Dobrý den máme v plánu pořídit si slepice a chtěli bychom poradit jáké plemeno nebo druh by byl nejlepší.
Chceme asi 3 slepice a jednoho kohouta. Na vajíčka (nemusí valit vajíčko za vajíčkem ale alespoň jedno vajíčko denně). Ohrada by byla asi 4m x 2.5m takže asi spíše menší plemeno Líbily by se mi slepice ruzných barev je možné takové sehnat? Pokud ano tak kde? Jsme z jižní moravy a na inzerci jsem toho moc nenašel. A ještě nějaké co vydrží přes zimu venku. Doufám, že nejsme moc náročni. Děkujeme za jakoukoliv radu.
Dobrý den, já mám zdrobnělé wyandotky, jsem s nimi spokojená. Máme dřevěný zateplený kurník, chodí do něj spát, jinak jsou celé dny venku, i v zimě. Můžou si zalízt, ale nechtěj . Kromě nich mám i Amroxky, taky to mají s tou zimou tak, ale jsou to celkem velké slepice a jenom jedna barva. Ty wyandotky si vyberete krásně barevné .
Pro zajímavost: my jsme začali 6sti hybridkami (černé a hnědé, jiné se ani "nevyrábí") s kohoutem. Měli jsme loni v létě 4-5 vajec denně. V srpnu nám jedna začala kvočet-sedět na vejcích. Tak jsem jí 9vajec nechala, ať si posedí. Bylo z nich 6 kuřátek. Z toho 4 slepičky, jedna celá bílá.
Hybridky pocházející z vytápěné haly na první sníh a mráz nejdříve koukali - nechtělo se jim vůbec ven z kurníku. Ale nakonec se osmělily a později brouzdaly sněhem běžně. Kuřice pozdně vylíhnuté (koncem srpna) to také zvládají. Nemusela jsem jim mazat tukem ani hřebínky, zima byla mírná. Jen jednou jsem měla obavy, -6°C přes den, ale teplota šla rychle zase nahoru.
Teď máme spíše problém s vajíčky. Jsme jimi zavaleni - 9 funkčních slepic (1vylíhnutá je nemocná, zabijeme ji) a 6-8 vajec denně. "Hrůza", přestali jsme přisvěcovat, přestala jsem je přikrmovat. Jen voda, pšenice a šálek N1. Doufám, že snůška klesne.
Ale no tak nedělejme ze slepic nějaké chudinky. Slepice jsou dost zdatné a zimu bez jakýchkoliv problémů přečkají to se nebojte jen musí mít nějaký kurník, který je před zimou ochrání. Píšete, že nemusí valit vajíčko za vajíčkem, ale aspoň jedno denně takže to bude muset valit vajíčko za vajíčkem. Já bych doporučoval leghornky snáška je opravdu luxusní, ale mají rády volnost, takže by vám asi přefrkávali, ale to se taky stát nemusí. A pokud chcete nějaké menší plemeno, tak si pořiďte liliputky sám jich doma mám dost a na snášku jsou taky dost slušné ale občas rády zanaší . Jinak odkud přesně jste ?