Dobrý den,
Chtěla jsem se poradit kdo má zkušenosti s touto lihni. Mám ji novou. Budu dávat vajíčka zatím se mi vešli do staré. Ale jde mi o to jak tam jsou ty listy na to držení těch vajec mi to přijde divné. Zkoušela jsem to a když tam dám vajíčka aby se ta lišta jen málo držela vajíčka tak ty o něco menší je nedrží a zkouli se na stranu a když dám listy na pevněji tak se bojím aby to vajíčka nepoškodily. Prosím poradte.
pos.sona
napsal(a):
Dobrý den,
Chtěla jsem se poradit kdo má zkušenosti s touto lihni. Mám ji novou. Budu dávat vajíčka zatím se mi vešli do staré. Ale jde mi o to jak tam jsou ty listy na to držení těch vajec mi to přijde divné. Zkoušela jsem to a když tam dám vajíčka aby se ta lišta jen málo držela vajíčka tak ty o něco menší je nedrží a zkouli se na stranu a když dám listy na pevněji tak se bojím aby to vajíčka nepoškodily. Prosím poradte.
S touto líhní mám dvouleté zkušenosti. Jednotlivé přepážky nastavíte na velikost vajec a to celkem natěsno. Do další řady můžete klidně narovnat menší, nebo větší vajíčka. Prostě do každé "uličky" stejně velká vajíčka. Celkem se nemusíte bát o jejich rozmáčknutí, pokud mají pevnou skořápku a taková by měla být násadová vejce. Fotografie vám napoví, případně mi napšte, rád se s vámi podělím o zkušenosti. Josef.beran@centrum.cz.
Musíte dávat stejně velká vejce do jedné řady. Nejbuclatější vejce necháváme v krajních řádcích. Pokud to zrovna nevyjde. Pomáháme si kousky polystyrenu, kterými mezery vyplníme. Zkusím najít foto.
Tak mám jen foto Brinsey. Je to jedno, stejně to děláme i v King suro.
Někdy stačí na upevnění (znehybnění )vajec jen drobek polystyrenu. Tím, že vejce naskládáte těsně za sebou a zbývající mezeru vyplníte, se už vejce nemohou kamkoli překlopit.
Přeju hodně štěstí a spoustu zdravých kuřátek. Je to spolehlivá líheň. Bezvadně funguje i na vodní drůbež, i když jen na pár vajec.
pos.sona
napsal(a):
Mám ještě dotaz...nastavila jsem si tam vlhkost kolem 47 ale stále se mi tam zvyšuje. Je to tedy zatím jen kontrolní zapnutí abych věděla jak funguje. Ale takhle je to víc jak dvě hodiny. Myslíte ze bude klesat?
Skutečnost, že se vám vlhkost zvyšuje znamená, že v místnosti, kde je umístěná líheň je vyšší vlhkost. Já v ní nastavovala kolem 50-55 %. Číslo na kterém se zastaví je aktuální vlhkost a tu nezměníte, i když nastavíte nižší. Myslím, že to není problém.
bara001
napsal(a):
Skutečnost, že se vám vlhkost zvyšuje znamená, že v místnosti, kde je umístěná líheň je vyšší vlhkost. Já v ní nastavovala kolem 50-55 %. Číslo na kterém se zastaví je aktuální vlhkost a tu nezměníte, i když nastavíte nižší. Myslím, že to není problém.
Při zapnutí chvíli tvá, než se vlkost ustálí, třeba půl dne. Tato líheň dokáže udržet i nižší, stejně i vyšší vlkost, než je v místnosti. Jinak při líhnutí na vlkosti především záleží až poslední 3 dny líhnutí, kdy je třeba vlhkost zvýšit, třeba i rošením.
Ještě ilustrační foto , když už se nám perliččí vejce do velké líhně nevejdou...zapínáme i malou.
Není problém, když na začátku dolíhávání neleží úplně naplocho, jak se postupně kuřata líhnou místo se udělá. Kuřata vybíráme z king sura po skupinkách, které zrovna oschnou. Nebo stačí vyndávat jen prázdné skořápky. Je fakt, že když se má v tom prostoru vejít třeba 10 vylíhlých kuřat s prázdnými skořápkami a ostatními vejci, žádný komfort to není . Ale asi by se to dalo otevřít ji až na konci líhnutí, jen jsme to nezkoušeli.