Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenosti s chovem více chovných kmenů hus? Mám housera a 2 husy a teď se mi naskytla příležitost dokoupit ještě chovný pár. Mohu je dát k sobě? Na noc by moly být oddělené ale přes den když je pustím by byly ve společném výběhu.
Děkuji za případné odpovědi, Martin.
Různé potomstvo by mi nevadilo. Husy se mi osvědčily zatím jako nejlepší sekačky na zahradu a na podzim vynikající pečínka. Mám pro ně ohrazenou plochu asi 15 arů, na jaře k tomu oplotím louku ještě asi 25 arů. Voda je ale pouze na jednom místě a potřebuji aby k ní mohly všechny husy. Proto nejde abych pozemek dále dělil. Tak houseři jak píšete se napadají, ale je to velký problém když nají k dyspozici poměrně velkou plochu výběhu?
Hus, nakoľko je vodná hydina, veľa času bude tráviť pri vode, kde väčšinou prebieha i párenie a tam môžu vznikať konflikty pri ktorých sa gunári z húsok zhadzujú.Potom sa divíme, že máme málo oplodnených vajec.Nepíšete o aké husy sa jedná.Niektoré plemená husý su kľudnejšie iné bojovnejšie.Osobne som za rozdelenie kmeňov.Pre vodnú hydinu mám pozemok oddelený od hydiny hrabavej a je o rozlohe približne 75 árov.Na ňom mám kmene rozdelené a niektorým musím vodu nosiť.Som na dôchodku a tomu sa môžem naplno venovať m.h.
Jedná se o české husy. Houser zatím nijak agresivní není, ale to je asi tím, že je mladý a husy ještě nenesou. Jinak tyto husy patří mezi klidnější nebo bojovnější plemena? Když jsem byl malý, tak babička měla husy a dále byly snad v každé druhé chalupě. Ráno se vypustily, došly za ves na rybník, a večer se zaháněly domů. Byla jich třeba stovka a to velké hejno se dělilo na menší skupiny které držely pohromadě a postupně jak se šlo kolem chalup kam patřily, tak tam zůstávaly. Myslel jsem že by si ty rodinné skupiny držely i na zahradě.
Dobrý den, je lepší oddělit. Já jsem je měla dohromady, drželi se po skupinkách do chvíle, kdy houser začal pojímat. V tu chvíli druhý opustil svoji družku a běžel prvního shodit, případně se pokoušel vylézt na něj, takže spadli oba a nic z toho nebylo. Navíc u toho děsně řvali. Oddělení je vhodné i pro období sezení - husy se neruší, nestane se, že jedna vysedí dřív a ostatní slezou z vajec, aby vodily již vysezená housata... s vovou to řeším tak, že mám koupací nádoby ve všech výbězích a strašně dlouhou hadici, kterou napouštím vodu. Teď v zimě to nejde, takže vodu nosím.
milanhorinka
napsal(a):
Hus, nakoľko je vodná hydina, veľa času bude tráviť pri vode, kde väčšinou prebieha i párenie a tam môžu vznikať konflikty pri ktorých sa gunári z húsok zhadzujú.Potom sa divíme, že máme málo oplodnených vajec.Nepíšete o aké husy sa jedná.Niektoré plemená husý su kľudnejšie iné bojovnejšie.Osobne som za rozdelenie kmeňov.Pre vodnú hydinu mám pozemok oddelený od hydiny hrabavej a je o rozlohe približne 75 árov.Na ňom mám kmene rozdelené a niektorým musím vodu nosiť.Som na dôchodku a tomu sa môžem naplno venovať m.h.
Kráásný důchod!
martin b
napsal(a):
Různé potomstvo by mi nevadilo. Husy se mi osvědčily zatím jako nejlepší sekačky na zahradu a na podzim vynikající pečínka. Mám pro ně ohrazenou plochu asi 15 arů, na jaře k tomu oplotím louku ještě asi 25 arů. Voda je ale pouze na jednom místě a potřebuji aby k ní mohly všechny husy. Proto nejde abych pozemek dále dělil. Tak houseři jak píšete se napadají, ale je to velký problém když nají k dyspozici poměrně velkou plochu výběhu?
Sekačky 100%ní.