Husy, více chovných kmenů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2015 10:52
martin b

XXX.XXX.46.86

Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenosti s chovem více chovných kmenů hus? Mám housera a 2 husy a teď se mi naskytla příležitost dokoupit ještě chovný pár. Mohu je dát k sobě? Na noc by moly být oddělené ale přes den když je pustím by byly ve společném výběhu.
Děkuji za případné odpovědi, Martin.

6.1.2015 12:06
milanhorinka

XXX.XXX.234.153

Dobrý deň.Každý kmeň husý by mal byť oddelený, už i z dôvodu toho, že pri párení sa gunári napadajú.Hodne sa stáva, že ak sú kmeňe spolu potom ich potomstvo je rôzne.Chovám 4 druhy husý, všetky oddelene. M.h.

6.1.2015 16:36
martin b

XXX.XXX.46.86

Různé potomstvo by mi nevadilo. Husy se mi osvědčily zatím jako nejlepší sekačky na zahradu a na podzim vynikající pečínka. Mám pro ně ohrazenou plochu asi 15 arů, na jaře k tomu oplotím louku ještě asi 25 arů. Voda je ale pouze na jednom místě a potřebuji aby k ní mohly všechny husy. Proto nejde abych pozemek dále dělil. Tak houseři jak píšete se napadají, ale je to velký problém když nají k dyspozici poměrně velkou plochu výběhu?

6.1.2015 17:38
milanhorinka

XXX.XXX.234.14

Hus, nakoľko je vodná hydina, veľa času bude tráviť pri vode, kde väčšinou prebieha i párenie a tam môžu vznikať konflikty pri ktorých sa gunári z húsok zhadzujú.Potom sa divíme, že máme málo oplodnených vajec.Nepíšete o aké husy sa jedná.Niektoré plemená husý su kľudnejšie iné bojovnejšie.Osobne som za rozdelenie kmeňov.Pre vodnú hydinu mám pozemok oddelený od hydiny hrabavej a je o rozlohe približne 75 árov.Na ňom mám kmene rozdelené a niektorým musím vodu nosiť.Som na dôchodku a tomu sa môžem naplno venovať m.h.

6.1.2015 20:27
martin b

XXX.XXX.54.4

Jedná se o české husy. Houser zatím nijak agresivní není, ale to je asi tím, že je mladý a husy ještě nenesou. Jinak tyto husy patří mezi klidnější nebo bojovnější plemena? Když jsem byl malý, tak babička měla husy a dále byly snad v každé druhé chalupě. Ráno se vypustily, došly za ves na rybník, a večer se zaháněly domů. Byla jich třeba stovka a to velké hejno se dělilo na menší skupiny které držely pohromadě a postupně jak se šlo kolem chalup kam patřily, tak tam zůstávaly. Myslel jsem že by si ty rodinné skupiny držely i na zahradě.

7.1.2015 12:44
ewelýna

XXX.XXX.111.10

Dobrý den, je lepší oddělit. Já jsem je měla dohromady, drželi se po skupinkách do chvíle, kdy houser začal pojímat. V tu chvíli druhý opustil svoji družku a běžel prvního shodit, případně se pokoušel vylézt na něj, takže spadli oba a nic z toho nebylo. Navíc u toho děsně řvali. Oddělení je vhodné i pro období sezení - husy se neruší, nestane se, že jedna vysedí dřív a ostatní slezou z vajec, aby vodily již vysezená housata... s vovou to řeším tak, že mám koupací nádoby ve všech výbězích a strašně dlouhou hadici, kterou napouštím vodu. Teď v zimě to nejde, takže vodu nosím.

9.1.2015 21:35
dasa170

XXX.XXX.142.224

milanhorinka napsal(a):
Hus, nakoľko je vodná hydina, veľa času bude tráviť pri vode, kde väčšinou prebieha i párenie a tam môžu vznikať konflikty pri ktorých sa gunári z húsok zhadzujú.Potom sa divíme, že máme málo oplodnených vajec.Nepíšete o aké husy sa jedná.Niektoré plemená husý su kľudnejšie iné bojovnejšie.Osobne som za rozdelenie kmeňov.Pre vodnú hydinu mám pozemok oddelený od hydiny hrabavej a je o rozlohe približne 75 árov.Na ňom mám kmene rozdelené a niektorým musím vodu nosiť.Som na dôchodku a tomu sa môžem naplno venovať m.h.

Kráásný důchod! smajlík

9.1.2015 21:38
dasa170

XXX.XXX.142.224

martin b napsal(a):
Různé potomstvo by mi nevadilo. Husy se mi osvědčily zatím jako nejlepší sekačky na zahradu a na podzim vynikající pečínka. Mám pro ně ohrazenou plochu asi 15 arů, na jaře k tomu oplotím louku ještě asi 25 arů. Voda je ale pouze na jednom místě a potřebuji aby k ní mohly všechny husy. Proto nejde abych pozemek dále dělil. Tak houseři jak píšete se napadají, ale je to velký problém když nají k dyspozici poměrně velkou plochu výběhu?

Sekačky 100%ní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík