Děkuji za reakce, je pravda, že jsem čekal větší odezvu a nadšení , ale i z těchto reakcí jde usoudit, že to nebude snadné.
Otázkou zůstává co je špatně ?
Neochota? Nezájem? Nechuť? A nebo je to i tím, že prostě mladší a mladá generace o chovatelství nemá zájem a senioři již nemají tu sílu být již více aktivnější?
Nechci kritizovat ČSCH, ale je asi pravdou, že na získání mladé generace není nastavena ta správná politika, ale to už jsme jinde.
Je mi skoro čtyřicet a sám se snažím mladé a mladší ročníky uchvátit chovatelstvím a musím říci, že bezúspěšně. Lidem prostě chybí výraznější motivace.
Je škoda, že početné chované druhy drůbeže nemají své kluby, vždyť to je přeci věc prestiže budu-li členem a mám kvalitní odchov se kterým se můžu chlubit na speciálních výstavách.
Napadlo mně, zda-li by ještě šlo, že by se sloučili dva, tři kluby dohromady?
Ale to je asi blbost i když dovedl bych si představit KLUB AUSTRALEK A FAVEROLEK, zní to hezky
Tak asi tak
Jarda H.
Vážený příteli. Je dobře, když chovatel vašeho věku má zájem něco dělat. Ono jen formální vytvoření klubu zabírá čas a nejsou lidi...Nicméně i kluby, které uspořádají speciálku a třeba i schůze během roku, asi úplně neplní svá poslání. Prostě doba se někam posunula, členská základna zestárla a členové ČSCH moc o své organizaci nepřemýšlí. Je to škoda. Co se týká myšlenky "přifařit" se k nějakému fungujícímu klubu, tomu nic nebrání, pokud se najdou ochotní funkcionáři. I u králíků jsou takové kluby, které sdružují více plemen. Je ale třeba založení, nebo obnovení klubu "odpracovat". Když jsem před léty, ještě s jením chovatelem, obesílali chovatele daného plemena, zvali je na výstavy a na schůze...To je určitě kus práce a času. V současné době se je třeba zamýšlet i nad novými Stanovami. Mrkněte na odkaz: http://www.cschnachod.estranky.cz/clanky/aktualne/pripominkove-rizeni-k-navrhu-stanov-csch.html.
jo012810
napsal(a):
Vážený příteli. Je dobře, když chovatel vašeho věku má zájem něco dělat. Ono jen formální vytvoření klubu zabírá čas a nejsou lidi...Nicméně i kluby, které uspořádají speciálku a třeba i schůze během roku, asi úplně neplní svá poslání. Prostě doba se někam posunula, členská základna zestárla a členové ČSCH moc o své organizaci nepřemýšlí. Je to škoda. Co se týká myšlenky "přifařit" se k nějakému fungujícímu klubu, tomu nic nebrání, pokud se najdou ochotní funkcionáři. I u králíků jsou takové kluby, které sdružují více plemen. Je ale třeba založení, nebo obnovení klubu "odpracovat". Když jsem před léty, ještě s jením chovatelem, obesílali chovatele daného plemena, zvali je na výstavy a na schůze...To je určitě kus práce a času. V současné době se je třeba zamýšlet i nad novými Stanovami. Mrkněte na odkaz: http://www.cschnachod.estranky.cz/clanky/aktualne/pripominkove-rizeni-k-navrhu-stanov-csch.html.
Děkuji Vám za odpověď i za odkaz.
Zajímavé čtení...ona by byla zapotřebí celková revitalizace celého ČSCH, ale v první řadě, aby mělo význam dělat cokoli nového by bylo zapotřebí aby VH zadala, nikoli pověřila, hloubkový audit celého spolku ČSCH.
Po výsledku by se měla VH zabývat novým směřováním klubu.
Ale to je na dlouhou debatu.
Jarda.
Dobrý den, Váš nápad mě zaujal. Taky je mi přes čtyčicet, přesto jsem začátečnice, taková internetová hospodyně . Dlouho nám trvalo dobrat se ke statku, ale už jsme tu a jsme šťastný. Už pár let chovám slepice, ale jen nosný hybridy. Zrovna autrálky jsou moje vysněný čistý hejno, ale nevím kde k nim přijít, líheň nemaje. Sehnala jsem kohouta, toho mi i s těma hybridkama zamordovala liška, takže se chystám letos na nový. Kohouta už mám zamluvenýho, ale kde vzít slepice?
Myslím, že by bylo fajn kdyby vznikaly kluby... a pokud bych mohla nějak pomoci, ráda pomůžu. Jsem z okr. Kolín.
... Nebo kdyby jste někdo dokázal poradit kam na australský kuřata či slepice, díky.
tera1
napsal(a):
Dobrý den, Váš nápad mě zaujal. Taky je mi přes čtyčicet, přesto jsem začátečnice, taková internetová hospodyně . Dlouho nám trvalo dobrat se ke statku, ale už jsme tu a jsme šťastný. Už pár let chovám slepice, ale jen nosný hybridy. Zrovna autrálky jsou moje vysněný čistý hejno, ale nevím kde k nim přijít, líheň nemaje. Sehnala jsem kohouta, toho mi i s těma hybridkama zamordovala liška, takže se chystám letos na nový. Kohouta už mám zamluvenýho, ale kde vzít slepice?
Myslím, že by bylo fajn kdyby vznikaly kluby... a pokud bych mohla nějak pomoci, ráda pomůžu. Jsem z okr. Kolín.
... Nebo kdyby jste někdo dokázal poradit kam na australský kuřata či slepice, díky.
Zdravím Vás
Předpokládám, že nejste asi členkou ČSCH? Zkuste se tam u Vás někde poptat po základní organizaci a na ně se obrátit ohledně australek.
Jinak pokud si dáte inzerát zde na ifaunu, tak se Vám jistě někdo ozve.
Ta obnova klubu bude asi aktuální až po nových stanovách ČSCH, do té doby budu monitorovat terén zda se to vůbec vyplatí.
Vy od Kolína já od Liberce :-D.
Forestman / Písek

XXX.XXX.43.210
3-denní kuřátka Australek velkých jsem objednal u p.Kohouta v líhni Litomyšl. Musí to být velký profík, přišly slepičky a kohoutci půl na půl, bez vad. Hybridky jsem kdysi kupoval jako 18-ti týdenní kuřice 140, -Kč/ks. Pokud nepočítám práci, tak 26-týdenní Australka přišla celkem na 180ks/kus. A 5-ti měsíční kohoutě Australky na smetaně? Báječná záležitost...
jarda36
napsal(a):
Kolik chovatelů by bylo pro opětovné oživení klubu australek?
Neberte to prosím ve zlém, ale na co ten klub konkrétně potřebujete?
V čem vidíte možný přínos takového spolku?
Tedy kromě pořádání speciální výstavy, tu může pořádat kterákoliv ZO, na to opravdu klubu netřeba...
Kontakty mezi chovateli jsou v době internetu bez problému dostupné.
Registrace, stanovy, výbor, revizní komise, pokladník, příspěvky...
Opravdu to stojí za to...?
pastevecovci
napsal(a):
Tedy kromě pořádání speciální výstavy, tu může pořádat kterákoliv ZO, na to opravdu klubu netřeba...
To je velmi dobrá úvaha a poznámka.
Konkrétně nepotřebuji nic, jen si myslím, že klub jako takový pomůže chovatelům s tím aby právě na internetu nemuseli shánět chovný materiál přes ostatní chovatelé.
Dále by se jistě klubem ošetřilo i neférové jednání některých rádoby chovatelů.
Máte jistě pravdu, že je s tím spojeno i plno nepříjemností, ale i pozitiv.
A co se oněch výstav týče, ano ZO mohou uspořádat jakési speciální výstavy vybraných druhů, ovšem bez onoho puncu právě té prestiže " vyjímečnosti " toho
či onoho druhu v daném klubu. Protože jen tím je dána ona speciální výstava, dle mého soudu.
Ale je to věc názoru a pohledu.
Jarda.
pastevecovci
napsal(a):
Proč vstáváme ráno s postele, když si večer zase půjdeme lehnout ?
Soukup.
Dobrý den,
nejsem členkou ČSCH. Zkoušela jsem to ještě v původním bydlišti, ale všichni členové byli starší pánové, jistě nebití letitými vědomostmi, ale dělit se o ně nechtěli. Jediný co jsem tam viděla byla skepse a rezignace, běželo to tam nějak ze setrvačnosti, ale zájem o nějaký "novoty" v podobě třeba přednášek a popularizaci se setkal s hradbou mlčení. Pak už na mě mlčeli všichni, tak jsem to vzdala. Organizace tam má pěkný prostor, pořádá 2xročně výstavu, ale tím veškerý zájem o veřejnost, tím pádem možné nové členy, žádný.
Myslím, že takový klub by měl šanci fungovat na internetu, i proto, že jsme každý odjinud a v dnešní hektický době většina lidí nemá čas. A sejít se pak na výstavě.
Možná si to představuju jak Hurvínek válku, ale moje zkušenost je taková, že stávající ZO ČSCH nemá zájem o nové členy a inovace. Nevím, možná je to otázka financí, opravdu nechci paušalizovat, mám jen tuto jednu zkušenost.
tera1
napsal(a):
Dobrý den,
nejsem členkou ČSCH. Zkoušela jsem to ještě v původním bydlišti, ale všichni členové byli starší pánové, jistě nebití letitými vědomostmi, ale dělit se o ně nechtěli. Jediný co jsem tam viděla byla skepse a rezignace, běželo to tam nějak ze setrvačnosti, ale zájem o nějaký "novoty" v podobě třeba přednášek a popularizaci se setkal s hradbou mlčení. Pak už na mě mlčeli všichni, tak jsem to vzdala. Organizace tam má pěkný prostor, pořádá 2xročně výstavu, ale tím veškerý zájem o veřejnost, tím pádem možné nové členy, žádný.
Myslím, že takový klub by měl šanci fungovat na internetu, i proto, že jsme každý odjinud a v dnešní hektický době většina lidí nemá čas. A sejít se pak na výstavě.
Možná si to představuju jak Hurvínek válku, ale moje zkušenost je taková, že stávající ZO ČSCH nemá zájem o nové členy a inovace. Nevím, možná je to otázka financí, opravdu nechci paušalizovat, mám jen tuto jednu zkušenost.
Smutný to zážitek.
A je to přesně o tom co jsem psal výše. Je potřeba celou ČSCH regenerovat.
Ne, že bych Vám chtěl radit, ale je jistě i jiná ZO ve vašem kraji, přijatelně daleko od vašeho bydliště.
Dále pak se můžete odvolat na OO ČSCH či krajský aktiv ve vašem kraji a ohradit se na to, proč daná ZO nepřijala Vaši přihlášku.
Pak je další možnost založit novou ZO, ovšem s tím si myslím budou stejné problémy, ne-li větší, než při zakládání speciálního klubu.
Také jsem si myslel, že by klub mohl fungovat na bázi internetu, skype s tím, že "výbor" by spolu komunikoval na měsíční bázi, právě díky videokonferencím. V dnešní době by to neměl být problém ani pro některé dříve narozené, alespoň v mém okruhu jich znám dost na to, že vím o tom, že jim to jde.
Členská schůze by se mohla konat jednou za půl roku pokaždé v jiném kraji ( v kraji kde bude mít klub své chovatele ) a to samé by mohlo fungovat i s výstavami a to tak že by se speciálka přifařila na okresní či krajskou výstavu.
No a dle ohlasů by se třeba někdy mohl konat celorepublikový šampionát při národní výstavě, či podobných akcí, ale to by záleželo na členech do čeho by chtěli jít a kolik času, námahy a i peněz by do toho dali.
jarda36
napsal(a):
Smutný to zážitek.
A je to přesně o tom co jsem psal výše. Je potřeba celou ČSCH regenerovat.
Ne, že bych Vám chtěl radit, ale je jistě i jiná ZO ve vašem kraji, přijatelně daleko od vašeho bydliště.
Dále pak se můžete odvolat na OO ČSCH či krajský aktiv ve vašem kraji a ohradit se na to, proč daná ZO nepřijala Vaši přihlášku.
Pak je další možnost založit novou ZO, ovšem s tím si myslím budou stejné problémy, ne-li větší, než při zakládání speciálního klubu.
Také jsem si myslel, že by klub mohl fungovat na bázi internetu, skype s tím, že "výbor" by spolu komunikoval na měsíční bázi, právě díky videokonferencím. V dnešní době by to neměl být problém ani pro některé dříve narozené, alespoň v mém okruhu jich znám dost na to, že vím o tom, že jim to jde.
Členská schůze by se mohla konat jednou za půl roku pokaždé v jiném kraji ( v kraji kde bude mít klub své chovatele ) a to samé by mohlo fungovat i s výstavami a to tak že by se speciálka přifařila na okresní či krajskou výstavu.
No a dle ohlasů by se třeba někdy mohl konat celorepublikový šampionát při národní výstavě, či podobných akcí, ale to by záleželo na členech do čeho by chtěli jít a kolik času, námahy a i peněz by do toho dali.
Plně souhlasí, ale záleží na ostatních členech klubu.Jen už něco dělejme.
hostice
napsal(a):
Plně souhlasí, ale záleží na ostatních členech klubu.Jen už něco dělejme.
Dělat můžeme, ale až po přijetí nových stanov spolku. Nevíme jaké budou a tím pádem ani nevíme jaké budou mít speciální kluby postavení, nebudou-li úplně zrušeny ( což se na VH může klidně stát ) a proto mi jistě dáte za pravdu, že v tuto chvíli můžeme jen monitorovat kolik by klub měl členů, zatím jsme tři
Když jsem zakládal tuto diskusi, tak na nové stanovy jsem úplně zapomněl, tímto se omlouvám.
Aby se klub vůbec mohl obnovit, či založit nový musí nás být minimálně 10 a to na klub s celorepublikovým charakterem je sakra málo.
Pokud se projeví větší zájem o vstup do klubu tak pak se výzva může dát i do časopisu chovatel vydávaný ČSCH.
Jarda.
jarda36
napsal(a):
Dělat můžeme, ale až po přijetí nových stanov spolku. Nevíme jaké budou a tím pádem ani nevíme jaké budou mít speciální kluby postavení, nebudou-li úplně zrušeny ( což se na VH může klidně stát ) a proto mi jistě dáte za pravdu, že v tuto chvíli můžeme jen monitorovat kolik by klub měl členů, zatím jsme tři
Když jsem zakládal tuto diskusi, tak na nové stanovy jsem úplně zapomněl, tímto se omlouvám.
Aby se klub vůbec mohl obnovit, či založit nový musí nás být minimálně 10 a to na klub s celorepublikovým charakterem je sakra málo.
Pokud se projeví větší zájem o vstup do klubu tak pak se výzva může dát i do časopisu chovatel vydávaný ČSCH.
Jarda.
Klub se založit samozřejmě může, podle stanov které nyní platí. Nové ZO také vznikají. Jen ty členi nejsou. Doufám že se ozvou a dáme dohromady dobrou partu, která Australky u nás ještě více zviditelní.
Soukup.
hostice
napsal(a):
Klub se založit samozřejmě může, podle stanov které nyní platí. Nové ZO také vznikají. Jen ty členi nejsou. Doufám že se ozvou a dáme dohromady dobrou partu, která Australky u nás ještě více zviditelní.
Soukup.
Doufejme.
Vím, že klub jde založit, otázkou ovšem zůstává, zda-li budou funkční i po nových stanovách.
Aby se nezaložilo něco co by mohlo v brzké době ukončit svou činnost.
I já doufám, že se členové najdou
jarda36
napsal(a):
Doufejme.
Vím, že klub jde založit, otázkou ovšem zůstává, zda-li budou funkční i po nových stanovách.
Aby se nezaložilo něco co by mohlo v brzké době ukončit svou činnost.
I já doufám, že se členové najdou
Chlapi a dámo, pokud mohu poradit, lepší by bylo pokud založíte specializovanou ZO, to stanovy připouští a budete mít vystaráno.Potřebujete ale tak jako tak min.10 členů.Budete potom spadat pod Okres kde bude vaše sídlo a chovatelé mohou být odkudkoliv.
Snad jsem zde nanapsal nic proti stanovám.
Pokud se někdo chce specializovat na určité plemeno, nemusí i když může, zakládat cosi (ZO, či klub), chovatelé se mohou navzájem domluvit, že např. vystaví na nějaké výstavě a tam se sejdou, vymění zkušenosti, odchovy a dohodnou se co dál. Pokud se chovatelů sejde více a bude vůle cokoliv zakládat, pak tomu nic nebrání, alespoň doufám, že se to tak bude odvíjet od nových Stanov. Základem je domluvit se a sejít...To nikdo za nikoho udělat nemůže.
asitakhle
napsal(a):
Chlapi a dámo, pokud mohu poradit, lepší by bylo pokud založíte specializovanou ZO, to stanovy připouští a budete mít vystaráno.Potřebujete ale tak jako tak min.10 členů.Budete potom spadat pod Okres kde bude vaše sídlo a chovatelé mohou být odkudkoliv.
Snad jsem zde nanapsal nic proti stanovám.
To je výborná myšlenka díky za ní
jo012810
napsal(a):
Pokud se někdo chce specializovat na určité plemeno, nemusí i když může, zakládat cosi (ZO, či klub), chovatelé se mohou navzájem domluvit, že např. vystaví na nějaké výstavě a tam se sejdou, vymění zkušenosti, odchovy a dohodnou se co dál. Pokud se chovatelů sejde více a bude vůle cokoliv zakládat, pak tomu nic nebrání, alespoň doufám, že se to tak bude odvíjet od nových Stanov. Základem je domluvit se a sejít...To nikdo za nikoho udělat nemůže.
To je zajímavá rada...ovšem nedovedu si představit jak by se takováto akce dala zrealizovat.
Mám tím na mysli ekonomickou a dopravní problematiku. Nedovedu si představit, že by z Brna nebo Olomouce přijeli chovatelé třeba na Liberec jen kvůli tomu, aby se cosi možného událo.
Jak jsem psal v některým předešlým příspěvku, nemá cenu cokoli zakládat na celorepublikové úrovni není-li dost členů.
Myslím si, že pro speciální ZO či klub by mělo být minimálně 20 členů, aby to mělo opravdu nějaký smysl.
Myslím, že 10 chovatelů není schopno udržet nepříbuznou plemenitbu. Materiál na výměnu bude dost značně omezen, ale to je jen můj odhad. Nejsem profík co se plemenitby týče.
Ale je jasné, že čím menší počet členů, tím výraznější šance na to, že nebude chovný materiál.
Jarda.
Cituji: To je zajímavá rada...ovšem nedovedu si představit jak by se takováto akce dala zrealizovat.
Mám tím na mysli ekonomickou a dopravní problematiku. Nedovedu si představit, že by z Brna nebo Olomouce přijeli chovatelé třeba na Liberec jen kvůli tomu, aby se cosi možného událo.
Když není vůle a chuť cokoliv zorganizovat, ať již v rámci republiky, či jen lokálně, pak je to marné volání. Od chuti a mravenčí práce se vše odvíjí...A o to jde třeba u delegátů VH, kam přijíždí ti, kteří jsou ochotni vůbec někam dojet a mnozí, kteří se neucházeli o kandidaturu, pak jen kritizují a radí jak to udělat. Jak se říká, když se chce, všechno jde.
jarda36
napsal(a):
To je zajímavá rada...ovšem nedovedu si představit jak by se takováto akce dala zrealizovat.
Jak jsem psal v některým předešlým příspěvku, nemá cenu cokoli zakládat na celorepublikové úrovni není-li dost členů.
Myslím si, že pro speciální ZO či klub by mělo být minimálně 20 členů, aby to mělo opravdu nějaký smysl.
Myslím, že 10 chovatelů není schopno udržet nepříbuznou plemenitbu. Materiál na výměnu bude dost značně omezen, ale to je jen můj odhad. Nejsem profík co se plemenitby týče.
Ale je jasné, že čím menší počet členů, tím výraznější šance na to, že nebude chovný materiál.
Jarda.
Jsme ve čtyřech klubech a když jsme do nich vstupovali, počítali jsme s tím, že to zabere nejen čas, peníze, ale i setkání s přáteli a možnost výměny chovných zvířat. To tu už ale zaznělo. Klub nemusí mít ihned 30 nebo 50 členů, i do ostatních klubů postupně vstupuji nebo i vystupují členi, kteří mají nebo už nemají zájem něco pro klub udělat. Jsou tam i chovatelé hodně staří, kteří už zvířata nemají, ale je jim v klubu s námi mladšími dobře a nechtějí odejít a pomáhají nám nejen dobrou radou, ale i s uspořádáním speciálek a část z nich je ve výborech klubů. I díky nim některé kluby ještě fungují. Čekejme kolik se nás ještě přihlásí. Jardo, Ty jsi tuto diskusi otevřel, vedeš si nějaký přehled, kolik je zatím zájemců vstoupit do klubu?
Soukup.
hostice
napsal(a):
Jsme ve čtyřech klubech a když jsme do nich vstupovali, počítali jsme s tím, že to zabere nejen čas, peníze, ale i setkání s přáteli a možnost výměny chovných zvířat. To tu už ale zaznělo. Klub nemusí mít ihned 30 nebo 50 členů, i do ostatních klubů postupně vstupuji nebo i vystupují členi, kteří mají nebo už nemají zájem něco pro klub udělat. Jsou tam i chovatelé hodně staří, kteří už zvířata nemají, ale je jim v klubu s námi mladšími dobře a nechtějí odejít a pomáhají nám nejen dobrou radou, ale i s uspořádáním speciálek a část z nich je ve výborech klubů. I díky nim některé kluby ještě fungují. Čekejme kolik se nás ještě přihlásí. Jardo, Ty jsi tuto diskusi otevřel, vedeš si nějaký přehled, kolik je zatím zájemců vstoupit do klubu?
Soukup.
Tak zatím jste to Vy, já a Tereza, jinak vše. :-D
Ale jsem optimista, takže počkejme.
hostice
napsal(a):
Dnes jsem se potkal s chovatelem zdrobnělých Australek z Brankovic u Vyškova. Jmenuje se Martin Svoboda. Jsme spolu v jedné ZO. Má také zájem vstoupit do klubu. Nemá email, proto píšu já. Jardo, připiš si ho.
Soukup.
Ok děkuji, píši si, takže souhrn:
Vy ( 2 )
Já ( 2 )
Tereza ( asi 1 )
Martin ( asi 1 )
To asi znamená sám bez polovičky :-D
Jarda.
tera1
napsal(a):
Dobrý den, máte-li zájem o 14 slepiček Australek velkých, spojte se s p. Květoslavem Žůrkem ze Syrovína okr. Hodonín, má k prodeji 14 loňských slepiček, na ceně se domluvíte. Mob.734 732 453. Soukup.
jo012810
napsal(a):
Speciálky může dělat ZO jen z pověření Klubu, prostě speciální/ klubové výstavy jsou pod hlavičkou klubu. Ne nějaké sešlosti chovatelů toho plemene. A Klub není nic víc, nic míň než sešlost chovatelů toho plemene, kteří uhrazením členského dávají na srozuměnou, že mají zájem o činnost, že se budou angažovat a že investováním svých peněz do pokladny klubu se hodlají podílet na organizování takovýchto setkání.
Uděláte setkání neoficiálně. Budete jak hňup shánět lidi, obvolávat, budete jak telefonní ústředna. Všeci přislíbí, nachystáte, dáte z vlastní kapsy, že dojdou. Nedojdou. Ztráta jako... a nic z toho. Plemeno dost možná přijde o chovatele, neb na ně zanevřete, nebo zanevřete na pořádání akcí. Pokud by šlo o klub, nebudete nikoho obvláta protože to za vás udělá výbor, klubovým zpravodajem. Můžete očekávat jistou účast členů klubu, kteří mají jistou povinnost. Pokud se nezučastní, tak se omluví, nebo jsou již známí, uvádějí kontakt a tak jsou i postižitelní. To tím, že náklady na setkání jsou uhrazeny z rozpočtu klubu, tedy vy ač jste se snažil zbytečně nebudete zruinován a ti co nedojedou vyhodili své peníze za akci, kde nakonec nebyli...
Závěrem, ne každý je ochotný a iniciativní shánět každý rok furt něco nové, kontakty... ne vždy na to je i u těch iniciativních energie, čas, ... proto je fajn klub. Ten jeden víkend na výlet na klubovku si najdu, vím co kdo má kvalitou a tak nejdu nákupem online do rizika. Vidíte to tady, kolik lidí inzeruje dle názvu plemeno a má křížence, prostě je to čený hybrid a viděl jsem název australka u černé pipky, tož líhnu australky... tož proto výstavy, výstavy jen ČSCH, ... deset lidí není málo. A raději 10 aktivních, agilních, než 50 jako uváděla paní zkušenost ze ZO.
pastevecovci
napsal(a):
Psal jsem to obsáhle, ale pro vás ještě extra v bodech.
1) Speciálku jen Klub, ZO jen z pověření Klubu.
2) kontakty jsou sice online dostupné, ale musí každý vynaložit práci k jejich dosažení. proč, když mi může minimálně jednou ročně dojít ročenka- zpravodaj, kde bude seznam členů i s kontakty?
3) online nevidím kvalitu. foto stáhnou odjinud, prodám křížence... v klubu se s dotyčnými znám. vidím co vystavují. kolega "z Aše se potká s Ostravákem", jinde by si kohouta nevymněnili (nebo se museli dohodnout na setkání při třeba Lysé, a to by museli znát vzájemně kvalitu chovu, věřit těm fotkám z emailu), tady oba své kohouty vidí v kleci před sebou.
4) je jasně daná struktura. když by byl někdo inciativní, měl webovky se seznamem lidí, ti by museli jasně souhlasit s uvedením kontaktu... je to již jistá forma klubu, sdružení. A velitelem takového sdružení je pak nejmenovaně považován ten co má ten web. takto oficiálně se o webovky starát klub. když ztratí jednotlivec zájem, zruší webovky a celá inciativa padá, pokud někdo další náhodou neměl všechny udaje zazalohované. to by se u klubu nemělo stát, je zde min.10 lidí, kteří výpadek jednoho mohou nahradit. Webovky nemůže jednotlivec smazat ze své ztráty motivace...
5) stanovy jsou z hora dány, není v tom problém. pokud chci mít provedeny i jisté vnitřní předpisy (jsou podstatné, pro stavy kdy lidi neplatí a dělaj problémy) stačí napsat jiným klubům a v pohodě je pošlou, stačí pak přepsat na hlavičku svého klubu a poslat do prahy na schválení. otázka pár emailů a max. hodinky práce v doc.
6) výbor. i online evidenci jak sem psal výše vede jistá skupina. ta není zvolena... je to jen oficiálnější provedení téhož. každá skupina MUSÍ mít vedení.
7) příspěvky. je to na klubu. může být klidně zdarma. z čeho pak ale hodláte platit poštovné za zpravodaj, ok mladší generaci lze emailem. nebo z čeho uhradíte posuzovatele na speciálky? kluby maj zas problém, že nejsou místně příslušné, tedy obce jim nedají tak jako dávají ZO dotaci na činnost.
Jo, lze udělat klubovku, že ji nechám výstavě (lednová Lysá). Klub z toho má ale prd. Finančně bude uvadat. A když nebudou finance, nebude například na školení členů - na schůzi si můžete přizvat odborníka na přednášku, opět něčí inciativa, který musí být podložen statusem klubu, a tento bude chtít uhradit náklady. Nebo například klubem řízený import. Dohodnou se výjezdy členů klubu, vytipují se chovy odkud dovézt krev... pro jednotlivce nerealizovatelné, nebo velmi nákladné. Pro klub a skupinu lidí již reálné. a není jednodušší na všechnu tuto činnost dávat 100,200,300 Kč ročně, a jednou za 3-4 roky udělat akci za 20-30k (kterou realizují 3-4 nadšenci, ale za rok, dva z toho bude těžit všeobecně plemeno a celý klub). Než se dohnout bez koruny, pak udělat finanční plán a zjistit "aha, a teď každý z nás vyplázne 10k (cesta třeba do Němec tam a zpět je na několik tisíc, akce na několik dní = bydlení á 1000 noc, a finální pořízení "krve".
Pro "chovateleladna". Ano máte pravdu, že ve fungujícím klubu to má jít, jak popisujete. A jsou i takové kluby. Jejich práce stojí na jednom, dvou či třech "tahounech", kteří pro ostatní organizují speciálky, vydávají ročenky aj. ti ostatní si pak užívají konfortu a mnohdy i kritizují. Na začátku vlákna jde o obnovení, nebo snad založení klubu australek. A tu musím znovu podotknout, že nikdo za nikoho nic neudělá, ani shora nic nespadne. Tu se musí chovatelé domluvit a ti budoucí "tahouni", musí odpracovat založení(obnovení) klubu se všemi možnými negativy, které popisujete. Nic se samo nevytvoří...
jo012810
napsal(a):
Pro "chovateleladna". Ano máte pravdu, že ve fungujícím klubu to má jít, jak popisujete. A jsou i takové kluby. Jejich práce stojí na jednom, dvou či třech "tahounech", kteří pro ostatní organizují speciálky, vydávají ročenky aj. ti ostatní si pak užívají konfortu a mnohdy i kritizují. Na začátku vlákna jde o obnovení, nebo snad založení klubu australek. A tu musím znovu podotknout, že nikdo za nikoho nic neudělá, ani shora nic nespadne. Tu se musí chovatelé domluvit a ti budoucí "tahouni", musí odpracovat založení(obnovení) klubu se všemi možnými negativy, které popisujete. Nic se samo nevytvoří...
Pravdu máte i vy. Jen si myslím, že stejnou práci, nakonec i větší, by vynakládali tito "tahouni" i kdyby nebyl klub a stále dokola by hledali kontakty. Finance by letěli oknem protože by neměli kontrolu kvality, ... ono zjišťuju že ve výboru musí být zastoupeny dva druhy lidí, ti co makaj a ti co je všeci poslechnou (i ti co jinak nedělaj) ač jinak sami nedělají mnoho...
Nepopírám, že je pak dost těch co jen nasednou do rozjetého vlaku, jak začne skřípat vysednou, tedy užívají výhod členství. proto ale taky platí. A ti tahouni z těchto výhod (členského příspěvku) mohou těžit tím, že jsou právě oni ti, kdo pojedou pro ten matroš do ciziny, oni budou ti první. Ano, lze to vidět i tak, že oni budou pokusní králíci co si zadrbou chov vadným importem... Vše má své pro i proti.
P.S. sám dělám toho tažného vola v klubu, tak si to prostě nějak musím obhájit, jinak bych se na to musel vykašlat. a nebyla by to škoda, když vidím výsledky (zlepšní kvality)?
bronda
napsal(a):
S Australkama budu letos sice teprve začínat, ale pokud by vznikal klub, také bych se zapojil do práce.
Tak to budeme rádi, já jsem také mluvil s chovatelem ze Starého města pod Sněžníkem. Přítel Done chová zdrobnělé Australky již také několik roků a na výstavách dost dobře boduje.Rád by do klubu vstoupil. Jardo zase dva zájemci. Děkuji. Soukup.
JirkaAndrle
napsal(a):
Vážení přátelé,
byl bych velice rád, kdyby opět začal fungovat Klub australek a jsem ochoten pro to udělat maximum. Kdo máte zájem pomoci s obnovením činnosti klubu, ozvěte se prosím na tel.725 379 515 nebo pište na jiran.andrle@seznam.cz. Děkuji.
Dobrý den, Vaše příjmení mám z dřívějška spojené spíš se sasexkami, ale může to být shoda jmen anebo mladší generace? Juraj Kafka.
hjqqkgfklq

XXX.XXX.234.110
lcaizlova
napsal(a):
Dobrý den, neměl by někdo nasadové vejce australanek? Chtěla bych tak 20-30ks. A kdyby nebyl problém poslat poštou!:).
Australanka je obyvatelka austrálie.
Australka je plemeno kura domácího.
Násadová vejce na konci září jsou na h o v n o.
p.s. Nechcete do klubu?