Dobrý den,
nevím si rady a tak se obracím tady na vás, na zkušené chovatele. Máme slepice již asi 20tým rokem, jedná se vždy o 10-20 kusů drůbeže, pro vlastní potřebu na vajíčka. Začínali jsme s plemenem Hisex, se kterými jsme byli spokojeni. Pak další červené druhy slepic dominant a v roce 2013 jsem zakoupila u nás v Jednotě 6 čistě bílých, 6 bílých větších s černými brky v ocasech, 6 černých a 6 šedivých(mám dojem, že to je Dominant modrý), jinak už si nepamatuji názvy. Slepičky po cca 2 měsících tzačaly nést.Ale na zimu už přestaly a roznesly se až z jara, někdy kolem dubna a to jen na necelé 2 měsíce a opět nic. Zjišťovala jsem, proč by se to mohlo dít a bylo řečeno, že čmelící. A tak jsme stříkali a vyměnili vše ve slepičníku(posady i bidla), vybílili a slepiočka po čase zase asi měsíc nesly. Nic moc, nikdy nenesly pořádně. Od cca 20ti slepic jsem sbírala nejvíc 6-7 denně vajec. Nyní nenesou již 6 měsíců ani jedno vajíčko.Čmelíky nemají. Krmíme pšenicí i namletou, smíchanou se sušenými kopřivami a krmnou řepou. Někdy s namočeným neplesnivým pečivem. Dostanou i nějaké ty zbytky z kuchyně, ale jen málo a ne pravidelně. Samozřejmě sušené skořápky i směs pro nosnice. Nic platné. Setkal jste se někdo s něčím takovým a poradíte nám? Manžel je chce vybít, já se nedivím. Jen jí a žádný užitek... Díky za rady. HankaKa.
Dobrý den, napřed vylučte ty zmiňované čmelíky. Po setmění přejeďte rukou spodní stranu bidla a pak se pořadně zblízka podívejte na ruku. Pokud jste starší použíjte lupu, čmelíci jsou hodně malí. Pokud máte na ruce oranžové čárky, tak je to od rozmáznutých napitých čmelíků. Druhá věc je že hybridi nejsou vlašky, chybí vám bílkoviny v krmné dávce slepice vám nemají z čeho vyrobit vajíčka. Píšu to až jako druhý bod, protože ve výběhu by si něco najít měly a nějaká vejce by snesly i na té pšenici, ale vy píšete že nemáte vejce už 6 měsíců to nemůže být způsobeno jen výživou. Třetí možnost (podle mě nejvíc pravděpodobná) je, že nedostatek bílkovin slepice řeší tím, že vejce sežerou, to zjistíte tak že si dopoledne pořádně prohlédnete snášková hnízda, když tam bude mokro tak slepice vejce sežerou než se k nim dostanete. Čtvrtá možnost u hybridů nepravděpodobná je, že nesou někam jinam. Další možnosti nejsou, nemoc by jste za půl roku už musela rozpoznat. Řešení: Když zjistíte čmelíky vyměňte bidla a vše co jde v kurníku vyměnit. Celý vnitřní prostor vypalte hořákem potom natřete třeba vápnem celý vnitřní prostor hlavně zatřete všechny škvíry, všechny škvíry a celou podlahu, ale hlavně uchycení bydel a snášková hnízda posypte vápenným hydrátem(koupíte ve stavebninách) na to teprve umístěte novou podestýlku, pak teprve pusťte zpět slepice(možná to budete muset zopakovat ale nakonec zmizí, nesnáší vápno, ještě lepší a daleko účinnější, ale drahá, je křemelina). Problém s bílkovinama je jasný, zařaďte do krmení drcené kosti nebo krmné maso nebo aspoň část krmení nahraďte směsí pro nosnice, nebo umožněte slepicím přístup na kvalitní kompost nebo skrmujte třeba psí granule nebo sleziny od řezníka, podle toho co nejlevněji dokážete zajistit. Třetí problém, slepice už nejspíš budou naučené žrát vejce téměř všechny, i když už bude výživa správná, rozhodně se to neodnaučí. Napřed zkuste co nejvíc zatemnit hnízda a nasaďte slepicím brýle proti kanibalizmu pokud to nepomůže, zaštípněte zobáky narazil jsem tu i na radu podstrkovat vyfouknuté vejce plněné hořčicí, nemám vyzkoušené. Problém se zanášením si musíte vyřešit sama, prostě důkladně s baterkou prohledáte každý kout, kam mají slepice byť jen teoretický přístup.
K předchozímu není moc co dodat, je to vše tak, jak říká pisatel. Doplním snad toto.
Asi máte psa a kočky a vše od masa, kosti a podobně dostanou vaši "miláčci" a pak se nedivte. Slepice potřebuje maso, kosti (kupte drtič a kupujte kosti u řezníka, vařte je, ale žerou i syrové atd.) Občas se dá v "akci" koupit levněji tvaroh, dopřejte jim jednou týdně nejméně dvě kostky či kelímky /měkký nebo tvrdý, to je fuk/. Občas jim kupte zakysanku, ta je nejen zdrojem bílkovin, ale taky funguje proti kokcidioze tím, že je mírně kyselá.
Ešte by tu bola možnosť že vajcia zbiera niečo iné. Lasička potkan? Ja som tento problém mala na jar niečo kradlo vajíčka priamo z kurníka a na jeseň som pod paletami našla kopec škrupín. Nezistila som čo to bolo ale pomohlo mi že som kurník zatvárala a sliepky šli von až po znesení vajec takže sa to k vajciam nedostalo.
beginner
napsal(a):
Jen jestli vám neprodali už starší slepičky a nejsou už vynesené. Napovídá tomu to, že přestaly nést už na první zimu.
24 slepic ve 4 barevných varietách a všechny staré? Myslím že tato možnost, stejně jako možnost, že vejce odnáší nějaký predátor, nebo klidně i šikovný soused se dá v klidu vyloučit. Nelobuju tu za svůj výčet řešení, pouze jsem zvyklý vždy uplatňovat occamovu břitvu. Tohle je příliš mnoho slepic na to, aby všechny byly staré tak, že nesnesou ani vejce. Zároveň vzhledem k tomu, že sem tam některá slepice nese i odpoledne prostě nelze vejce 6 měsíců krást ani zloději ani dravcům(kuny, potkani, tchoři), kteří navíc ve dne odpočívají v úkrytu.