Dobry den, mam slepičky,1 ohromnou žlutou kočinku(dnes snesla vejce po 2 mesicich :D)
2 hedvábničky(včera prvni vejce) kohota araukana a 2 slipky araukany(ty snasi asi mesic)
Mam je v mastali vybeh asi 2x2 metry a 2 velka snasedla. No a rano je vyzenu ven, do vymehu(byvala travnata zahrada) asi 30x 7 metru. Maj tam pristresek kde je krabice vyšši na snašeni vajec, dal jsem tam i podkladky ale slepice vzdy stoji u dvirek a krici, kdyz je pustim leti ohromnou rychlosti do mastale a vejce vyprdnou, jak je donutit snest vajičko v te bedynce?
i jsem je tam nechal jenze kdyz uz v 5 je du zavrit tak ona to proste vydrzi no, takze nevim jak je to naucit, ty hedvabky taky to prvni vejce vyprdy pod tuji na dvore kam utekly :O co s nimi? poradi mi nekdo prosim?
fotka sice z guglu ale je uplne jak kdyz vyfotim mou kočinku :).
Já bych je nechal 2 dny v tom výběhu a nepouštěl je vůbec dovnitř, je vhodné do té bedýnky dát ty vajíčka třeba 3 a nějakým způsobem je kolem ty bedýnky zavřít (provizorně) a až tam vajíčko snese alespon jedna slepice tak je pustit. (Je to můj subjektivní názor a takhle jsem to naučil i své slepice. ).
Uživatel s deaktivovaným účtem

v007
napsal(a):
Dobry den, mam slepičky,1 ohromnou žlutou kočinku(dnes snesla vejce po 2 mesicich :D)
2 hedvábničky(včera prvni vejce) kohota araukana a 2 slipky araukany(ty snasi asi mesic)
Mam je v mastali vybeh asi 2x2 metry a 2 velka snasedla. No a rano je vyzenu ven, do vymehu(byvala travnata zahrada) asi 30x 7 metru. Maj tam pristresek kde je krabice vyšši na snašeni vajec, dal jsem tam i podkladky ale slepice vzdy stoji u dvirek a krici, kdyz je pustim leti ohromnou rychlosti do mastale a vejce vyprdnou, jak je donutit snest vajičko v te bedynce?
i jsem je tam nechal jenze kdyz uz v 5 je du zavrit tak ona to proste vydrzi no, takze nevim jak je to naucit, ty hedvabky taky to prvni vejce vyprdy pod tuji na dvore kam utekly :O co s nimi? poradi mi nekdo prosim?
fotka sice z guglu ale je uplne jak kdyz vyfotim mou kočinku :).
A proč vlastně chcete, aby snašely venku a ne v maštali? Z mnoha důvodů by to bylo právě v maštali vhodnější. Jinak souhlasím s předchozím příspěvkem, zavřít tam, kde chčete, aby snášely, dát podkladky a čekat.
drivko2
napsal(a):
Já bych je nechal 2 dny v tom výběhu a nepouštěl je vůbec dovnitř, je vhodné do té bedýnky dát ty vajíčka třeba 3 a nějakým způsobem je kolem ty bedýnky zavřít (provizorně) a až tam vajíčko snese alespon jedna slepice tak je pustit. (Je to můj subjektivní názor a takhle jsem to naučil i své slepice. ).
No jo, jenze tu mame kuny lišky, jestřáby, a norky :(
bydli na samote asi 2 metru od reky plne norku :(.
drivko2
napsal(a):
No jo, jenze tu mame kuny lišky, jestřáby, a norky :(
bydli na samote asi 2 metru od reky plne norku :(.
napsal(a):
A proč vlastně chcete, aby snašely venku a ne v maštali? Z mnoha důvodů by to bylo právě v maštali vhodnější. Jinak souhlasím s předchozím příspěvkem, zavřít tam, kde chčete, aby snášely, dát podkladky a čekat.
Mam vybeh pres dvur pod barakem, takze je nemuze babička 3 dene nosit do mastale snaset jako to dela,
a volne behat vsude po dvore teda nebudou... jo kdyby meli chliv u vybehu... tak to by bylo neco jineho.

Pouštět do výběu až po snešení vajec.
napsal(a):
Pouštět do výběu až po snešení vajec.
Dobry napad a reseni, ale ty me slepice sou nejake divne. vetsinou snasi az tak ve 2 nebo ve 3 odpoledne :O
Proste je do te boudicky zavru, alespon tu ktera bude chtit snaset, a necham ji tam... ona ho porad drzet nebude :).

v007
napsal(a):
Dobry napad a reseni, ale ty me slepice sou nejake divne. vetsinou snasi az tak ve 2 nebo ve 3 odpoledne :O
Proste je do te boudicky zavru, alespon tu ktera bude chtit snaset, a necham ji tam... ona ho porad drzet nebude :).
Tak jestli mají v maštali výběh, tak je tam prostě dva-tři dny nechte a nehoňte je přes dvůr do výběhu.
napsal(a):
Tak jestli mají v maštali výběh, tak je tam prostě dva-tři dny nechte a nehoňte je přes dvůr do výběhu.
To jo kdyz je mraz tak jsou zavrene, ale co tim ziskam? vevnitr snaset umej, potrebuji aby se to naucili i venku...
a hlavne kuna mi odnesla z venku vsechny 3 podkladky :o
nemuze se ve dne dat i do slepiček?

v007
napsal(a):
To jo kdyz je mraz tak jsou zavrene, ale co tim ziskam? vevnitr snaset umej, potrebuji aby se to naucili i venku...
a hlavne kuna mi odnesla z venku vsechny 3 podkladky :o
nemuze se ve dne dat i do slepiček?
Vymysleljste si to moc komplikovane. Nechcete, aby snasely v mastaly, chcete, aby snasely venku, ale z venku Vam neco odneslo podkladky, takze Vam to bude odnaset i vejce a nebude mit stejne nic. Vzdycky si nekdo neco vymysli, zjisti, ze mu to nefunguje a snazi se to pak naucit zvirata. Ale z me zkusenosti-jakmile si jednou zvykly snaset v mastali, tak se jim proste venku snaset nebude chtit.
I když slepice naučíte snášet venku (kde vám bude něco odnášet vajáčka, tak jako se to již děje s podkladky), v okamžiku, kdy je z důvodu mrazu necháte zavřené v maštali, se zase venku snášet odnaučí.
Máte 3 možnosti:
1. budete slepice jako dosud, nosit ke snášce do maštele a zpět, což mi přijde zvláštní
2. uděláte výběh u maštele
3. postavíte kurník ve stávajícím výběhu.
Nebo
4. ráno slepice přeženete do výběhu. Tam buď vejce snesou nebo to vydrží, než je večer zaženete zpět do maštele a snesou vejce až tam. Jak moc jim škodí denně zadržovat vejce netuším. Možná si čase zvynou a budou snášet na obou místech, podle toho, kde zrovna budou. Ta neustálá změna místa na snášení je ale může dost stresovat, težko říct kde se ten stres může projevit...