Dobrý den,
kuřátko může být přilepené, protože ještě nemá úplně vstřebaný žloutek, ten se lepí ke skořápce a dutina břišní je ještě otevřená - vypadá to tak, že kuře ve skořápce jakoby sedí, má ji nalepenou na zadečku. Z mých zkušeností to ale většinou není problém, žloutek se během několika hodin vtáhne do bříška. Pokud je to tento případ, hlavně skořápku neoddělávejte, kuřátko nechte v líhni, vyčkejte... Pokud by skořápka byla stále přilepená třeba i zítra, může být přilepená zbytkem nevstřebaného bílku, pak bych tedy opatrně skořápku teplou vodou pomocí tyčinky do uší odstranila a kuřátko opatrně vyfénovala do sucha. Vlhkost taktéž doporučuju trošku zvýšit, na těch 70%... Ať se daří.
Jestli je kuře opravdu přischlé k blance, měl by jste zvážit možnost, že mu pomůžete, jinak se může stát, že se kuře z vajíčka nedostane. Pomáhat se sice nemá, pokud je toto ale způsobeno nevhodnými podmínkami líhnutí, není důvod nepomoci.
Blanku musíte v místě, kde je ku kuřeti přischlá, navlhčit vlhkou vodou a opatrně odloupnout. Odloupněte ale jen v místech, kde je blanka přischlá, více to nechte být. Blanka nesmí krvácet, v tom případě s tím ihned přestaňte, dokud se cévy v blance nezatáhnou, kuře by mohlo vykrvácet. Správnou dobu zatažení cév a odumření blanky můžete odhadnut podle toho až budou vylíhlá ta kuřata, která se začala líhnout s ním ve stejné době. Určitě ale pak kuře nevyndávejte ze spodní půlhy skořápky. Z ní se musí dostat samo, až bude mít zatažený pupek.
Vidím, dvě zdánlivě protichůdné rady. Já píší ale o opravdu přischlé blance na kuřeti, kdy kuře díky tomu není schopné se dostat za vajíčka, i když už je k líhnutí připravené. Tu spodní půlku skořápky ale radím neodstraňovat také, pokud tedy blanka není přischlá na kuřeti na většině těla. To se ale stává většinou při líhnutí pod kvočnou, kdy skořápka na líhnoucím se kuřeti tlakem ostatních vajec popraská a odloupe se, kuře pak zůstane v bláně, která se vysuší a přischne k němu. Ve vašem případě předpokládám, že blanka může být přischlá v místě naklobání vejce, nejspíše ke krku nebo zádům kuřete.
Teď mě ale napadá, pokud je vajíčko jenom naklobnuté na jednom místě a kuře nepokračuje v klubání kolem dokola, že ještě není na líhnutí čas. Kuře dýchá vzduch a zatahuje žloutek. V tom případě nepomáhejte.
ladd
napsal(a):
Vidím, dvě zdánlivě protichůdné rady. Já píší ale o opravdu přischlé blance na kuřeti, kdy kuře díky tomu není schopné se dostat za vajíčka, i když už je k líhnutí připravené. Tu spodní půlku skořápky ale radím neodstraňovat také, pokud tedy blanka není přischlá na kuřeti na většině těla. To se ale stává většinou při líhnutí pod kvočnou, kdy skořápka na líhnoucím se kuřeti tlakem ostatních vajec popraská a odloupe se, kuře pak zůstane v bláně, která se vysuší a přischne k němu. Ve vašem případě předpokládám, že blanka může být přischlá v místě naklobání vejce, nejspíše ke krku nebo zádům kuřete.
Teď mě ale napadá, pokud je vajíčko jenom naklobnuté na jednom místě a kuře nepokračuje v klubání kolem dokola, že ještě není na líhnutí čas. Kuře dýchá vzduch a zatahuje žloutek. V tom případě nepomáhejte.
Mam ten problem ale kuriatko tak dycha uz aj 24 hodin a neni samo asi 4 este, ostatne sa dostali v pohode dookola si srkupinu nadopkali, tieto len zobak a nevedia sa z toho dostat. vlhkost je aj 75%.