Dorkinky: země původu Anglie, od 19.stol. nemá v sobě krev asijských slepic.
Těžké plemeno, kohouti až 5kg, slepice 4kg. Trup obdélníkový, široká prsa, vodorovná linie zad, vějířovitý ocas středně vysoko nasazený. Silné, krátké běháky, masové barvy,5 prstů. Velký jednoduchý hřeben, u některých bar.variet může být i růžicovitý. Červené ušnice, oranžové oko. Zbarvení - stříbrné koroptví, bílé, červené, krahujcovité aj.
Velká, těžká, stačí menší prostor, pozor na ztučnění. Slepice nesou výhradně na jaře a v létě. Potřebují širší snášková hnízda.
dědění 5 prstu je neúplně dominantní - pozor na křížence! Existují a ve zdrobnělé formě (poměrně vzácné).
Stručný výtah z Encyklopedie slepic.
Uznané barvy z Wikipedie - White, Silver-grey, Red, Dark and Cuckoo (nejsem angličtinář, nepřekládám)
Dana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na SK ich máme minimálne dvaja, v ČR tiež. V H viem tiež o dvoch že chovajú. Ja momentálne čakám na nás.vajcia z Nemecka. Cez dorking klub som ich vybavoval.

Http://www.dorking.de/zuechterliste-2014.html
Máte tam kontakt na viacerých chovatelov.

A je to! Včera dorazili násadové vajcia silver dorking z Nemecka. Z 30 vajec ani jedno nie je prasknuté!
chovatr

XXX.XXX.219.2
A za kolik jedno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Jrště se chovají s růžicovým hřebenem a v barve kropenaté-něco jako je kukačka.
fonzo3
napsal(a):
A kvalita mesa je aka ?
Zdravím Kvalita masa dorkinek je prý vynikající, vždyť to byla tzv. tabulová drůbež v Anglii. Kůže je bílá jako u řady staroevropských plemen. Plemeno roste pomaleji, ale nemá asijský gen pomalého opeřování. Jatečně vyzrává pozdě, zato pak je jakost masa výborná. Drůbež vyniká hlubokými prsy. Jak správně napsala ovečka, toto velmi starobylé a dá se říct jedno z původních plemen kura domácíhi stálo u zrodu mnoha mladších. Je to plemeno pětiprsté a tento znak mají některá mladší plemena za pomocí dorkinek vzniklých, kromě hedvábniček, jávanských slepic a snad i sultánek.
Takže určitě vás napadne plemeno faverolka zejména původní francouzská světlá a to už jsme určitě doma. Takže Francouzi jakožto gurmáni dovedli vybrat dobře a věděli, že dorkinka je vhodná do šlechtění ve Francii domácích plemen. Další pětiprsté plemeno je chocholatá Hudánka. Opět vynikající jemné a šťavnaté maso.
Dorkinky jsme mohli vidět naposledy na "evropě" v Métách a před tím třeba na Slovensku na "evropě" v Nitře a byly prodejné. Tehdy jsem si na ně mlsil, ale kousl jsem se, že ne.

Môžem potvrdiť, majú naozaj kvalitné mäso! Raz sme to skúšali s rodinou, upiekli sme tým istým spôsobom viac sliepok (orpington, cemani, bresse, jersey, dorking). Dorkinka získala najviac hlasov. mäso "husté", šťavnaté, chutné.
Násadové vajcia je možné zohnať z Nemecka a z Anglicka. Teraz čakám na vajíčka z Anglicka, ak nič do toho nepríde, budúci týždeň ich donesu. Tento rok by som chcel niečo zobrať do Nitry na výstavu. Už mám 3 mesačné. V minulom roku to nijak nevyšlo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Hlavně si hlídejte, odkud máte násad.vajíčka.Ano z Anglie jsou opravdu perfektní co do typu, váhy kvality masa.Ale budete-li nakupovat od německých "odboníků", tak získáte jen slepici s pěti prsty, už na vyšší noze a o kvalitě masa si nechte zdát.Bohužel není to jen u dorkinek, ale stačí když si udělali faverolku německou, zdaleka nedosahuje kvalit co fran.typ.A, to by se dalo hovořit o více plemenech.Kdo má ty možnosti a dovést nás.vajíčka z Anglie, tak opravdu dělá pro dorkinky hodně a budou zpět ty perfektní.Díky Vám všem kdo chcete chovat stará dobrá plemena.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hlavně si hlídejte, odkud máte násad.vajíčka.Ano z Anglie jsou opravdu perfektní co do typu, váhy kvality masa.Ale budete-li nakupovat od německých "odboníků", tak získáte jen slepici s pěti prsty, už na vyšší noze a o kvalitě masa si nechte zdát.Bohužel není to jen u dorkinek, ale stačí když si udělali faverolku německou, zdaleka nedosahuje kvalit co fran.typ.A, to by se dalo hovořit o více plemenech.Kdo má ty možnosti a dovést nás.vajíčka z Anglie, tak opravdu dělá pro dorkinky hodně a budou zpět ty perfektní.Díky Vám všem kdo chcete chovat stará dobrá plemena.
No, máte pravdu...
U nemeckých veru "vyskakujú" vajcia so žltou škrupinou, dokonca občas aj beháky žlté... (raz od jedného chovateľa som počul, že "vylepšoval" dorkinky s plymutkami)
A pripájam sa k tomu čo ste na záver písali: "Díky Vám všem kdo chcete chovat stará dobrá plemena.".

Skúsim vložiť fotku mladého 11 mesačného kohúta.

Že se jedná o něco jiného, ničemu nepobného, mužeme vidět na fotkách, prostě originál typ trupu.
mysak
napsal(a):
Že se jedná o něco jiného, ničemu nepobného, mužeme vidět na fotkách, prostě originál typ trupu.
.
mysak
napsal(a):
MOHUTNÁ, HLUBOCE POSAZENÁ PRSA.
Obdélníkový rámec trupu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Máte je opravdu "urostlé".Někdo tady psal o krmení, faktem je, že nejen dorkinky, ale i ostatní plemena s tzv.kombinovanou užitkovostí jsou náročné na krmení, ale to si musí sám chovatel ujasnit, co chce.Já mam faverolky a orlovky a kdybych jim nedala opravdu více, než-li jen směs, pšenici a vodu, tak se dočkám něčeho mezi velkou a zdrobnělou slepicí.Ano, je to diskutabilní, pravda je, že moje slepičky mají travnatý výběh, dostatek hrabání.Ale, opět je to na každém chovateli.V současné době u tzv.kombinovaných plemen nelze hledat porovnání krmení-užitkovost, navíc je trend mít tuto drůbež hlavně krásnou a typově tak jak má být.Docela by mě zajímala skutečnost, že dorkinky hodně kvokají a dobře vodí kuřátka.U mě totiž ani hedvábky nekvokaly a stále se pásly, nebyly zavřené ve voliéře.I to je pro mě dost dobrý poznatek.
mysak
napsal(a):
MOHUTNÁ, HLUBOCE POSAZENÁ PRSA.
Barva silver grey stříbrně šedá, po našem stříbrně koroptví, nikoli stříbrokrká či dokonce stříbrně zbarvená.
mysak
napsal(a):
Barva silver grey stříbrně šedá, po našem stříbrně koroptví, nikoli stříbrokrká či dokonce stříbrně zbarvená.
Kuřata dobře rozpoznatelná dle pohlaví (u tohoto rázu!) - světlí kohoutci.
mysak
napsal(a):
Kuřata dobře rozpoznatelná dle pohlaví (u tohoto rázu!) - světlí kohoutci.
Mladý kohout v bílé barvě s růžicovým hřebenem.
mysak
napsal(a):
Zdravím Kvalita masa dorkinek je prý vynikající, vždyť to byla tzv. tabulová drůbež v Anglii. Kůže je bílá jako u řady staroevropských plemen. Plemeno roste pomaleji, ale nemá asijský gen pomalého opeřování. Jatečně vyzrává pozdě, zato pak je jakost masa výborná. Drůbež vyniká hlubokými prsy. Jak správně napsala ovečka, toto velmi starobylé a dá se říct jedno z původních plemen kura domácíhi stálo u zrodu mnoha mladších. Je to plemeno pětiprsté a tento znak mají některá mladší plemena za pomocí dorkinek vzniklých, kromě hedvábniček, jávanských slepic a snad i sultánek.
Takže určitě vás napadne plemeno faverolka zejména původní francouzská světlá a to už jsme určitě doma. Takže Francouzi jakožto gurmáni dovedli vybrat dobře a věděli, že dorkinka je vhodná do šlechtění ve Francii domácích plemen. Další pětiprsté plemeno je chocholatá Hudánka. Opět vynikající jemné a šťavnaté maso.
Dorkinky jsme mohli vidět naposledy na "evropě" v Métách a před tím třeba na Slovensku na "evropě" v Nitře a byly prodejné. Tehdy jsem si na ně mlsil, ale kousl jsem se, že ne.

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Jako všechna plemena s tzv. kombinovanou užitkovostí potřebují hlavně v prvních dvou měsících života dostatek dusíkatých látek-bílkoviny, sekané kopřivy, pampeličku, pýr, nestačí jen K1 a nelze používat u těchto plemen BR1-to zastavuje růst pohlavních orgánů.Jinak dospívají cca v 9měsících, ale od těchto plemen se doporučuje sběr nás.vajec až druhým rokem-právě kvůli té dospělosti.I přes brzké líhnuté kuřat a i přes to, že v roce líhnutí "dotáhnou" 9měsíců stáří je opravdu lepší si počkat.Po takových vejcích jsou kuřátka vitálnější, života schopnější a s dobře vyvinutou imunitou-což je v současné době velice důležité.
Odchovávám faverolky velké, orlovky velké a měla jsem i kočinky velké, tak mám poznatky a zkušenosti.Nechalo by se toho napsat více, ale jak jsem výše uvedla nespoléhám se na K1.
Vajíčka dorkinek jsou aktuálně v inzerci.
Ale pozor - jsou až podezřele levná...
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2732022/dorkinka-stribrokrka/
.
honzapm
napsal(a):
.
Dobrý den, jsem onen inzerent vajec dorkinek. Myslím, že uvedená cena je adekvátní. Nejsem překupník, co chce zbohatnout, ale posuzovatel drůbeže, který by uvítal, kdyby se toto plemeno u nás rozšířilo.
Zdeněk Dráb.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jako všechna plemena s tzv. kombinovanou užitkovostí potřebují hlavně v prvních dvou měsících života dostatek dusíkatých látek-bílkoviny, sekané kopřivy, pampeličku, pýr, nestačí jen K1 a nelze používat u těchto plemen BR1-to zastavuje růst pohlavních orgánů.Jinak dospívají cca v 9měsících, ale od těchto plemen se doporučuje sběr nás.vajec až druhým rokem-právě kvůli té dospělosti.I přes brzké líhnuté kuřat a i přes to, že v roce líhnutí "dotáhnou" 9měsíců stáří je opravdu lepší si počkat.Po takových vejcích jsou kuřátka vitálnější, života schopnější a s dobře vyvinutou imunitou-což je v současné době velice důležité.
Odchovávám faverolky velké, orlovky velké a měla jsem i kočinky velké, tak mám poznatky a zkušenosti.Nechalo by se toho napsat více, ale jak jsem výše uvedla nespoléhám se na K1.
Krmím BR1 místo K1 na rozjezd a také kvůli antikokcidikům.Od šestého týdne přecházím na směs pro kuřata. Pozor už nejde říci co je K1 a co K2 už je taky Kuře start a kuře růst a pod. Kdo se v tom má vyznat, navíc to absolutně neodpovídá pravidlu.. K1 prvních 6 týdnů, K2 dalších šest týdnů, a Kzk od dvanáctého týdne. Navíc orientovat se např podle krmivářských tabulek, které jsou sestaveny buď pro leghornky a nebo pro produkční rodajlendky které jsou sice polotěžké ale přeci jen ne těžké, je zavádějící, neboť se nedá stanovovat optimální výživa pro tato těžká a pomaleji rostoucí plemena, jako jsou třeba dorkinky.
anser123
napsal(a):
Dobrý den, jsem onen inzerent vajec dorkinek. Myslím, že uvedená cena je adekvátní. Nejsem překupník, co chce zbohatnout, ale posuzovatel drůbeže, který by uvítal, kdyby se toto plemeno u nás rozšířilo.
Zdeněk Dráb.
To je moc dobře, že jste se ozval, Zdeňku.
Vaším inzerátem jsem šikovně posunul zapadlé, a přitom tak užitečné a interesantní téma.
No a cena 30, - Kč za vajíčko takové rarity je určitě nízká, zejména pokud dorkinky
dle zde uvedených zdrojů mají pouze jarní a letní snášku - tím je vejce vzácnější
Nebo toto neplatí? Určitě by bylo přínosem, kdybyste se podělil o vaše vlastní
praktické poznatky. I to by určitě posloužilo k propagaci plemene (vedle nízké ceny).
Pokud už jste to tu někde uvedl, tak pardon.
Přece jen - u primárně konzumní drůbeže, což dorkinky původně jsou, by asi byla
dostatečná snáška vhodná - aby stále bylo čím plnit mrazák, že?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
vici
napsal(a):
Pane Dráb, od koho máte ty Dorkinky a co jste tomu chovateli slíbil? Takže skutečně je prodáváte pod cenou.Dorkinky-víte velice dobře jako posuzovatel, že jsou sporadicky chovány v celé Evropě a nás.vajíčka jsou drahá-1ks až 5liber.To chcete aby zde byly jen mrzačí kuřata z příábuzenské plemenitby? Když jste posuzovaterl tak asi víte něco o problematice příbuzenské plemenitby-žasnu jen co si i posuzovatel dovolí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
mysak
napsal(a):
Krmím BR1 místo K1 na rozjezd a také kvůli antikokcidikům.Od šestého týdne přecházím na směs pro kuřata. Pozor už nejde říci co je K1 a co K2 už je taky Kuře start a kuře růst a pod. Kdo se v tom má vyznat, navíc to absolutně neodpovídá pravidlu.. K1 prvních 6 týdnů, K2 dalších šest týdnů, a Kzk od dvanáctého týdne. Navíc orientovat se např podle krmivářských tabulek, které jsou sestaveny buď pro leghornky a nebo pro produkční rodajlendky které jsou sice polotěžké ale přeci jen ne těžké, je zavádějící, neboť se nedá stanovovat optimální výživa pro tato těžká a pomaleji rostoucí plemena, jako jsou třeba dorkinky.
Krmení BR1 "na rozjezd" je velice mylné a dostalo se to mezi chovatele-ovšem velice tím škodíte kuřátkům, to totiž v prvních dvou měsících je opravdová ch y b y.První dva měsíce se v kuřeti vyvíjí pohlavní orgány, tedy potřebuje kvalitní krmení, ale určitě ne BR1, ta je různě upravovaná, aby brojlerová kuřata hodně doslova žrala a rychle přibývala na váze oiproti čisatokrevným kuřatům.Proto jsou smesi rozdělené.Směs kuře start a kuře růst-musíte si přesně přečíst návod, protože u těchto směsí je také uváděno pro co to je.Je třeba si opravdu uvědomit, co vlastně Dorkinky jsou, tak jako Faverolky, obě tato plemena skutečně vyžadují hodně péče-vím o čem píšu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pane Dráb, od koho máte ty Dorkinky a co jste tomu chovateli slíbil? Takže skutečně je prodáváte pod cenou.Dorkinky-víte velice dobře jako posuzovatel, že jsou sporadicky chovány v celé Evropě a nás.vajíčka jsou drahá-1ks až 5liber.To chcete aby zde byly jen mrzačí kuřata z příábuzenské plemenitby? Když jste posuzovaterl tak asi víte něco o problematice příbuzenské plemenitby-žasnu jen co si i posuzovatel dovolí.
Vy budete mít paní Maňáková nějaký problém...
Panu Drábovi doporučuji nereagovat...

Chovu zdar, kupujem tiež zo zahraničia za 3-8 eu/kus (vajcia). Mal som už aj kurence zo zahraničia za 10eu/kus (a začali znášať vajcia s hnedastou škrupinou - vyselektoval som ich).
Mal som z DE vajcia krásne biele, z nich vyliahnuté potom tiež začali znášať vajcia s žltkastou škrupinou. Niektorý zase predávajú vajcia od dorkingiek "miešaných" sliepky s ruž.hrebeňom kohút s listovým. To je čo za chovateľstvo...
Ja nepredávam zatiaľ vajcia. Povzbudzujem ostatných, aby doniesli vajcia z GB. Aby sme tu mali od viacerých chovateľov, aby tu nebola príbuzenská plemenitba. A potom môžeme vymieňať vajcia.
Ja by som chcel patriť do skupiny chovateľov, ktorý chcú udržať pri živote toto prastaré plemeno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
pastevecovci
napsal(a):
Vy budete mít paní Maňáková nějaký problém...
Panu Drábovi doporučuji nereagovat...
Vážený pane, já problém nemám, ale p.Dráb-něco slíbil a nedodržuje dohodu.Nebo snad myslíte, že se slibi nemají plnit?I v chovatelství existuje férovost a pravdivost-nebo už si budeme i u těch slípek lhát a podvádět?Pak se ptám-kdo jste, že jste se nepodepsal a reagujete místo pana Drtába-jste slepičí advokát p.Drába? Tak se řádně podepište-vidíte i na své reakci, že se schováváte za někoho pro někoho.Maňáková, Mnichovice, Praha-východ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
napsal(a):
Chovu zdar, kupujem tiež zo zahraničia za 3-8 eu/kus (vajcia). Mal som už aj kurence zo zahraničia za 10eu/kus (a začali znášať vajcia s hnedastou škrupinou - vyselektoval som ich).
Mal som z DE vajcia krásne biele, z nich vyliahnuté potom tiež začali znášať vajcia s žltkastou škrupinou. Niektorý zase predávajú vajcia od dorkingiek "miešaných" sliepky s ruž.hrebeňom kohút s listovým. To je čo za chovateľstvo...
Ja nepredávam zatiaľ vajcia. Povzbudzujem ostatných, aby doniesli vajcia z GB. Aby sme tu mali od viacerých chovateľov, aby tu nebola príbuzenská plemenitba. A potom môžeme vymieňať vajcia.
Ja by som chcel patriť do skupiny chovateľov, ktorý chcú udržať pri živote toto prastaré plemeno.
Tak a přečtěte si "obhajobu" jednoho posuzovatele drůbeže, který prodává vajíčka a slíbil zcela něco jiného.Tak potom se v tom rozeberte-Vy budete poctivě šlechtit, dbát na typ, barvu vajec a další Vám vaši práci budou znehodnocovat.Bohužel je to tak a věřte, že to není jen u dorkinek.Bohužel do chovatelství se dostává lež, podvody a neférovost, jen a jen za účelem vytřískat co se dá.Takže si budete muset sám vytvořit okolo sebe skupinu chovatelů, kteří to myslí vážně a nepodvedou Vás-prostě takové, kterým můžete věřit.
Ten co obhajuje p.Drába je výše pod "pastevecovci", tak by mě zajímalo co takový chovatel sleduje!.Maňáková.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vážený pane, já problém nemám, ale p.Dráb-něco slíbil a nedodržuje dohodu.Nebo snad myslíte, že se slibi nemají plnit?I v chovatelství existuje férovost a pravdivost-nebo už si budeme i u těch slípek lhát a podvádět?Pak se ptám-kdo jste, že jste se nepodepsal a reagujete místo pana Drtába-jste slepičí advokát p.Drába? Tak se řádně podepište-vidíte i na své reakci, že se schováváte za někoho pro někoho.Maňáková, Mnichovice, Praha-východ.
Jako spousta ostatních plemen i dorkinky potkalo "poněmčení" a standard pro EE uvádí hmotnost kohouta v rozmezí 3,5 - 4,5 kg a slepice 2,5 - 3,5 kg. Píšete, že se chovají sporadicky v Evropě. V Německu existuje docela slušná základna organizovaná v klubu a ceny jsou tam obdobné jako u ostatních plemen. Přiznejme si, že většina chovatelů je stejně závislá na dovozu zvířat z NDR a směr šlechtění víceméně určují Němci. Proto i německý vzorník v podstatě platí pro celou Evropu. Stejný "osud" potkal i orlovky, kdy v Evropě chovaná zvířata již nemají mnoho společného s původní ruskou orlovkou a i sami rusové kupují zvířata na výstavách v Německu, stejně jako francouzské faverolky, ruské cholmogorské husy a podobně.
Zdeněk Dráb.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Krmení BR1 "na rozjezd" je velice mylné a dostalo se to mezi chovatele-ovšem velice tím škodíte kuřátkům, to totiž v prvních dvou měsících je opravdová ch y b y.První dva měsíce se v kuřeti vyvíjí pohlavní orgány, tedy potřebuje kvalitní krmení, ale určitě ne BR1, ta je různě upravovaná, aby brojlerová kuřata hodně doslova žrala a rychle přibývala na váze oiproti čisatokrevným kuřatům.Proto jsou smesi rozdělené.Směs kuře start a kuře růst-musíte si přesně přečíst návod, protože u těchto směsí je také uváděno pro co to je.Je třeba si opravdu uvědomit, co vlastně Dorkinky jsou, tak jako Faverolky, obě tato plemena skutečně vyžadují hodně péče-vím o čem píšu.
A jak víte, že se tímto krmivem znehodnocují pohlavní orgány? Dělám to tak leta, a kuřice nesou normálně... konec konců co když ta upravená směs pro brojlery se používá jen ve velkochovech a drobným zákazníkům je mícháno a prodáno kdovíco?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vážená pani, sliby se mají plnit s tím bezesporu souhlasím. Mne jen mrzí, že tady moralizujete neznámé lidi a sama se chováte úplně ale úplně naopak. Nebo snad chcete odemne důkaz? Klidně Vám jej sem vložím. Korespondenci kterou jsme vedli jsem nevymazal. Vican.

Žiaľ nikdy som nemal nad 120 vajec. Povedal by som 100-120. "kvokajú" (keď som začínal s nimi aj som rátal počet a písal)
Kvalitnejšie sú vajcia v 2 roku ich života.55 g vajcia od niektorých sliepok ani nezískate.
honzapm
napsal(a):
Mohli byste se, prosím, přestat chovat jako banda imbecilů?
Děkuji.
Velice rád bych se dozvěděl, jaká v reálu je snáška "současných" dorkinek.
Ale to se tady člověk ani po opakovaném dotazu asi, bohužel, nedozví.
Na praktické informace tu jaksi není asi to pravé podhoubí... Že?
Mladý muži pane Dvořáku, tou bandou... můžete nazývat tak jedině Vaše známí a nebo rodinné příslušníky. Děkuji.

Opíšem moje skúsenosti:
Začínajú znášať keď majú cca.8 mesiacov. Ak im dávam zmesku pre nosnice, a potom malé preperovanie okolo krku a prestanú znášať. Ak krmím spôsobom "našich predkov", začínajú okolo 9 mesiace. Musím im dávať väčšie množstvo bielkovín, alebo pustiť ich na záhradu (oni tam pozbierajú všetko čo ich organizmus potrebuje, a to je pre nich to najlepšie - lenže mám susedov hulvátov, nerobím to, radšej z kompostu im hodím kalifornské daždovky) Zakysanku zbožňujú. Mne znášali aj cez zimu, na jar - teraz je menej vajec. Za tie roky čo ich mám sa mi podarilo odchovať len 2 sliepky a 1 kohúta o ktorých môžem povedať že sú také ako je opísané v štandarde. Nonstop skúšam a selektujem, selektujem a selektujem... Spokojný budem, ak sa mi podari zostaviť kmeň podla štandardu, kde okrem iného sliepky budú znášať biele vajcia a ich potomci nebudú mať 6 prstov, žlté nohy, ružičkovolistový hrebeň... a iné nedokonalosti..
Ej, keby sme bojovali za tú čistotu plemena viacerý, tak tá československá dorkinka by mohla byť na úrovni...

vici
napsal(a):
Mladý muži pane Dvořáku, tou bandou... můžete nazývat tak jedině Vaše známí a nebo rodinné příslušníky. Děkuji.
Naučit česky, pak psát.

honzapm
napsal(a):
Mohli byste se, prosím, přestat chovat jako banda imbecilů?
Děkuji.
Velice rád bych se dozvěděl, jaká v reálu je snáška "současných" dorkinek.
Ale to se tady člověk ani po opakovaném dotazu asi, bohužel, nedozví.
Na praktické informace tu jaksi není asi to pravé podhoubí... Že?
Děkuji za vyjádření, plně souhlasím.Lidé se už snad neumí normálně bavit.Jen pomluvy, závist a zášť a napadání se navzájem.No hlavně, že máme na vše názor.Jen aby neměl nikdo jiný, to jsme pak ti největší kreténi.To nám ta naše svoboda slova dopadla.Jen kecy o ničem a když se má něco řešit či udělat, tak každý zaleze domů či do putyky a tam kydá další hnoje.

Chovu zdar, včera mi doniesli násadové vajcia s.dorking z Chesterfield-u. Uvidím čo z nich vylezie o 3 týždne.
Ďalej som dostal od priateľa násadové vajcia bulharskeho plemena: Bulharská džinka (doslovný preklad) - skúsim dať fotku.

Toto je fotka z portálu kde ich inzeruje (násadové vajcia predáva). Článok o plemene je na stránke: http://matrabaromfi.hu/ (žiaľ len v maďarčine).

Dobrý den prajem všetkým!
Som tiež velkým obdivovatelom tohto plemena, a vdaka pánovi Drábovi už asi ich budem aj chovať. Zo 40 vajec, ktoré mi poslal,38 bolo oplodnené! Alebo možno že aj všetky. Velké DAKUJEM aj na tomto platforme! Ešte 5 dní, a budú liahnuť.
Pred troma rokmi som doniesol z UK 48 vajec, ani jedno nevyliahlo. No napriek tomu by som chcel mať vtákov z anglických chovov, lebo tie sú večšie, mohutnejšie, a dovolím si tvrdiť, že krajšie, ako kmene chované v strednej európe. Anglický štandard udáva u kohúta 4,55 - 6,35 kg, takže ich kohúti len začínajú tam, kde tie "naše" už končia.:) U sliepky udáva 3,6 - 4,55 kg. Podla Brehma u dorkiniek niekedy vyskitujú kohúti s váhou 7,5 kg, a sliepky až 6,5 kg.:) Samozrejme mojím dlhodobým chovatelským cielom je siahnúť čím bližšie k týmto údajom.:)
Laci, gratulujem ti za získané vajcia, držím ti palce!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
anser123
napsal(a):
Jako spousta ostatních plemen i dorkinky potkalo "poněmčení" a standard pro EE uvádí hmotnost kohouta v rozmezí 3,5 - 4,5 kg a slepice 2,5 - 3,5 kg. Píšete, že se chovají sporadicky v Evropě. V Německu existuje docela slušná základna organizovaná v klubu a ceny jsou tam obdobné jako u ostatních plemen. Přiznejme si, že většina chovatelů je stejně závislá na dovozu zvířat z NDR a směr šlechtění víceméně určují Němci. Proto i německý vzorník v podstatě platí pro celou Evropu. Stejný "osud" potkal i orlovky, kdy v Evropě chovaná zvířata již nemají mnoho společného s původní ruskou orlovkou a i sami rusové kupují zvířata na výstavách v Německu, stejně jako francouzské faverolky, ruské cholmogorské husy a podobně.
Zdeněk Dráb.
Pane Dráb, mě nemusíte psát o německém chovu drůbeže, německý vzorník drůbeže zde ještě neplatí, tak jako v jiných zemích, co se týká orlovek vím toho hodně a ani to mě nemusíte učit znát.To, že jste posuzovatel je dobré, ale moc bych Vám přála zažít výstavu v USA a myslím, že by jste se svým přístupem k chovatelům neuspěl.
Co se týká ruských orlovek velice dobře vím o typu a i o "míchanici", kterou si zde chovatelé udělali, ale i chovatelé v samotném Rusku a nyní hledají cestu jak z toho marasmu ven.Jenže je to jejich národní plemeno, tak jako máme my kropenky a víme velice dobře co se s nimi děje v současné době.Nebo snad se domníváte, že o chovech v současné době nic nevím?
Když už mě nazýváte "fanatickou" obdivovatelkou ruského typu orlovek, tak se tak trochu začtěte třeba do diskuse Klubu chovatelů orlovek v Anglii. Ale máte i mylnou informaci o samotných chovech v Rusku, ale to se nyní ve stř.Evropě "nenosíá", takže co je Ruské atd...Domnívám se, že Vy osobně by jste měl jít příkladem chovatelům a jako posuzovatel by jste měl umět polykat i tu kritiku.Já osobně jsem naopak ráda, že mě "upozorňujete", mě to skutečně nevadí a věřte nebo ne, ale v každém věku si umím z kritiky vzíét co je pro mě prospěšné.Maňáková.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
vici
napsal(a):
Vážená pani, sliby se mají plnit s tím bezesporu souhlasím. Mne jen mrzí, že tady moralizujete neznámé lidi a sama se chováte úplně ale úplně naopak. Nebo snad chcete odemne důkaz? Klidně Vám jej sem vložím. Korespondenci kterou jsme vedli jsem nevymazal. Vican.
Vážený pane, nikoho nemoralizuji a to, že vyhrožujete něšjakým zveřejněním, prosím, ale tím ukazujete na sebe-kdo jste, nebo se pletu, ale asi ne.Je dobře, že si korespodenci uchováváte, ale docela by bylo dobré kdyby jste ji tedy zveřejnil v časopise Chovatel a navíc byl jste to Vy, vážený pane, kdo jste mě oslovil, nejsem si vědoma, že bych Vás pomlouvala a už vůbec jsem Vás nikdy nežádala o nějaké přátelství. Věřte nebo ne, ale poznala jsem s kým "mám tu čest" a touto Vaší citací se mě to jen potvrdilo-chovu zdar! Maňáková.

Dobrý deň!
Moje Dorkinky mali 4 týždňov, spravil som zopár záberov. Zhruba o týždeň dozadu už sa dalo rozpoznať pohlavie. Kohútiky majú čierne, sliepočky hnedé prsia.
Aktuálně jsou v inzerci.
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2787590/dorking-silver-grey/
.

Nedá sa vložiť obraz.

Mám na predaj dvoch kohútov Dorking silver grey s ružicovitým hrebeňom.

honzapm
napsal(a):
.
Mali ste pravdu!
Bohužiaľ neboli čistokrvné, podľa mňa boli to krížence F2 - F3 medzi vlaškou, a dorkingom.
Aj kohútiky aj sliepočky majú biele ušné laloky, čo je vyraďovacia chyba u dorkiniek. Aj ostatné vlastnosti svedčia o tom, že je v nich krv vlašiek.:(
Veľmi suché, tvrdé, chuťovo nevýrazné mäso, úzky-ľahký telesný rámec, menej hranatý tvar tela, po 8. mesiaci nenarástli ani deku, nežravosť do jedla, veľmi skoré pohlavné dozrievanie, veľká početná znáška, sem -tam sliepočky kvokajú ale nesedia, alebo len 1-2 dní, atď.
Našťastie sa mi podarilo zohnať aj čistokrvné, a hlavne vtedy som uvedomil hore uvedené fakty.
Nechám ich na vajce a potom ich postupne vyraďujem z chovu.

Zdravím všechny obdivovatele tohoto krásného plemene. Pokud by měl někdo zájem, mohu nabídnout v omezeném množství letošní, březnové kohouty do chovu. Mateční hejno je původem německé, otec byl dovezen loni ve vejci z Anglie. V případě zájmu mě kontaktujte na emailu Chopperjanek@gmail.com Přeji příjemný den

Dobrý deň!
Chovám ich od 2016. Ak viem, rád Vám odpoviem na otázky.
Dobrý deň.
Zaujímajú ma tieto informácie:
- ich skutočná váha po cca 1 roku, ak ste ich náhodou odvážil. Rozdiel vo váhe sliepka / kohut.
- akú znášajú zimu v našich podmienkach? Ja som cca 360 metrov nad morom.
- či sú naozaj dobré kvočky, ako ich propagujú.
- krmivo a jeho zloženie.
Ďakujem.

Dobrý deň!
V prvom rade musím zaznamenať, že dnešné Dorkingky nie sú také ako kedysi. Stali zriedkavé s malou genetickou rozmanitosťou, čo sa odzrkadľuje hlavne na úžitkovosti, vitalite, a imunitnom systéme.
1. Vlani, aj predvlani som ich vážil od 5-ho týždňa veku, až do 1 roka, a údaje som zaznamenal do tabuliek. Mal som vela kusov, takže pravidelne som vážil vždy iba schopnejších. Medzi ročnými kohútmi som nameral váhu 3,6 kg, u sliepok 2,8 kg. Tieto väčšie kusy vážili ako 6 mesačné 3,2 kg, a 2,5 kg. Priemer bol samozrejme ľahší, a najľahšie kusy vážili až o kilo menej. Na nete som našiel starší údaj z krajiny pôvodu, ktorá zaznamená, že 6 mesačná sliepka mala by mať štandardne 3 kg. Neviem o tom, či pri dnešných Dorkiniek sa to niekomu niekde podarilo dosiahnuť. Už keď medzi dvojročnými, alebo medzi ešte staršími sliepkami sa nájde kus s takou váhou, je výborné.
2. Dospelé zimu znášajú bez ťažkostí, dokonca ich zimná znáška je niekedy výdatnejšia, ako jarná, lebo na jar je viac kvočiek. Samozrejme keď sú prikázané nocovať v ľahkých, alebo neizolovaných budovách, môže sa im omrznúť hrebeň, a aj znáška je menšia, v tom sa nelíšia od ostatných plemien. Chovajú sa aj s ružicovým hrebeňom, tým sa nemá čo omrznúť.
3. V kvokavosti nemá konkurenciu, a hlavne práve kvôli tejto vlastnosti ja osobne ich nebudem chovať ďalej v čistokrvnej forme. Teraz v lete po každom 5-6-om (niekedy 10) nanesenom vajci sedia. To v praxi znamená, že v priebehu troch týždňov, alebo mesiaca v odkvokacej klietke sa otočí celí kŕdeľ. Od prvého januára je v klietke stále niečo, a je ich iba 15. Je to neustály boj s nimi a s vlastnými nervami. Neviem ako by som to zvládol, keby som ich mal 50. Takže rozhodol som sa do nich namiešať iné plemená, a to aj kvôli zväčšeniu tela, aj kvôli dosiahnutiu lepšieho zdravia, vitality, úžitkových ukazovateľov, atď. Samozrejme by som chcel, aby naďalej vyzerali takto, lebo pre oko sú veľmi pekné.
4. Na krmivo sú náročné, bez plnohodnotného krmiva sa nedajú odchovať, alebo budú ešte menšie, a ľahšie, ako zvyčajne. Hlavnou zložkou sú bielkoviny. Počas uplynutých rokov podľa pokusov sa mi osvedčilo dávať bielkovinu v kŕmnom zmesi v tomto pomere:
Bielkoviny.......25%.. 22%.. 20%.. 18%.. 17%.. 16%.... 15%.... 14%.... 13%.... 12%
Týždeň -kohút....1....2-3....4-9...10-11...12-13..14-16...17-21...22-27...28-32.
Týždeň -sliepka..1....2-3....4-7....8-9.....10-11...12-14...15-17...18-21...22-23...24-25.
V tabuľke je viditeľné, že od 8-ho týždňa pohlavia sú rozdelené. Percentá / týždne sa môžu zmeniť podľa toho, z čoho sa pochádza bielkovina, lebo kým sóju hydina vie tráviť na 70-80%, rybiu múčku už nad 90%. Moja zmeska obsahuje obidve. Rybiu múčku okolo 8%, zvyšok je sója. 12% ostáva do začatia znášky. Po objavení prvých vajec začnem dávať zmesku pre nosnice s pomerom bielkovín okolo 17 - 16%.
Od 3-ho týždňa im začnem dávať zelené krmivo, od 5-6-ho týždňa na večeru celé zrno (pšenica, slnečnica, kukurica) v suchom aj v naklíčenom stave. Podľa možností dávam navlhčené krmivo, alebo fermentované krmivo. Obidve majú radi a dá sa s nimi skvalitňovať a zvyšovať príjem krmiva.
Dúfam, že som pomohol.
Tomas zdravim vas :)
Ked to tak citam, tak v konecnom dosledku som rad, ze som s tymi dorkingkami nezacal a uz som veru skoncil aj s indickymi bojovnicami, tymto tazkym plemenam davaju nase "moderne" (horuce) leta zabrat a hlavne naozaj kvokavost je az nadmieru casta a vysoka.
Ja osobne idem uz do lahsich plemien, aj ked tiez zriedkavych.
Prajem hodne zdaru.
Rado.

Zdravím! :)
Samozrejme vedľa ťažkostiach je aj veľa radosti. Keď si na nich pozriem, vidím presne takú peknú klasickú hydinu, akú som niekedy chcel mať. Karosériu vlašiek na tele orpingtonov.
S kvokavosťou je pravda taká, že vedľa genetiky sa to veľmi súvisí aj s všeobecnými podmienkami chovu. Na jednom mieste to isté plemeno spoľahlivo kvoká, kým inde skoro nie. Poznám chovateľa v zahraničí, u ktorého kvokajú iba toľko, ako hociktoré priemerné plemeno.
Chovu zdar!