Soja neextrudovana - je vhodna pre nosnice?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2015 11:04
jmiklas

XXX.XXX.222.75

Mam moznost kupit soju - cele zrno z tohtorocnej urody, ale nie je nijak upravena... Je vhodna aj v takomto stave pre nosnice? Lebo co som vsade pozeral receptury na zmes tak tam bola soja vzdy ako:

1. Extrahovaný sójový šrot,

alebo ako

2. Extrudovaná plnotučná sója.

Vdaka
J.

19.1.2015 14:40
l.n.k

XXX.XXX.26.88

Neextrudovaná, není vhodná, obsahuje inhibitor trypsinu.

19.1.2015 15:49
merfi

XXX.XXX.234.156

To je pravda, ale eliminovat sa daju aj aj tepelnou upravou a nielen extrudovanim.Takze surovu urcite nie, ale po tepelnej uprave kludne.Druha vec je, ze nieje lacna ani surova a je jednoduchsie kupit extrudovanu.

20.1.2015 09:12
jmiklas

XXX.XXX.222.75

Dakujem.

A co by sa mohlo stat, keby som im dal tu soju neupravenu? Len tak podrvil zrno a dal im to? By sa len bielkoviny a tuky zo soje nezuzitkovali na 100%? Alebo by im to mohlo aj nejako uskodit?

Lebo kazdy krat im varit po troskach nemam moznost, nechovam sliepky pri dome.

Vdaka
jm.

20.1.2015 11:14
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Měl jsem kdysi drcenou soju a tu jsem smáčel horkou vodou, nyní přidávám rybí moučku - bílkovina, tuky a vápník.

20.1.2015 11:16
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

jmiklas napsal(a):
Dakujem.

A co by sa mohlo stat, keby som im dal tu soju neupravenu? Len tak podrvil zrno a dal im to? By sa len bielkoviny a tuky zo soje nezuzitkovali na 100%? Alebo by im to mohlo aj nejako uskodit?

Lebo kazdy krat im varit po troskach nemam moznost, nechovam sliepky pri dome.

Vdaka
jm.

Dal jsem si práci za vás.

Inhibitory proteáz

Z výživářského hlediska lze považovat za nejvýznamnější inhibitory trypsinu a chymotrypsinu. Jsou to polypeptidy a bílkoviny vytvářející s proteolytickými enzymy poměrně stabilní komplexy, které pak mají sníženou enzymovou aktivitu. V semenech bobu je jejich obsah v osemení dokonce dvojnásobný než v dělohách. Inhibitory proteáz mají dle KALAČE a MÍKY (1997) tyto fyziologické účinky:

potlačují růst zvířat
omezují štěpení bílkovin a jejich stravitelnost u drůbeže, avšak u hlodavců jen v malé míře
vyvolávají hypertrofii a hyperplasii slinivky a zvýšenou syntézu trypsinu a chymotrypsinu (vzrůstá potřeba methioninu a cysteinu)
způsobují endogenní ztráty dusíku a síry
stimulují tvorbu cholecystokininu i dalších látek, které podporují sekreci enzymů ze slinivky břišní
dospělá zvířata jsou vůči inhibitorům proteáz méně vnímavá
aj.
Možnosti omezení negativních účinků inhibitorů proteáz podle KALAČE a MÍKY 1997:

šlechtění a genové inženýrství luskovin (snaha o vyšlechtění termolabilních odrůd)
tepelná úprava s možností přidání alkalických křemičitanů
příslušné technologické postupy (extruze).

21.1.2015 09:20
jmiklas

XXX.XXX.222.75

Dakujem za snahu...toto vseobecne info som si dohladal... Ale naozaj nikde na nete neviem najst info, ci to moze aj uskodit nejako alebo sa jedna len o znizenie vyuzitelnosti bielkovin zo soje o nejakych par percent...

Vdaka
j.

21.1.2015 10:37
cruyff

XXX.XXX.161.20

jmiklas napsal(a):
Dakujem za snahu...toto vseobecne info som si dohladal... Ale naozaj nikde na nete neviem najst info, ci to moze aj uskodit nejako alebo sa jedna len o znizenie vyuzitelnosti bielkovin zo soje o nejakych par percent...

Vdaka
j.

Nejde len o zníženie využiteľnosti bielkovín zo sóje o nejakých pár %...extrúziou sa deaktivujú antinutričné látky, pri skromovaní ktorých sa znižuje úžitkovosť a zhoršuje zdravotný stav zvieraťa.Ak máte možnosť tepelne upraviť klasickú sóju tak to je možnosť ale ak nie tak nieje vhodné skrmovať surovú sóju.

wrc93

17.9.2015 11:31
wrc93

XXX.XXX.37.142

Dobry den chcel by som sa opytat ako spracovat tepelne tu neupravenu soju ci ju nahodou nestaci nahriat nejako v rure na nejaky cas a ak ano tak na kolko.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík