Zdravím všechny, kteří zrovna čtou toto téma. Chci se zeptat na pár věcí ohledně výroby líhně. Moje představivost je taková: Chci vyrobit líheň z menší ledničky/mrazničky. Jako zdroj tepla bych chtěl použít topnou rohož. Pro cirkulaci vzduchu bych zvolil ventilátor/y velikosti 12X12cm. Chci se zeptat na správný oběh vzduchu(jak a kam umístit ventilátor/y, nějaké dutiny pro oběh vzduchu), na otvory výměny vzduchu, na zvyšování a snižování vlhkosti. Zatím děkuji.
Moc nespecifikujete záměr, je to moc všeobecné. Kupte si první líheń v Makru, vyjde vás to levněji a bude to fungovat. Pokud chcete dělat opravdu líheň z ledničky, je třeba mít i více čidel termostatu, proporcionální termostat, tento větrák nemusí stačit, nepíšete na kolik vajec a rozměr lednice. Je tu na ifauně několik řešení oběhu vzduchu u domácích líhní i počítačem řízené, hlídané na mobilu, oběh řešen skrz dveře s přisáváním čerstvého vzduchu, či pouze otvory u podlahy a stropu, řešení je několik a chce to jistou zkušenost a na poprvé se to nemusí povést. Stává se, že pokud přidáte čerství vzduch - dle počtu vajec a období líhnutí, sníží to vlhkost, prodává se na ifauně i termostat s hydrostatem, pomocí mlhovače přidáváte vlhkost. Spíš by to chtělo někoho oslovit a okopírovat to, co funguje.
Líheň z Makra už mám něco přes rok. Chci líhnout více křepelčích vajec a už mě nebaví po několikáté otáčet ručně plnou líheň křepelčích vajec. Proto bych si chtěl vyrobit větší a alespoň zatím poloautomat ;). Prosím nemáte někdo vlastnoručně vyrobenou líheň velikosti malé lednice/mrazáčku ? Děkuji moc za odpovědi, nápady..
No jednu jsem z mrazaku postavil. Material: vyrazeny mrazak, regulovatelna vetraci mrizka na privod cerstveho vzduch,2 topne spiraly,6 PC vetilatoru, proporcionalni termostat, samostatny hygrostat s teplomerem,2 plastove prepravky na pecivo s plastovymi prolozkami, tepelna pojistka (pro jistotu) a dva otocne hlinikove ramecky na ktere se umistuji prepravky. Ventilatory jsem umistil dolu do boku po třech (pod prepravky) a k nim spiraly.3 ventilatory tlaci vzduch po jedne strane dolu a po druhe strane lihne nahoru. Nevyhodou tohoto reseni je ze pokud se ale vylihne neco driv muze se stat ze to spadne do vetraku. Vyresil jsem to jemnym pletivem. U dalsi lihne bych ale dal ventilatory nahoru. Jeden vyfukovy otvor na kyslicnik uhlicity je dole u dna. Prisavani cerstveho vzduch je nahore pres regulovatelnou mrizku. Vlhkost reguluji pridavanim odparovacich misek a kontroluji hygrostatem. Ramecky mam sprazene a tahlo je vyvedeno stropem ven takze rano a vecer staci prijit a zatahnout a na meracich zkontrolovat teplotu a vlhkost. Velmi to setri cas ktereho se zejmena rano nedostava. Na krepelky jsem pouzil nejakou plastovou izolacni podlozku kterou jsem dostal od souseda a tu upravil dle prepravky. Otvory byly akorat na velikost krepelcich vajicek. K cemu ale byl ten material urcen vubec netusim.
hujer
napsal(a):
No jednu jsem z mrazaku postavil. Material: vyrazeny mrazak, regulovatelna vetraci mrizka na privod cerstveho vzduch,2 topne spiraly,6 PC vetilatoru, proporcionalni termostat, samostatny hygrostat s teplomerem,2 plastove prepravky na pecivo s plastovymi prolozkami, tepelna pojistka (pro jistotu) a dva otocne hlinikove ramecky na ktere se umistuji prepravky. Ventilatory jsem umistil dolu do boku po třech (pod prepravky) a k nim spiraly.3 ventilatory tlaci vzduch po jedne strane dolu a po druhe strane lihne nahoru. Nevyhodou tohoto reseni je ze pokud se ale vylihne neco driv muze se stat ze to spadne do vetraku. Vyresil jsem to jemnym pletivem. U dalsi lihne bych ale dal ventilatory nahoru. Jeden vyfukovy otvor na kyslicnik uhlicity je dole u dna. Prisavani cerstveho vzduch je nahore pres regulovatelnou mrizku. Vlhkost reguluji pridavanim odparovacich misek a kontroluji hygrostatem. Ramecky mam sprazene a tahlo je vyvedeno stropem ven takze rano a vecer staci prijit a zatahnout a na meracich zkontrolovat teplotu a vlhkost. Velmi to setri cas ktereho se zejmena rano nedostava. Na krepelky jsem pouzil nejakou plastovou izolacni podlozku kterou jsem dostal od souseda a tu upravil dle prepravky. Otvory byly akorat na velikost krepelcich vajicek. K cemu ale byl ten material urcen vubec netusim.
Děkuji za popis vaší líhně. Mohl by jste dát nějaký obrázek, a kdyžtak s popisem, jak jste říkal, že by jste jí udělal teď... Děkuji Vám velmi moc.
Hynka_CZ
napsal(a):
Děkuji za popis vaší líhně. Mohl by jste dát nějaký obrázek, a kdyžtak s popisem, jak jste říkal, že by jste jí udělal teď... Děkuji Vám velmi moc.
Muzu poskytnout fotku stavajici stavu lihne (kdyz tak mi napiste na mail pokud mate zajem tucek.jiri@gmail.com). Ale jak bych ji stavel ted o tom jsem jeste moc nepremyslel ale asi bych ji nedelal uz nedelal z marazku nebo z lednice ale sehnal bych izolacni panely a postavil to z nich. Mrazak ma totiz tu nevuhodu ze je v nem schod v kterem je umisten kompresor.