Zdravím všechny...a prosím o radu.
Mé slepice se naučili klovat kohouta do hřebene a laloku a má rany a strupy.
Chci zakročit tak aby to přestalo a aby nedošlo k uplnému zničení hřebene.
Zajímavé je že mezi sebou to nedělají jen on se kohout nechá a drží jako by ho to nebolelo.
Na kanibalismus jsme nikdy netrpěli a peří je v pořadku.
Krmíme žito, kukuřice, řepka, občas slunečnice.Granule, a míchanice-chleba, brambory, kopřivy, mrkev, skořapky a zbytky z kuchyně, tvaroh, jogurty, a mineraly a vitamíny v sypkem prašku.Hejno je pouštěno na pastvu 1-2 krat denně.
No to není vůbec hezký, v případě, že je ten poslední zub a praporek opravdu uklovaný. Přijde mi jakoby byl hřeben omrzlý A odpadlo to. Pokud je to opravdu uklované (jako, že asi je, je vidět, že má na peří krev), jedná se o začínající kanibalismus. Kohouta oddělte a nedávejte ho ke slepicím, dokud se to nevyhojí. Pozorujte slepice, aby se nepustily do sebe na vzájem. Proto ho odělte hned, než si to skutečně zafixují. Píšete, že bílkoviny dáváte, ovšem není zřejmé, jestli v dostatečném množství, protože neuvádíte jak často a kolik máte slepic. Může to ale být i z nudy. I když je vypouštíte na pastvu, neuvádíte na jak dlouho a jak velký výběh mají k dispozici, když vypuštěny nejsou, případně jestli nejsou jen v kurníku. Zařiďte slepicím trvale přístup na kompost, udělejte jim hrabanište – místo kam hodíte staré listí, trávu se zekačky, podestýlku a do to rozhodíte hrst zrní, pověste celou řepu do výšky, aby byly nuceny se natáhnout nebo povyskočit, když ji budou klobat. Pod nějakou stříškou zřiďte místo na popelení tam dejte směs suché hlíny, písku a popela ze dřeva.
Možná někdo poradí, čím by se dal hřeben natřít, aby je to nelákalo do něj klovat a nemusel by se tím pádem oddělovat. Nemám tím na mysli naftu a pod. Něco mi říká, že se tu v souvislosti s kanibalismem o nějakém přípravku psalo. Zkuste pohledat. Něčím namazat, pro lehčí vyhojení a vyloupání strupů by to každopádně chtělo. čím dřív se to vyléčí, tím dřív bude moci ke slepicím zpět. Napadá mě např. měsíčková mast, jestli ji máte doma.
Ne-chovatel

XXX.XXX.201.188
Já jsem klování do krvavé kloaky u brojlerů řešil (jako dezinfekci) ošetřením jódem (používám 5% lugol). Slepicím to asi nechutná a vždy kllovat přestaly. nevím ale jak je citlivý hřebínek kohouta a zda to jde použít.
Jinak je v zásadě normální, že slepice útočí na poraněnou tkáň (když se jedinec nebrání a snaží se i když se brání) a není to nutně známka kanibalismu. Takové chování je však nepřípustné, protože se z toho stane škaredý zlozvyk, respektive kanibalismus (protože slepice nebudou mít co jiného než další slepici oklovávat). Ani se zraněnou rukou mezi ně nemůžete přijít, a mnohdy nepomůže ani pořádná ťafka (prostě si nemohou pomoci i přesto, že mají bílkovin, klidně i z masa, dostatek).
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211
Koupí masa pochopitelně nic nezkazíte a jen to doporučuji. Stačí maso pro psy, za pár korun.
Natřete kohoutovi hřeben a laloky tou fialovou desinfekcí na rány nevím jak se jmenuje.krev je pro slepice lákavá jako červený hadr na býka.fialovou prý nevidí.ale potvrdit to nemohu, nezkoušel jsem.za zkoušku nic nedáte, třeba je to pravda.a když to nepomůže, aspon bude mít rány dezinfikované.
Díky moc všem na reakce a rady.prostor ve výběhu mají a nejraději sedí na borovicích či se popelí v hrabaništi a plus takto se pouští na pastvu rano shruba 30 minut až do oběda někdy což je asi od vypuštění v 9 ráno skoro tři hodiny.a hodinku večer než si same zalezou do kurníku.
Já to i tak typuji na tu nudu...mám v hejnu ještě druheho kohouta a ten je v pořádku a proti sobě nejdou.
To prostě jen ty jeho slepky a ma jich 5 a dělají jen to brakelky jeho, maransky, a paduanky si toho nevšímají.
Ještě k omrzlinám to být nemohlo to jsme když přituhovalo mazali indulonou rano a večer sadlem.to bylo v pořadku.
Ale zkusím se zaměřit na ty bílkoviny... a chudák kohout se na výstavu už asi nepodíva...
Tady posílám že holky maj opravdu vyžití a nikdy se mi to nestalo a to chovam drubež víc jak 20 let a kanibalismus sem nikdy neměl a to sem choval Amroksky, Hamburčanky, Zakrslé kočinky, paduanky, holandanky, faverolky lososové a velké Paduanky a Sultánky, maransky, Araucany, Zakrslé fenixky a Až ted u Brakelek.
A ještě jednou díky všem za radu a za ochotu
Ne-chovatel

XXX.XXX.198.164
On bude asi zásadní problém v tom, že kohout drží.
Asi se mu to líbí. Mému se líbí hlazení na hřebínku. A lilipuťákovi jednoho pána tady prý zlehka hřebínek oklovávají a on drží a líbí se mu to. Tomu vašemu možná také jen zlehka oklovávají, je mu to příjemné, přesto možná klovají více než by měly.
Například moje slepice mají od kohouta hřebínky poničené a přesto že jsem psal, že například se zraněnou rukou k nim člověk beze střehu nesmí, tak klovat jedna druhou do hřebínku jsem je ještě nikdy neviděl. Snad to bude tím, že pokud to jednou zkusily jistě dostaly zpět takový klovanec, navíc do blízkosti oka, že si to pro příště rozmyslely.
To já když slepici odhodím i několik metrů, a pro ni jistě bolestivě, tak mne stejně při první příležitosti do rány klovne znovu.
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.87
A je ten kohout plodný, pojímá je vůbec? Mi i ten jeho lalok příjde, že už má nejlepší za sebou. Není to jen výraz slepic, že jsou nespokojené?
Jestliže máte kohouty dva, pokud tohoto odělíte a vrátí zpět po vyléčení, může se stát, že se poperou a hřebeny si rozklovpou znovu. Možná ta fialová desinfekce, že by slepice nerozpoznaly ta poranění, byla dobrá (ale to se možná nepoznaj i kohouti a poperou se taky ).
Napadá mě, jestli to původně, než se do něj slepice pustily, nebyla alergie na indulonu.
To je to on prostě drží...všichni spokojeně sedí u sebe a vyhřívají se na sluníčku a pak klov a on drží...A oddělovat ho nechci abych ho začlenoval zas do hejna...ale třeba nebude zbytí a už přemýšlím že i tak ho raději zabijem.
co se týče pojímání to je v pořadku aktivní je a jako každý má sve oblíbenkyně.Ale jestli je plodný to nevím letos sem nenasazoval a je mladý.
ještě jednou díky...a možná to bylo po te induloně ona dost prokrvuje a hřeben ještě zčervená tak to byl asi impulz pro slepice ale jak řikám dělají to jen brakelky ty jeho.maransky atd si toho nevšímají a je to možná temperamentem.