Dobrý den mám líhen real 49 auto a kapacitou stačí ale potřebuji líhnou i kachny a husy a tak jsem se rozhodl postavit líhen kapacita tak 70-100vajec. Vím že už to tady někde bylo ale potřebuji konkretní odpověd. Na líhně.cz jsem vybra toto Topná spirála 100 W
Single State Relé 22 A
Termostat Thermotronic
Sunon Ventilátor Sunon 12x12x3, 8
Je možne z tohoto líhen postavit a jak řešit otáčení?
Ctěl bych to udělat ze dřeva zatepit polystyrenem vlhkost bych řešíl vaničkami s vodou.
Děkuji moc.
rumbaba
napsal(a):
Dobrý den mám líhen real 49 auto a kapacitou stačí ale potřebuji líhnou i kachny a husy a tak jsem se rozhodl postavit líhen kapacita tak 70-100vajec. Vím že už to tady někde bylo ale potřebuji konkretní odpověd. Na líhně.cz jsem vybra toto Topná spirála 100 W
Single State Relé 22 A
Termostat Thermotronic
Sunon Ventilátor Sunon 12x12x3, 8
Je možne z tohoto líhen postavit a jak řešit otáčení?
Ctěl bych to udělat ze dřeva zatepit polystyrenem vlhkost bych řešíl vaničkami s vodou.
Děkuji moc.
100 husích vajec (pokud počítáte počet na největší použité vejce) je opravdu velká líheň(kapacita cca 400 slepičích?). Já bych na vašem místě zkusil poprosit někoho, kdo tomu opravdu rozumí (dorm, renomous, tragopan,...) jestli by vám za lahvinku slivovice nenačrtli, jak to udělat, aby to fungovalo. Než stavět něco velikosti luxusní ledničky a pak to rok dolaďovat přivrtávat díry, po prvním líhnutí vyhodit co sem koupil, nakoupit znovu co vlastně potřebuju mi příjde, jako takový ten nešťastný způsob objevování objeveného. Za sebe můžu u tak velké líhně jen říct, že ten termostat je v pohodě a není proč shánět drahší ale umístil bych tam ještě záložní termostat protože uvařit 100 husích vajec tak dostanu infarkt.
Myslel jsem kapacitu na slepiči vejce takže by byla kapacita husích vajec poloviční a nebo by byla ještě menší. Nejdřív jsem myslel že koupím např. Líhen cleo ale bojím se. Tak jsem se rozhodl postavit ji sám vyšlo by mě to na poloviční cenu než kdybych kupoval například ještě jednu real 49auto.
rumbaba
napsal(a):
Myslel jsem kapacitu na slepiči vejce takže by byla kapacita husích vajec poloviční a nebo by byla ještě menší. Nejdřív jsem myslel že koupím např. Líhen cleo ale bojím se. Tak jsem se rozhodl postavit ji sám vyšlo by mě to na poloviční cenu než kdybych kupoval například ještě jednu real 49auto.
Potom to možné je, zvolil bych konstrukci s dvěma oddělenými komorami, v jedné by byly vejce na roštu ve středu vertikální osy v jedné vrstvě, ve druhé vytápění. V dolní části uprostřed příčky oddělující komory bych umístil ventilátor topná spirála by byla umístěna v horní třetině topné komory. Na spodní straně zadní stěny topné komory bych umístil 2 otvory o průměru 2cm a na horní straně zadní stěny topné komory nad topením další 3 otvory o průměru 1cm. V horních rozích dělící příčky bych vyvrtal 4cm otvory a do nich vlepil provrtané novodurové trubky které by rozváděly vzduch po celé délce komory s vejci otáčení bych řešil šoupátkově. Plus mínus jako je to u téhle líhně co sem dával Dorm.
Otáčení s nastavením na různé velikosti vajec můžete udělat třeba takto(kopíroval jsem to z některé tovární líhně, nemá cenu vymýšlet vymyšlené):.
Ještě čidlo termostatu jako je na obrázku(před ventilátor ze strany od vajec) ventilátor fouká do prostoru topné komory, plech na vodu pod vejce a vyvést si ven silikonovou hadičku na dolévání vlažné vody ať kvůli tomu nevytahujete rošt s vejci, i když je to potřeba jen občas je to otrava. A dobře proměřit teplotu hlavně u vajec nejdál od topení, při malém výkonu ventilátoru by mohlo v zadní části líhně být slabé proudění. Otvory v trubkách bych umístil do dolní třetiny trubek aby směřovaly na vejce ne vodorovně vzhledem k tomu, že oxid uhličitý je těžší než vzduch, tak předpokládám, že to tak bude fungovat a proudění a výměna plynu bude správně. Ale já stavím líhně bez nuceného oběhu, tak jen píšu jak bych to udělal, pokud přesně uděláte líheň z obrázku co vložil Dorm máte nejspíš jistotu.
Ještě poslední příspěvek ke stavbě, ten návrh ze 4komínového systému na dvou bych u sebe udělal proto, že zárodek plave vždycky do horní části vajíčka v přírodě je to tak, že ve spodní části vejce jsou vždycky horší podmínky (nižší teplota a vyšší koncentrace oxidu uhličitého), proto nevidím důvod plýtvat výkonem ventilátoru a čeřit oxid uhličitý pod vejci, spíš bych ještě zešikmil podlahu abych podpořil proudění oxidu uhličitého k ventilátoru.
Děkuji jám měl v plánu z osb desky postavit takovou střín d90xš60xv60cm obložit polystyrénem 2cm a další osb desku na strop bych umístil 100w topné těleso, do toho kruhu tělesa ventilator, v levém boku by byly vyvrtané díry na odvod CO2 a nahoře díry na přívod čerstvého vzduchu. Ve prostřed by byly dvě lísky na vejce pod nimi misky s vodou(počet bych přispůsobyl). Jde mi o to co ješte krom toho co jsem napsal potřebuji jak to zapojit na termostat? děkuji moc.
Dobrý deň.8-9.2 sa vyliahnu kuriatka, potom vyfotím a popíšem doma robenú liaheň, v ktorej liahnem kurčatá, perličky, morky, kačice, husy, prepelice a tento rok skúsim pštrosa Afrického.kapacita je 130 kurčacích vajec, ktoré sa prevracajú jedným ťahom.Husích vajec tam vojde asi 70, podľa veľkosti, tie sú v 8 radoch naležato a otáčam ručne.Mám 4 veľkosťou rovnaké liahne a lehnem po týždni.Používam ich 5-6 rokov ku spokojnosti.S pozdravom M.H.
Pokud máte někdo zájem mohu nabídnout termostat s přesností 0, 1°C a alarmy horní a dolní teploty cena 600Kč a digitální vlhkoměr s teploměrem za 130.Poštovné vychází kolem 100 Kč včetně dobírky.Dodání do konce února. Info na: lomaza@atlas.cz
Český návod k nastavení a zapojení je samozřejmostí.
Ted nevím jestli tato reakce je na mě k trmostatu a vlhkoměru.Píšu svůj e-mail, kdo má zájem pošlu mu fota a potřebné informace.Mebudu tady s tím zatěžovat všechny a rozvádět diskusi.
Jak je budu mít k dispozici tak dám do inzerce, tady jsem dal možnost aby si to chovatel co staví líheň mohl zamluvit jak zveřejním jsou brzy prodané.
Helena Hudousková
napsal(a):
Já taky plánuji postavit liděn na cca 20 slepicích vajec poradte jak z čeho a kolik to bude stát.
Kupovaná je moc dráha jsem kutil.
Děkuji za odpovědi.
Tak si raději kupte líheň v Makru, za 18 stovek, v dřevěných se drží plíseň, tato plastová na údržbu je ok. Když vemu topný kabel 300, termostat 500, hydroměr 200, teploměr kontrolní 120, ventilátor 300.
Proč se s tím sr...t, makračku mám a jsem spokojen a je tu dost lidí, co taky.
rumbaba
napsal(a):
Děkuji jám měl v plánu z osb desky postavit takovou střín d90xš60xv60cm obložit polystyrénem 2cm a další osb desku na strop bych umístil 100w topné těleso, do toho kruhu tělesa ventilator, v levém boku by byly vyvrtané díry na odvod CO2 a nahoře díry na přívod čerstvého vzduchu. Ve prostřed by byly dvě lísky na vejce pod nimi misky s vodou(počet bych přispůsobyl). Jde mi o to co ješte krom toho co jsem napsal potřebuji jak to zapojit na termostat? děkuji moc.
Tak ta OSB bude první, co se rozloží vlhkostí, pak nastoupí plísně, nedělejte to z takových materiálů, jako dřevotříska, osb, překližka a pod.
Já mám z 70 L mrazáku. Vyhozenej nefun Kční cena 0 Kč, termostat 600 Kč i s poštou, vytápěno 2 žárovky +objímky 150 Kč, ventilátorek z vyřazeného PC 0 Kč, zdroj na ventilátor ze starý nabíječky na mobil 0 Kč, přívod el. Použit co byl u mrazáku. Rošt co dům dal otáčím zvenku jednou pákou a úspěšně líhnu už 4 rokem, slepice, křepelky, kachny, husy, perličky a včely.Mrazák je vlastně hotová líheň perfektní izolace, dveře a plastový vnítřek který se dobře čistí. Do dveří jsem udělal ještě prosklení, sklo ze staré skřínky určené k likvidaci, a pár děr dole na mrazáku a par nahoře na cirkulaci vzduchu.
Jiří Herynek
napsal(a):
Tak ta OSB bude první, co se rozloží vlhkostí, pak nastoupí plísně, nedělejte to z takových materiálů, jako dřevotříska, osb, překližka a pod.
Copak to máte pravdu s tou osb deskou kousek odsud je sběrný dvůr možná by se tam našel mrazák nabo lednice. Děkuji moc.
rumbaba
napsal(a):
Copak to máte pravdu s tou osb deskou kousek odsud je sběrný dvůr možná by se tam našel mrazák nabo lednice. Děkuji moc.
Pokud ten mrazák nenajdete a máte doma vyšší přepravku(od masa nebo mouky), tak můžete použít tu a jen oblepit styrodurem. Dělal jsem tak druhou líheň právě kvůli plísním. Je to přesně, jak píše slanda dřevo se napije a plesniví osb deska ještě navíc bobtná. Tou izolací pomocí styroduru a montážní pěny vyrobíte v podstatě mrazák, jakmile se mi líheň nahřeje, tak drží krásně teplotu. Obrázky a popis jsem dával tady: https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/704285/nova-liahen-domaca-vyroba#a2883788
Jediná dřevěná věc uvnitř je dubový rošt a ten mi zatím problémy nedělá, jo a vlastně ještě rám lísky, ten se chystám udělat plastový. Ale teď už bych asi, pokud bych nelíhnul husy, taky koupil makro myslím že do té ceny se nevlezete.
rumbaba
napsal(a):
A kdybych vnitřek oblepil alobalem třeba 3 vrstvy šlo by to? Víte už mám udělaný nákres a otáčení a rád bych to udělal z těch desek. Děkuji.
Dříve byly skoro všechny doma dělané líhně na menší kapacitu vajec, dřevěné bedny s žárovkama a z vlastní zkušenosti vám mohu říct, že líhnout v tom jde a dřevo dobře izoluje. ALE jde o to proč nepoužít co nejlepší materiál, co mám k dispozici. Prostě dřevo nikdy dokonale nevyčistíte a bude vlhnout a pracovat. Na alobal se vykašlete, do toho byste si udělal díry po první manipulaci s lískou a jen by vám v záhybech a mezivrstvách zůstávala vlhkost. To už radši nechte jen samotné dřevo. Spíš se opravdu zamyslete jestli doma nemáte plastovou nádobu vhodné velikosti. Já svou líheň udělal celou znovu, jen kvůli tomu vlhnutí, čištění a trochu větší kapacitě.
Dobrý deň.Prikladám fota k liahni.Obr.č.1 Pohľad na liesku s predu.2.Pohľad zo zadu.Obr č. 3.Lieska na doliahnutie kurčiat a lihnutie husý, kačíc, moriek-vajíčka sú na ležato.Vojde tam 70-80 husích vajec, podľa veľkosti.Obr.č.4.Pohľad na topný kabel 90-100 w.a venilátoky 5-6 kusov.Obr. č.5.Umiestnenie výparníka vody a vetracie otvory.Obr.č.6Nasadená liaheň v prevádzke.Obr.č.7 Takto zvyšujem kapacitu liahne, všetky vajíčka sú rovnomerne prehriate a po presvietaní tie čo sú na vrchu dám do liesok.Liahne sú vyrobené z umakartových bytových jadier, ľahko sa čistia, dezinfikujú a sú tapelne dobre izolované.Snáď som niekomu dodal inšpiráciu na vyskúšané liahnutie S pozdravom M.H.
Jiří Herynek
napsal(a):
Nahodou ja tedka také stavim líhen a jako material jsem použil překližku ale dyhouvanou vodě odolnou testovaci vzorek jsem dal na tyden do vody a překližka se mi zvětšila o necelý milimetr
akorat ta cena u ni je trochu drachší.
Také mám dělanou z překližky, obloženou polysterénem, ventilátor do pc-60 Kč..co jsem nevychytal, je topná spirála.-( puvodně jsem ji mněl na žárovky, pak jsem zkusil 100 watovou spirálu, ale vlhkost max, 30 procent..at jsem to střídal jak jsem chtěl..tak jsem se vrátil zpátky k žárovkám a opět spokojenost..bez problému
giorgino123
napsal(a):
Také mám dělanou z překližky, obloženou polysterénem, ventilátor do pc-60 Kč..co jsem nevychytal, je topná spirála.-( puvodně jsem ji mněl na žárovky, pak jsem zkusil 100 watovou spirálu, ale vlhkost max, 30 procent..at jsem to střídal jak jsem chtěl..tak jsem se vrátil zpátky k žárovkám a opět spokojenost..bez problému
Jo pěkné akorát nejsem zastánce žárovek podle mně je lepší topný kabel mno ja okorat budu mít od tebe trochu větší 400 kuř vajec a asi na 140 husich.
bernaček
napsal(a):
Nahodou ja tedka také stavim líhen a jako material jsem použil překližku ale dyhouvanou vodě odolnou testovaci vzorek jsem dal na tyden do vody a překližka se mi zvětšila o necelý milimetr
akorat ta cena u ni je trochu drachší.
Nejde o zvětšení, ale o teplotu a vlhkost, které jsou pro plísně jako dělané, raději jsem koupil plastový box v marketu a po každém líhnutí to vemu do sprchy a umeju to. Cena boxu 120 Kč.
Dělejte z čeho chcete, dnes už žádný výrobce nedělá z ničeho jiného než z plastu, a to kvuli hygieně a také 1-2 mm plastu slušně izoluje.