Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2015 19:28
helujš

XXX.XXX.46.38

Dobrý večer, v životě jsem to neslyšela, ale kašlou mi slepice. Mám mladé slípky, které jsem si sama odchovala vloni + 4 staré. Všimla jsem si minulý týden, že jakoby stěkají, kašlou. Když už začaly konečně snášet, tak mám strach, abych o ně nepřišla. Poraďte prosím.

Díky

5.3.2015 19:37
padu

XXX.XXX.141.9

Dobrý den
vypadá to na rýmu, příčiny můžou být různé, stres, prochladnutí.
zkontrolujte jestli mají u nozder na zobáku výtok, sliz.
pokud je tomu tak tak je to opravdu rýma, která se přenáší vodou, protože když slepice pije tak namočí zobák do nadrže s vodou a ponoří nozdry do ní čímž ji infikuje a každý jedinec když se jde napít se tudíž nakazí.
Nejlepší bude když zajdete za veterinářem a řeknete mu že chcete prášek proti rýmě u drubeže.aplikujte ho a do týdne máte po rýmě.

5.3.2015 19:43
helujš

XXX.XXX.46.38

Teď jsem si četla starší témata a hodně lidi píšou o česneku, cibuli atd. Nikdy by mě nenapadlo, co s těmi slepicemi bude práce. Když to vidím, jak to kdekdo chová a vše ok. Mě to buď zakousne nějaká kuna nebo liška a teď tohle. Do vody jim dávám trochu octa, to by taky mohlo pomoci proti dalšímu přenášení né?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2015 19:45

padu napsal(a):
Dobrý den
vypadá to na rýmu, příčiny můžou být různé, stres, prochladnutí.
zkontrolujte jestli mají u nozder na zobáku výtok, sliz.
pokud je tomu tak tak je to opravdu rýma, která se přenáší vodou, protože když slepice pije tak namočí zobák do nadrže s vodou a ponoří nozdry do ní čímž ji infikuje a každý jedinec když se jde napít se tudíž nakazí.
Nejlepší bude když zajdete za veterinářem a řeknete mu že chcete prášek proti rýmě u drubeže.aplikujte ho a do týdne máte po rýmě.

Tak tohle bohužel není pravda.

Ono totiž není rýma jako rýma. Zrovna kašel má i spoustu virových původců, na ty vám antibiotika nezaberou. A pokud myslíte na mykoplasmózu, což je ta nemoc, co se přenáší vodou, tak je to a) nebezpečná nemoc povinná hlášením b) onemocnění, které se nikdy nevyléčí, slepice zůstává trvalým nositelem nákazy, která u ní pak vypuká v příhodných podmínkách znovu a znovu, a přenáší se i vejci - z takto nakažených slepic jsou nakažená kuřata. Ano, prášek proti rýmě sice dočasně pomůže, ale nemoci vás nezbaví, a i u zdánlivě zdravých kusů jde užitkovost strmě dolů.

No a nezapomeňme, že kašel může způsobit i plísňové onemocnění (aspergilóza v plicích a vzdušných vacích) nebo syngamóza.

Takže nejlepší bude, když zajdete za veterinářem a buď si necháte udělat pořádný výtěr, nebo ještě lépe, obětujete nejvíc nemocnou slípku.

5.3.2015 20:08
helujš

XXX.XXX.46.38

Muze to byt z kurniku? Mela sem tam trochu sena na půdicce a zplesnivělo. Zdá se mi ze tam mám vlhko.

5.3.2015 20:15

helujš napsal(a):
Muze to byt z kurniku? Mela sem tam trochu sena na půdicce a zplesnivělo. Zdá se mi ze tam mám vlhko.

Samo o sobě ne, ale plesnivý vlhký kurník samozřejmě způsobuje oslabení slepic, takže na ně skočí kde co, zima a vlhko může probudit i tu mykoplasmózu u bacilonosičů a aspergilóza je vyloženě způsobená vdechováním spor plísní - třeba i těch z plesnivého sena - při současném oslabení organismu slepice.

Probírající nachlaz.

5.3.2015 20:27
Probírající nachlaz.

XXX.XXX.223.3

Zrovna jsem to chtěl napsat, že pokud myslíte rýma - jako důsledek nachlazení, je v zásadě jedno že pijí z jedné nádoby. Silný zdravý jedinec by neměl onemocnět, i když šance z přemíry nějakého viru či bakterie v prostředí vždy zvyšuje riziko.
Problém je, že vůbec některý kus (pokud podlehly všechny jde dost dobře možná o vaši systémovou chybu v zabezpečení jejich potřeb) onemocněl a důvody mohou být různé, od přešlechtěnosti (to byste ale asi věděla, bylo by to známo) až po stravu, která je oslabuje.

Pokud vám veterinář nepomůže, zkuste zde doporučenou cibuli (i když může i zahleňovat), vitamín C (v léčebné dávce), vitamín B6 (nemusí být hned z počátku ale sám o sobě je to životabudič), klidně i česnek (já ho dávám průběžně, sem tam). Hned jak se zlepší (mělo by to být nejpozději do druhého dne), dopřejte jim bohatou stravu a u té setrvejte.
Uvažujte ale o tom, že ve většině případů vlastní rýmy znamená bakteriální kolonizaci určitých sliznic a dutin a to z důvodu, že je prostě narušena rovnováha, ty bakterie nejsou přímo nepřátelé ale napomáhají očistě. Důležité je podchytit tu zkladní příčinu a napomoci k rovnováze.

Nevím zda mne chápete. Tohle platí pro vše živé a prostě to funguje.
Člověk když je zahleněný tak si udělá například křenovou kašičku (křen s citrónovou šťávou a odhlení se alespoň nárazově když už na to nedbal preventivně. Jak to udělat u slepic nevím. Pokud opravdu kašlou, měli by fungovat i plevky na zklidnění (u lidí se dají snadno předávkovat, jak to udělat u drůbeže opět nevím).

Probírající nachlaz.

6.3.2015 09:34
Probírající nachlaz.

XXX.XXX.99.208

Plesnivé seno.

Mne by například ke kašli dráždilo. (Teď jsem vyklízel půdu a spousta věcí dokáže člověka, kočku, a jistě tedy i slepici dráždit.)

Pokud ale slepice kašlou i mimo jeho dosah, venku na čerstvém vzduchu mimo kurník, a po nějaké době co nejsou vystaveny dráždění (klidně i po hodině - to já osobně jsem ještě schopný frfňať a čistit si nos), tedy od opuštění kurníku...

Probírající nachlaz.

6.3.2015 09:37
Probírající nachlaz.

XXX.XXX.99.208

Pokud je to od podráždění, možná byste mohla i pozorovat změny (otok) na oční sliznici, či slzení. Například kočce se udělá takzvané třetí víčko a je nepřehlédnutelné.

6.3.2015 09:53
javorka

XXX.XXX.98.207

Mě takhle kašlala, štěkala, frkala vloni jedna slepice. Ještě při tom trochu cukala hlavou. Veterinář mi doporučil odčervení. Měla nějakého parazita v krku. Uzdravila se. Nemůže to být ono?
Držím palce!
Také mě překvapilo o kolik slepic jsem už přišla. Asi to lidi tak neřeší.

1.9.2018 13:33
sir.vaclav

XXX.XXX.168.88

Dobrý den,

rád bych se zeptal Bodlinky (ale i ostatních, kteří mají zkušenosti), co konkrétně zaškrtnout na pitevní žádosti, nebo jak bych to popsal?

Když dáváte slepici na pitvu, tak tam vyplňujete, na co konkrétně se mají zaměřit.

Některé mladé slepice jakoby frkají, mají pěnu u nozder., chřadnou a mají žlutý řídký trus?

Děkuji za odpověď M.V.

Přidejte reakci

Přidat smajlík