Dobrý den,
bojím se, že až první husa začne líhnout o týden dříve, že mi druhá sleze ze svého hnízda a začne se zajímat o vylíhlá housata té první husy. Je má obava na místě? Chci je obě oddělit přepážkou těsně před líhnutím, aby na sebe neviděly. Ale housata budou pípat. Vydrží ta druhá na hnízdě? D.
Zdravím,
mě se to stalo loni - jedna husa měla housata o dva dny dříve...ale druhá je slyšela - bez váhání slezla z hnízda a odmítala se vrátit a zajímala se jen o nová housata. Její vajíčka jsem na poslední chvíli podložila pod husu, která právě líhla a tam se také nakonec vylíhla..ale bylo to o vous...za mě : nesmí slyšet housata - sleze !
M.
valelant
napsal(a):
Zdravím,
mě se to stalo loni - jedna husa měla housata o dva dny dříve...ale druhá je slyšela - bez váhání slezla z hnízda a odmítala se vrátit a zajímala se jen o nová housata. Její vajíčka jsem na poslední chvíli podložila pod husu, která právě líhla a tam se také nakonec vylíhla..ale bylo to o vous...za mě : nesmí slyšet housata - sleze !
M.
Tak moc děkuji - to mám tedy radost ! :( achjo.
Pod českou husu je ideální podložit 12 ks vajec. Z vlastní zkušeností mám zjištěno, že tento počet pěkně obsedne. Jestliže máte dostatek vajec nasaďte je pod husu s malým počtem vajec, nebo do líhně. Při líhnutí a odchovu určitě dát husu s housaty jinam, aby sedící husa neslyšela jiná housata, protože ji sedět neudržíte.
krenzis
napsal(a):
Pod českou husu je ideální podložit 12 ks vajec. Z vlastní zkušeností mám zjištěno, že tento počet pěkně obsedne. Jestliže máte dostatek vajec nasaďte je pod husu s malým počtem vajec, nebo do líhně. Při líhnutí a odchovu určitě dát husu s housaty jinam, aby sedící husa neslyšela jiná housata, protože ji sedět neudržíte.
Dík, ale mám teda otázku, všude se radí lichý počet, tak raději 11 ks.Ostatní snad do líhně, kouknu na inzeráty kolik asi tak stojí.
O lichém počtu jsem ještě neslyšel dávám 12. Tady Vám posílám odkaz na líhně http://www.lihne.cz/. Koukněte a uvidíte.
krenzis
napsal(a):
Myslím si že 12 vajec je pod husu docela málo já podložil loni 12 husích vajec pod pižmovku a obsedla je bez problému všechny, vylíhlo se jich 10 a 2 nebyly oplozené mám landenky a ty potvory prostě nesedly vůbec
krenzis
napsal(a):
Děkuji za radu. Ta první 11vajec - bez problémů. Ta druhá 8vajec. S oddělením "jinam" budu mít problém. Jinou boudu než tu jednu v tuto chvíli nemám. Dám mezi ně pevnou přepážku, stěnu cca 80cm vysokou. Pokud ta druhá sleze, asi mám já i husa smůlu. Vejce bych mohla dát teoreticky ke kolegyni do líhně nebo nary\chlo pořídit líheň, ale nevím... Smůla je v tom, že ta druhá je kroužkovaná a její housata jsem chtěla vystavovat. Co dolíhnout je v líhni a pak jí je dát? Šlo by to? uf...
Dobrý večer,
podle mých zkušeností, jak jsem psala výše..pokud uslyší housata..sleze. Měla jsem je loni obě vizuelně oddělené, ale jakmile je slyšela, dokázala (ta druhá) doslova vyštípat dvě laťky, aby do hnízda s housaty mohla strčit alespoň hlavu...vlastní vajíčka ji okamžitě přestala zajímat
Pokud však zvládnete nedoseděná vajíčka podložit pod husu (nebo do líhně), která bude aktuálně líhnout, mohlo by to projít...ohledně toho, zda je potom přijmou bych se zase nebála, husy bývají dobré "tety" a jedna dokáže pak odvodit housata z celého dvora ( obrazně )...myslím, že by je měla přijmout v pohodě, ale i tak bych asi podkládala v noci...
..jen to bude náročnější uhlídat...
nešlo by postupně bedny od sebe oddalovat?
tereza.128
napsal(a):
Líhnutí si pohlídejte a vylíhlá housata odebírejte a dejte někam pod žárovku do tepla. Až se vylíhne poslední, přestěhujte matku a housata jí vraťte. Druhou - sedící husu nestěhujte, nemuselo by to dobře dopadnout.
Dobře, takto jsem to dělala i se slepicí-kvočnou. Odebírala jsem vylíhlá kuřata, aby nedošlo k umáčknutí mezi vejci.
Myslím, že jsem si zadělala na problém. Umístila jsem husy do boudy naprosto nevhodně. Teď váhám, zda mám první husu už teď přesunout do vzdálenějšího rohu (moc se mi to nelíbí), nebo to nechat být a jen odebírat housata - druhá husa by musela být zabarikádovaná přepážkami, aby tu první nerušila.
Manžel mi přislíbil, že snad stihne vyrobit provizorní líheň, ve které bychom vejce dolíhli - podle toho, co píšete, sleze určitě.
Aspoň bych tu první husu mohla nechat v boudě v klidu samotnou-s housaty a druhá by byla venku s houserem a na svá prťátka by si musela týden počkat.
No, příště budu jistě zkušenější.
krenzis
napsal(a):
O lichém počtu jsem ještě neslyšel dávám 12. Tady Vám posílám odkaz na líhně http://www.lihne.cz/. Koukněte a uvidíte.
Dík, hledat umím.
K těm vejcím, jen jsem četl, že je lichý počet kvůli tomu, aby držela pohromadě a žádné nebylo mimo. Vy jste mě nějak naladil a půjdu a vyzkouším to.Mám vejce hus, čínských kachen, běžců a slepic.Udělám hnízdo a nebudu líný je tam skládat a uvidím.A nebo neuvidím nic.
Takže, jak to probíhalo, když se to líhlo: první husa nezvládla stěhování. Přenesli jsme ji se všemi vylíhnutými housaty do zavřeného zahradního domku s podestlaným prostorem. Výsledek byl ten, že ráno manžel našel mrtvé house (zimou) a další se sotva potácelo. Z kamery jsme viděli, že je něco špatně. Husa řvala-volala po houserovi a o mláďata se moc nestarala. Chodila sem a tam, housata za ní, byla jim zima a měli hlad-žízeň. Urychleně jsme jí ztrnulé house vzali a později, jak začla znovu trajdat, vzali jsme jí nakonec všechna housata. Situace se totiž nezlepšovala. Šoupli jsme ji ven k houserovi, druhá husa naštěstí stále nerozhozeně seděla na svých vejcích. Housata jsme měli doma v teple skoro týden a čekali na vylíhnutí těch druhých. Tam to probíhalo naprosto v pohodě. Byla stále zima, takže jsme všechna druhá vylíhnutá odebrali a podložili husám ta první-5denní. Čekali jsme dalších pět dní než jsme dali husám i ta druhá housata. Každou chvíli se mělo oteplit. Přestože jsme 2.housata vykrmovali doma v teple (teplotu jsme každý den snižovali!), o jedno další jsme přišli asi po dvou dnech, kdy už byli mezi ostatními. Po krátkém oteplení se totiž znovu ochladilo na celé dopoledne a house, které se vylíhlo jako úplně poslední (měla jsem ho označené) to v noci nezvládlo - zesláblé se asi udusilo, jak se všechna na sebe tiskla.
Tolik z naší zkušenosti. D.