Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2015 06:35

Dobrý den. Mám jednu otázku: mám kohouta a slepičku wyandotek-nepříbuzné, budu od nich líhnout kuřátka, když si s těch kuřátek nechám ze dvě slepičky, tak později s tým samým kohoutem už od nich nebudu moct líhnout další kuřátka a musel bych k nim sehnat zase nepříbuzného kohouta? Říká se že krev mění kohout, ale na slepičkách taky záleží ne? Díky za nějaké vysvětlení.Míra.

18.3.2015 07:40

No, přemýšlejte trochu. Když budete mít muže a ženu, nepříbuzné, a ten muž pak bude mít děti se svými dcerami, bude to incest jako prase, nebo ne?

18.3.2015 07:44

Taky mě to nesedělo, ale našel jsem článek kde tvrdil jeden, že je to jedno ale asi nebral v úvahu čistotu krve chovu, bylo mi jasné, že budu muset slepičky vyměnit za jiné z jiného chovu ale zeptat se nikdy nezaškodí, dík, Míra.

18.3.2015 08:49
ovecka

XXX.XXX.171.70

Lepší variantou je nechávat si vlastní slepičky a měnit kohoutka. To sháníte jen jeden kus a udržíte si lépe kvalitu svých odchovů. Za několik let budete mít víceméně stejnorodé hejno a budete vědět, jak kvalitní kuřata se vám vylíhnou. Dana.

18.3.2015 08:58

Tak jsem se rozhodl, že tento rok vyměním jenom ze dvě slepičky za jiné abych mohl si nechat příští rok více kuřátek-slepiček od jednoho kohouta, ten je velký krasavec a hodný, tak bych ho nerad hned měnil, jak dlouho je takový kohout plodný?Míra.

18.3.2015 11:59
padu

XXX.XXX.71.118

Udajně je kohout nejvíc plodný dva až tři roky ale jsou případy kdy byl stoprocentní i v šesti letech.

18.3.2015 12:12

Tak to má kluk ještě čas, má teprve rok tak ať si pořádně užívá, Míra.

18.3.2015 19:11
mozaik

XXX.XXX.150.188

ovecka napsal(a):
Lepší variantou je nechávat si vlastní slepičky a měnit kohoutka. To sháníte jen jeden kus a udržíte si lépe kvalitu svých odchovů. Za několik let budete mít víceméně stejnorodé hejno a budete vědět, jak kvalitní kuřata se vám vylíhnou. Dana.

Určitě je pravda, že je to daleko levnější řešení přílivu nové krve. Dělá to tak skoro každý. Novým kohoutem se ale taky můžete vrátit daleko zpět, nebo se posunout úplně jinam. Všechno jeho potomstvo bude mít jeho geny a exteriérově solidní kohout může občas přitáhnout dost nežádoucí vlastnost. Moje zkušenost. Přesto je tento způsob nejjednodušší a nejlevnější. Nejlepší způsob šlechtění je držet si několik kmenů, selektovat a používat si svoje kohouty na svoje slepice co nejméně příbuzně. Na to má ale málokdo prostor.

19.3.2015 07:00

Je to někdy věda a ještě když chováte plemeno které u nás není tak moc zastoupeno u chovatelů, Míra.

19.3.2015 08:34
famus

XXX.XXX.34.242

Dobrý den.
Nejedná se o žádný incest, ale o příbuzenskou plemenitbu která se používá pro zachování
kvality prověřených jedinců. Na vynikající nosnici použiji syna který částečně zdědil její kvality.
Vše je podrobně popsané v ABC genetiky drobných zvířat od Šiler-Fiedler. Osobně jsem tímto spůsobem založil chov modrých Wyandot vroce1981.Já osobně než použít kohouta neznámého původu nebo kvokavého chovu přistoupím k příbuzenské.Osobně provádím kontrolu užitkovosti, a líhnu rodokmenně.
S pozdravem Franta.

19.3.2015 08:50
koco

XXX.XXX.10.23

famus napsal(a):
Dobrý den.
Nejedná se o žádný incest, ale o příbuzenskou plemenitbu která se používá pro zachování
kvality prověřených jedinců. Na vynikající nosnici použiji syna který částečně zdědil její kvality.
Vše je podrobně popsané v ABC genetiky drobných zvířat od Šiler-Fiedler. Osobně jsem tímto spůsobem založil chov modrých Wyandot vroce1981.Já osobně než použít kohouta neznámého původu nebo kvokavého chovu přistoupím k příbuzenské.Osobně provádím kontrolu užitkovosti, a líhnu rodokmenně.
S pozdravem Franta.

Dobry den neviete poradit aj inu aktualnejsiu pripadne modernejsiu knihu ktoru je mozne najst niekde v predajniach pripade antikvariatoch?
Vdaka.

19.3.2015 09:21

Ahoj p. Franto, to jste mě tedy překvapil, s tím jsem se nesetkal, zkusím si sehnat tu knihu a je možnost jenom matka a syn? Míra.

Přidejte reakci

Přidat smajlík