Dobry deň
neska pri vypustani som si vsimonol na kohutovi Holandanky zlepeneho oka a vytekal mu z toho oka hnis a druhe mal otvorene ale uz tam bol vidiet ten hnis tiež. Dá sa to ešte vyliečit ?
martin.z.vranova
napsal(a):
Dobry deň
neska pri vypustani som si vsimonol na kohutovi Holandanky zlepeneho oka a vytekal mu z toho oka hnis a druhe mal otvorene ale uz tam bol vidiet ten hnis tiež. Dá sa to ešte vyliečit ?
Ja som mal podobne ale bolo to zo zranenia a daval som framikoin masť a dostal sa z toho
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemám s tímto zkušenosti ale první co bych volila omýt v slabém roztoku hypermenganu nebo přímo kapky do očí pro lidi jako je ophtal septonex a ostříhat ta dlouhá brka kolem očí, může to být po úrazu ale mě se to jeví jako zánět podráždění třeba i průvan v kurníku.Jinak framikoin je jen na předpis a taky bych kohouta izolovala do teplejší místnosti, pokud by se nelepšilo tak veterináře nebo utratit
Jiří Herynek

XXX.XXX.218.182
Koukněte do zobáku, zda nemá puchýře a povlaky tam, to je pak mykoplasmosa - sekyrka je nejlepší lék, těžko se toho zbavuje (vet dodá ATB). Jinak na sebe nechte napsat opthalmoframikoin a mažte 3* denně. A dejte ho do izolace.
Jiří Herynek

XXX.XXX.218.182
martin.z.vranova
napsal(a):
Rozprával som sa s kamarátom veterinárom a on hovoril že mám mu davať Doxygal.
Běžné ATB na rýmu, dýchací potíže, je třeba vyhodnotit, zda se nejedná o mykoplasmosu.

tomasko1972
napsal(a):
Atb na mykoplazmy najlepšie linco - spectin 0,50ml pichat za tri dni vit ad3 nefrovet potom propoul zaočkovat vakcinvou brontichtida doxygal je slabý všetky sliepky preliečit mali ste ich dobre ocervene?
Mykoplasmóza drůbeže je v Česku nákaza povinná hlášením, mimochodem, a je povinností chovatele už při podezření na ní kontaktovat buď veterináře, nebo rovnou veterinární správu.

tomasko1972
napsal(a):
Vela chovatelou to nerieši a nosia sa sliepky s nitry monoru lipska z výstav stade su nákazy.
To já vím, ale radit tady lidem dávat linco-spectin bez jakékoliv diagnostiky je s prominutím hovadina.
Linkomycin je antibiotikum, které zabírá lidem s těžkými infekcemi při alergiích na penicilíny. Opravdu jsem zvědavá, jak vám a vám podobným poděkují, až zabírat nebude.
Dobrý den
Je to smutné ale v dnešní době slovo "DUSLEDNA KARANTENA" chovatelům mnoho neříká (hlavně že má zvíře několik pohárů na výstavách a zdravotní stav není ažtak důležitý při návštěvě zahraničí. Na výstavu je zvíře sice nadopováno vším možným a po převozu když pomine účinek tak se chovatel nestačí divit cože si to vlastně všechno dovezl). Nejhorší jsou dovozy ze zahraničí "kvalitní chovné drůbeže" ale i jiných zvířat a bohužel ve většině případů taky s novými kmeny nemocí. Tímto se chci také omluvit chovatelce u které jsem měl zamluveného kohouta araukany za nepříjemný tel. hovor z mé strany, když slyším dovoz kvalitní... z německa tak...( nechci se vyjadřovat neslušně).
Náhodou som na FB chovateľskej stránke našiel vakcínu proti Mycoplasmose. Je na 1.000 ks. Má s tým niekto skúsenosť? Dá sa kúpiť aj u nás?
Medzitým som našiel z produkcie MEVAK:
http://mevak.sk/?page=vyroba&lang=en
Má niekto skúsenosť?
GALLIVAK lyof. a.u.v.
Živá lyofilizovaná vakcína proti mykoplazmóze hydiny z atenuovaného kmeňa BN.
Druh a kategória zvierat: hydina
V Německu se v rámci Základních organizací proti mykoplasmóze plošně očkuje.
Stejně jako proti Markově obrně. To je tam naštěstí i povinné.
V ČR Marka očkuje jen veterinářka v Chlumci nad Cidlinou, o dalších nevím,
natož o myko. Natož u vás...
Je to vždy o lidech v ZO, o komunikaci.
Jedinec bez vhodné ZO může zkusit najít vhodného veterináře,
který tř. vakcinuje pro nějakou halu.
Jinak sehnat se dá leccos, dobrý veterinář sežene leccos.
Ale připravte si desítky tisíc Kč.