Dobrý den.
Chtěl bych se vás zeptat na váš názor. Loňské léto se mi vylíhlo 5kuřátek. Byly to 3slepičky a 2kohoutci. Všechny jsem si nechal, odchoval a ve čtyřech měsících přidal k hejnu. Všechno bylo super, dokud mladí kohouti nezačali pojímat ostatní slepice z hejna. Starému kohoutovi se to pochopitelně nelíbilo a pořád je naháněl a měl tendenci jim ubližovat. Ani jeden z nich celé dva měsíce - co jsou v jednom hejnu - nezakokrhal, zkrátka si to asi v přítomnosti starého kohouta nedovolili. Jakmile jsme starého zrušili, ještě ten den začali oba kokrhat a soupeřit.
Situace je taková, že kohout, kterého si chci ponechat dále do chovu je ten podřízený, lehčího plemene (hybrid vlaška) a mám velké obavy, aby neměl v budoucnu s pojímáním hejna problémy. Je lehčí než druhý kohout ( hybrid hempšír) a tudíž ho má slepice tendenci ze sebe zetřepat. Určitě ještě poroste a přibere na váze - což si myslím, že by se mohlo stát, kdyby byl v hejnu kohoutem jediným - odjakživa je totiž vždy z těch kohoutů posledním.
Poradíte mi prosím, jak to mám udělat ? Mám si nechat toho slabšího, lehčího s hezčím zbarvením, nebo raději toho silnějšího hnědého ? Nikdy jsem vlašáka ( je to hybrid ) neměl, zbarvením se mi moc líbí.
Děkuji za rady.
Ach ano, rozumím, to jsem tu nezmínil.
Máme 14 slepic a 2 kohouty( jednoho teď vlastně budeme rušit, a to toho hnědého, těžšího.) Chtěl bych odchovávat vlastní kuřátka, snad jeden kohout na ty slepice stačit bude. Měli jsme 3, ale stejně pojímal jen jeden a to ten nejstarší, jelikož žádného z mladých nenechal na slepici ani pár vteřin. Pokaždé je odehnal a oni se ho pak báli. Teď to samé se děje i když jsou 2, ten hnědý pojímá a druhý se ho bojí.
Děkuji za rady, budu se jich držet.
Já mám 13 slepiček australek velkých a měla jsem dva kohouty bráchy. Taky jsem nevěděla zda mám zabít toho co velel a kokrhal a nebo toho co nekokrhá a nepojímá.
Nakonec po mě ten velitel skočil když jsem zbírala vajíčka a když to udělal po třetí tak šel do omáčky a zůstal tan nevedoucí. Za týden už se začal snažit kokrhat a pojímal slepičky jak divej.
Ted kokrhá lépe než ten druhý. Věřím že ten váš se taky rozkokrhá. N. K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám u Araukan 3 kohouty nepříbuzné vůči sobě, ale asi proto, že vyrůstali spolu již od kuřátek, tak se nejen snášejí, ale někdy to dokonce vypadá, jako by si dávali přednost kdo půjde dřív.