Neregistrovaný uživatel

Mám hloupý dotaz: jak dlouho by žila slepice, kdyby její život nebyl násilně ukončen? V kolika letech přestávájí průměrně nosit a co se stane potom? Omlouvám se za tak stupidní dotaz, ale zjistila jsem, že žádný z chovatelů slepic v mém okolí to neví, protože to nikdy nezkusil:)
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám hloupý dotaz: jak dlouho by žila slepice, kdyby její život nebyl násilně ukončen? V kolika letech přestávájí průměrně nosit a co se stane potom? Omlouvám se za tak stupidní dotaz, ale zjistila jsem, že žádný z chovatelů slepic v mém okolí to neví, protože to nikdy nezkusil:)
Dobrý den, Váš dotaz rozohodně není ani hloupý ani stupidní. Myslím si, že nás mnohé také zajímá.
Nejvyšší věk u slepice uvedený v časopise "Světem zvířat", byl 19 let. Psali, ještě v 14. roku nesla dotyčná jednou vejce týdně. Ovšem do jaké míry byla tato informace věrohodná mi není jasné. Obvykle slepice zchvátí zdravotní problémy již po druhém snáškovém cyklu. Obecně těžší plemena dosahují nižšího věku než plemena lehčí a okrasná. Těžší plemena mají intenzivnější metabolizmus. Ze své praxe musím uvést skutečnost, že slepice se u nás dožily nejvíce 5 let. Ale většinou již po druhém roce v důsledku problémů s rozmnožovacími orgány, slepice odcházely.
Kohouti problémy nemají a tak se dožijí i 10 let. Ale plodní přestávají být ve 4 letech. Také zájem o páření často pomine již třetím rokem. Staří kohouti také podlehnou v bojích s mladšími, kteří jsou v plné síle.
Ve velkochovech se slepice nechávají jeden snáškový cyklus. Pak se vyřazují. V tomto prvním cyklu má slepice nejvyšší snášku. Pak je nahradí mladými kuřicemi.
V drobném chovu se používá nejčasteji dvouletý cyklus. Ve druhém roce dosahuje slepice nižží snášky, ale zato nese větší vejce. Toho chovatelé využívají a z takovýchto velkých vajec líhnou kuřata. Nosnice jsou prověřené z prvého cyklu a druhou sezonu se od nich nasazuje.
Pokud se jedná o mimořádně chovatelsky cenné zvíře, nechá se třetí i čtvrtý rok případně více, pokud stále dává výborné potomstvo.
Slepice starší 4 let (pokud jsou zdravé) se začínají vlivem hormonů chovat jako kohouti, kokrhají, rostou jim ostruhy a samozřejmě přestávají snášet.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, Váš dotaz rozohodně není ani hloupý ani stupidní. Myslím si, že nás mnohé také zajímá.
Nejvyšší věk u slepice uvedený v časopise "Světem zvířat", byl 19 let. Psali, ještě v 14. roku nesla dotyčná jednou vejce týdně. Ovšem do jaké míry byla tato informace věrohodná mi není jasné. Obvykle slepice zchvátí zdravotní problémy již po druhém snáškovém cyklu. Obecně těžší plemena dosahují nižšího věku než plemena lehčí a okrasná. Těžší plemena mají intenzivnější metabolizmus. Ze své praxe musím uvést skutečnost, že slepice se u nás dožily nejvíce 5 let. Ale většinou již po druhém roce v důsledku problémů s rozmnožovacími orgány, slepice odcházely.
Kohouti problémy nemají a tak se dožijí i 10 let. Ale plodní přestávají být ve 4 letech. Také zájem o páření často pomine již třetím rokem. Staří kohouti také podlehnou v bojích s mladšími, kteří jsou v plné síle.
Ve velkochovech se slepice nechávají jeden snáškový cyklus. Pak se vyřazují. V tomto prvním cyklu má slepice nejvyšší snášku. Pak je nahradí mladými kuřicemi.
V drobném chovu se používá nejčasteji dvouletý cyklus. Ve druhém roce dosahuje slepice nižží snášky, ale zato nese větší vejce. Toho chovatelé využívají a z takovýchto velkých vajec líhnou kuřata. Nosnice jsou prověřené z prvého cyklu a druhou sezonu se od nich nasazuje.
Pokud se jedná o mimořádně chovatelsky cenné zvíře, nechá se třetí i čtvrtý rok případně více, pokud stále dává výborné potomstvo.
Slepice starší 4 let (pokud jsou zdravé) se začínají vlivem hormonů chovat jako kohouti, kokrhají, rostou jim ostruhy a samozřejmě přestávají snášet.
Juraj Kafka
Dekuji za vycerpavajici odpoved!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.162
Dobrý den,
my máme 9 let starou slepici a stále je velice aktivní. :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.66.14
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
my máme 9 let starou slepici a stále je velice aktivní. :)
Já mám 8 letou krůtu, která nenese, ale je čipera... A když jsem byl malý, tak nám zemřela husa, které bylo kolem 25 let.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.120
Měli jsme 11 letou slepici - červený Dominant - ještě v tomto věku nesla od jara do podzimu tak 2, možná 3 vejce týdně, uhynula v srpnu, jeden den snesla a v noci ji trefilo. Kromě toho, že trochu pajdala, byla zdravá. Druhá slepice, rovněž č. Dominant, se dožila v plném zdraví a pěkné snášce 7 let, pak týden chřadla a uhynula. Ale jsou to skutečně výjimky. Je to, jak píše pan Kafka.E.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.212
No niektoré nemajú príliš dlhý život, toto je len pre silné povahy!!!www.youtube.com/watch?v=RCQ8qxfoz00&feature=related
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.194.173
To video je teda hnus,nejsem žádná cíťa,ale chudáky kuřata.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.162
U chovatele Hříbala z Chlustiny na Hořovicku jsem viděl kvočnu 14 letou.V chovu ji držel pro své dobré mateřské vlastnosti.Byla to křížená zdrobnělá velsumka.Pamatuji se,že přítel Hříbal říkal,že bude mít za rok občanku-bude jí 15 let.Bohužel nevím zda se tohoto věku dožila.A.B.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.143
Kohouti v mém chovu jsem používal na rodokmenou plemenitbu i 10 roků a u 8 roků starých nebyl problém se stoprocentním oplozením. Jednalo se o kočinky a velsumky zdrobnělé. Nejstaršího jsem měl 12 roků a slepici 9. Cik Jiří
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.198
No já běžně držím slepice 5 let. Ono totiž čím starší slepice, tím větší vejce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.30
Sousedka měla kačera pižmáka 19 let, loni uhynul. Byl chovaný samostatně, velký mazel rodiny.My jsme měli slepičku Pipinku, byla to obyčejná hnědá slípka a ta prožila s mýma dcerama celé jejich dětství, Od jejich 2 let do 11 let, ke konci spíš jenom posedávala ale holky ji měly strašně rády a když uhynula přirozenou smrtí ve věku 9 let, tak ji oplakaly.Mirka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.3
měla jsem slepici jako malá. Dožila se 12 let, ale ke konci už ji bolely nohy. Ještě poslední rok snesla v únoru 3 vejce, na které zasedla. Podstrčili jsme jí od dalších slípek a ona kuřátka vyseděla a vodila až do podzimu. Pak jsme ji našli mrtvou v hnízdě. Ale tohle byla spíš vyjímka, protože to byl mazel rodiny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.101
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím všechny,
obnovuji staré téma, protože si myslím, že je zajímavé a za těch pár let mohlo přibýt více veteránů, se kterými se můžeme pochlubit :-)
Já mám letos devítiletou slepičku australku, která je ve výborné kondici- veliká, mohutná, lesklá, jasné oko ... Ještě loni snesla občas veliké vajíčko, letos již nesnáší, ale má u nás důchod zajištěn. :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.198
Osvědčené slepice, co dobře nesly a navíc byly i dobré kvočny si myslím zaslouží v klidu dožít. Já to tak alespoň dělám. ( Navíc už stejně nejsou k jídlu...) Takže mám vyzkoušeno, že slepice snáší 6 - 7 let potom jde snáška prudce dolů, ale slepice nadále pravidelně kvoká. Většinou stará slepice skončí dřív nebo později jako kořist nějakého dravce, protože už není tak rychlá a ostražitá, jako ty mladé. Když má štěstí a nic ji nechytí, žije kolem 10 let. Nejstarší kohout se dožil 15 let.
A co je potom??? To co u každého tvora. Smrt stářím.....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.230.106
My měli vlašku 9 let ,syn ji měl ochočenou ,že mu chodila naproti po zahradě když šel ze školy a kdyby ji nenapadl jestřáb a nezranil na zádech kdoví .......
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
my máme letos 10 letou rousná zakrslou Růženku. :) Letos snesla asi 5 vajíček a zase kvočí. :) Je to náš miláček a zcela určitě tu dožije. Srandovní je, že si umí udělat respekt i v hejnu velikých slepic. Měli jsme po ní dokonce i kříženku, kdy na Růžu hopnul velký vlašák. Dcera byla o kousek menší než čistá vlaška, kropenatá po mámě. Nesla pěkná vajíčka. Zuzka F.
PS: Kdybyste někdo věděl o někom, kdo chová kolem Říčan (u Prahy) černobílé rousné, dejte vědět. Bohužel má už většina tříbarevné a my by jsme rádi měli k Růžence mladou opět v černobílé kombinaci. :)
při loňském sezení na kuřátkách. :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.198
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
my máme letos 10 letou rousná zakrslou Růženku. :) Letos snesla asi 5 vajíček a zase kvočí. :) Je to náš miláček a zcela určitě tu dožije. Srandovní je, že si umí udělat respekt i v hejnu velikých slepic. Měli jsme po ní dokonce i kříženku, kdy na Růžu hopnul velký vlašák. Dcera byla o kousek menší než čistá vlaška, kropenatá po mámě. Nesla pěkná vajíčka. Zuzka F.
PS: Kdybyste někdo věděl o někom, kdo chová kolem Říčan (u Prahy) černobílé rousné, dejte vědět. Bohužel má už většina tříbarevné a my by jsme rádi měli k Růžence mladou opět v černobílé kombinaci. :)
při loňském sezení na kuřátkách. :)
Napište e-mail, já mám černé, bíle tečkované, budu nasazovat v červenci do líhně ale nejsou výstavní, pokud to nevadí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Napište e-mail, já mám černé, bíle tečkované, budu nasazovat v červenci do líhně ale nejsou výstavní, pokud to nevadí
lavacca@seznam.cz . Výstavní být nemusí. :) Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.198
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
lavacca@seznam.cz . Výstavní být nemusí. :) Zuzka F.
Zdravím,
psala jsem Vám na mail
Pipky co tu mám jsou zakrslé rousné, černé, bíle tečkované,skalní chovatelé budou remcat, že jsou výlukové.... ale doma na dvorku to myslím je fuk.
Já je právě dostala jako vyřazené pro nedokonalou kresbu, ale hezké jsou i tak.... alespoň je u nás každý obdivuje
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.5
Zdravím, měl jsem slepici sumatránku se žlutým kroužkem 2005 ještě letos v březnu tj. 2012 což je řekněme, že jí táhlo na sedmý rok. Ještě loni mi odvodila kuřata, velmi spolehlivá. Bohužel jí letos zachvátilo tzv. měkké vole a tak jsem jí kvasící trápení ukončil. Jinak by tu jistě byla i letos. Zelená jak brčál. (Myšleno lesk) Zajímavé bylo že mnou výše popisované kohoutí znaky nezískala. Ty naopak získala jedna asi 4-5 letá kříženka vlašky x tetry, kterou jsem měl jako školák. Ta začala kokrhat a tleskat křídly jako kohout. Pak samozřejmě přestala snášet.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.50
Mě se dožily dvě české kropenky 12 let. Jedna se "zkohoutila" asi v deseti, druhá dožila jako slepice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.251
my měli zakrslou rousnou tříbarevnou 9 let..ještě v 8 letech občas snesla vejce.14 dní před smrtí poposedávala dole , ani na bidlo nevyskočila....Byla to naše zakladatelka chovu rousných , kupená na výstavě v Lomnici n. Pop. Její ho "druha" , kohouta ještě máme. Jitka
Gee

XXX.XXX.194.31
Máme u babičky 19 let starou slepici která stále nese vejce min.3x do týdne.. Je v dobré kondici a je to babiččin mazlíček..
Chicken

XXX.XXX.201.56
I love chicken...
Lenka S.

XXX.XXX.148.130
Dobry den,
rada bych se zeptala, jestli mate porad k dispozici slepicky. Meli bychom zajem. Dekuju.
Lenka
lenkastr@volny.cz.
Jā mám doma jednu 8mi letou slepici šedou s černým krkem těžké plemeno, a ta je akčnī jako by byla nějaká mladice. Hřeben mā červený a občas snese i nějaké to vajīčko. Např.minuly týden. Bylo sice menší než ostatni od mladých slepic, ale bylo. Ona vůbec mā tendenci snāšet, ale né vždy se ji to povede. Těší se zkr.plnému zdraví. To mi dřív pojdou mladé slepičky 2,5 leté např.před měsīcem jedna a teť marodī druhā. Tahleta je ale nezmar.
Moje vlasky koroptvi maji uz nejmin 10 let, uz to ani nepocitam, mam jich 6, koupila jsem jim mladeho sikovneho kohoutka, slepicky jsou preperene, zcervenaly jim hrebinky a tři uz zacaly snaset..tesim se na jejich kuratka..a k rousnym milflerkam..chovam tribarevne a modre izabely, budu nasazovat vajicka asi zacatkem brezna...
Jsem překvapena tīm, co se tady na těchhlech stránkách všechno dovīdām o slepičkāch. Měla jsem za to, že moje šedulka přesluhuje a je tak trochu raritou, a tady čtu že se slepička dožila dokonce 19 let. Tomu bych nikdy nevěřila. No, nechť se jim i těm vaším dobře dařī a přeji vám aby se vám ūspêšně podařilo odchovat kuřātka které teprve přijdou na svět. Moje černā kropenka trochu opět stonala, dnes jsem ji dala odvar silného heřmānku a do hodiny začala projevovat chuť k jīdlu a začala zobat aspoň trāvu. Večer dám zbytek heřmānku a doufām bude v pohodě.
Cima, tak vam preji, aby se slepicka uzdravila..jak ja mam zkusenost, tak vlasky jsou v dobre kondici spousu let, tedy samozreme za predpokladu dobrych zivotnich podminek a dobreho krmeni..hybridky, zakoupene na trhu jsem chovala kdysi asi jednou, nesly dobre dva roky, treti rok uz slabe a zacaly zdravotni problemy..jakmile byla slepicka smutna apaticka, postavala od ostatnich, hned jsme ji zabili vetsinou mely problem s vajecniky..ted si vsechna kurata lihnu sama, uz se na ne tesim..
Jmj

XXX.XXX.168.142
Já mám slepici které je kolem 7-9 let a snáší a chová se úplně normálně (Horal ČERNÝ)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rodiče měli dominanty černé a kropenaté. Měli je na vejce. Ale nakonec je nechtěli zabít. Takže když jsem je dával jedné paní (chtěla po nich i kuřata, kvůli žíhanému faktoru do chovu), bylo jim některým už 7 let. Je fakt, že z původních cca 20 jich přežilo 7. A z toho jedna byla už taková citlivá stařenka. Vzal jsem ji do ruk a ona z toho omdlela. Musel jsem jí oživovat.
Paní po nich kuřata má.
A já letos kromě od loňských vlašek líhnu i od české slepice r. 2015. Té věřím, že se dožije hodně, protože nese jen sezónně=nižší a pomalejší opotřebení.
A stejně tak mám hedvábničku Čmeldu (mazlíček a náhradní matka pro všechno) r. 2015.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jinak prababičce zdechají Dominanti ve věku 4-5 let, popřípadě dřív když je zařízne. Mívají ke konci už průjmy, kulhají, jsou holé, hnusné. Teda některé ne.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!