Radimm

XXX.XXX.187.89
Zdravím
Chtěl bych chovat kuřata na maso, ale nevím jaké plemeno vybrat a jak velký by měli mít výběh (třeba pro 30 kuřat). A ještě by mě zajímalo jak to domácí kuře chutná. Někdo mi říkal že, to moc dobře nechutná, tak abych nebyl zklamaný, ale domácí je prostě domácí!
Radime, si děláš p rdel, ne ? - jsem se zvrátil "z píva" a čumím... s chovem začni u sebe... asi na metru čtveřečním... a sám - jenom kolem kompjutru, abys kuřátkám neublížil... de mente... omlouvám se, ale jinak nemohu...
Radimm
napsal(a):
Zdravím
Chtěl bych chovat kuřata na maso, ale nevím jaké plemeno vybrat a jak velký by měli mít výběh (třeba pro 30 kuřat). A ještě by mě zajímalo jak to domácí kuře chutná. Někdo mi říkal že, to moc dobře nechutná, tak abych nebyl zklamaný, ale domácí je prostě domácí!
Na maso chovejte brojlery. Chuť masa je subjektivní, takže nemá moc smysl se na to ptát, musíte vyzkoušet. Strukturou je maso ve výběhu chovaných kuřat pevnější a tmavší než maso rychle vykrmených zvířat z obchodu. Z vašeho příspěvku vyplývá, že máte minimum zkušeností s chovem, proto doporučuji napřed zajít do knihovny a přečíst si základy o chovu drůbeže. Je jedno jakou použijete knihu. Pak bych se teprve ptal na to, co vám není jasné.
Radimm

XXX.XXX.187.89
Nevím čím jsem tě tak vytočil, možná bys měl omezit ten alkohol, si potom moc agresivní. Tak se uklidni a všeho s mírou.
Radimm

XXX.XXX.187.89
deon
napsal(a):
Radime, si děláš p rdel, ne ? - jsem se zvrátil "z píva" a čumím... s chovem začni u sebe... asi na metru čtveřečním... a sám - jenom kolem kompjutru, abys kuřátkám neublížil... de mente... omlouvám se, ale jinak nemohu...
Nevím čím jsem tě tak vytočil, možná bys měl omezit ten alkohol, si potom moc agresivní. Tak se uklidni a všeho s mírou.
Radimm

XXX.XXX.187.89
jenca
napsal(a):
Na maso chovejte brojlery. Chuť masa je subjektivní, takže nemá moc smysl se na to ptát, musíte vyzkoušet. Strukturou je maso ve výběhu chovaných kuřat pevnější a tmavší než maso rychle vykrmených zvířat z obchodu. Z vašeho příspěvku vyplývá, že máte minimum zkušeností s chovem, proto doporučuji napřed zajít do knihovny a přečíst si základy o chovu drůbeže. Je jedno jakou použijete knihu. Pak bych se teprve ptal na to, co vám není jasné.
S chovem kuřat nemám moc zkušeností, proto jsem se chtěl zeptat tady jestli by mi trochu s tím někdo neporadil, ale slepičky na vajíčka mám a vím jak se o ně starat, tak základy znám. O chov brojlerů sem taky uvažoval, ale raději bych chtěl nějaké čistokrevné plemeno co je hlavně na maso nebo na vajíčka i maso. Brojlery bych asi nechtěl bo to není zrovna moc přírodní a neměly by tak kvalitní život jako normální kuřata.
Radimm
napsal(a):
Zdravím
Http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/slnh.html
Zde si můžete najít nějaké plemeno s kombinovanou užitkovostí a rychlím růstem.
Dobrý den,
pokud nechcete brojlery mohu vám z vlastní zkušenosti doporučit bressy. Kuřata rychle rostou osvalení je vynikající(ale to je asi u všech masných plemen), ovšem navíc velmi dobře nesou a mají nejranější počátek snůšky ze všech slepic, co jsem já nebo kamarádi chovali(což už běžné u masných plemen není). Maso je tmavší šťavnaté přirovnal bych ho asi ke krůtímu stehnu. Chuť jak jsem psal nemá cenu hodnotit pro mě je výborná vám třeba chutnat nemusí. Taky rychlost růstu je z mnou vyzkoušených plemen nejlepší. Na druhou stranu rychlost růstu a konverze krmiva samozřejmě není dobrá jako u brojlerů snáška není dobrá jako u vlašek nebo leghornek(hlavně přestávka ve snášce na začátku zimy je delší), zejména kohouti mají opravdu velký listový hřeben, takže v tuhých mrazech je třeba jim ho mazat. Někteří kohouti jsou z mé zkušenosti poměrně útoční(osobně to vidím spíš jako výhodu - líp chrání hejno a častěji pojímají). A normální vejce(často mají na počátku hodně dvoužloutkových) jsou v prvním snáškovém cyklu poměrně malá od druhého cyklu je u mě průměr cca 60g. Taky je třeba říct, že pokud chcete kuřata jen na maso je vaše obava z nekvalitního nepřírodního masa brojlera neopodstatněná. Záleží na krmení, pokud je dáte na travnatý výběh, budou mít dobrou krmnou dávku s dostatkem bílkovin a budete jim ještě sypat trávu ze sekačky, budou růst sice trochu pomaleji než na směsi, ale stejně dostanete krásná zdravá po oškubání žlutě zářící kuřata(bressy mají kůži bílou jako všechny francouzské masné slepice). Já chovám bressy proto, že si dále líhnu kuřata mám radost z pohledu z okna na své chovné hejno celý rok a bílý kohout se širokou hrudí a s velkým krvavě rudým hřebenem a modrýma nohama se mi prostě líbí. Čistě na maso bych měl brojlery.
Rady s chovem jsou tu mnohokrát popsány nejen v diskusi, ale i ve článcích, nemyslím, že někdo bude mít chuť vám to vypisovat znovu. Prostě vynaložte trochu úsilí a přečtěte si to:
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/154/odchov-kurat
http://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/odchov-kurat/
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/313170/vyziva-kurat
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6102/od-vajicka-ke-kureti-mame-nalihnuto-a-co-ted/
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6083/od-vajicka-ke-kureti
http://www.chozadru.wbs.cz/LIHNUTI-A-CHOV-DRUBEZE.html
Co vám k tomu ještě doplním řiďte se tím, jak je to v přírodě, mnoho chovatelů dělá odchovny pro kuřata perfektně zateplené s nedostatečným větráním ale to je přesně opačně než jak je to pro zdravé kuře potřeba. Kuře je naprogramováno aby si našlo zdroj tepla, ne aby si našlo zdroj čerstvého vzduchu, protože ten má normálně k dispozici jen vystrčí hlavu zpod slepice. Proto nechte odchovnu klidně shora celou otevřenou jen se zavěšeným zdrojem tepla, pod kterým bude dostatečná teplota. Kuře taky rychle přepeřuje a vytváří obrovské množství prachu z rozpadajícího se peří, který by se normálně rozptýlil po lese ale v příliš uzavřené odchovně kuřata nutíte tento prach dýchat. A poslední věc kuře nemá normálně k dispozici neomezený zdroj bílkovin proto je vybaveno pro první dny žloutkovým váčkem, na náš nepřirozený způsob krmení je třeba ho navyknout, proto mu klidně dejte hned od počátku krmení ale ve formě lehce stravitelných sacharidů(kukuřičný šrot, kukuřičná krupice) a postupně přejděte na směsku.
Radimm

XXX.XXX.187.89
Děkuji vám moc za rady, moc si to ho cením :).
A co kuře selské..? Kalimero..? Pomaleji rostoucí, ale osvalení téměř jako brojler a není tak choulostivé-měli jsme loni, a slepičky pak začaly i snášet..Myslím, že je to takový kompromis mezi klasickými slepicemi a brojlerem. Určitě má někdo víc zkušeností, tak snad tu někdo ještě napoví..
Radimm
napsal(a):
Zdravím
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Já si dovolím modifikovat dotaz původního tazatele.
Jaké masné nebo ještě lépe kombinované plemeno (kohouti alespoň 5kg, slepice minimálně 4kg) a jaké brojlery byste mi doporučili kdybych chtěl aby značná část jejich stravy byla tvořena z trávy?
Délka výkrmu přesahující 1/2 roku není problém. Jen jsem prostě vždy narazil na skutečnost, že těžká plemena se trávě vyhýbají a dožadují se krmiv s koncentrovanou energií, tedy zrní, a pocházejí-li z velkochovu je dokonce často problém odnaučit je z granulí.
Pokud uvede typ, uvéďte schválně kolik asi trávy může tvořit z jejich letního jídelníčku.
P.S.
Pro zajímavost. V minulosti se prý prase (nebo snad jen sele?) živené trávou používalo na léčbu tuberkulózy. Neznám nikoho, kdo si umí představit prase krmené trávou.
Ne-chovatel
napsal(a):
Jaké masné nebo ještě lépe kombinované plemeno (kohouti alespoň 5kg, slepice minimálně 4kg) a jaké brojlery byste mi doporučili kdybych chtěl aby značná část jejich stravy byla tvořena z trávy?
Délka výkrmu přesahující 1/2 roku není problém. Jen jsem prostě vždy narazil na skutečnost, že těžká plemena se trávě vyhýbají a dožadují se krmiv s koncentrovanou energií, tedy zrní, a pocházejí-li z velkochovu je dokonce často problém odnaučit je z granulí.
Pokud uvede typ, uvéďte schválně kolik asi trávy může tvořit z jejich letního jídelníčku.
P.S.
Pro zajímavost. V minulosti se prý prase (nebo snad jen sele?) živené trávou používalo na léčbu tuberkulózy. Neznám nikoho, kdo si umí představit prase krmené trávou.
Popsal jste Kalimera K tomu je článek nad Vaším příspěvkem.
Je to sháňlivá drůbež. Hodně potravy si dokážou najít na zahradě. Trávu, červy, semena, hmyz.
Ale není to králík, aby Vám někdo řekl, kolik trávy jim dávat. To nemyslím špatně.
Je třeba krmit pšenici s kukuřicí.
Ne-chovatel
napsal(a):
P.S.
Já se domnívám, že to byl jiný druh prasete, který dokázal žít hlavně z trávy. Ano, dříve se prasata pásla, nakonec v pohádkách bývá o pasáčkovi vepřů.
Jako mladý jsem viděl u hajného, že co ve školce dělnice za směnu vyplely, dal prasatům. Plevele i s kořínky a hlínou, byla toho plná dvoukolová "kára" a prasata (měl dvě) nenechala nic, zmizela i ta hlína, co byla na kořínkách plevelů.
O léčbě TBC pomocí masa (?) prasete z trávy jsem neslyšel nic.
Ne-chovatel

XXX.XXX.251.112
Na tu léčbu se měl myslím používat jejich tuk (což je další špatně představitelná věc při uvedené stravě). Patrně se nějaké prospěšné látky z trávy v tom jeho tuku uložily. Proč se používalo zrovna prase nevím, ale lidé nebyli tak blbí jak dnes, znali vlastnosti mnoha částí zvířat o kterých dnes nevíme již nic. Za jak krátkou dobu jsme toho tolik ztratili?!
Vzhledem k tomu jak se obecně léčila dříve tuberkulóza, nemyslím sadistické zákroky ani neuspěšnou léčbu která přišla s válkami stejně jako samotná nemoc, i dnes by se měla léčit stejně akorát lidé stihly zhloupnout a vše vsadili jen na antibiotika, by i bylo pravděpodobnější najít na horách prase krmené trávou (pokud takový druh opravdu existoval).
Jemný plevel žrala i naše prasata, ale to bylo jen na zpestření jídelníčku. Hrubší trávu už ne (dopadli by stejně jako člověk, nalepila by se jim v krku, dráždila jícen tak dlouho až by začali kašlat krev a zemřeli - takhle dopadali za amerických koloniálních válek vdovy a sirotci co trávu jíst zkoušeli). Pasáček vepřů v našich písničkách podle mne pásl klasické vepříky, které vodil někam rochnit do bláta a aby si vyryly kořínky a mech.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.201
Napsal jsem to špatně. Ty vdovy a sirotci na trávu umírali, protože je dráždila nalepená přímo na stěně žaludku, žádný jícen. Prý tak dlouho zvracely až začala jít krev. Údajně byli i vyčleněni lidé kteří šli za armádou a stříleli je aby se přiliš dlouho netrápili. Pomoci jim nešlo a smrt byla velmi bolestivá a dlouhá.
Vojáci a válka nepřinesla nikdy nic dobrého. Souhrně se to dnes dá říci i o USA, jimi exportované množství zla již dávno přesáhlo cokoli hodnotného co kdy dokázali či teprve dokáží světu nabídnout. To je můj názor.
Radimm
napsal(a):
Zdravím
Brojlerove kurcata nemá zmysel chovat doma od jednodnovych kurčiat v halach preto určených dorastaju za 6 týždňov na jatocnu váhu dva kilogramy zivej vahy sliepky kohúty aj viac v domácich podmienkach im nesvietime 20 hodín ale denne svetlo im skracuje čas krmenia a predlzuje spánok tym predlžuje dobu vykrmu na požadovanú jatocnu hmotnosť. Ja kupujem rozkrmene sliepky vo vaše cca dva kilogramy živej váhy pätnásť jedincov polovica kohutov polovica sliepok. Umiestim ich do klietky dva krát jeden meter na kolieckach s pristreskom proti nepriazni počasia krmim kukuricnym srotom s koprivamy potahuje klientka po trávniku kohúti dorastaju skôr na váhu dva a pol kila čistej váhy ako sa porazaju uvoľní sa miesto pre dokrmenie sliepok z kukurice majú žltú farbu koze a tuk ktory zaručuje neopakovatelnu chuť domáceho kurata
Na tento dokrm netreba veľa miesta stačí maly kúsok trávnika netreba stavať ohrady.
Kalimera sú sliepky a kohúta krizene medzi rôznymi plemenani rôznych farieb niesu ziadnim plemenom rast je otazkou nahody potrebujete pre nich vybeh dorastaju nurovnomerne
Bresse je plemeno 300 rokov staré kohúty sú mimoriadne osvalene z neuveriteľný tempom rastu za tri mesiace majú dva a pol kila živej váhy mimoriadne kľudne plemeno keď ich často beriete do rúk skrotnu kohúta aj sliepky môžete krmit z ruky majú rady kuchynske zvyšky a stále zahanaju do čoho by zobli choval som ich brojlerovym spôsobom s predĺženie svetla z dobou spánku 6 hodín v štvrtom mesiaci začali znášať dvojzltkove vajcia mimoriadnej hmotnosti aj hmotnosť sliepok bola mimoriadna dve kila dvadsať musel som im dávať zmesku pre potláčania nosivosti po 24 Tom týždni dostali zmes pre nosnice vajcia už prestali byt dvojzltkove. Kohúta som po troch mesiacov dal podľa vzoru z francúzskych firiem do klietok z minimum pohybu a Kamil som ich okrem kuchynskych zbytočne granulamy z kukurice a skúseného mlieka kohúta bol jedinečným gurmanskym zážitkom slepými sa radia k dobrým nosniciam z nedpriemernou hmotnosťou vajce vrelo toto plemeno z modrymi nohami odporúčam tým ktorý chcú pre svoju rodinu zabezpečiť zdravé a chutné meso a výborne vajcia.
Toto moje doporucenie k chovu bresse Vám píše človek ktorý odchoval az 200 tisíc jetocnxch brojlerov za rok.
Určite by som vyskúšal kurčatá Kalimero - je to francúzsky šľachtený hybrid - vysoká úžitkovosť.
http://www.gyron.sk/r-29-aktualna-ponuka
Ja som sa takto rozhodoval pred dvomi rokmi a náhoda chcela že chovám Bresse. Som veľmi spokojný. Kurčatá rastú ako z vody. Sú veľmi žravé, rýchlo rastú, ale zároveň si zhaňajú potravu vo výbehu. Nesedia pri krmítku ako brojleri. Kohúti sú dobre osvalení, výborné mäsko, tmavšej farby, chutné a nemastné, (originál francúzke mrazené kurčatá stoja v Metre cca 16€/kg). No a sliepočky začínajú rýchlo znášať vajíčka. Nosivosť výborná pri bežnom domácom krmení. Ja kŕmim len naklíčenou pšenicou a pridávam vitamíny, bielkoviny, tvaroh mäso. A nezanedbateľné je že sliepky nezvyknú sedieť. Aspoň tie moje za dva roky ešte nesedeli. Mal som tri Maransky a tie sedeli v kuse všetky dva mesiace(teraz mám dve a používam ich na vysedenie bressiek).