Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2015 20:47
johanesgal

XXX.XXX.96.10

Dobrý den.
Chtěl bych se vás zeptat na váš názor. Loňské léto se mi vylíhlo 5kuřátek. Byly to 3slepičky a 2kohoutci. Všechny jsem si nechal, odchoval a ve čtyřech měsících přidal k hejnu. Všechno bylo super, dokud mladí kohouti nezačali pojímat ostatní slepice z hejna. Starému kohoutovi se to pochopitelně nelíbilo a pořád je naháněl a měl tendenci jim ubližovat. Ani jeden z nich celé dva měsíce - co jsou v jednom hejnu - nezakokrhal, zkrátka si to asi v přítomnosti starého kohouta nedovolili. Jakmile jsme starého zrušili, ještě ten den začali oba kokrhat a soupeřit.
Situace je taková, že kohout, kterého si chci ponechat dále do chovu je ten podřízený, lehčího plemene (hybrid vlaška) a mám velké obavy, aby neměl v budoucnu s pojímáním hejna problémy. Je lehčí než druhý kohout ( hybrid hempšír) a tudíž ho má slepice tendenci ze sebe zetřepat. Určitě ještě poroste a přibere na váze - což si myslím, že by se mohlo stát, kdyby byl v hejnu kohoutem jediným - odjakživa je totiž vždy z těch kohoutů posledním.
Poradíte mi prosím, jak to mám udělat ? Mám si nechat toho slabšího, lehčího s hezčím zbarvením, nebo raději toho silnějšího hnědého ? Nikdy jsem vlašáka ( je to hybrid ) neměl, zbarvením se mi moc líbí.
Děkuji za rady.

4.2.2015 09:40
katka83

XXX.XXX.217.127

Určite si nechajte toho "vlašáka". Ten vľavo bude agresívny a ťažký a pri pojímaní môže ublížiť aj ľahším sliepkam. Ja som mala pred rokmi podobného a bol naozaj veľký a sliepky mali od pojímania až rany na chrbte.

4.2.2015 22:51
johanesgal

XXX.XXX.96.10

Super, děkuji moc za rady :)
Ono to sedí, jelikož si do budoucna plánuji pořídit pár nových vlašek či jiných lehčích plemen.
Zatím nekokrhá, protože v hejnu vládne ten druhý, ale budu doufat, že se "rozkokrhá" až bude v hejnu jediným kohoutem on.

9.2.2015 21:24
horal

XXX.XXX.58.226

Nevím kolik máte slepiček, jestli jenom tři nebo víc a k čemu potřebujete kohouta. Pro slepičky je lepší lehčí kohout a nemusíte se bát, že ho setřese. Ovšem tři slepičky i lehký kohout umorduje, ten má choutky pořád. Jeden kohout je pro deset až dvanáct slepic.

10.2.2015 18:51
johanesgal

XXX.XXX.96.10

Ach ano, rozumím, to jsem tu nezmínil.
Máme 14 slepic a 2 kohouty( jednoho teď vlastně budeme rušit, a to toho hnědého, těžšího.) Chtěl bych odchovávat vlastní kuřátka, snad jeden kohout na ty slepice stačit bude. Měli jsme 3, ale stejně pojímal jen jeden a to ten nejstarší, jelikož žádného z mladých nenechal na slepici ani pár vteřin. Pokaždé je odehnal a oni se ho pak báli. Teď to samé se děje i když jsou 2, ten hnědý pojímá a druhý se ho bojí.
Děkuji za rady, budu se jich držet.

11.2.2015 20:21
horal

XXX.XXX.58.226

Mám zkušenost, že když jsem dal do hejna tři kohouty bratry, tak si jeden druhého ani nevšímal. Pouze u krmení byl jeden dominantní. Pojímali všichni. Na těch 14 slepiček jeden kohout stačí.

12.2.2015 07:37
n.k.

XXX.XXX.216.103

Já mám 13 slepiček australek velkých a měla jsem dva kohouty bráchy. Taky jsem nevěděla zda mám zabít toho co velel a kokrhal a nebo toho co nekokrhá a nepojímá.
Nakonec po mě ten velitel skočil když jsem zbírala vajíčka a když to udělal po třetí tak šel do omáčky a zůstal tan nevedoucí. Za týden už se začal snažit kokrhat a pojímal slepičky jak divej.
Ted kokrhá lépe než ten druhý. Věřím že ten váš se taky rozkokrhá. N. K.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2015 17:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám u Araukan 3 kohouty nepříbuzné vůči sobě, ale asi proto, že vyrůstali spolu již od kuřátek, tak se nejen snášejí, ale někdy to dokonce vypadá, jako by si dávali přednost kdo půjde dřív.

Přidejte reakci

Přidat smajlík