Přelétávání slepic

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

14.4.2014 20:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70

Mám takovou začátečnickou otázku? Chceme si pořídit slepice na vajíčka, co se týče plemene dáme při výběru na odborniky a můžeme to brat jako druhou otázku jaké plemeno je vhodné jako nosnice. Co se týče hlavního dotazu, tak nám jde o výšku oplocení, jestli bude stačit pletivo 125cm nebo 150cm, doplnuji však, že uvažujeme o zastříženi křídel u slepic. Děkujem za odpověď.

Neregistrovaný uživatel

14.4.2014 20:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.112

Máme 125 cm pletivo a zastřižené slepice a OK smajlík

Neregistrovaný uživatel

14.4.2014 22:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Máme ve slepičím výběhu dva oplocené kousky.
Jeden má výšku pletiva 60-80 cm (ne, to není překlep) a druhý 100 cm.
Ani jedno pletivo slepice nepřelétávají.
Čili - odpověď na vaši otázku zní - pokud je slepice ve svém výběhu zcela spokojena
a tento je dostatečně velký, zelený, členitý i vybavený (popeliště, hrabaniště - kompost, keře),
nebudou přelétávat ani nízké ploty. Jen dodám, že máme Leghorn a Vlašky - lehká plemena.
Kvůli psovi (není náš) jsme museli udělat vyšší okolní oplocení - jinak stačilo také 1 m
králičí pletivo a slepice jej respektovaly.

Neregistrovaný uživatel

16.4.2014 19:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.248

mám pletivo 160 a přelétávaly,zastřižená křídla a stále nějaká utekla ,tak sem přikoupila celoplastové pletivo nestojí mnoho nadstavila na stávající sloupky a pletivo a spokojenost.když za plotem bude vždy tráva chutnější a zelenější smajlík proto tam chtějí

Neregistrovaný uživatel

16.4.2014 20:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.37

Určitě bych doporučil nosnice leghorn krásná slepice krásná snáška u přepeřování shodí hned všechno peří a pak jdou zase do snášky jsem s nimi velmi spokojen. Jen to lítaní je trochu horší smajlík i když mají veliký výběh a celý den jsou zeleném, tak i tak si skočily na bránu a šup na louku i když jsem zastřihl křídlo, tak ani to pro ně nebyla překážka, ale i tak jsou boží smajlík Ale je zajmávé jak jim tu bránu, tak jen některé tam jdou a za chvíli se vrátí asi je to nebaví, když jim otvírám tu bránu radši si to asi přeletí smajlík

Neregistrovaný uživatel

16.4.2014 22:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Navíc Leghorn málo sežere.

Zkuste krmit 10 červených hybridek a 10 Leghorn, třeba dva-tři roky.
A pak si to sečtěte.

Navíc Leghorn ani druhým-třetím rokem netuční, nese neustále.
Vejce jsou v poměru k tělu obrovská, gigantická.

Neregistrovaný uživatel

17.4.2014 00:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.211

Pokud máte dostatek času si slepičky vychovat, tak je celkem jedno, jak vysoký plot máte. Moje maminka má takový nízký symbolický plotek z králičího pletiva a když si ode mne brala pět vlašek, tak jsem si říkala, jeslti to bude stačit, do té doby měla jen hybridky. Taky se naučily poslouchat a nechodí tam, přitom hned za tím miniplůtkem jim roste řepa, salát, rajčata ... prostě taková ta pravá zeleninová zahrada a člověk by si řekl, že neodolají. Občas bývají puštěné mezi maliny, to pak oberou i ty nahoře, ale na tu zeleninovou puštěny nejsou. Jako výchovná metoda je jen metla a dotaz: co to tam děláš? Z metly mají panickou hrůzu i na dálku, ten slovní doprovod je zpravidla jen probere, ale pak to stačí i jen říct z oka domu a vědí, že tam nemají co dělat.

Neregistrovaný uživatel

17.4.2014 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.200

Mám Hempšírky a Australky plot 150cm a nikdy nepřlétli.Dobře nesou a pokud vylíhnu kohoutky tak rychle rostou a mají hodně a dobé maso.Jsou to umiverzáli na maso i vejce.Hempšírky mám nasazeny nasazeny , koncem dubna se vylíhnou.

Neregistrovaný uživatel

18.4.2014 15:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.228

Nedá mi sem nenapsat naši zkušenost - z minulého týdne smajlík leghornka zastřižené obě křídla a každý den je u sousedky. Plot má 185cm .. smajlík teď je ve výběhu u králíků. Podotýtám že plot je ve 100% stavu a křídla zastřižená pomalu až ke kůži ..

Neregistrovaný uživatel

18.4.2014 15:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.32

Zastřihuje se pouze jedno křídlo. A nejzelenější tráva, je vždy ta u souseda. Moje zkušenost : nejlepší nosnice=schánšlivé slepice= rády přeletují. Obzvlášť jeli výběh malý, nebo jeli za plotem něco lákavého. Třeba zrytá zahrada plná žížal, či něco jiného k snědku. Ne každá slepice přeletuje a ne každá se spokojí s vymezeným prostorem.

Neregistrovaný uživatel

18.4.2014 16:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.41

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám takovou začátečnickou otázku? Chceme si pořídit slepice na vajíčka, co se týče plemene dáme při výběru na odborniky a můžeme to brat jako druhou otázku jaké plemeno je vhodné jako nosnice. Co se týče hlavního dotazu, tak nám jde o výšku oplocení, jestli bude stačit pletivo 125cm nebo 150cm, doplnuji však, že uvažujeme o zastříženi křídel u slepic. Děkujem za odpověď.

Nedoporučujem zastrihávať letky sliepkam na znášku, nakoľko potrebné látky idú na tvorbu letiek a až potom na tvorbu vajec. Pokiaľ sliepky naučíte na jeden smer, alebo ich budete držať len v záhrade v ktorej chcete, navyknú si. ďalej, ak máte nízky plot, treba im dať rôzne "hračky" v zmysle nejaký lopuch, kukuričný klas, posypať zrno po tráve aby ho hľadali, alebo na hlinu, aby sa zamestnali. 125cm nie je až tak veľa, v podstate je to priemerná dlžka oplotenia (možno vidieť pri každom dome pri ceste - obyčajný plot rôznych tvarov).
Čo sa týka plemena na znášku, píšete, že chcete čo najviac vajec, teda sa budeme zaoberať sliepkami ľahkého typu to znamená, že mäso na nich určite nehľadajte. z vlastných skúseností môžem konštatovať, že leghornky (leghorn,dekalb) vedú v znáške a spotrebe krmiva prvenstvo.
Už prvé vajcia kuričiek sú dosť veľké, neroznášajú sa ako issa brown, a zhruba o mesiac už znáša leghornka veľké vajcia. Vačšina ľahkých typov nosí vajcia s bielou škrupinou, čo ocení veľa ľudí.
Farba škrupiny je jasne biela - nádherná! Nie sú náročné na krmivo, pokiaľ máte záhradku, veľa si toho nájdu samé ( nie každé plemeno je tak aktívne). Ak im spravíte niekde v tieni popelisko - nasypať suchú hlinu na popelenie, určite Vám prelietavať nebudú. U leghorniek sa ale doporučuje, nakoľko majú sklopený hrebeň a dosť veľký, chovať v spoločnosti s kohútom pre prípadne nebezpečenstvo, pretože na oko v strane, do ktorého ma hrebeň prehnutý, slabo vidia. (vlastná skúsenosť). Sú mierumilovné, plaché, ale dajú sa do určitej mieri skamarátiť, nelietajú splašene ako vlašky (vlastná skúsenosť). Kuriatka rýchlo rastú, čo sa týka dospievania sliepok, v skupinke dospeje najprv najvyššie postavená sliepka ( tá jediná si dovolí aj ku kohútovi) , potom dospejú ostatné smajlík

Medzi ďaľšie znáškové typy patrí vlaška, čo je sestra leghornky, znáška je ale slabšia. Minorky čierne ( tie ale v zime neznášajú, pokiaľ nemajú v kurníku teplotu nad 10°C), čierna rýnska - znáška cca 180 vajec ročne, zvlástnosť = znáška trvá 6 rokov s rovnakým počtom vajec na každý rok - t.j. znáška sa neoslabuje. Leghornka znáša priemerne 220 vajec ročne, znáška sa mierne oslabí po treťom roku, vtedy ale už znášajú obrovské vajcia, často dvojžltkové.

Plemená, ktoré nepreleitavajú ploty, patria k poloťažkým a ťažkým plemenám. POLOŤAŽKÉ: s dobrou znáškou hempšírky, amroxky , k ťažkým jerzerský obor - NEPRELIETAVAJÚ.

Ono musíte brať do úvahy aj fakt, že sa nie vždy dá dopasovať sliepka k nízkemu plôtiku. Ak máte možnosť, plot navýšte, alebo natiahnite na plot poťah, cez ktorý sliepka neuvidí čo je na druhej strane.

Hádam ste sa dozvedeli niečo viac - ak áno, tak budem rád. Čerpal som z vlastných skúsenosti, z literatúry je použitý iba počet vajec za rok k daným plemenám.

smajlíksmajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

18.4.2014 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.37

Nedá mi sem nenapsat naši zkušenost - z minulého týdne smajlík leghornka zastřižené obě křídla a každý den je u sousedky. Plot má 185cm .. smajlík teď je ve výběhu u králíků. Podotýtám že plot je ve 100% stavu a křídla zastřižená pomalu až ke kůži ..

Taky jsem měl takovou expertku měla obě křídla stříhle a normálně si přeletěla přes plot na louku, ale teď je dlouhou dobu klid smajlík Ale to samé je i když má slepice stříhlé 1 křídlo, tak to taky dokáže přeletět. Ale nevadíí smajlík

Neregistrovaný uživatel

20.4.2014 21:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.252

Nedoporučujem zastrihávať letky sliepkam na znášku, nakoľko potrebné látky idú na tvorbu letiek a až potom na tvorbu vajec. Pokiaľ sliepky naučíte na jeden smer, alebo ich budete držať len v záhrade v ktorej chcete, navyknú si. ďalej, ak máte nízky plot, treba im dať rôzne "hračky" v zmysle nejaký lopuch, kukuričný klas, posypať zrno po tráve aby ho hľadali, alebo na hlinu, aby sa zamestnali. 125cm nie je až tak veľa, v podstate je to priemerná dlžka oplotenia (možno vidieť pri každom dome pri ceste - obyčajný plot rôznych tvarov).
Čo sa týka plemena na znášku, píšete, že chcete čo najviac vajec, teda sa budeme zaoberať sliepkami ľahkého typu to znamená, že mäso na nich určite nehľadajte. z vlastných skúseností môžem konštatovať, že leghornky (leghorn,dekalb) vedú v znáške a spotrebe krmiva prvenstvo.
Už prvé vajcia kuričiek sú dosť veľké, neroznášajú sa ako issa brown, a zhruba o mesiac už znáša leghornka veľké vajcia. Vačšina ľahkých typov nosí vajcia s bielou škrupinou, čo ocení veľa ľudí.
Farba škrupiny je jasne biela - nádherná! Nie sú náročné na krmivo, pokiaľ máte záhradku, veľa si toho nájdu samé ( nie každé plemeno je tak aktívne). Ak im spravíte niekde v tieni popelisko - nasypať suchú hlinu na popelenie, určite Vám prelietavať nebudú. U leghorniek sa ale doporučuje, nakoľko majú sklopený hrebeň a dosť veľký, chovať v spoločnosti s kohútom pre prípadne nebezpečenstvo, pretože na oko v strane, do ktorého ma hrebeň prehnutý, slabo vidia. (vlastná skúsenosť). Sú mierumilovné, plaché, ale dajú sa do určitej mieri skamarátiť, nelietajú splašene ako vlašky (vlastná skúsenosť). Kuriatka rýchlo rastú, čo sa týka dospievania sliepok, v skupinke dospeje najprv najvyššie postavená sliepka ( tá jediná si dovolí aj ku kohútovi) , potom dospejú ostatné smajlík

Medzi ďaľšie znáškové typy patrí vlaška, čo je sestra leghornky, znáška je ale slabšia. Minorky čierne ( tie ale v zime neznášajú, pokiaľ nemajú v kurníku teplotu nad 10°C), čierna rýnska - znáška cca 180 vajec ročne, zvlástnosť = znáška trvá 6 rokov s rovnakým počtom vajec na každý rok - t.j. znáška sa neoslabuje. Leghornka znáša priemerne 220 vajec ročne, znáška sa mierne oslabí po treťom roku, vtedy ale už znášajú obrovské vajcia, často dvojžltkové.

Plemená, ktoré nepreleitavajú ploty, patria k poloťažkým a ťažkým plemenám. POLOŤAŽKÉ: s dobrou znáškou hempšírky, amroxky , k ťažkým jerzerský obor - NEPRELIETAVAJÚ.

Ono musíte brať do úvahy aj fakt, že sa nie vždy dá dopasovať sliepka k nízkemu plôtiku. Ak máte možnosť, plot navýšte, alebo natiahnite na plot poťah, cez ktorý sliepka neuvidí čo je na druhej strane.

Hádam ste sa dozvedeli niečo viac - ak áno, tak budem rád. Čerpal som z vlastných skúsenosti, z literatúry je použitý iba počet vajec za rok k daným plemenám.

smajlíksmajlíksmajlík

Jen bych dodala,že mám minorky černé a snáší celou zimu i bez zatepleného kurníku a to nejen letos kdy bylo celkem teplo.

Neregistrovaný uživatel

22.4.2014 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70

Díky moc za příjemné rady do začátku. Všem moc děkujem Radek

Neregistrovaný uživatel

22.4.2014 22:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Radku, pokud tvoříte vyloženě nový plot, nový výběh
a není tam nějaké omezující kritérium (cena, estetika, větve stromů nízko,
nemožnost zakopat vysoké a bytelné sloupky pro vysoký bytelný plot - skála aj.),
tak asi není důvod neudělat pořádný vysoký plot, který bude jistota
a vám dodá klid a dobrý pocit.

Pokud ale jde o polemiku, co všechno slepice ne-mohou přeletět,
co všechno (a co málo) jim stačí k vyjasnění hranic, tak zde je to samozřejmě
otevřené a velmi individuální a na mnoho dlouhých debat a nocí... smajlík

Tak ať se dílo podaří.

Neregistrovaný uživatel

22.4.2014 22:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.5

Radku, pokud tvoříte vyloženě nový plot, nový výběh
a není tam nějaké omezující kritérium (cena, estetika, větve stromů nízko,
nemožnost zakopat vysoké a bytelné sloupky pro vysoký bytelný plot - skála aj.),
tak asi není důvod neudělat pořádný vysoký plot, který bude jistota
a vám dodá klid a dobrý pocit.

Pokud ale jde o polemiku, co všechno slepice ne-mohou přeletět,
co všechno (a co málo) jim stačí k vyjasnění hranic, tak zde je to samozřejmě
otevřené a velmi individuální a na mnoho dlouhých debat a nocí... smajlík

Tak ať se dílo podaří.

Tak tak. U nás také máme různě vysoké ploty a vrátka a pod. Slepice nejraději přelétávají 180 cm plot u kurníku. Naopak nízký plot 150 cm o kus dál zcela ignorují. Jde o to, že jakmile to jednou slepice zkusí, tak to bude dělat pořád. Tedy pokud jí to křídlo neupravíte.
Kuřice poletují snáze, poněvadž jsou lehké, nezatížené pracujícími vaječníky. A mají vrtošivou povahou. Není pro ně problém překonat různé výšky a vzdálenosti vzduchem. Mám na mysli lehká plemena. Mladé slepice, jakmile jdou do snášky, zklidní. Ztěžknou. Ale změní se důvod používání křídel, totiž při usilovném hledání místa kde snést první a nebo i další vejce a nebo tedy ta lepší zelenější tráva či zrytý záhon, jelikož nesoucí slepice zaměří svou pozornost hlavně na příjem potravy.
U mě přeletovalo kde co, od černých morávií, teter, přes vlašky, leghornky, minorky. Tam prostě se musí stříhat. Jediné co jsem nemusel nidky stříhat byly australky. Ty se ze země jen tak nezvednou. Nesly dost. U těch byla i výhoda že od jistého stáří kuřic neprolezly krz plaňky, protože máme plaňkový plot. Minorkám stačí jedna uvolněná plaňka a jsou v zahradě. A jak ji najdou potvory. To dělají jen některé.
Podotýkám, že mám neomezený výběh, slepice mohou kromě rozsáhlého sadu ještě za plot na pole a do hájku. Ale zahrada je zahrada. To je marné.
Juraj Kafka

Neregistrovaný uživatel

23.4.2014 13:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.85.4

skuste zastrihnut len jedno kridlo, kvoli rovnovahe... E.

Neregistrovaný uživatel

25.4.2014 12:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.137

Mě celkem slušně zvládnou létat i ty australky. Ne všechny. Celkem to obdivuji, jsou dost těžké. Několik jich odmítá snášet do budek na zemi. Začaly mi nést do budek na střeše kachníku a ten je víc než 150cm. Přes plot ale nelétá žádná. Zato hamburčanky jsou potvory a prolezou a přeletí kdeco. Ale taky jen některá. Mám tu jednu, ta bude chodit všude, jen ne doma. Pozemek obrovský, ale sousedovic zahrady a moje zeleninová zahrádka jsou neodolatelné. Všechno všude rozhrabe. Co nepřeletí, to proleze. Zlaté australky a faverolky, ty nikudy neprolezou.

Neregistrovaný uživatel

26.4.2014 12:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.38

Jen bych dodala,že mám minorky černé a snáší celou zimu i bez zatepleného kurníku a to nejen letos kdy bylo celkem teplo.

já mám australky a od 8 slepic 7 vajec každý den. A je na nich i maso. Kohouti se neperou, měl 4 pohromadě a v pohodě

20.4.2015 16:17
miška z lazu

XXX.XXX.133.57

Úplne hlúpy a laický dotaz - zastrihnutím letiek nemôžem sliepke ublížiť?

20.4.2015 16:39
padu

XXX.XXX.71.118

skuste zastrihnut len jedno kridlo, kvoli rovnovahe... E.

Souhlasim určitě jen jedno křídlo kvuli té rovnováhy...aby se to vysvětlilo tak slípka která má obě křídla s letkama už zminované plemena tak se odrazí od země a zabere křídli což letky slouží o opření a naberení vzduchu proto muže letět a když se ustřihne jen jedno tak má operu jen na jednom křídle na ustřiženém ni aby se to přirovnalo tak jako letadlo když bezmete jedno křídlo tak spadne a když ustřihnete letky na obou křídlech tak se jí tělesná rovnováha vyrovná a muže opět letět což u lehkých plemen není problém at s letkama či bez nich.

jkeliška

27.4.2019 23:37
jkeliška

XXX.XXX.107.56

střihá se jen jedno křídlo neé obě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík