Prosvěcování vajec 7. den

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2015 21:06
daveru

XXX.XXX.86.89

Dobrý den, mohl by tu prosím někdo zkušený přesně popsat, jak správně prosvítit vejce a jak by po prosvícení mělo vypadat? Jsme začátečníci, líhneme prvně a právě dnes jsme poprvé prověcovali vajíčka araucan, vložili jsme je do doma vyrobené prosvěcovačky špičkou dolů (což nevím zda je to správně) některá jsou celá tmavá, nejsou vidět žádné žilky a některá jsou tmavá jen částečně, také bez žilek a jen jedno má takovou jednu silnou žílu. Nemůžete sem třeba někdo vložit foto? Určitě nebudu jediná, která by za to byla moc vděčná. Děkuji za rady.

22.3.2015 21:22
začátek

XXX.XXX.173.101

daveru napsal(a):
Dobrý den, mohl by tu prosím někdo zkušený přesně popsat, jak správně prosvítit vejce a jak by po prosvícení mělo vypadat? Jsme začátečníci, líhneme prvně a právě dnes jsme poprvé prověcovali vajíčka araucan, vložili jsme je do doma vyrobené prosvěcovačky špičkou dolů (což nevím zda je to správně) některá jsou celá tmavá, nejsou vidět žádné žilky a některá jsou tmavá jen částečně, také bez žilek a jen jedno má takovou jednu silnou žílu. Nemůžete sem třeba někdo vložit foto? Určitě nebudu jediná, která by za to byla moc vděčná. Děkuji za rady.

Vajíčka je lepší prosvicovat od tupého konce(tam kde je vzduchová bublina). U ar a jiných tmavších vajíček to je lepší vidět tak 10 den, mrkněte na muj profil tam je obrázek.

22.3.2015 21:34
daveru

XXX.XXX.86.89

začátek napsal(a):
Vajíčka je lepší prosvicovat od tupého konce(tam kde je vzduchová bublina). U ar a jiných tmavších vajíček to je lepší vidět tak 10 den, mrkněte na muj profil tam je obrázek.

Tak přesně takovou fotku jsem měla na mysli, děkuju, bohužel ta naše vajíčka vypadají úplně jinak A vzduchová bublina není vůbec vidět... Ale hlavně mne zarazila, ta Vaše tabulka s teplotou a vlhkostí, podle návodu máme teplotu nastavenou na 37,9 až 38 a vlhkost máme stále kolem 60% přestože máme zaplněný pouze jeden kanálek.

22.3.2015 22:11
začátek

XXX.XXX.173.101

Teplotu a vlhkost je nutné udržovat podle návodu k líhni, moje tabulka je teplota na vajíčku(vajíčka).Tu lze dobře měřit bezdotykovými teploměry pro lidi (děti).

22.3.2015 23:37
beginner

XXX.XXX.244.10

Pokud nevidíte vzduchovou mezeru, tak prosvěcujete od špatného konce. Jak píše "začátek" 10. den je na prosvěcování lepší. Tady je pěkná ukázka:
http://www.the-chicken-chick.com/2012/03/chicken-embryo-development-views-from.html.

23.3.2015 13:21
daveru

XXX.XXX.86.89

zdrobnenáwyandotka napsal(a):
...je to anglicky.

Na Vašem obrázku je to moc pěkně vidět, tak si říkám, že je asi špatně prosvěcuju, jen jedno se podobá tomu prvnímu obrázku a ty další jakoby vůbec nešli prosvítit, přestože mají světlou skořápku, vevnitř jsou úplně tmavá, bez žilek a tu bublinu prostě nevidím. Prosvěcuju je baterkou skrz roličku od toaletního papíru, jak tu několik chovatelů v jiných diskusích radilo. Nechápu proč mi to nejde, když je to na těch obrázcích tak hezky vidět.

23.3.2015 14:38
zdrobnenáwyandotka

XXX.XXX.234.130

daveru napsal(a):
Na Vašem obrázku je to moc pěkně vidět, tak si říkám, že je asi špatně prosvěcuju, jen jedno se podobá tomu prvnímu obrázku a ty další jakoby vůbec nešli prosvítit, přestože mají světlou skořápku, vevnitř jsou úplně tmavá, bez žilek a tu bublinu prostě nevidím. Prosvěcuju je baterkou skrz roličku od toaletního papíru, jak tu několik chovatelů v jiných diskusích radilo. Nechápu proč mi to nejde, když je to na těch obrázcích tak hezky vidět.

S baterkou som to ešte neskúšal. Japresvecujem normálne so svietidlom "bleskom" ktorý má takmer každý smartfon a som s tým spokojný. Všetko je bidieť.

23.3.2015 14:58
erikajandova

XXX.XXX.234.19

Ja som presvecovala bioptronovou lampou smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2015 15:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

daveru napsal(a):

Já také používám tuto metodu a pokud jsou vejce zcela tmavá, tak vždycky byla oplozená. sám jsem zatím nikdy žilky neviděl, prosvěcuji 4. rokem.

23.3.2015 17:13
ovecka

XXX.XXX.203.146

daveru napsal(a):

Vzhledem k tomu, že vzduchová bublina je na počátku inkubace asi o průměru 5Kč, tak to bude tím, že průměr roličky od toal.papíru je větší. Kdybyste si vajíčkem na otvoru různě pohnula, tak byste bublinu určitě našla. Další možný důvod, proč nevidíte žilky je intenzita světla. Já prosvěcuji žárovkou 40W a žilky jsou vidět 5. den.
Prosvěcovačku mám z nádobky od velkého spraye, průměr otvoru je asi 2,5 cm.
Potom se síť žilek rychle zvětšuje a houstne a vejce tmavne.8.den už je napůl tmavé a napůl světlé a žilky jsou jen na okraji. Dana.

29.3.2015 12:59
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Já prosvěcuju baterkou na telefonu jen bíle vejce.
Vejce od A do Z vývoj.

29.3.2015 13:35
chov.

XXX.XXX.79.50

- nejsem si jist, zda rozumím tomu o čem se debatuje?
Ale podle mě, pokud nevidíte "žilky a zárodek" tak jste již dál ve vývinu a to tmavé je prostě již kuře?
//- buď špatně máte zapsány dny, nebo větší teplotu//
?

29.3.2015 13:39
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Aj tu je pekne vidiet vývoj vo vajíčku.

29.3.2015 15:48
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Existuje něco podobného ke kachním vejcím? Co má být vidět např.10tý den?

29.3.2015 21:08
ovecka

XXX.XXX.203.146

Vývoj v kachních vejcích probíhá skoro stejně jako ve slepičích. Zase takový rozdíl to není.5.den jsou patrné žilky s drobným zárodkem uprostřed.10.den je síť žilek už skoro neprůhledná a zárodek je asi 1,5cm velký. Mám kachní vejce 1 den v líhni. Mohu to zkusit cca po 2 dnech vyfotit a pak vložit. Dana.

29.3.2015 21:25
veraboskova

XXX.XXX.174.250

ovecka napsal(a):
Vývoj v kachních vejcích probíhá skoro stejně jako ve slepičích. Zase takový rozdíl to není.5.den jsou patrné žilky s drobným zárodkem uprostřed.10.den je síť žilek už skoro neprůhledná a zárodek je asi 1,5cm velký. Mám kachní vejce 1 den v líhni. Mohu to zkusit cca po 2 dnech vyfotit a pak vložit. Dana.

Jestli byste byla tak hodná, aspoň bude s čím srovnávat.
Já to dneska nevydržela a prosvětlovala,4 vejce od čínky vypadají neoplodněná, vejce od ruánky jsou v líhni pátý den (dávala jsem je týden po vejcích čínky). Z 12ti vajec jsem našla 3 pavoučky. Takže aspoň že je kačer plodný.

30.3.2015 22:24
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Odporúčam vidieť zrýchlený vývoj embrya vo vajíčku, až po kura na:
https://www.facebook.com/video.php?v=797602210308292&pnref=story.

31.3.2015 09:47
ladak2

XXX.XXX.228.2

Dobrý den
Včera jsem prosvěcoval vejce v líhni, přesně sedmý den od začátku inkubace.
Udělal jsem pár fotek mobilem, ale snad to uvidíte. Na dvou jsou vejce oplodněná a na dvou čistá. To tmavší je hempšírka, to úplně jasné je vlaška. Přes bílou skořápku vlašky je to vidět mnohem lépe.4isté vejce v přítmí září jako lampička. Na dalších dvou vidíte červené žilky, vedoucí k zárodku. Takto vypadá normálně se inkubující vejce sedmý den. Chtěl jsem nafotit ještě odumřelý zárodek, kde nejsou vidět žilky ale červený či tmavý kruh, ale žádné takové vejce tam nebylo.

31.3.2015 18:41
katka83

XXX.XXX.35.188

Na YouTube je veľa videí napr. https://www.youtube.com/watch?v=rYgJY8QTmYk.

5.4.2015 22:07
daveru

XXX.XXX.86.89

Všem moc děkuju za rady i fotky. Z deseti vajec jich bylo 5 oplodněných a ta se všechna vylíhlasmajlík Kuřata jsou zdravá a čilá, takže teď už můžeme zaplnit celou líheňsmajlík

Checkitas

20.7.2021 09:13
Checkitas

XXX.XXX.240.154

To vajíčko bez žilek je neoplodněné, to s velkou žilkou je oplozené ale uhynulé

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík