Zdravím
Je možné dávat kuřatům od vylíhnutí směs pro brojlery BR1? Nesehnal jsem K1 a prodejce mi tvrdil že je možné krmit kuřata nosných plemen i BR1. Zatím jim dávám míchanici z tvarohu, jáhel, pšeničného šrotu, vařených vajec a tvarohu, to je ale časově náročné proto bych rád přešel na hotovou směs. Je možné je krmit BR1 bez obav?
Děkuji za odpovědi.
K1- již začali expedovat /také jsem čekal a dnes koupil/!
s BR1 - bych přeci jen opatrně /i když já krmím holoubata již léta kašičkou z BR1/
ale pro kuřátka bych mlýnkem na kávu rozemlel pšenici, ječmen, kukuřici, a dětské piškoty a míchal bych to s BR1 - tak to dělám já!
- samozřejmě první dny pouze strouhanku a krupičku a čajíček z heřmánku !
B.
- i já jdu na to!
První dny bych určitě nedávala jen strouhanku a krupičku, to je jen znehodnocené obilí, kuřata potřebují bílkoviny, takže krupici a strouhanku půl napůl se strouhaným vajíčkem. Taky se dá koupit granulované sušené mléko a přidat do směsi dle návodu. Nebo zvlhčit směs kysaným mlékem. Přidávám i sušené jemně drcené kopřivy, až budou, tak spařené.
První dny - dávám určitě pouze tu strouhanku a krupici a to již léta!
Je zapotřebí, aby se kuřata vyčistila, potom nastupuje K1 a pak si mohu různě vymýšlet!
Snad nemusím psát co to je první dny, ale podívejte se na ten trus z prvních dnů co z nich jde!
A to dělám dost choulostivá plemena jako jsou japonky a hedvábničky!.
Tak upřesním. Kuřata během prvních 24-48 hodin spotřebovávají zbytky žloutkového vaku, proto nemusí nutně přijímat potravu. Dávám suchý šrot, nebo i šrot s vajíčkem, jen v malém množství, aby se naučila zobat. Předpokládám, že autorovi dotazi nejde jen o první 2 dny krmení. Teď cituji z knihy Drůbež na vašem dvoře od Ivety Prombergerové:" D o 7. dne věku se doporučuje kuřatům podávat jen směs šrotů, vhodný je např. šrok kukuřičný, pšeničný a ječný v poměru 2 : 1 : 1. Tuto směs je nutné ještě doplnit o dusíkaté látky, zdrojem mohou být vejce (i uvařený neoplozená z líhní), ale i kopřivy /ze začátku sušené, do 3 % dávky), velmi vhodné jsou také kyška a tvarok. V nich obsažená kyselina mléčná "upravuje" prostředí v trávicím ústrojí kuřat, kyselé prostředí zabraňuje množení kokcidií. Příjem krmiva může, e zvýšit prodloužením světelného dne nebo krmením při krátkodobém snížení teploty v odchovně.
Někteří chovatelé doporučují krmit míchanicí už od prvního dne - základem je mrkev, tvaroh, a šrot, přidává se česnek, popř. kopřivy, vejce, červená řepa. Podávání míchanice by mělo zajistit dostatečný příjem tekutin a zamezit suchému trusu".
Takto podobně krmí i další chovatelé drůbeže, které znám. Taky chovám hedvábničky, dále australky a žerzejské obry, takže plemena náročná na bílkoviny. Praktikuji i to krátkodobé snížení teploty v odchovně - mají oddělenou teplou "obývací část" s umělou kvočnou a studenou "jídelní část" s krmítkem a napáječkou, kde se při krmení zároveň otužují.
Tak jsem se dost rozepsala, ale snad to někomu pomůže.
A ještě mně napadá - ten zelený trus, co z nich jde první dny není nic strašného, je to přirozená smolka, mají to v prvních dne i mimina. Smolka neboli mekonium je první stolice novorozence. Má polotuhou konzistenci a černozelenou barvu. Je složena ze spolykané plodové vody, lanuga, žlučových barviv, hlenu a odloupaných kožních a střevních epitelií. Plodová voda se ze střeva vstřebává do krve a je opětovně vylučována močí. Tímto mechanismem se udržuje čirá plodová voda. Střevní trakt plodu neobsahuje bakterie.
-jedná se opravdu o první 2-4 dny a jak citujete někteří chovatelé doporučují...
Tak já patřím k těm co nedoporučují. Je opravdu třeba, aby se kuřátka vyčistila /také bych mohl citovat/ od zbytků žloutkového vaku a již v těchto začátcích se snaží a učí zobat a zezobnou co naleznou. Proto, je třeba jim dávat něco sušího ať již ten šrot, nebo kdo nemá tak tu strouhanku. Od toho 4 dne se jim může pomalu přilepšovat- ovšem ukazuje se, že K1 obsahuje dost kvalitních potřeb pro kuřata. I ta Promb. píše od 7 dne!
Šlo mně hlavně o to, že není dobré jim hned v prvních dnech dávat BR1 či K1 /jak zněl dotaz v zadání/!
Pokud to někdo udělá, první s čím se setká, je "olepený" zadek kuřátka. Není to dobře strhávat, ale kápnout kysličník /na dezinfekci ran/ a ten to okamžitě rozpustí.
Dělám to stejně jako pan Béda, akorát místo strouhanky dávám přecezený kukuřičný šrot, tu jemnou část. Nebo ideálně kukuřičnou krupici(to je naprosto to samé, jako když přecedíte ten šrot ale bez práce). Bílkovin má kuře ještě plný pupek ze žloutkového váčku a pokud se nacpe na bílkoviny bohatou K1(BR1 je ještě horší) v prvních dnech, je to jako dát batoleti řízek(sní ho ale posere se). Od cca toho čtvrtého dne začínám do kukuřičné krupice pomalu přimíchávat K1 od energisu, každý den trochu víc, tak si kuře postupně zvykne na náročnější stravu a za týden až dva podle typu kuřat už krmím jen čistou K1(vlaškám přimíchávám šrot po celou dobu výkrmu kuřat) je to postup co tu už dávno napsal pan Ferjenčík vyzkoušela to řada chovatelů a je nezpochybnitelné že to funguje kuřata dobře rostou a jsou zdravá, takže proč na tom něco měnit. Zadavatel navíc jasně píše: "Je možné je krmit BR1 bez obav?" a "od vylíhnutí". Prostě napřed cukry jako je šrot nebo krupice(myslím, že kukuřice je lepší než pšenice kvůli lepku) a postupně přejít na energeticky bohatší ale za to hůř stravitelné bílkoviny. Ideální shrnutí je opravdu napřed krupičku a čajíček:)(já dávám slabý Pigi).
- to mám jiný a větší problém:
Zkoušel jsem novou líheň "čínku" jen abych věděl, jaká je a jak vůbec funguje?
- dal jsem do ní pár vajíček od holanďanek /jiné + hed. nemám/ a abych vyrovnal mezeru, aby se vajíčka moc nemlela, tak jsem manželce zebral dvě vajíčka /dokupuje pouze v Penny, někdy v Liedlu- to vím určitě/!
Teď jdu stěhovat kuřátka na chalupu a jedno se mně nezdá ?
Ani jí to teď nemohu říct, ani po tom pátrat!
Popravdě zase lepší, než kdyby to byl krokodýl - né?
B.
Ještě bych doplnil kuřata je výhodné krmit co nejdříve nejen kvůli tomu, aby se naučily zobat ale urychlí to vývin trávící soustavy a kuře rychleji a lépe roste. Je to popsáno profesorkou Tůmovou v drůbežářských skriptech nebo zde: http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=964
Je tam i co je ten zelený trus po vylíhnutí a taky, že kuře má zásoby pro celé první 4 dny(v nouzi přežije ale mi ho chceme zároveň v dobré kondici a velké takže hned od vylíhnutí dodáme zdroj lehce stravitelné energie což je krupička:).
Ještě tu přidám pár fotek pro potěšení co jsem ve středu dolíhnul kamarádům. Jsou to kříženci hedvábniček a vlašek na kvočny a kříženci araukán a maransek na různé barvy vajec, až sem se jich mezi bresskami lekl:).