Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2015 17:42
vonbrizon

XXX.XXX.203.221

Dobrý den,
pročetla jsem si vše možné o kurnících a chovu slepic. Chtěli bychom cca 4-6 slepic. Můj muž je manuálně nezručný, proto si musíme kurník koupit hotový či nechat vyrobit u truhláře. Našla jsem 2, které se mi docela líbí. Jeden je pouze plánek. Byla bych moc ráda, kdybyste mi vy zkušení chovatelé slepic napsali, zda (nebo který víc) vyhovuje popř co vylepšit. u kurníku na fotkách mám pocit, že je nedostatčně vyřešeno větrání (Stačilo by přidat ten komín ?) a přiobjednala bych si zateplenou verzi. popis kurníku na fotce : Kurník s výběhem 2x1m. Kurník o velikosti 1,3x1m včetně snůšek vhodný pro 8-10 nosnic. Kurník je konstruován ze smrkového materiálu kostra smrk latě opláštěný palubky. Má 4 dvířka plus zásuvku-trusník pro snadné čištění...
předem děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2015 20:18

vonbrizon napsal(a):
Dobrý den,
pročetla jsem si vše možné o kurnících a chovu slepic. Chtěli bychom cca 4-6 slepic. Můj muž je manuálně nezručný, proto si musíme kurník koupit hotový či nechat vyrobit u truhláře. Našla jsem 2, které se mi docela líbí. Jeden je pouze plánek. Byla bych moc ráda, kdybyste mi vy zkušení chovatelé slepic napsali, zda (nebo který víc) vyhovuje popř co vylepšit. u kurníku na fotkách mám pocit, že je nedostatčně vyřešeno větrání (Stačilo by přidat ten komín ?) a přiobjednala bych si zateplenou verzi. popis kurníku na fotce : Kurník s výběhem 2x1m. Kurník o velikosti 1,3x1m včetně snůšek vhodný pro 8-10 nosnic. Kurník je konstruován ze smrkového materiálu kostra smrk latě opláštěný palubky. Má 4 dvířka plus zásuvku-trusník pro snadné čištění...
předem děkuji za rady.

Jestli chcete 6 slepic, tak rozhodne ten kurník na fotkách zavrhněte. Je to sice hezké na pohled, ale pokud si nekoupíte slepice velikosti sebritky, tak tech 6 se tam ani neotocí. Já mám podobný od jedné španělské firmy, také psali, ze pro 5 slepic, ale když jsem do něj instaloval 3 hedvábničky, které nejsou zdaleka velké jako běžná slepice, tak žádný prostor pro pohyb pomalu nezbyl. Leda byste to měla jen jako zázemí a slipce by mely neustále otevřená vrátka někam do většiho výběhu. Jinak je ale podle ne technicky OK, ikdyž do těch pletivových dveří byste si museli dát na zimu alespoň sklo.

17.3.2015 20:34
javorka

XXX.XXX.98.207

Není to moc malé? Na noc to asi stačí. Budou mít možnost běhat po zahradě? U toho druhého nevidím snášková hnízda. Já také nemám velký kurník a když si chci pořídit pár nových slepiček musím se krotit, aby se vešly. Když pár dní prší, vadí mi, že se pořádně nemají kde schovat. Také nevím, jak to řešit když jsou velké mrazy. Slepice mám 2 roky a žádná velká zima nebyla ani vloni. Holky celý den běhají po zahradě. Kdyby byl velký mráz, mají být slepice zavřené většinu dne v tak malém prostoru? Možná to moc řeším, ale myslete i na to, aby bylo kam dát krmení v dešti, aby se měly kde v suchu popelit.

17.3.2015 21:33
mgtka

XXX.XXX.36.4

Pohledejte něco většího. Brala bych to jako u lidí, dva taky teoreticky můžou žít v malé garsonce, ale kdo by o to nepohodlí stál, pokud máte finanční možnost kupte něco většího i kdyby to mělo být starší.
http://zvirata.bazos.cz/?hledat=kurn%C3%ADk&rubriky=zvirata&hlokalita=&humkreis=25&cenaod=&cenado=&Submit=Hledat&kitx=ano.

18.3.2015 08:02
vonbrizon

XXX.XXX.203.221

Děkuji za názory. Chceme zatím jen 4 slepice, proto mi asi přišlo, že by mohl stačit ten na fotkách. ale člověk nikdy neví, třeba budeme časem chtít víc, tak asi když už do toho budeme investova, t tak at je radši větší.

tak jsem našla tento...( o rozměru 1x2x1 m, zateplené 5 cm silným polystyrenem s třemy snášedly a řadem uvnitř. Otevírání třetiny přední strany (snadné čištění). líbí se mi prostor pod kurníkem. na to okénko by se asi muselo dát sklo...

18.3.2015 08:09

vonbrizon napsal(a):
Děkuji za názory. Chceme zatím jen 4 slepice, proto mi asi přišlo, že by mohl stačit ten na fotkách. ale člověk nikdy neví, třeba budeme časem chtít víc, tak asi když už do toho budeme investova, t tak at je radši větší.

tak jsem našla tento...( o rozměru 1x2x1 m, zateplené 5 cm silným polystyrenem s třemy snášedly a řadem uvnitř. Otevírání třetiny přední strany (snadné čištění). líbí se mi prostor pod kurníkem. na to okénko by se asi muselo dát sklo...

Jako kurník dobré, jen jak je přístupný kvůli čištění. Nejlépe, když si tady v sekci "články" přečtete něco o ustájení a pak se vám už bude lépe vybírat.

18.3.2015 11:30
javorka

XXX.XXX.98.207

Něco podobného mám taky a musím potvrdit, že za snáškovými hnízdy se to hůř čistí. Dávám na podlahu kusy kartonu, který se dá snadno podle potřeby vytáhnout, očistit, vyměnit. Na to trochu sena. Slepičince odstraňuji každý den. Trvá to jen pár minut a vůbec jim to tam nesmrdí. Důkladný úklid nemusím dělat tak často. Dřív jsem uklízela tak jednou za týden a byla to síla!
Ale třeba má ten váš vyhlídnutý nějakou možnost čištění z boku. Určitě by bylo lepší, kdyby snášková hnízda byla vysunuta ven. Slepičky by měly hned víc prostoru. To sklo jak píšete bude potřeba a nějaké větrání. Ještě mi vadilo, že slepice jak chodily do kurníku kolikrát za deště z rozblácené zahrady, tak vajíčka byla špinavá. Manžel ho pak umístil tak, že holky musi projít starou boudou (špejchárek). Je to pro ně takové suché zázemí. Na zemi jen ušlapaná (bývávalo) zem a nějaké seno. Teď jedno velké popeliště, ve kterém se holky vyřádí a jsou spokojené. Trvalo nám to pár měsíců než se to dořešilo, ale nakonec je to docela vyhovující. Bohužel plno věcí člověk zjistí až za pochodu. Můj manžel zručný docela je, ale slepice nejsou zrovna jeho hobby a svůj volný čas nechce trávit, stavěním kurníků a kachníků". Tak jsem na tom vlastně podobně jako vy. Sním si svůj sen o malé skupince indických běžců. Zatím se kochám pohledem na šťastných 8 slepiček, které si užívají na velikém kusu zahrady. Za rok co ho mají k dispozici není na trávě znát, že tam nějaké slepice jsou.

18.3.2015 12:12
vonbrizon

XXX.XXX.203.221

Frfru no právě mě přijde, že každý z těch kurníku v inzerci má nějaký nedostatek. ale většinou je to výroba na zakázku a dá se leccos doobědnat, proto se ptám na názor a radu, o co kdyžtak při výrobě požádat .

javorka děkuji za zkušenost. ty kukaně ven jsou asi lepší a s tím přístupem na čištění stejně jako frufru máte pravdu. asi si to vymyslím sama a zadám místnímu truhláři.

jinak dodám, že slípky by měly výběh pro sebe docela velký - budou na čerstvě dokoupením pozemku cca 50m2 před domem.

18.3.2015 13:55

vonbrizon napsal(a):
Frfru no právě mě přijde, že každý z těch kurníku v inzerci má nějaký nedostatek. ale většinou je to výroba na zakázku a dá se leccos doobědnat, proto se ptám na názor a radu, o co kdyžtak při výrobě požádat .

javorka děkuji za zkušenost. ty kukaně ven jsou asi lepší a s tím přístupem na čištění stejně jako frufru máte pravdu. asi si to vymyslím sama a zadám místnímu truhláři.

jinak dodám, že slípky by měly výběh pro sebe docela velký - budou na čerstvě dokoupením pozemku cca 50m2 před domem.

To je na 5 slepic tak akorát Tady máte spoustu chytrých rad a nápadů, jak na to
http://www.chozadru.wbs.cz/USTAJENI-SLEPIC.html.

27.10.2015 16:15
gajdovka

XXX.XXX.45.9

vonbrizon napsal(a):
Dobrý den,
předem děkuji za rady.

Dobrý den? Jak jste dopadla s výběrm?Já byla na tom s manželem stejně, žádný kutil, ani technický typ, či li jsem musela sáhnout po eshopu a zakoupit podobný, jak na Vašem prvním obrázku a řeknu Vám, katastrofa.Mám jej od dubna, do elka, na délku 4 metrů.Trusmíky nízké, nejdou už otevřít, jak je vše rozklížené, střecha se propadá, nic nesedí.Stál 6500.Dnes už vím i kdybych si měla sbít nějaký příbytek ze starých skříní, bylo by lepší.Takový styl jsem si koupila i králíkárnu,6 kotců za 4000 a to je ještě horší, dvířka mimo, podlaha se propadá, byla asi z dýhy, nic nesedí.Samec se mi prokousal za noc k samici, jen pro představu, z čeho asi podlaha je a mladí mají vykousanou z boku díru, asi si stěny spletli s oplatkem.Na jaře budu vše opravovat, co půjde, asi ještě rok vyxdržím a pak za draho, ale kvalitněji, půjdu za nějakým stolařem.

28.10.2015 07:52
Kožený

XXX.XXX.185.252

A co kurník od firmy Gilík ?

M.A.

29.10.2015 14:01
M.A.

XXX.XXX.200.19

Také by mne zajímalo, zdali má někdo zkušenost s kurníkem od pana Gilíka http://www.truhlarstvi-gilik.cz/kurniky.html ? Pán vypadá, že slepičkám opravdu rozumí a kurník vypadá také moc hezky. Chtěla bych si pořídit 12 vlašek a možná kohouta - měly by velký kus zahrady se stromy a keři. Ještě mám otázku ohledně zateplení. V jiných diskuzích jsem se dočetla, že je lepší nezateplovat kvůli čmelíkům (lezou právě do meziprostoru ve stěnách). Kurník pana Gilíka je zateplený a prý vyroben tak, aby se tam drželo minimum parazitů a je celý omyvatelný...
Děkuji. M.A.

Přidejte reakci

Přidat smajlík