Zdravím...tak to máte asi smulu když nemůžete protože vapenku zpusobuje parazit který vleze pod šupinky běhaku a to se pak projeví odchlípěním což označujeme za vapenku.
A ten parazit se musí udusit.Nejlépe je jednou denně vzít postiženeho jedince a namočit běhaky do misky s olejem stačí ten slunečnicový a mužete přidat krapet nafty...tam je nechate chvilku ponořene a olej se vpije a ucpe to a udusí parazita.toto opakujte každý den zaleží jak je který běhak postižen a muže to byt vylečeno za týden ale i tři týdny...pote nohy okoupete v teple vodě a uvidíte jak po aplikovaní oleje se krusty po te době krasně odlepí a upadnou samy.pak mužete slepicím nastříkat nohy arpalitem.
Jinak jak popisujete určitě vyvápnit všude i výběh.
Ještě je nějáký prášek pro slepice ale nevím jeho nazev a veterinař mi to moc předepsat nechtěl ale prý to pusobí tak rychle že do tří dnu je po vapence tak nevím no...po podání leku se to dostane do krve a krví do běhaku.
Tak hodně štěstí.
Nohy namočte drůbeží do oleje a chvíli je tam nechte ponořené ať se olej pořádně v pije, a ucpou provrtané chodbičky roztočů nejlépe, když na to budou dva jeden bude slepici držet a druhý bude nohy máčet v oleji. Nebo stačí, když slepici namažete celý běhák až po kloub mastnou mastí jako je konopná nebo měsíčková mast, ale stačí i obyčejná indulona. Slepicím se hooodně uleví.
Děkuji za rady a ještě takový, provozní'' problém...
Jelikož musím slepice ošetřit sama (mám jich 12 kusů), bude asi lepší ošetřit je brzy ráno ještě za tmy, vyndat z kurníku jednu po druhé?
Mám možnost dát je do jiné místnůstky, aby se mi potom nepopletly s neošetřnými...
Mám přes ně přehodit ještě nějaký hadr, aby se nebály světla baterky...a v klidu si nechaly ošetřit nožky?
Zkoušela jsem je odlovit v neděli ráno z kurníku už za světla...podařilo se mi ošetřit ani ne polovinu, nejen že jsem udělala budíček sousedům, ale jsem i docela slušně poškrábaná...
Poradí mi prosím někdo? Děkuji...
Dobrý den,
předchozí rady fungují ale pokud nemáte čas zajděte k veterináři a nechte si do stříkačky natáhnout ivomec. Použít ho můžete buď vpíchnutím do prsního svalu(jistější) a nebo natřete na nažinu pod křídlem(tady doporučuju pro lepší vstřebání kůži jemně perforovat třeba špendlíkem pokud to uděláte opatrně slepice o tom ani neví) nebo si nechte ivomec aplikovat přímo u veterináře. K tomu můžete klidně použít výše zmiňované namáčení do oleje. Ještě jedna možnost je použít stejný způsob jako u zákožky u lidí(roztoči jsou vnímaví na sirné přípravky) kupte si v zahradnictví sulku na moření a potřete nohy 2% roztokem po zaschnutí můžete ještě aplikovat výše zmíněné rady, mám to ale s úspěchem vyzkoušeno pouze u housat. Moje slepice od doby kdy jsem tento způsob objevil ve článku o nemocech hus ještě vápenku neměly.
Vejce by se podle veterinářů neměla konzumovat měsíc. Přípravek je určen pro skot a prasata, takže v příbalovém letáku je pouze ochranná lhůta na maso(28 dní), ze které pravděpodobně vycházejí. Nevím o nikom, kdo by to dodržoval. Osobně vejce nekonzumuji 10 dní a vzhledem k rychlosti metabolismu slepice, je to nejspíš i tak přehnané(tohle je jen teorie, nejsem veterinář, pokud přípravek použijete, musíte si to zvážit sám). Co se týče druhého dotazu na plodnost(podle mých zkušeností) přípravek nemá žádný vliv ani ihned po aplikaci za měsíc už teprve ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dasah
napsal(a):
Stříkala jsem nohy Arpalitem, třikrát po sobě, vždy s týdenním odstupem, pomohlo to. Večer s čelovkou se to dá zvládnout i sama.
Já to také řešila arpalitem a olejem a úspěšně.