Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.211
Zdravím všechny chovatele a chovatelky krůt.Jak se vám daří přirozené líhnutí krůťat,a vůbec přirozený chov krůt.Zbírám info,kde se dá.Líbí se mi když krůta vodí krůťata.Začíná m s chovem těchto krásných opeřenců.Vkládejte třeba i fotky vašich krůt.Za každou radu děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.206
mam kruty bronzove prvnim rokem a z 65 vajec se mi vylihlo po 3 krutama 50 krutat, prirozeny odchov to byl tak na pul vejce jsme odebirali a nahradili sadrou az zasedli tak jsme je krutam vratili , sedeli krasne a po vylihnuti idilka skoncila po trech dnech zacala mladata hynout na cernohlavost davame jim entizol ale uz je dost pozde hynou dal nezerou nepijou museli jsme je dat do odchopvny domu, ted je stav 30 prezivsich, chudery kruty jsou ve vybehu sami a volaj mlade tak doufam ze jim budu mit co vratit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.201.155
Zdravím, já chovám krůty třetí sezonu a mohu snad říci, že úspěšně. Krůty jsou vynikající kvočny, ale potomstvo za ně odchovávám sama ( nemám podmínky, aby si je holky odvodily samy ) Odebírám je hned po vylíhnutí a krůty pokud možno, hned odkvokávám. Kuřátka potřebují v prvních dnech života teplo a hlavně sucho. To teplo jim maminy snad zajistí, ale s tím vlhkem si myslím, že se potýkají. I když je teď třeba již teplo jsou ráno silné rosy a krůta brzy vyvádí své mladé ven, které se smáčí na kůži. Také hrozí ztráty v prvních dnech života o které se postarají predátoři.
Entizol používám také. Přeléčím po šesti týdnech a po dalších šeti opakuji. Zatím jsem neměla jediný úhyn na černohlavost jen jedno jediné krůtě se mi udusilo stéblem slámy když jsem přecházela z hoblin na podestýlku ze slámy a takřka dospělý krocan spolkl hřebík, který mu durch propíchl žaludek ( což jsme zjistili až jsme mu ukončili trápení, protože přestal žrát a nechtělo se mu už žít ).
Kdo má možnost krůty chovat vřele doporučuji. Je to velmi nenáročné a jinak otužilé zvíře, likvidátor kopřiv a holky super kvočny, které Vám nahradí pořízení ne zrovna laciné líhně.
Je to sice daleko pracnější, než když si to krůtiny odvodí samy, ale to je pár týdnů a pak už jsou zcela samostatné a jak se opeří, mohou být venku s ostatními. EvaP.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.192
..Já mám letos krůty poprvé.Z 20 vajec 18krůtat-zatím jsou všechna v pořádku.(mají 14 dní)Přirozený odchov.Po úhynu (černohlavost)dospělého krocana,jsem kuřatům nasadila metrozol do pití a krůtě,která byla s ním entizol.Mám je venku s krůtou,včera mi trochu zmokla,než jsem je dohnala z louky domů..Jsou asi zatím nejvíc hlídané ze všech zvířat co chovám,ale snažím se dodržovat ,co mám o chovu vyčteno z tohoto fora.V chovu budu určitě pokračovat ,i když je to do těch 2měsíců věku pracnější......borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.211
Děkuju za rady.Taky jsem slyšel od veterináře,že ten entizol se podává v tabletách,a to každému krůťěti do zobáku klidně první den po vylíhnutí.Řekl bych,že ůčinnost tam bude lepší,než to míchat do vody.Nevíte kolik vody vypilo,a jestli vůbec nějakou.Krůťata jsou prý méně chápavé.Jinak jsem viděl fotky krůťat tady na fóru s bílou krůtou od chovatelky Borokoz..byly by fotky odrostlejších.Líbí se mi jak chováte zvířata v takové volnosti,taky se o to snažím aby měli co nejvíce volnosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.139
Ahoj....foto jsem dala na moderku-CO NOVÉHO U NÁS----...borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.211
Ješťe se zeptám.Čím krmíte krůťata když se vylíhnou?Od prvních dnů.Také něčím přilepšujete?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.139
....já jsem dávala vařené vajíčko,pšeničné otruby,tvaroh a nahrubo šrotovanékukuřice-pšenice.Teď ty šroty míchám s kopřivama a zvlhčím syrovátkou nebo vodou....Kupované směsi nedávám....borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.126
Dobrý den, mám dotaz zda nevíte jak to tedy je s tou černohlavostí. Já jsem četl že to chytnou od slepic (přenášena je prý parazitem který mají slepice). tedy ve společném chovu se slepicemi. Znamená to že pokud mám pouze chov krůt tak se černohlavosti bát nemusím? Nebo ji mají i dospělé krůty akorát jsou imunní.
Děkuji za odpověď.
Klakier
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.42
Mám problém. Chovám krůty bronzové, ale letos se mi nedaří a denně nacházím chcíplá krůťata.
Dnes ráno tam zas byli dvě takový co se nemohou moc postavit na nohy i přeto, že včera běhali bez problémů. Může mi někdo poradit co je jim.
Moc děkuji za radu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.206
dobry den
mame asi stejny problem mam krutata 14 dni stara , 3 dny po vylihnuti zacala umirat nejdriv vypadaji unavene pak nemohou chodit padnou na bok a pak uhynou, maji prujem zlute barvy a vysedeli si je sami kruty, nejdriv jsme je lecili entizolem mysleli jsme si ze je to cernohlavost ale po pitve prvnich krutat jsme nenalezli zadne fleky na sliznici ani na tenkem a tlustam streve jen plynata streva a zluty vodnaty prujem po entizolu prislo mirne zlepseni u silnejsich kusu ale ty slabe krutata nam umiraj dal entizol jsme davali 7 dni 1/4, nejdele za sebou, nebo dokud mela prujem , ted dostavaji probiotika a uhyn ustal z 50 nam zustalo 23 , ale museli jsme je vzit od matek po lampu to ze snima chodi je moc vysiluje a je to prone zbytecny vydej energie jinak doktor stanovil diagnozu na enterokolitidu tak drzim palce at mate neco jineho Bodlak
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.211
To mě se osvědčilo dát krůtu s vylíhlími krůťaty do takkové ohrádky ze dřeva cca 1x1m a zezhora přikrýt pletivem.aby krůta neměla snahu vylétnout od krůťat.Jedině tak jsem schopen ohlídat stráty na novorozených krůťatech.A ty malý krůťata se tak zbytečně nevysilují(krůta je tak nikam daleko nevodí)V ohrádce si krůťata zvyknou ,že teplo mají pod krůtou,takto nechám spolu asi týden od vylíhnutí.potom odrádku postupně zvětšuji,až jim dám plnou volnost.Tahle ohrádka se mi opravdu osvědčila.Můžu doporučit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.84.123
...Ahoj.To mě vůbec nenapadlo,že se krů´tata vysilují...ale je pravda,že s něma chodí celý den na louce,ve vysoké trávě.Nosila jsem jim tam pití a zobání,Jenže mě nechce chodit domů,musím ji večer vodit .Tak jsem si řekla,že jim to budu dávat jen v domečku,kde spí,Takže dnes měli zobání jen ráno a večer...Já zatím nemám žádný úhyn,(18KS(,ale do dvou měsíců je jěště daleko...Od té doby,co mi umřel dospělý krocan tam stejně chodím s pocitem,kdy to příjde.....borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.248
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
..Já mám letos krůty poprvé.Z 20 vajec 18krůtat-zatím jsou všechna v pořádku.(mají 14 dní)Přirozený odchov.Po úhynu (černohlavost)dospělého krocana,jsem kuřatům nasadila metrozol do pití a krůtě,která byla s ním entizol.Mám je venku s krůtou,včera mi trochu zmokla,než jsem je dohnala z louky domů..Jsou asi zatím nejvíc hlídané ze všech zvířat co chovám,ale snažím se dodržovat ,co mám o chovu vyčteno z tohoto fora.V chovu budu určitě pokračovat ,i když je to do těch 2měsíců věku pracnější......borokoz
kolik davate metrozolu na litr vody??
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.139
copak u krocana může někdo říct, že se mu nechce dál žít...??? co to tu blábolíš...???!!! a jak to je myšleno, že nemáš podmínky na odchov krůtat s kvočnou...???a kde je dáš pak...??? ta krůťata...??? nemáš místo nebo co...???
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.142
A kdyby byly na zahradě v nízké trávě, taky by byl problém? Manžel pořád přemýšlí o krůtách, já se toho ale bojím. Stačí mi rachot kolem malých pávů, hlídat, zavírat, krmit...pávice s nimi bohužel musí být zavřená a má na to vlastní názor - a kladný není.
Dobrý den, můžete mi, prosím poradit jak uchovávat krůtí vejce než krůta zasedne? Koupila jsem 2 krůty, dostala k nim ještě deset vajec, dnes jedna snesla další. Ráda bych je pak pod ně podložila aby to vyseděly všechno naráz, jen nevím jaké jsou optimální skladovací podmínky pro ta vejce.
Děkuji.
Na platech na ležato a dvakrát denně přes špičku překlápět ze strany na stranu, nebo v krabičkách viz. foto a dvakrát denně na střídačku podepřít jiný konec krabičky
http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_article&id=27.
Zdravím, máte tu někdo zkušenost s krmivem Energys? Koukala jsem na jejich nabídku (konkrétně tu: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-drubez/ ) a dost se mi líbila po stránce složení, tak bych byla ráda za nějakou zkušenost, než objednám pětadvacetikilové balení. Děkuji :)
NatasaZab
napsal(a):
Zdravím, máte tu někdo zkušenost s krmivem Energys? Koukala jsem na jejich nabídku (konkrétně tu: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-drubez/ ) a dost se mi líbila po stránce složení, tak bych byla ráda za nějakou zkušenost, než objednám pětadvacetikilové balení. Děkuji :)
Směsi Energys jsou nejkvalitnější na našem trhu za přijatelnou cenu-mám už 6 let odzkoušené. Úplný top je Mifuma ale to je úplně o jiných penězích