Délka života u morčat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2014 23:05
flopsi

XXX.XXX.185.73

Dobrý den,
Říká se, že přešlechtěné rasy psů se obvykle dožívají méně let než ,,voříšci", může to tak být i u morčat? Tady by mohla být v roli ,,voříšků" morčata ze zverimexu (Samozřejmě nepočítám ty, které se narodili příbuznému páru. V tomto porovnání beru zdravé morče.). Mé morče z domácího chovu (Majitelce pobíhala po velké zahradě opravdu hromada morčat, dalo by se říci, že jejich počet se pohyboval kolem 50. Měla je tam na volno, jako psy, morčata sice prolézala plotem, ale opět se vrátila. Čučela jsem. :) ) se dožilo 8 let (Nebylo to mé jediné morče. Taky jsem je chovala na zahradě, bohužel mi 3 rozety ukradli - zahrada byla na samotce - tak jsem si morčata vzala domů.). Co jsem četla, tak skinny morčata jsou na tom s délkou života ,,nejhůř". Jaký je Váš názor či zkušenost? Děkuji za odpovědi. :)

3.6.2014 15:19
tercii14

XXX.XXX.208.95

Sice trochu pozdě, ale odpovím, třeba pro ty, kteří budou hledat info v budoucnu.

Měla jsem dvě morčata, jedno stále naživu.
To první se mi dožilo tří let, zhruba. Pravda, byla nemocná a celý život byla taková nějaká divná- nehrála si, nechodila, bála se i přesto, že jsme na ní byli hodní a nespěchali jsme.
Našla jsem jí ráno v kleci, chtěla jsem jí dát léky, ale milá Agátka už nebyla smajlík
Byla ze zverimexu, pokud dobře vím. U nákupu jsem nebyla, takže nemůžu zhodnotit.

No a současný morče- má 5 let a nevypadá úplně na umření, pokud nepočítám nějaké haprování s dýcháním. Je taktéž ze zveráče, u nákupu už jsem byla. Kupovali jsme ho jako dvouměsíční mláďátko, normálně se zadaptoval, je hodný, aktivní, až do svých pěti let neměl žádné zdravotní potíže, nepočítaje tedy zjištění alergie na prašnou podestýlku.

Podtrženo, sečteno- morče přímo z chovu jsem nikdy neměla, ale myslím si, že vydrží více, než zverimexáčci, a to z jednoho důvodu; Morče ze zverimexu je morče z množíren, bývají křížení i příbuzní mezi sebou, tam je to jedno. Druhá věc je to, že některá morčata ze zverimexu jsou morčata z chovu, což je PRÝ případ mého současného morčete, když jsem na to teď tak myšlenkama zabrousila- uvědomila jsem si, že mi ta paní tam říkala, že je berou od chovatelů, tak nevím smajlík
Každopádně je jedno nepsané pravidlo, které by se mělo dodržovat- než si morče koupím, pořádně si prohlédnu, jestli nemá lysá místa, odřeniny či bouličky po těle a ulámané vousky. Ty vnitřní choroby samozřejmě nepoznáte, ale od toho je pak prohlídka u veta, že smajlík

A co se týče plešatejch morčat smajlík Tak tam je to s tím věkem mizerné. Kamarádka měla skinnyho, měl rok a pár měsíců když umřel. Prý měl mrtvičku, na veterině jim řekli že byl přešlechtěný. Tomu bych i věřila, když si vezmete že holá morčátka jsou ryze vyšlechtěna smajlík Pak je jasné že nic nevydrží, ten organismus je neskutečně citlivý. Už jen z toho důvodu bych do plešatejch morčat nešla smajlík smajlík

myšule

4.8.2016 22:46
myšule

XXX.XXX.51.133

Mi spíš přijde, že zverimexáčci bývají mnohem zdravější a dožívají se delšího věku, než ti šlechtění (až přešlechtění). Záleží určitě na konkrétním obchodu, ale malé zverimexy kolikrát ani nemají stálé dodavatele a morčata se tam objevují podle toho, jestli se zrovna morčatům nějakého dítěte narodila mláďata. V životě jsem neviděla ve zveráku nemocná nebo podvyživená zvířata, ale často někdo psal o konkrétních obchodech, kde to byl hnus. Hornbachy a velké prodejny obecně mají špatnou pověst.

Mám už solidní vzorek morčecích voříšků a délka dožití byla:
- necelých 9 let
- rodiče tohoto morčete: 7 a 8 let
- 7 let
- 6 let
- 7 let
- přes 6 let a stále naživu
- přes 5 let a stále naživu
- necelý rok a stále naživu (tam to není překvapivé :D )

Dokonce psali lidi i o 10 nebo 11letých voříšcích ze zveráku.

Přitom na webech CHS jsem neviděla šlechtěné morče, které by se dožilo víc než 5 let.
Šlechtěná morčata vznikají příbuzenskou plemenitbou, tak to prostě je, takže nějaký argument, že fuj množírna kříží příbuzné je poněkud mimo.
Nevýhoda u zverimexu je, že člověk neví, jestli zdrojem morčat je nějaký domácí chov pro radost, nebo vyloženě množírna, kde mají zvířata ve špíně ve sklepě. Nejjistější je, když člověk zná majitele těch morčat, která si bere. Ani CHS není úplně bez rizika, i tam se vyskytly případy, že měli morčata ve špatných podmínkách, takže babo raď. smajlík

6.8.2016 08:48
linduš

XXX.XXX.79.4

"Šlechtěná morčata vznikají příbuzenskou plemenitbou, tak to prostě je"
opravdu? a na to jste přišla podle rodokmenů?
o příbuznosti nemůže být ani řeč. morčata mají předky v kanadě, německu, polsku, rakousku atd...u jednoho původ sahá až do ameriky
louskání rodokmenů je základ. a to mám jen maličký chov pro radost. ti nejlepší chovatelé to mají vypiplané do detailu, na genetiku se klade opravdu velký důraz. ale to byste museli zažít
spíš jde o chov samotný. když koupíte samičku ze zverimexu a bude březí, kdo asi je otec? že by bratr, co sdílel stejnou klec? a takové mládě jde zas do zverimexu, klidně do stejné klece opět bratr se sestrou. je to risk.
nebo vezmou od někoho, kdo vyrábí zverimexky doma na dvorku a mrská jedno hezké na druhé, ale nepříbuzné. můžou být přirozeně odolnější.
nebo od velkododavatelů. takové zvíře bych doma opravdu nechtěla.
pokud někdo mrská mladé na slabých rodičích, taky to není nic dobrého. jako u každého chovu, že
u mě nemají slabá zvířata co dělat. pokud je nějaké "nemocné, slabší, náchylnější na nemoci", prostě ho dál do chovu nepouštím, mrvila bych si chov.
ty zverimexové krysičky jsou taky hezké (pár jich mám) o tom žádná, ale ke standartnímu morčeti mají sakra daleko
chov je o tom, získat kvalitní zvíře, zlepšovat vlastnosti a ne jen prsknout hnědého ferdu na tříbarevnou barunku, protože je mám doma

myšule

30.9.2016 16:38
myšule

XXX.XXX.51.133

linduš napsal(a):
"Šlechtěná morčata vznikají příbuzenskou plemenitbou, tak to prostě je"
opravdu? a na to jste přišla podle rodokmenů?
o příbuznosti nemůže být ani řeč. morčata mají předky v kanadě, německu, polsku, rakousku atd...u jednoho původ sahá až do ameriky
louskání rodokmenů je základ. a to mám jen maličký chov pro radost. ti nejlepší chovatelé to mají vypiplané do detailu, na genetiku se klade opravdu velký důraz. ale to byste museli zažít
spíš jde o chov samotný. když koupíte samičku ze zverimexu a bude březí, kdo asi je otec? že by bratr, co sdílel stejnou klec? a takové mládě jde zas do zverimexu, klidně do stejné klece opět bratr se sestrou. je to risk.
nebo vezmou od někoho, kdo vyrábí zverimexky doma na dvorku a mrská jedno hezké na druhé, ale nepříbuzné. můžou být přirozeně odolnější.
nebo od velkododavatelů. takové zvíře bych doma opravdu nechtěla.
pokud někdo mrská mladé na slabých rodičích, taky to není nic dobrého. jako u každého chovu, že
u mě nemají slabá zvířata co dělat. pokud je nějaké "nemocné, slabší, náchylnější na nemoci", prostě ho dál do chovu nepouštím, mrvila bych si chov.
ty zverimexové krysičky jsou taky hezké (pár jich mám) o tom žádná, ale ke standartnímu morčeti mají sakra daleko
chov je o tom, získat kvalitní zvíře, zlepšovat vlastnosti a ne jen prsknout hnědého ferdu na tříbarevnou barunku, protože je mám doma

A pod zlepšováním chovu si představujete co? Dědičnou chorobu saténových morčat, například? U voříšků se nic takového nevyskytuje. Stejně tak se u nich v podstatě nevyskytují problémy se špatným postavením chrupu a přerůstáním zubů, které - jak nečekaně - vznikají právě kvůli šlechtění těch standardně kulatých krátkých hlaviček. Kdysi nebyla k dostání jiná morčata než voříšci a nějaké problémy se zuby nikdo neznal. Ten nežádoucí "krysí" čumáček, který chovatelé odsuzují, je evolučně proveřený původní tvar morčecího čumáčku. Jestli šlechtění na kulatost a krátkost nosu bude pokračovat dál současným stylem, tak z toho za nějakou dobu vznikne morčecí verze buldoka. Buldok má deformované čelisti a zuby šejdrem. U hlodavce jsou zuby šejdrem ještě mnohem větší průser. To jako budete všem morčatům jednou v budoucnu trhat kompletní chrup a krmit je jen kašovitou stravou, protože budou mít tak deformované hlavy, že si už vůbec neobrousí zuby?
Až budou chovatelé opravdu zlepšovat chov, tj. šlechtit na zdraví a ne na vzhled, tak OK. Ale do té doby mi bude vždycky milejší voříšek. Nevím proč by měla VŠECHNA morčata (samice) být v obchodě nakrytá a oplodněná bratrem, to je naprostá demagogie. Je to blbost majitele obchodu, že je nerozdělí. Ale i tak je pravděpodobnější, že se zkříží nepříbuzní, když mají tu možnost. Dokonce na jednom druhu divikých morčat (morče lasicovité) studovali vědci vliv výběru partnera na četnost potratů a zdraví mláďat a bylo zajímavé, že pokud si zvířata mohla sama vybrat partnera z více jedinců, VŽDY si instinktivně vybrala geneticky vhodného a měla mnohem méně potratů a mnohem zdravější mláďata, než ti, kterým partnery přidělovali. A co dělají CHS? Ano, přidělují partnery podle toho, jakou barvu a strukturu chlupů chtějí dosáhnout! Takže přesný opak toho, co vede ke zdravému potomstvu.
A nějaké pseudoargumenty o importech z USA si nechte pro naivní děcka, protože původ domácích morčat je v těch, co kdysi dovezli kolonisté z Jižní Ameriky. Až z těchto zvířat vznikli jak obyčejní voříšci, tak různá plemena. Takže i do USA musela být morčata nejdřív importována z Evropy. To morče v USA může být klidně příbuzné s tím v Německu. Prostě to, kde se teď to morče nachází, říká prd o jeho příbuznosti. PP je vynález nové doby. Vůbec nevíte, jak ta morčata kdo křížil, než si to někdo začal poprvé zapisovat.
A samozřejmě že všechna šlechtěná morčata jednoho plemene jsou si příbuzná víc, než si jsou příbuzná s nějakým jiným plemenem. To je podstatou plemene - udržovat nějaké konkretní znaky, a ty se nedají udržet tím, že se nechají zase zředit v "normální" populaci, ale naopak tím, že se kříží příbuzní.
No, podle me to nebude tak dlouho trvat a CHS budou zoufale shánět příliv voříškovské krve do svých zdegenerovaných chovů, stejně jako u přešlechtěných psů museli už chovatelé přistoupit k oživování vlčími geny (československý vlčák).

30.9.2016 21:05
linduš

XXX.XXX.79.4

Tohle bude dlouhý...očividně jste hodně zaujatá
špatné postavení zubů. neznám, nikdy jsem se s tím nesetkala ani u svých, ani u cizích morčat. dokonce jsem o tom ani neslyšela od veterinářů, takže nemůžu potvrdit. nezažila jsem, trhat zuby nehodlám a buldoky nikdy chovat nebudu
ano, u morčat jde zkazit chrup nevhodným krmením, za což si může majitel a trápí se jak voříšek, tak i papírák. stejně tak se vždycky může objevit nějaká anomálie, nejsou to stroje.
naopak u zakrslých králíčků je problém se zuby velmi profláknutý, vyskytuje se poměrně často. nechovám na profesionální úrovni, snažím se pouze o kvalitní, zdravá a odolná zvířata.
každopádně se tomu budu věnovat a pokusím se sehnat si nějaké aktuální informace, díky za námět
co znám opravdu špičkovou chovatelku (můj chov pochází částečně od ní, velmi kvalitní zvířátka), nemocné, vadné zvíře do chovu nepustí, poškodila by si jméno v půlce evropy.
saténi, ano jsou slabší. to už je na chovateli, jestli to riskne a udělá kritické spojení. satény nechovám, mám v chovu maximálně satén gen. čistý satén se mi nikdy nepoštěstil, moc jsem se o něj nesnažila prapůvodní samička byla opravdu pěkně rostlá, silná, moc pěkná. proto jsem jí pořídila, že... a dávala stejně krásné mladé. potomky mám dodnes. on se ten satén zas tak často nechová, v poslední době spíš ustupuje, myslím.
příbuznost u zverimexů je častá tam, kde nerozdělují. dostanou na krám jeden vrh. ten vrh odchoval někdo (buď doma, nebo častěji už velkododavatel) a třeba z nedbalosti včas nerozdělil dle pohlaví, takže tam si opravdu poskákají v rámci rodiny, nebo se poskáčou na krámě.
myslíte, že nějakému velkododavateli se vyplatí, nebo má vůbec možnosti dlouhodobě sledovat zdraví zvířat? tam jde o objem/počet vyprodukovaných a prodaných zvířat. musí mít obrat.
někdo si ve zveráči koupí morče, má mladé, dá je do zverimexu, koupí někdo jiný, má mladé, dá opět do stejného zverimexu a za pár let máme okolí menšího města "zamořené" zvířátky po prvním páru ze zveráče, pokud někdo nedotáhne zvíře třeba z jiného okresu
a neříkejte mi, že to není, jednu takovou chuděru tu ještě mám. máma měla 250g a byla březí, dcera přes neurologický problém žije dodnes, druhá nedožila rok. jeden z mála případů. bohužel jsem zažila i horší.
nemůžem srovnávat divoká morčata s možností výběru a morče domácí v uzavřené skupince. když příjde říje, skáče se...
"protože původ domácích morčat je v těch, co kdysi dovezli kolonisté z Jižní Ameriky"...nuž, ano. takhle jsou vlastně úplně všechna morčata domácí příbuzná skrz dovezené prapředky, v tom máte pravdu .
ale díky PP vím, že x generací zpátky jsou opravdu, ale opravdu nepříbuzní, což mi dává určitou jistotu, že jsou geny dostatečně promíchané. u voříška se takový záznam bohužel nevyskytuje, určitě by to bylo k užitku.
tak dalece, abych neměla kam šáhnout po nepříbuzné krvi zdaleka nejsem. momentálně to nevidím jako problém. s tím šaháním po voříšcích, i to je možné. však se taky přikřižují z různých plemen, určitá plemena se mezi sebou běžně kříží
ono to s tou přešlechtěností konkrétně u morčat není tak horké. pokud chcete bojovat, jděte do psů. neznám žádného chovatele, který by chtěl produkovat postižená morčata. naopak u psů jim je jedno, jestli pes může chodit, dýchat, nebo se rozmnožovat bez inseminace a císařských řezů. tam je opravdu problém, který by se měl konečně řešit.
neberte to zle, respektuju váš názor. jen jsem chtěla poukázat na zdraví šlechtěných morčat, protože mě trochu rozčílilo tvrzení krysoidní voříšky rozhodně neodsuzuju, líbí se mi, i jich pár mám. holt když mám v chovu nějaký cíl a ne jen mrskat mladé, pořebuju znát předky.
ale zažila jsem i ty méně šťastné zverimexy. nemoc, trápení a smrt není pěkná u žádného zvířete.
vždycky je to jen o člověku.
a tohle stejně nikoho nebude bavit číst

6.10.2016 20:08
Atheira

XXX.XXX.50.119

Průměrný věk normálního morčete je tak 7-8 let, míň už je na pováženou, víc je obdivuhodné. Skinny morčátka se údajně dožívají míň než jejich osrstění příbuzní, tak kolem těch šesti let.

Podle mě to nejde zobecňovat. Některý morčecí vořech se dožije deset, jiné čistokrevné morče to sotva dotáhne na šest. Ovšem, to nic nemění na tom, že hromada zvířat ze zverimexu to často zalomí ještě před prvním rokem života právě proto, že nikdo nekoukal na to, co s čím kříží a. Ono je hodně slyšet o všech těch desetiletých morčatech ze zverimexu a o tom, jak někomu umřelo morče s PP ve dvou letech, to ale neznamená, že to je standard. Kdepak. Morče, ať už s PP nebo bez se při normální péči dožije v průměru těch 8 let. Jestli se objeví nějaká zdravotní komplikace nebo ne, je většinou spíš jen o štěstí/smůle nebo špatném zacházení, stravě... Hledala bych problém nejdřív u sebe, než začnu rozhlašovat, že čistokrevná morčata jsou chcípáci.

bingo53

9.11.2016 16:45
bingo53

XXX.XXX.50.36

Já si budu kupovat skinny morče a zajímalo by mě kolika let se

9.11.2016 18:01
Atheira

XXX.XXX.50.119

bingo53 napsal(a):
Já si budu kupovat skinny morče a zajímalo by mě kolika let se

Máte to v příspěvku nad vámi.

Přidejte reakci