Chovám rôzne plemená hydiny už vyše 20 rokov. Ale to čo som našiel dnes ma zaskočilo. Mám volieru s 3 čiernymi a 4 modrými medenokrkými Maranskami a k nim je nepríbuzný kohút čierny medenokrký.
Denne mám od nich 1-3 pekné tmavohnedé vajcia. Dnes som sa však vo voliere našiel 3 tmavohnedé a 1 tmavozelené vajce. Dopredu upozorňujem, že Araucany sú od nich pekne ďaleko a do voliery k maranskám sa dostať nemôžu.
Prikladám aj fotky a 1 fotku pre provnanie s farbou vajec Araucan.
Má niekto vysvetlenie ako mohla Maranska zniesť tmavozelené vajce?
przenky
napsal(a):
Kříženec araukany
Podľa Teba takto vyzerá kríženec Araucany?
przenky
napsal(a):
No to ne ale třeba se tam něco pomíchalo nebo byl na návštěvě bažant
Voliery sú uzavreté a prekryté. Do nich sa nedostane ani vrabec.
Už som písal aj chovateľovi do Nemecka, od ktorého som importoval nás. vajcia modrých Maransiek. Som zvedavý, čo mi odpíše.
Je možné, že tam bude príčina v niektorom z prarodičov.
Sliepky sú aj vizuálne totožné s Maranskami a doteraz niesli len tmavohnedé vacia.
Kohúta mám z chovu popredného českého chovateľa Maransiek.
peter z bratislavy
napsal(a):
Voliery sú uzavreté a prekryté. Do nich sa nedostane ani vrabec.
Už som písal aj chovateľovi do Nemecka, od ktorého som importoval nás. vajcia modrých Maransiek. Som zvedavý, čo mi odpíše.
Je možné, že tam bude príčina v niektorom z prarodičov.
Sliepky sú aj vizuálne totožné s Maranskami a doteraz niesli len tmavohnedé vacia.
Kohúta mám z chovu popredného českého chovateľa Maransiek.
Ale slepičky jsou překrásné já mám křížence je spíš do araukany a má taky khaki vajíčka, tak proto jsem to psala. maransky bych chtěla líhnout, v lednu jsem líhla od svých kousků, ted jsou na řadě kačeny které chce manžel tak maransky a cemanky jsou vysněné a v pořadí
peter z bratislavy
napsal(a):
Chovám rôzne plemená hydiny už vyše 20 rokov. Ale to čo som našiel dnes ma zaskočilo. Mám volieru s 3 čiernymi a 4 modrými medenokrkými Maranskami a k nim je nepríbuzný kohút čierny medenokrký.
Denne mám od nich 1-3 pekné tmavohnedé vajcia. Dnes som sa však vo voliere našiel 3 tmavohnedé a 1 tmavozelené vajce. Dopredu upozorňujem, že Araucany sú od nich pekne ďaleko a do voliery k maranskám sa dostať nemôžu.
Prikladám aj fotky a 1 fotku pre provnanie s farbou vajec Araucan.
Má niekto vysvetlenie ako mohla Maranska zniesť tmavozelené vajce?
Paráda, hned sním do líhně a ono se to ukáže.Ovšem pozor, může to být drak, nebo had.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pane Petře, je to velice zajímavé a připomělo mi to situaci před cca 20 lety u mého dědy.Ten choval cca 8 let novoanglické bojovničky.Nikdy se u nich nevyskytla jakákoliv odchylka ve standardu stavby těla, tvaru či barvy ale přece jedna z jím odchovaných kuřic nesla šedozelená vejce. Myslím, že pokud by dále pokračoval v jejím dalším množení a šlechtění, mohli bychom to dnes mít nové plemeno.Je možné, že u jedné z vašich maransek došlo ke genetické změně - mutaci.Nebylo by to asi prvně ani naposledy a u koho jiného by se měla tato skutečnost udát s větší pravděpodobností než u zkušeného chovatele jako jste vy.Samozřejmě je zde také možnost dávného zavlečení genu pro modrozelenou skořapku u některé rodičovské linie.Nicméně mě určitě bude zajímat další vývoj situace.Zda bude slepička snášet i nadále stejně zbarvená vejce.Potom by možná bylo na pořadu dne vyzkoušet nasadit a odchovat, a vyselektovat potomky se stejnou genetickou výbavou.A Ferjenčka modrá bude na světě.
Priatelia,
tak záhada tmavozeleného vajíčka je rozlúštená. Práve mi odpísal chovateľ Helmut z Nemecka (aj po anglicky)
Hi Peter,
the green eggs are from Kollbecksmoorhuhn x Maran Rooster
It may be that I have enclosed the eggs as an encore.
Good luck with the breeding
Helmut
Takže niektorá "modrá Marnska" má asi za otca kohúta novošľachteného plemena Kollbecksmoorhuhn
Kto che vedieť o nich viac, nech sa páči na web:
http://kollbecksmoorhuhn.de/
Dnes bolo ďalšie olivovozelené vajce vo výbehu u Maransiek.
Přidávám svou dnešní raritu, mezi vejci bressu jsem objevil dvě vejce viz foto. Slepice jsou ve druhém snáškovém cyklu, průměrná váha vajec přes 60 g. Hmotnost tmavšího minivejce je 15 g světlejšího 17 g. Vejce májí dokonale vyvinutou skořápku. Ještě jsem nic takového neviděl, přes rozdílnost barvy myslím, že byla od jedné slepice za jednu snášku, ale mohlo to být i jinak, jisté je, že jsou od bressu a vznikla obě v průběhu 12 hodin, tam žádná záměna není možná:). Pro porovnání je vedle vejce 60 g.
Dobry den pan Peter,
neviem ako vam napisat spravu tak reagujem touto formou. Ste skuseny chovatel a cital som vase prispevky aj na inych forach. Prosim vas mate s tymto skusenosti? https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2910106/prosim-o-radu-sliepka-oko#a2910106
Viete o co ide? Dakujem vam za vasu odpoved.
przenky
napsal(a):
Dnešní úlovek záříjových araukan... jedna je očividně křížená
No ono jsou někdy vejce araukan jiné.světle zelene až olivové...tak nevím.jak vypadá slepka co to snesla?ale mě se barva líbí je to jiné pěkné.pokud vám to nevádí a nemáte čistokrevný chov tak se mužete chlubit sousedum
padu
napsal(a):
No ono jsou někdy vejce araukan jiné.světle zelene až olivové...tak nevím.jak vypadá slepka co to snesla?ale mě se barva líbí je to jiné pěkné.pokud vám to nevádí a nemáte čistokrevný chov tak se mužete chlubit sousedum
Už vyfukuji, vždyť budou velikonoce to mi fakt nevadí
przenky
napsal(a):
Nenačetlo mi to fotku
Aháááá...no to těžko takto říct, ale ono to vypadá že tam máte i křížence dva a to vykukující černo hnědá za kohoutem a v zadu ta bilo hnědá...a pokud to je v druhé generaci po skřížení tak potomci snáší právě tmavě zelené vejce.protože ten zelený gen je dominantní.
Ale těžko takto říct pokud vám jedna slípka snaší taková vejce opakovaně tak sbírejte častěji nebo kontrolujte která slípka zrovna sedí a jaké vejce po ní pak bude.
No a dnes ma Maranska, ktorá prestala niesť zelene vajcia prakvaila. Znielsla po týždní ďalšie zelene vajce, ale aj s "chobotom". To som videl 1. raz v živote.