Mám strieborné aj zlaté. So znáškou som spokojný. Chovam ich už asi 3-4 roky. Sú zhancive až priveľmi, dosť lietave. Choval som ich aj v kurine oddelene bez možnosti pastvy a taktiež som bol spokojný. Sú medzi nimi aj výnimky čo sa týka plachosti. Môj zlatý sa napr.dá chytiť a keď ma zbadá hneď je pri mne. Na zimu treba ochrániť hrebene. Je to krásna hydina a bude mi ľúto ak s nimi budem musieť skončiť.
Fragmenty ešte zostali z pôvodných kmeňov. Z kamošmi sa nerád lúčim. Momentálne nemám podmienky na chov tak to len udržujem. Mal som sťažnosti po predaji nasadoviek tak som s tým skončil. Jeden z kohutov, asi strieborný, ma citrónovú vlohu. V Nizozemi sú aj tie uznané a ešte ďalšie atraktívne farby. Napr.zlaté bielopasikave či strieborné bielopasikave. Pozrite na klubové stránky.
zbosace
napsal(a):
Fragmenty ešte zostali z pôvodných kmeňov. Z kamošmi sa nerád lúčim. Momentálne nemám podmienky na chov tak to len udržujem. Mal som sťažnosti po predaji nasadoviek tak som s tým skončil. Jeden z kohutov, asi strieborný, ma citrónovú vlohu. V Nizozemi sú aj tie uznané a ešte ďalšie atraktívne farby. Napr.zlaté bielopasikave či strieborné bielopasikave. Pozrite na klubové stránky.
Ty citronove mate ? mnel bych zajem dekuji.
Ta zlatobila se mi vystepila ze zlatych brakel mam je od pana sedlarika mam i od nej vestfalky a v lihni mam ted i stribrne vestfalky ktere jsem musel k vuli cizi krvi prikrizit brakelkama a chci prave po te zlatebile lemovame kterou mam danou s vestfalakem nasbirat vajicka a pokusit se o zlate ilelemovane vestfalky.
zbosace
napsal(a):
Zdravím vás. Tušil som že sa ozvete pri tejto téme. Mne bola v nitre tiež ponúknutá jedna staršia sliepka a nakoniec sa z nej vykľula frizska zlatobiela. Ale vám by som ju doprial a ak nájdem priestory na chov dúfam že ich dovtedy rozmnožite. Držím palce.
Ta ma je s cistych brakelek ale take bych potreboval jeste veci prostor az muzu mit jak wyandotky kterym se enuji nejvic tak vestfalky brakelky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den
Brala by jsem vajčka Brakelky stříbrné.Mám 2 slepice a kohouta letos v létě 2 roky.
brakel
napsal(a):
Dobrý, chovám zlaté astříbrné už 7 let.Kolega z Bošáce je má ode mne.Mám 6 chovných kmenů.Měl bych zájem o tu zlatobílou, je možno nejaká domluva a od koho ji máte?
Posilam foto te slipky na kresbe se musi jeste dost zlapsit ale mam uz neco vylinute a zatim vsechny kurata v barve matky uvidime az preperi jake budou.
Akosi na vašej sliepke nevidím typické farebné partie a kresbu. Brakelky by mali mať podľa mňa krcny záves bez kresby len v základnej farbe a zbytok tela základná farba plus pásiky, tie sú čierne alebo biele. Vaša má skôr kresbu vlockovu. Žeby novoslachtenie? Budem rád ak sa vyjadrí aj, brakel"...
zbosace
napsal(a):
Akosi na vašej sliepke nevidím typické farebné partie a kresbu. Brakelky by mali mať podľa mňa krcny záves bez kresby len v základnej farbe a zbytok tela základná farba plus pásiky, tie sú čierne alebo biele. Vaša má skôr kresbu vlockovu. Žeby novoslachtenie? Budem rád ak sa vyjadrí aj, brakel"...
Slipka vyskocila s cistokrevnych brakelek ktere mam taky doma 1.4 sem zvedavy na jeji odchov foto je spatne ale jak slepici vidite z blizka ma lemy ale neda se z blizka vyfotit je jak ostatni brakelky ohromne ziva.
Z importovaných 30 nás. vajec z Holandska sa vyliahlo 18 kuriatok striebornej Brakelky veľkej.
Minimální hmotnost násadových vajec u Brakelek je 55g. Troufám si tipnout že třetina až polovina jich nedosahovala této hmotnosti podle fotky v krabičkách. Bohužel spoustu chovatelů si na tuto zásadní a prvotní věc(hmotnost násadových vajec) už nehraje protože nechce a čistokrevnou drůbež už chová jen jako okrasnou a na užitkovost se nehledí(na vejce má na druhém dvorku hybridy) nebo ani nemůže jelikož chovatelů je málo, zvířat málo a musí se vzít za vděk tím co je když potřebují novou krev. Bohužel je smutné to že tím spousta chovů a čistých plemen jde pomalu a jistě do kopru hlavně užitkových nosných plemen navíc když mají lidi srovnání s hybridy. Omlouvám se to je jen povzdech za dnešní chovatelskou/nechovatelskou situací
A tu sú ako mesačné na jarnom slniečku. Vyzerá to na cca 7 kohútikov a 10 kuričiek. Uvidíme, koľko ich nakoniec bude do chovu.Snáď sa budú podobať na rodičov až vyrastú
frikmon
napsal(a):
Minimální hmotnost násadových vajec u Brakelek je 55g. Troufám si tipnout že třetina až polovina jich nedosahovala této hmotnosti podle fotky v krabičkách. Bohužel spoustu chovatelů si na tuto zásadní a prvotní věc(hmotnost násadových vajec) už nehraje protože nechce a čistokrevnou drůbež už chová jen jako okrasnou a na užitkovost se nehledí(na vejce má na druhém dvorku hybridy) nebo ani nemůže jelikož chovatelů je málo, zvířat málo a musí se vzít za vděk tím co je když potřebují novou krev. Bohužel je smutné to že tím spousta chovů a čistých plemen jde pomalu a jistě do kopru hlavně užitkových nosných plemen navíc když mají lidi srovnání s hybridy. Omlouvám se to je jen povzdech za dnešní chovatelskou/nechovatelskou situací
Proto jsem se na hmotnost ptal - s hmotností násadových vajec se také u brakelek potýkám :-( .
Peter, hezká kuřata a slušný poměr pohlaví.
Věřím že se z hmotností potýkáte asi jako všichni. Bohužel dnes nikdo nedodržuje základní a prvotní chovatelskou a selekční podmínku a to je už primárně hmotnost násadového vejce-líhnutí od dvouletých nosnic, důsledná selekce a chov na užitkovost=selekce na užitkovost. Dnes se chová jen na výstavy či okrasu a proto není kde brát a do chovu neseženete kvalitní užitkové zvíře ale jen krásné. Bohužel na vejce(velikost a počet) jsou dnes jen hybridi
Už majú 2 mesiace. je tam 9 kuričiek-akurát na zostavenie chovného krdľa na sezonu 2021. Kohútiky budú na osvieženie krvi do chovu pre iných chovateľov brakeliek.
Drak12

XXX.XXX.16.21
Chovám zlaté. Letos první můj odchov. Jednoho kohouta mám zlatého, bíle pruhovaného.
Dnes "pricestovali" z Maďarska 2 kohúti veľkých strieborných brakeliek. Jeden bude ako záložný a ten druhý bude so 4 holandskými sliepočkami tvoriť chovný krdeľ pre jar 2021.
Musím říct, že v Polabí byla letos celkem slušná kosa a Brakelky mile překvapily, kromě jednoho lehce omrzlého laloku po rvačce jinak bez omrzlin, a to couraly venku po zahradě každý den v mrazech několik hodin, jen zlatý brakelský bavorský holky radši lítaly než chodily a moc je na sněhu vidět nebylo
reznade
napsal(a):
Kdy začínají Brakelky snášet? Kdy je nejlépe líhnout aby začali pěkně snášet na konci léta?
Je to lehčí typ slepice,tak se předpokládá,že bude mít brzkou snášku,závisí na krmení..ale podle standardu snese asi jen 180 vajec...gúgl.. ..ale chováte je,tak už zkušenosti máte?...pokud máte zajištěnou teplou a světlou (žárovka, tepelné desky) odchovnu,tak můžete líhnout v březnu, za předpokladu, že kuřata budou v teplé , vyhřívané odchovně aspoň do května..
Letos jsem chtěla zkusit něco nového. Objednala jsem si násadovky Brakelek. Nasazovala jsem v polovině června. Oplozenost asi 75%. Líhnivost z oplozených jenom 50%. První týden pár kuřat nepřežilo. Výsledek do dneška 6 živých kuřat a z toho jenom jedna slepička. . Kohouti jsou krasavci. Začínají proti sobě vyskakovat a bojovat o postavení. Přežije stejně jenom jeden. Z ostatních bude omáčka. S prvním vajíčkem počítám až někdy v lednu nebo únoru.
ančovička1
napsal(a):
Je to lehčí typ slepice,tak se předpokládá,že bude mít brzkou snášku,závisí na krmení..ale podle standardu snese asi jen 180 vajec...gúgl.. ..ale chováte je,tak už zkušenosti máte?...pokud máte zajištěnou teplou a světlou (žárovka, tepelné desky) odchovnu,tak můžete líhnout v březnu, za předpokladu, že kuřata budou v teplé , vyhřívané odchovně aspoň do května..
Ještě je nechovám neboť mi z kuřat zbyly jen 2 kohoutci. V kolika měsících nebo týdnech Vám začíná snášet lehké plemeno, pokud tedy nějaké máte? To že Brakelky snesou cca 180 vajec a že mají rannou snášku jsem četla, jen nevím co si pod ranou snáškou představit. Doufala jsem, že napíše někdo kdo je chová kdy mu začínají snášet. Mám v plánu první líheň zkušební nasadit ještě v lednu, jen nevím jestli si NV domluvit ještě do ní. Další bych pak líhla později.
přezdívka
napsal(a):
Letos jsem chtěla zkusit něco nového. Objednala jsem si násadovky Brakelek. Nasazovala jsem v polovině června. Oplozenost asi 75%. Líhnivost z oplozených jenom 50%. První týden pár kuřat nepřežilo. Výsledek do dneška 6 živých kuřat a z toho jenom jedna slepička. . Kohouti jsou krasavci. Začínají proti sobě vyskakovat a bojovat o postavení. Přežije stejně jenom jeden. Z ostatních bude omáčka. S prvním vajíčkem počítám až někdy v lednu nebo únoru.
To mě z 9 koupených kuřat zbyly jen 2 kohoutci, potkani si na ně číhali za dne a mě trvalo než jsem přišla na to kde se kvočně ztrácejí kuřata. Podezřívala jsem totiž naše kočky. Jednoho kohouta už jsem prodala a druhý tu asi zůstane rok čekat na slepičky. Nabízím ho na zapůjčku na 1 sezónu zdarma ale to se asi nikomu nezdá vhodné. Asi nikdo nemá tak jak já každého kohouta jen na jednu líhňařskou sezónu. Jestli nepřisvěcujete tak v půlce února by Vaše slepička měla mít první vejce. Pokud přisvěcujete klidně o měsíc dřív.

Mi začala slípečka brakelky ( jediná, co mi zbyla po útoku krahujce ) snášet teď, tj. v sedmi měsících.

Nebudete mít prosím někdo na prodej NV brakelek? Potřebovala bych si vylíhnout kohoutka
Předem děkuji za info.

Jsem také ze Zlínského kraje.
přezdívka
napsal(a):
Tak jak slepička? Kdy začala snášet?