Dakujem.
A co by sa mohlo stat, keby som im dal tu soju neupravenu? Len tak podrvil zrno a dal im to? By sa len bielkoviny a tuky zo soje nezuzitkovali na 100%? Alebo by im to mohlo aj nejako uskodit?
Lebo kazdy krat im varit po troskach nemam moznost, nechovam sliepky pri dome.
Vdaka
jm.
jmiklas
napsal(a):
Dakujem.
A co by sa mohlo stat, keby som im dal tu soju neupravenu? Len tak podrvil zrno a dal im to? By sa len bielkoviny a tuky zo soje nezuzitkovali na 100%? Alebo by im to mohlo aj nejako uskodit?
Lebo kazdy krat im varit po troskach nemam moznost, nechovam sliepky pri dome.
Vdaka
jm.
Dal jsem si práci za vás.
Inhibitory proteáz
Z výživářského hlediska lze považovat za nejvýznamnější inhibitory trypsinu a chymotrypsinu. Jsou to polypeptidy a bílkoviny vytvářející s proteolytickými enzymy poměrně stabilní komplexy, které pak mají sníženou enzymovou aktivitu. V semenech bobu je jejich obsah v osemení dokonce dvojnásobný než v dělohách. Inhibitory proteáz mají dle KALAČE a MÍKY (1997) tyto fyziologické účinky:
potlačují růst zvířat
omezují štěpení bílkovin a jejich stravitelnost u drůbeže, avšak u hlodavců jen v malé míře
vyvolávají hypertrofii a hyperplasii slinivky a zvýšenou syntézu trypsinu a chymotrypsinu (vzrůstá potřeba methioninu a cysteinu)
způsobují endogenní ztráty dusíku a síry
stimulují tvorbu cholecystokininu i dalších látek, které podporují sekreci enzymů ze slinivky břišní
dospělá zvířata jsou vůči inhibitorům proteáz méně vnímavá
aj.
Možnosti omezení negativních účinků inhibitorů proteáz podle KALAČE a MÍKY 1997:
šlechtění a genové inženýrství luskovin (snaha o vyšlechtění termolabilních odrůd)
tepelná úprava s možností přidání alkalických křemičitanů
příslušné technologické postupy (extruze).
jmiklas
napsal(a):
Dakujem za snahu...toto vseobecne info som si dohladal... Ale naozaj nikde na nete neviem najst info, ci to moze aj uskodit nejako alebo sa jedna len o znizenie vyuzitelnosti bielkovin zo soje o nejakych par percent...
Vdaka
j.
Nejde len o zníženie využiteľnosti bielkovín zo sóje o nejakých pár %...extrúziou sa deaktivujú antinutričné látky, pri skromovaní ktorých sa znižuje úžitkovosť a zhoršuje zdravotný stav zvieraťa.Ak máte možnosť tepelne upraviť klasickú sóju tak to je možnosť ale ak nie tak nieje vhodné skrmovať surovú sóju.
wrc93

XXX.XXX.37.142
Dobry den chcel by som sa opytat ako spracovat tepelne tu neupravenu soju ci ju nahodou nestaci nahriat nejako v rure na nejaky cas a ak ano tak na kolko.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!