Zdravím všechny příznivce.., mnozí možná víte, jak nesou hybridky. Dříve jsem zde na fauně četla pro a proti hybridky versus čistokrevná plemena. Každé snesené vejce jsem pečlivě zaznamenávala a zde je reálný součet: 6ks slepic 676 vajec za půl roku. Tj. Od července do 31.12.2014. Z toho jedna slepice začala v srpnu kvokat a vyseděla nám 6 hybriďátek, z nich 4 slepičky a dva kohouti (ti to mají už za pár - dní, porážka). Dámy i s kohoutem sežraly 1pytel pšenice za první 3měsíce, kdy dospívaly. Tj. 4pytle/6slepic/1rok, teoreticky (v zimě sežerou víc, přikrmuji směsí).
Cenu těchto 6sti kuřic splatila kvočna vylíhnutím 6sti kuřat. Každopádně, slibovaných až 280vajec/1slepice/1rok je, jak známo, pohádka pro klimatizované haly. Což mě netrápí. 235 vajec na slepici - prostě smekám. Slušný výkon na průměrné podmínky.
A teď nám zbývá jen vyzkoušet čistokrevné plemeno. Jaká je realita pro námi vybrané české kropenky? Držím se spíše těch nižších uváděných údajů, 150vajec/rok. Holt něco za něco. Pěkný vzhled-méně vajec a naopak. A jak vám nesou která plemena? Zdravím Dáša.
Dobrý den.
přeji Vám vaše úspěchy v chovu hybridek slepic. Užitkovost se však hodnotí až po uplynutí celé chovné sezony. Mohu Vám ale říci, že jejich chovem se ochuzujete o mnoho zážitků, které byste zažila při chovu čistokrevných plemen. My chovatelé se řídíme heslem "krása, radost užitek".Krásu vidíme každý den, když přijdeme na dvorek, radost pociťujeme, když sklidíme úspěchy na výstavě a užitek nám naši svěřenci také poskytnou. Každý chovatel má možnost z bohaté palety plemen vybrat si to svoje, které se mu líbí a od něhož může očekávat užitkovost, pro jakou bylo vybrané plemeno vyšlechtěno. Jistě, jsou plemena drůbeže, která nemají takovou snůšku jako hybridi, jsou také plemena, která se jim vyrovnají.
Choval jsem kdysi také hybridy, prvním rokem byla snůška dobrá, druhým rokem to již bylo horší a pokud do té doby neuhynuly a po druhém roce jsem je zabíjel, byl jejich organizmus prakticky vyčerpán a někdy nebyla slepice vhodná ani na polévku.
CHovám nyní slepice vranohlavky zlatokrké. Které za minulý chovatelský rok snesly v průměru 208 vajec a to je ještě občas vystavuji, kdy o část užitkovosti přicházím. Jsou i jiná plemena slepic, u nichž je předpoklad snůšky nad 200 vajec. Češky jsou naše národní plemeno, které
sice nedosahuje v průměru takové užitkovosti, ale jsou i špičkové chovy, které vykazují výbornou užitkovost. Na ukázku snímek mé drůbeže.
dasa170
napsal(a):
Zdravím všechny příznivce.., mnozí možná víte, jak nesou hybridky. Dříve jsem zde na fauně četla pro a proti hybridky versus čistokrevná plemena. Každé snesené vejce jsem pečlivě zaznamenávala a zde je reálný součet: 6ks slepic 676 vajec za půl roku. Tj. Od července do 31.12.2014. Z toho jedna slepice začala v srpnu kvokat a vyseděla nám 6 hybriďátek, z nich 4 slepičky a dva kohouti (ti to mají už za pár - dní, porážka). Dámy i s kohoutem sežraly 1pytel pšenice za první 3měsíce, kdy dospívaly. Tj. 4pytle/6slepic/1rok, teoreticky (v zimě sežerou víc, přikrmuji směsí).
Cenu těchto 6sti kuřic splatila kvočna vylíhnutím 6sti kuřat. Každopádně, slibovaných až 280vajec/1slepice/1rok je, jak známo, pohádka pro klimatizované haly. Což mě netrápí. 235 vajec na slepici - prostě smekám. Slušný výkon na průměrné podmínky.
A teď nám zbývá jen vyzkoušet čistokrevné plemeno. Jaká je realita pro námi vybrané české kropenky? Držím se spíše těch nižších uváděných údajů, 150vajec/rok. Holt něco za něco. Pěkný vzhled-méně vajec a naopak. A jak vám nesou která plemena? Zdravím Dáša.
Milá paní, tady mě to nejde na rozum, Vám za ten rok slepice nepřepeřují,.
podhaj
napsal(a):
Máme slepice prvně. Jedna vypadla z řady, páč začala kvokat a vyseděla ta kuřátka. Dokonce se před vánocemi rozkvokala znova. Tak jsem ji kvočnu nechala být, ať si sedí a vejce jsem z pod ní normálně vybírala. Po třech týdnech to sama vzdala.
Přepeřují? no já nevím, moc to nepoznám. Zatím holky statečně snáší i v mrazech a jedna mladá (z vylíhlých) už asi taky snáší, protože jedno vejce je vždy výrazně drobnější. Chci vysledovat snášku těch pa-hybridek (potomků) u nichž to prý výrazně klesá. Důvěřuj ale prověřuj! ) Ještě se tu ozvu. D.
No tak přepeřování samozřejmě poznáte, slepice přestane snášet, hřebínek je takový scvrklý bledý, a slepice je opelichaná nebo i třeba holá a koukaj z ní jen nově se tvořící brka
vaše jsou asi letošní když snáší bez jakékoliv přestávky, proto se počítá snáška za rok aby se do toho promítla všechna období v životě slepice
ikdyž mě loni jedna slepice také nepřepeřovala, přestože byla už víc jak roční, přičítám to tomu že odvodila kuřata a asi si přitom odpočinula nevim ale přepeřování jsem u ní nezaznamenala, je to taková moje rekordmanka, letos už přepeřila a měla nejkratší dobu oproti ostatním.
podhaj
napsal(a):
Já je mám od velikonoc, nesou pořád!
Že by jim opadalo peří ? To ne.
Sem tam najdu pírko. Jsou pořád pěkné, obrostlé.
Zatím nesou stále. Na 99%.
Přestaly na týden, když došla směs.
Krmím brambory se šrotem a kuch. Zbytky.
Dobrý den, mám tiež 6ks hybridiek modrých od Gyron, začali niesť presne 20 júna a skore do 31.12.2014 bolo 987 ks vajec.Sliepky sú pekné, bohato operené, zatial neprchli.Chovám naklíčenou pšenicou, vela zeleneho, senom, chleba, odpadky z kuchyne a minimalne zmeskou pre nosnice(tej dávam len pollitrovy hrnček ani nie denne).Zo sliepkami chovám ešte tri perličky a v garáži mám 7 prepelíc, ale najlepšie nosnice sú sliepky...Ony tie hybridy stráášne vela zožerú, ale úžitkovosť pre mna neskutočná, mám nezatepleny kurín a sliepky sú von celý deň a pekne nosia.
Přidám se k chlubení ;-) Loni na jaře jsme postavili zděný kurník a pořídili 12 slepiček hybridů Dominant "červených". Mají velký výběh společně s husama a kachnama (to byli také kříženci - brojlerové husy a kachny mulard - oboje v tuto chvíli v mražáku), krmeni ráno míchanicí z kuchyňských zbytků, šrotu, skořápek, kyška nebo syrovátka, něco zeleného, občas troška masa, a odpoledne jsou krmeny pšenicí, teď i kukuřicí a slunečnicí. Směs dostávaly jen na začátku snášky asi 2 měsíce. Takže teď jsou již 5 měsíců bez směsky. A za půl roku mi snesly 1630 vajec, což je v průměru 136 vajec za půl roku na slepici. Přepeřování proběhlo ve sledovaném období, k mé určité nelibosti těsně před Vánocemi, kdy jsem prodala všechny vajíčka kamarádkám. Takže jsem na Vánoce tak tak obalila kapra. Takže si myslím, že "skóre" těchto hybridů je skvělé, vzhledem k mýtu, že se tyto slepice musí krmit směsí a bez světla a přitápění nestojí snáška za nic. Nemám směs, nemám přisvětlení a ni topení. Jen jsem v době přepeřování prostě přidala slepičkám do žrádla více masa (mletinu pro psa) a skořápek.
Nicméně mě tento můj "úspěch" natolik nakopl, že bych ráda vyzkoušela nějaké plemeno. Vím, že nebude snáška takto velká, ale můžete mi poradit, které plemeno by bylo snáškou co nejvhodnější? Děkuji.
Zdravím,
Gratuluji k výnosu. Měla jsem též hybridní na začátku sice nešly pořádně tak rok a půl ani ne ale to bylo všechno. Neříkám nic proti hybridní klidně ať si je lidi mají když je chtějí. Ale ty kteří je mají by měli zase pochopit ty co mají cistokrevna plemena slepic. Myslím si tedy z vlastní zkušenosti. Ať už si je koupíte jako kuratka či kurice. Je to o krase, občas výstava ale nemyslete si ze nemají užitek? Mají a velký ale myslím si tedy mluvím jen z a sebe ze o ten nám tolik nejde. Mohu jen říct měla jsem nádherný kmen brahmanek velkých o čtyřech slepicích které v průměru dávali 170 vajec. Řekněte si ze je to málo oproti hybridkam. Ale taky ty slepice váží mnohem víc a hlavně nebyly chování na snad mu. Ale to byl jen příklad. Jsou i jine ktere snasi vic a vyrobnaji se hybridum ak e jsou třeba i okrasné plemena která jsou jen na ozdobu a snesou okolo 80vajec. Myslíte si ze ti co je chovají je mají na užitek? a počítají kolik vynese vajíčko? u nás je to srdeční záležitost.. A nezapomínejte ze hybridky jsou konečným stadiem křížení mezi plemenymi slepicemi...ale jak uz jsem řekla gratuluji k úspěchu a nikoho nezatracuji třeba se Vám líbí ale nechte nám též naše skeptický a věž se třeba nr kdy podívat na výstavu drůbeže ale doporučuji větší tam je mnohem víc plemen a uvidíte proč mi je máme též tak rádi...chovu zdar a berte to s nnbadhledem.
Pos.sona - já Vám rozumím, chápu Vaši zálibu v čistokrevném chovu. Mě se také moc líbí barevné slepičky. Jen jsem chtěla první rok vyzkoušet, zda to vůbec zvládnu, starat se o slepice, kačenky, husy, králíky, kočky, psa a ovečky. A pro první rok jsem začala s hybridkama i proto, že nemám v plánu slepičky dál množit. Sousedům, se kterými máme výborné vztahy a mají můj zvěřinec přímo pod okny, jsem slíbila, že si nepořídím kohouta. A slib je slib. Tím pádem ze mě nebude správný chovatel drůbeže, o to víc se mám v plánu realizovat u králíků.
Jen jsem chtěla trochu vyvrátit mýtus, že jsou hybridky škaredé (mě se líbí), že bez směsi snášet nebudou (mě snáší), že bez přisvěcování a přitápění v hale ponesou málo (já jsem spokojená). Nemám nic proti chovatelům čistokrevných, naopak si jich vážím a obdivuji. Ale zase nechci, aby ty moje hybridky někdo haněl. Jsou to úžasná stvoření, chodí za mnou jak pejsci, každý večer je na hřadu pohladím a často jen tak sedím a pozoruji. Děti kamarádek si je chodí hladit a krmit. Ony totiž dnešní děti všechny potkávají psy a kočky, často je mají doma, ale pohladit si živou slepici je pro ně zážitek. A když jim hážou třeba ovesné vločky, máme od dětí na půl hodiny klid, nechtějí se od slepiček ani hnout. Sama jsem byla překvapená, že všechny děti u mě na zahradě slepice zaujaly víc než králíci, kočky či psi. A pokaždé si chtějí jít sbírat vajíčka. Jen už jejich maminky ví, že k nám na návštěvu musí děti vozit v teplákách.
Také patřím od letošního jara k nadšeným chovatelkám hybridek. Máme jich 7. Sice jedna z nich už od léta 3x kvokala, ale byla vždy za 2 dny odkvokána zavřená v bedně ve sklepě, nesou i v tomto chladném počasí 4-6 vajec denně. Mají velký výběh v zahradě, akorát v době mrazů a sněhu je teď necháváme zavřené v menším výběhu asi 2, 5 m x 5 m. Ráno dostávají strouhanou dýni nebo řepu, vařené brambory smíchané se šrotem (pšenice, kukuřice), v poledne zbytky jídel - rýže, těstoviny, polévka, vařené maso, drcené kosti. Odpoledne už jen celou pšenici a teď i slunečnici. Volně mají k dispozici granule (ty jim ale moc nejdou) a pšenici po celý den, a samozřejmě vodu. Taky mají rády kyselé mléko, kefír, kyšku, v létě jim hrozně chutnaly třešně.
irena 42
napsal(a):
Přidám se k chlubení ;-) Loni na jaře jsme postavili zděný kurník a pořídili 12 slepiček hybridů Dominant "červených". Mají velký výběh společně s husama a kachnama (to byli také kříženci - brojlerové husy a kachny mulard - oboje v tuto chvíli v mražáku), krmeni ráno míchanicí z kuchyňských zbytků, šrotu, skořápek, kyška nebo syrovátka, něco zeleného, občas troška masa, a odpoledne jsou krmeny pšenicí, teď i kukuřicí a slunečnicí. Směs dostávaly jen na začátku snášky asi 2 měsíce. Takže teď jsou již 5 měsíců bez směsky. A za půl roku mi snesly 1630 vajec, což je v průměru 136 vajec za půl roku na slepici. Přepeřování proběhlo ve sledovaném období, k mé určité nelibosti těsně před Vánocemi, kdy jsem prodala všechny vajíčka kamarádkám. Takže jsem na Vánoce tak tak obalila kapra. Takže si myslím, že "skóre" těchto hybridů je skvělé, vzhledem k mýtu, že se tyto slepice musí krmit směsí a bez světla a přitápění nestojí snáška za nic. Nemám směs, nemám přisvětlení a ni topení. Jen jsem v době přepeřování prostě přidala slepičkám do žrádla více masa (mletinu pro psa) a skořápek.
Nicméně mě tento můj "úspěch" natolik nakopl, že bych ráda vyzkoušela nějaké plemeno. Vím, že nebude snáška takto velká, ale můžete mi poradit, které plemeno by bylo snáškou co nejvhodnější? Děkuji.
Chovu zdar, já nedám dopustit na velsumky.
pos.sona
napsal(a):
Zdravím,
Gratuluji k výnosu. Měla jsem též hybridní na začátku sice nešly pořádně tak rok a půl ani ne ale to bylo všechno. Neříkám nic proti hybridní klidně ať si je lidi mají když je chtějí. Ale ty kteří je mají by měli zase pochopit ty co mají cistokrevna plemena slepic. Myslím si tedy z vlastní zkušenosti. Ať už si je koupíte jako kuratka či kurice. Je to o krase, občas výstava ale nemyslete si ze nemají užitek? Mají a velký ale myslím si tedy mluvím jen z a sebe ze o ten nám tolik nejde. Mohu jen říct měla jsem nádherný kmen brahmanek velkých o čtyřech slepicích které v průměru dávali 170 vajec. Řekněte si ze je to málo oproti hybridkam. Ale taky ty slepice váží mnohem víc a hlavně nebyly chování na snad mu. Ale to byl jen příklad. Jsou i jine ktere snasi vic a vyrobnaji se hybridum ak e jsou třeba i okrasné plemena která jsou jen na ozdobu a snesou okolo 80vajec. Myslíte si ze ti co je chovají je mají na užitek? a počítají kolik vynese vajíčko? u nás je to srdeční záležitost.. A nezapomínejte ze hybridky jsou konečným stadiem křížení mezi plemenymi slepicemi...ale jak uz jsem řekla gratuluji k úspěchu a nikoho nezatracuji třeba se Vám líbí ale nechte nám též naše skeptický a věž se třeba nr kdy podívat na výstavu drůbeže ale doporučuji větší tam je mnohem víc plemen a uvidíte proč mi je máme též tak rádi...chovu zdar a berte to s nnbadhledem.
No to je krásné, jak se tu všichni rozplýváme nad slepicemi ) Slepice mě prostě úplně dostaly. A věřte mi, celkem mě to překvapilo. Ty cizí, za plotem, mi neříkaly skoro nic. Teď kolem našich běhám, jsem nervózní, když vidím, že mají hlad (a to hybridky mají - znáte to) a tak se snažím jim každé ráno něco namíchat. Ono jim to potom lépe chutná, než holá pšenice, a evidentně se zklidní, s plným bříškem.
Ty naše byly krasavice už od začátku - a stále jsou! pěkné, huňaté. A na výstavách? Na jedné jsem byla letos na podzim. Po té, co jsem pochopila, že to moře králíků musím nechat plavat, jestli se chci dostat k drůbeži, zůstala jsem viset u slepic a lítala od jedné klece ke druhé a fotila jsem a zírala a... Nevěděla, které jsou hezčí (plemeno). Vranohlavky zlatokrké, viz. Příspěvek nahoře, jsem též obdivovala. Mojí favoritkou, přes krásné brahmanky a šumavanky, však zůstává česká kropenka. Již jsme pořídili Českou bílou husu a housera - čistokr. S čestnou cenou - a pokračovat chci Českým strakáčem (to je králík ) a završit to Českou bílou krátkosrstou - kozou. Tato sestava se mi moc líbí! Co říkáte?
Jen na ty kropenky si budu muset ještě rok počkat. Rozloučíme se s dvouletými "vysloužilými" hybridkami a... Začneme s plemeny. Chovům zdar! Díky všem za pěkné příspěvky. Dáša.
dasa170
napsal(a):
No to je krásné, jak se tu všichni rozplýváme nad slepicemi ) Slepice mě prostě úplně dostaly. A věřte mi, celkem mě to překvapilo. Ty cizí, za plotem, mi neříkaly skoro nic. Teď kolem našich běhám, jsem nervózní, když vidím, že mají hlad (a to hybridky mají - znáte to) a tak se snažím jim každé ráno něco namíchat. Ono jim to potom lépe chutná, než holá pšenice, a evidentně se zklidní, s plným bříškem.
Ty naše byly krasavice už od začátku - a stále jsou! pěkné, huňaté. A na výstavách? Na jedné jsem byla letos na podzim. Po té, co jsem pochopila, že to moře králíků musím nechat plavat, jestli se chci dostat k drůbeži, zůstala jsem viset u slepic a lítala od jedné klece ke druhé a fotila jsem a zírala a... Nevěděla, které jsou hezčí (plemeno). Vranohlavky zlatokrké, viz. Příspěvek nahoře, jsem též obdivovala. Mojí favoritkou, přes krásné brahmanky a šumavanky, však zůstává česká kropenka. Již jsme pořídili Českou bílou husu a housera - čistokr. S čestnou cenou - a pokračovat chci Českým strakáčem (to je králík ) a završit to Českou bílou krátkosrstou - kozou. Tato sestava se mi moc líbí! Co říkáte?
Jen na ty kropenky si budu muset ještě rok počkat. Rozloučíme se s dvouletými "vysloužilými" hybridkami a... Začneme s plemeny. Chovům zdar! Díky všem za pěkné příspěvky. Dáša.
Koukám taky "vlastenec" u mě je to stejný.. Přišli češky, po nich česká krůta na jaro jsou naplánu husy české chocholaté a z králíků moravský modrý.
Potěší to, když je někdo podobně postižený. Já jsem se před rokem ujala několika slepiček (většinou hybridek). Sestřenice se nečekaně musela odstěhovat a tak se k nám narychlo stěhoval kurník. Manžel postavil oplocení, slepice nechtěl, ale já to vítala. Už jsem o nich nějaký čas uvažovala, ale doma nebylo pochopení. Tak se i ze mě stala nadšená chovatelka. Nikdy bych nevěřila, že se o ně budu starat s takovým nadšením. Pořád za holkama běhám s nějakýma dobrotama. Musím přiznat, že se mnou chodí často i můj muž. A slepičky se snaží a vajíček máme i teď v zimě dost. Jen nevím, jestli bych se se starými dokázala rozloučit a pořídila nové. Obávám se, že to tu mají na doživotí.
Tak dnes je to přesně rok, co moje hybridky snesly první vajíčko. A protože si poctivě vedu excelovskou tabulku, tak mi vypadl pro mě nádherný výsledek: 258 vajec za rok na jednu slepici. Bez granulí a směsí, pouze postaru viz mé příspěvky výše. Musím se pochlubit, je to poprvé, co mám slepičky a vy tady určitě mé nadšení pochopíte.
Zdravím,
Samozřejmě nezbývá než gratulovat úspěchům, nicméně jsem na té opačné straně barikády a budu prosazovat čistokrevnou drůbež, z mnoha důvodů. Ne jen kvůli výstavnictví - to je u mne to poslední, užitkovost je příjemná přidaná hodnota, a pokud stačím zásabovat dejme tomu tři rodiny, a ještě se něco prodá, myslím si že to není špatné. Ovšem nejdůležitější je bejt, tj. že to plemeno existuje ještě v jedenadvacátém století v poměrně nezměněné podobě. Proto je podstatné je chovat, a že je můžeme i třeba na té výstavě vidět.
Pan Smrček prezentuje vránohlávky a stále nechce pořídit aktuálnější foto. Tento snímek už znám nazpaměť. Je to škoda. Já je chovám také a to oba dva rázy, tedy zlatokrké a stříbrokrké. Nesou velmi dobře. Jak jsem psal výše máme vajec dost. Slepice je to nenáročná, v mnohém předčí i vlašku koroptví, roste stejně rychle a stejně rychle se opeřuje, kohouti však dosahují vyšší hmotnosti a tím mají i více masa. Zvláště stříbrokrké jsou mohutnější. Dospělé drůbeži nemá co omrznout snad kromě běháků pokud zůstanou někde stát při krutém mraze na sněhu, nebo mají-li nevhodné kulaté hřady v nevhodném kurníku. Opeření je velmi husté. Tvrdší. Poněkud lámavé. Spotřeba krmiva je při velkém výběhu nízká, slepice vránohlávek mají obrovský rádius. Na svou mohutnost je to slepice pohyblivá. Krmení je ráno ani moc nezajímá. slepice většinou ani nevidíte a nebo je vidíte procházet po pozemku s neustále skloněnou hlavou u země prozkoumávající přírodní zdroje. Plemeno nekvoká. Takže neztrácí oněch 45 - 55 vajec během kvokání. Na výkyvy počasí téměř nereaguje. Jako mínus snad může být pozdnější nástup do snášky u kuřic, kdy se místo snášky dají znova do částečného pelichání, ale to je jen můj poznatek u raně líhnutých a nesprávně krmených kuřic z loňské sezony... a první rok menší vejce. Zato jsou v hnízdech skoro denně.
Jsem s nimi celkově velmi spokojený. Slepice jsou podstatně klidnější než vlašky. Málo létají.
Na hejno je hezký pohled, kohout je u zlatokrkého rázu klasicky zbarvený pestrý. u stříbrokrkého rázu zase vynikají slepice, kdy kontrastuje stříbrokrkost s lososovou hrudí. U obou rázů se nechají podobně jako u vlašek kor. rozeznat pohlaví jednodenních kuřat podle očních proužků. Kůže je po oškubání krásně žlutá. Na výstavě působí spíše nenápadně. Ale má své příznivce.
Dalším takovým užitkovým plemenem je bezesporu Australka. Na maso vynikající, rychlý růst kohoutků, kuřata se dobře odchovávají, snáška kolem dvouset vajec za rok, a potom ještě plný hrnec dobré a zdravé polévky. A když se zadíváte do jejích černých očí, musí si vás získat. Kohouti mírní. Mínus - snadné tučnění při nesprávném krmení a to i u kuřic. Občasná kvokavost. Vyšší spotřeba krmiva.
Kdo má málo místa pro slepice, nechť sahne po malém plemeni. Furt lepší menší zatížení výběhu než namačkaných dvacet holoprdých hybridek po břicha v blátě, a tady se pozastavým na tím zda jsou krásné? S kohoutem jsou krásné první dva měsíce, bez kohouta o dva měsíce déle. Potom stejně vyplešatí. Párkrát zmoknou a jsou z nich zrzaví ježci, jak mají třepenité peří. Nesou za každou cenu, za cenu výhřezu vejcovodu, za cenu kanibalismu nebo jen hubnutí. protože jak správně říkáte žerou dost, mno bodeť když musí vykrýt našlechtěnou vysokou produkci vaječné hmoty. Je jen dobře, že jste s nimi spokojené (převážně sem psaly ženy), asi se o ně dobře staráte a většina je na panenských prostorách. Takže prostředí nezatížené choroboplodnými zárodky. Je bezva že máte dobře vypadající slepice, protože zřejmě nepatříte k těm co je mají na těch pěti metrech bláta a myslí si, že s tím něco vyhrajou. A takových je dost a proto ten z mé strany možná odpor k hybridkám. V takovémto prostředí žádná drůbež nemůže vypadat hezky. Proto doporučuji zdrobnělé formy slepic a nebo zakrslé. Potěší svou roztomilostí a jemnějším vzhledem i živějším temperamentem, a když k tomu snesou i těch 120 - 150 vajec, je to jen bonus. A slepice netrpí menším prostorem. Nikdo vás nenutí hned chodit do spolku a nebo vystavovat i když věřím, že se tu a tam někdo rád pochlubí tím co se mu letos povedlo odchovat. A je v tom taková zdravá soutěživost. Každý koníček má svůj vývoj. A někdo u toho z nejrůznějších důvodů nevydrží, jiný do toho postupně začne zabředávat až už není cesty ven. Jako třeba moje maličkost. Někdo propadne jen tomu soutěžení a nerad prohrává a vláčí zvířata z výstavy na výstavu kvůli pohárkům, to také není správné. Někdo jen kšeftuje.
Chov čistokrevné drůbeže má svou tradici, kterou je třeba udržet. Proto to snažení. Proto dodržování standardu, to je to nejdůležitější. Hybridní drůbež je jen důsledek pokrytí konzumní potřeby lidstva. Ale bez čistokrevných plemen by nebylo hybridů. Hybridek je všude dost, na každém rohu, zaplavily v osmdesátých letech naše vesnice, kde se předtím chovaly vlašky, leghornky, hemšírky, sasexky a jiné tradiční, které hybridní drůbež postupně vytlačila. Už jsem to tu psal někdy dřív, je to jako se starými krajovými odrůdami ovocných stromů. Mnohé z nich mají cenné genetické vlastnosti, každý z nás si je pamatuje z dětství. Zato dnes najdete v regálech fádně sladké goldeny, bezchutné idaredy a podobně. Ale protož emají vysoké výnosy a dobrou skladovatelnost, protožse hustí do lidí. A že se třeba di dvanáckrát za sezonu sprchují pesticidy... to taky hustí do lidí. Tak to jsem chtěl říct na obhajobu čistokrevné drůbeže.
Ano, začtečník může zkusit se rozjet na kuřicích koupených z drůbežárny. Nechť se naučí co vůbec slepice chce. Tam je to skutečně fuk co bude mít, čím začne. Ale je třeba dělat osvětu s čistokrevnými, aby takový člověk vůbec viděl co je všechno možné vyšlechtit a že to taky existuje. Že je to mnohdy zajímavé. Pak lidé na procházce kolem plotu se zastavují a zírají.. Určitě je nezaujme hejno oplešatělých hybridek. Které jsou vidět na každém rohu.
Juraj Kafka.
Pane Kafko, děkuji za vaši reakci. A děkuji za gratulaci. Pro mě ta snáška úspěch je, protože jako začátečník jsem nadšená už jen tím, že se slepičkám u nás daří. A nemyslím si, že jsme na opačné straně barikády. Spíš si myslím, že jsem se jen zatím nedostala do dalšího stádia v chovu. Jsem začátečník. Loni jsme postavili kurník a králíkárnu a chtěli vyzkoušet pár slepiček, králíků a nějakou tu kachnu s husou. A tak došlo na hybridky slepičky, mulardy, brojlerové husy a králíky vesnický mix. Všichni naši péči přežili, pěkně prospívali a my z nich měli nejen užitek, ale i zdroj zábavy a radosti.
A proto, jak už to tak bývá, letos přibyla další králíkárna, zdvojnásobil se výběh pro drůbež a přibyly další příbytky pro kachny a husy. Pro čistě konzumní účely jsme sice znovu letos pořídili mulardy a brojlerové husy, ovšem na chov jsem si pořídila i kmen hus českých chocholatých a hus labutích. Králíky české strakáče. Kachny plánuji pižmovky. A pro pobavení a proti slimákům jsem pořídila indické běžce.
Zahrada se mi krásně vybarvuje a tak věřím, že až slepičky hybridky poslouží naposledy (na talíři či v psí misce), dojde i na čistokrevné slepičky. Ale zatím se kolemjdoucí zastavují, tuto naši barevnou směs různé drůbeže si rádi prohlíží a děti jsou nadšené, že si můžou pohladit slepičku, i když jen hybridku.
Jen na ty výstavy, na ty mě asi neužije nikdy. ;-)
Irena.
irena 42
napsal(a):
Pane Kafko, děkuji za vaši reakci. A děkuji za gratulaci. Pro mě ta snáška úspěch je, protože jako začátečník jsem nadšená už jen tím, že se slepičkám u nás daří. A nemyslím si, že jsme na opačné straně barikády. Spíš si myslím, že jsem se jen zatím nedostala do dalšího stádia v chovu. Jsem začátečník. Loni jsme postavili kurník a králíkárnu a chtěli vyzkoušet pár slepiček, králíků a nějakou tu kachnu s husou. A tak došlo na hybridky slepičky, mulardy, brojlerové husy a králíky vesnický mix. Všichni naši péči přežili, pěkně prospívali a my z nich měli nejen užitek, ale i zdroj zábavy a radosti.
A proto, jak už to tak bývá, letos přibyla další králíkárna, zdvojnásobil se výběh pro drůbež a přibyly další příbytky pro kachny a husy. Pro čistě konzumní účely jsme sice znovu letos pořídili mulardy a brojlerové husy, ovšem na chov jsem si pořídila i kmen hus českých chocholatých a hus labutích. Králíky české strakáče. Kachny plánuji pižmovky. A pro pobavení a proti slimákům jsem pořídila indické běžce.
Zahrada se mi krásně vybarvuje a tak věřím, že až slepičky hybridky poslouží naposledy (na talíři či v psí misce), dojde i na čistokrevné slepičky. Ale zatím se kolemjdoucí zastavují, tuto naši barevnou směs různé drůbeže si rádi prohlíží a děti jsou nadšené, že si můžou pohladit slepičku, i když jen hybridku.
Jen na ty výstavy, na ty mě asi neužije nikdy. ;-)
Irena.
Měl jsem na mysli spíš ty lidi, kteří je chovají déle. Nejsou úplní začátečníci. A co se výstav týče, Slouží zejména k ohodnocení plemenné drůbeže. Nikde jinde vám to neudělají, Porovnání kvality úrovně, v rámci plemene, např. pokud je to klubová speciálka, A dále slouží k presentaci pro veřejnost. Tam mají laici možnost vidět co všechno je možno vyšlechtit. A potencionální chovatelé jako Vy, se tam u klecí rozhodují co budou chovat...
Pane Kafko,
já tak trochu vím, na co jsou výstavy. Mám papírovou fenku německého ovčáka, povahově zlatíčko, které mi hlídá tu drůbeží drobotinu před škodnou. Je celý den mezi nimi a nepáchá žádnou škodu, na cvičáku jí to jde, má i nějaké ty zkoušky pracovního plemene. K uchovnění jí chybí jen ta výstava... a mě se do ní tak nechce. Ovšem u drůbeže naštěstí nemusí majitel šaškovat v kruhu.
Tak já se zajedu na nějakou výstavu drůbeže podívat. A uvidíme.
Přeji Vám hodně úspěchů a kdo ví, třeba se někdy na nějaké výstavě potkáme a já budu moct obdivovat ty Vaše opeřence.
Irena.