Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.1.2015 04:29
ladin1

XXX.XXX.72.36

Koncem října mi začaly nést lonské hemšírky, ale přesto, že od jedenácti slepic sbírám denně průměrně osm vajec pouze vyjímečně seberu vejce běžné velikosti.Do směsi pšenice suché i máčené přidávám směs pro nosnice, kuchynské zbytky s masovým odpadem, pobyt na travnatém výběhu. Rád bych na jaře líhnul, ale tato velikost vajec není předpokladem úspěchu. V čem je chyba? Děkuji za poznatky.

22.1.2015 06:18
jenca

XXX.XXX.161.27

Musíte počkat na druhý snáškový cyklus, vejce v prvním cyklu jsou obecně menší, dá se z nich líhnout ale kvalitou se vejcím z druhého snáškového cyklu nevyrovnají. Pokud používáte vejce z prvního cyklu může to mít negativní vliv na růst a životaschopnost vylíhlých kuřat. Pokud máte vejce extrémě malé (jako kuřecí na počátku snůšky), tak jste pravděpodobně podával směs pro nosnice nedospělým slepicím - takový stav už se v podstatě nedá zlepšit. Pokud jste směs začal podávat až po snesení prvních vajec v klidu vyčkejte na druhý snáškový cyklus vejce budou standardní. Pokud začali nést po cca 6 měsících, tak jste nic neuspěchal a vejce se postupně zvětší. Hempšírka sice rychle dospívá v porovnání s jinými středně těžkými plemeny, ale je potřeba mladým slepicím nechat čas na vývin kostry a vnitřních pohlavních orgánů kvůli jejímu poměrně robustnímu rámci. Informace o hempšírkách mám spíš od přátel, ne z vlastní zkušenosti chovám vlašky a bressy.

22.1.2015 10:31
tom.50

XXX.XXX.117.5

pro ladin1

Jak píše pán nade mnou. Naše bílefeldky vloni nesly malá vajíčka a v letošním roce jsou od nich vejce velká, od jedné obří. Zvláštní je, že od letošních (vlastně loňských, už je nový rok) maransek byla vajíčka hned velká, tedy po snesení prvních asi deseti.

A malá či velká vejce - to je velmi neodborné a subjektivní. Měli bychom se držet rozdělení z velkovýroby. Je na stránce úplně dole.

http://www.drubezarnapribor.cz/znaceni-vajec/.

22.1.2015 19:45
ovecka

XXX.XXX.31.130

ladin1 napsal(a):
Koncem října mi začaly nést lonské hemšírky, ale přesto, že od jedenácti slepic sbírám denně průměrně osm vajec pouze vyjímečně seberu vejce běžné velikosti.Do směsi pšenice suché i máčené přidávám směs pro nosnice, kuchynské zbytky s masovým odpadem, pobyt na travnatém výběhu. Rád bych na jaře líhnul, ale tato velikost vajec není předpokladem úspěchu. V čem je chyba? Děkuji za poznatky.

Minimální hmotnost násadových vajec je u hempšírky 53 g. Tato hmotnost je zárukou, že se vylíhne životaschopný jedinec. Schválně si vajíčka zvažte. Uvidíte, že většina z nich tuto hmotnost má. Velké vejce má v poměru k menšímu skoro stejný žloutek a více bílku. Takže o živinách to tolik nebude. Líhnu každý rok vejce od dvouletých slepic a i od jednoletých a životaschopnost kuřat je stejná a i velikost v určitý čas je dost vyrovnaná.
Pokud jsou slepice správně vyvinuté, krmené dostatečně dlouho směsí KZK a až od určitého věku se přidává směs pro nosnice, začíná snáška několika málo menšími vejci a pak už nastupují vajíčka běžné velikosti.
Mně teď začala nést wyandotka velká a již 4 vajíčko dosahuje hmotnosti 54g - tedy vhodné pro líhnutí. A také se mi zdá podle vajec starších slepic malé.
Mám i hempšírky - dvouleté nesou vajíčka 60-65g, loňské 54-59g. Malá vajíčka nesou pouze, když končí snáškový cyklus. Snášku mi začínají v 28-30 týdnech. Když jsem se snažila ji posunout na dříve lepším krmením, stávalo se, že nesly asi 4 týdna drobnější vajíčka a poté se rozpeřily na krku a několik týdnů nenesly. Tak to neuspěchávám. Dana.

22.1.2015 19:53
tom.50

XXX.XXX.117.5

Sice ne mě, ale odpověděla jste mi na hned několik, tady nevyslovených otázek. Díky Tom.

23.1.2015 06:27
jenca

XXX.XXX.161.27

Pro ovecka: Dobrý den, minimální hmotnost násadových vajec hempšírky dle standardu je 55 g. Tady na ifauně je článek o hempšírkách, kde se uvádí že dříve bývala i vyšší. Vzhledem k mohutnosti plemene bych osobně k líhnutí využíval spíše větší vejce alespoň kolem 60 g. Ale jak jsem psal výše hempšírky nechovám, tak u nich možná velikost vajec až takový vliv nemá. Schopnost dosáhnout dostatečně velkých vajec pro líhnutí v prvním snáškovém cyklu(cyklus je začátek snášky až první pelichání, brzy na jaře líhnuté kuřata středně těžkých plemen začnou nést koncem léta pokud na podzim rozpeří a přeruší snášku pak jsou jarní vejce sbíraná k líhnutí už z druhého cyklu, pokud nepřeruší tak, většinou, až následující rok) je asi různá plemeno od plemene u mých bressy, vlašky a dříve brakelky nedosahovali vejce z prvního cyklu hmotnosti uváděné standardem jako minimální. U bressu pozoruju že mají v počátku snášky na rozdíl od jiných plemen hodně dvoužloutkových vajec, což zvýší průměrnou hmotnost ale vejce vhodné k líhnutí jsou malé. Jinak s vámi souhlasím, že minimální hmotnost dle standardu by měla být dostatečná pro zajištění dobrého vývinu kuřete. Já oddaluji počátek snášky na co nejpozdější dobu, směs nedávám dokud slepice nezačnou nést.
Pro tom.50: Dobrý den, obchodní rozdělení velikosti vajec nemá pro chovatelství žádný význam. Velikost násadových vajec musí být, jak píše ovečka dle standardu, a ta je u různých plemen různá.

23.1.2015 19:00
ovecka

XXX.XXX.31.130

Máte pravdu s tou hmotností vajec u hempšírek, koukala jsem i na velké wyandotky a napsala jejich hmotnost k hempšírkám. Osobně se také snažím nasazovat větší vejce, ale když potřebuji počet do líhně beru i menší. Každopádně nasazuji i vajíčka z prvního snáškového cyklu, nezatracuji je. Spíše je pro mne důležitější tvar, aby byl blíže k ideálu. Hodně dlouhá a hodně kulatá vyřazuji. Také prosvěcuji a vyřazuji ta s prasklinami - ve většině případů se po 10.dni přestanou vyvíjet a zčernají. Dana.

24.1.2015 06:50
jenca

XXX.XXX.161.32

ovecka napsal(a):
Máte pravdu s tou hmotností vajec u hempšírek, koukala jsem i na velké wyandotky a napsala jejich hmotnost k hempšírkám. Osobně se také snažím nasazovat větší vejce, ale když potřebuji počet do líhně beru i menší. Každopádně nasazuji i vajíčka z prvního snáškového cyklu, nezatracuji je. Spíše je pro mne důležitější tvar, aby byl blíže k ideálu. Hodně dlouhá a hodně kulatá vyřazuji. Také prosvěcuji a vyřazuji ta s prasklinami - ve většině případů se po 10.dni přestanou vyvíjet a zčernají. Dana.

Mám stejnou zkušenost. Co se tvaru týče vychází mi že víc vadí extrémní "protáhlost" než "kulatost", taky se snažím vybírat tvarově co nejprůměrnější. Vejce s mikroprasklinkama taky vyřazuji. Zkoušel jsem je přelepit pvc páskou i zatřít duvilaxem ale často byla infekce už vevnitř a zárodek odumřel. Na druhou stranu u vajec z Anglie, kde jsem se snažil zachránit co se dalo(z 15 vajec přežili rozhrkání při dopravě 4, ale potřeboval jsem kohouta pro změnu krve, takže akce byla úspěšná:), mi zalepení prasklinek pomohlo a kuře se zdárně vylíhlo. Dělal jsem to tak, že při prosvícení si tuškou udělám jemné čárky po prasklinkách a ty pak opatrně zalepím. Pokud je ale ještě přístup ke zdroji vajec nemá to smysl. Kdyby to někoho zajímalo, tak je vynikající kniha: Průvodce umělým odchovem ptáků (Roman Miesler, Barbora Mieslerová ) Jsou tam všechny vychytávky na opravy vajec dokrmování holubů, dravců, exotů, tabulky teplot při líhnutí, tabulky úbytků hmotnosti vajec atp. Samozřejmě je tam i část s hrabavým a vodním ptactvem. Vždycky upřednostňuji starší literaturu ale tahle kniha je dobrá i když je novější.

10.11.2015 11:17
bronda

XXX.XXX.98.84

Větší vejce jsou často uváděny u lehčích plemen či hybridů. Zajímalo by mne ale, která plemena s kombinovanou užitkovostí (či ta moc nelétavá) nesou větší vejce a mají slušnou snášku. Zatím vím o Maranskách a dále snad Velsumky a Barneveldky, ale u Velsumek je nižší snáška. To jen, co jsem našel ve starém vzorníku, kde řada novějších plemen ještě nemusí být. Jaké jsou praktické zkušenosti z dnešní doby?

10.11.2015 12:44
vg1955

XXX.XXX.191.170

Dobry den, p.JENCA z akej anglickej stranky ste objednavali nas. vajcia.Tiez by som potrebovala vajicka od BRESSOV. Dakujem za odpoved.

11.11.2015 05:38
jenca

XXX.XXX.161.27

Vece jsem kupoval na ebay, http://www.ebay.co.uk/
Teď je špatná doba, ale koncem zimy je dost inzerátů na různá vejce(bresse jsou v nabídce každý rok), nejvíc asi na německé a anglické verzi stránek. Nevím proč ale pokud zadáte jen ebay.com vyhledávač nenajde většinu inzerátů, proto je potřeba v Německu hledat na ebay.de a v Anglii na ebay.co.uk.

11.11.2015 07:12
vg1955

XXX.XXX.191.170

Chodim do Londyna, mam tam dcery tak by som sa pokusila v marci tam kupit.Postou neviem kolko sa rozbije. Vy ste si dali poslat postov? Dakujem za odpoved.

13.11.2015 13:38
jenca

XXX.XXX.161.32

Z ebay chodi vejce některou zasilkovou sluzbou, rozbite nebylo zadne vejce, ale lihnivost po preprave byla mizerna. Pokud budete v Anglii, tak neni problem si pro vejce zajet, staci se se zadavatelem inzeratu takto domluvit, inzeratu na "fertile hatching eggs" mate v Anglii dost.

13.11.2015 15:06
vg1955

XXX.XXX.191.170

Ale ako ich preoravit ci v prirucnej taske alebo ich dat do kufra? Dakujem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík