pominu to, že nevíte nic o genetice, neznáte její předky, tudíž ani co se vlastně narodí, dost by mne zajímalo, jak udáte až 20 mláďat bez PP, možná neatraktivního zbarvení. Opět je strčíte do obchodu, aby si je mohl koupit hadař a zkrmit?
Pokud je samice už starší, je velké nebezpečí, že špatně porodí. Necháte ji umřít? Pochybuji, že byste byla ochotná jí zajistit veterinární péči, císařský řez může stát i několik tisíc a výsledek je nejistý.
Pokud máte svého mazlíčka ráda, nenakrývejte, je to zbytečné, za ty starosti a nervy to nestojí. Odchov mláďat vás bude stát plno peněz (pokud vůbec porod dobře dopadne) a mláďata asi nikdo chtít nebude. Ve výkupu vám za ně dají méně, než budou vaše náklady.
Máte nějaký skutečně vážný důvod, proč chcete nakrát potkanku v nevhodném věku a neznámé genetické výbavy? Víte vůbec, že potkan může nést letální geny?

Přidejte reakci

Přidat smajlík