Schejbal

XXX.XXX.89.244
Dobrý den, ráno jsem našel kačera (cca 5kg) bez hlavy. Poznal by někdo jestli to byla liška nebo kuna?
Schejbal

XXX.XXX.89.244
Děkuji za názory.
Smola. Dúfam že vás to nepoteší ale mne sa dnes stalo to isté. Ráno o 7,00 sme našli 2 ročného chovneho čierneho zihaneho kačera z dohryzenym krkom. Ešte bol teplý. Nocoval vo výške cca 2 m kam sa ľahko dostala. Mal na výber asi 10 mladých kohutov, zakrsle, smaragdove, chaos IB, a ešte z asi 15 ks pizmoviek.
Jak tak koukám někoho pobavilo že by ježek mohl zakousnot kachnu. Já za svou chovatelskou éru jsem zažil několikrát "návštěvu" některého ze zmiňovaných predátorů. Liška málokdy žere kořist na místě ale odnáší ji prič a když loví je kolem spousta peří. Většinou to odneslo 8 až 10 kousků. Né všechny stačila odnosit a tak je jenom tak ledabile zahrabala. Kunu jsem tam měl asi dvakrát a ta řádila ještě víc. To co zůstalo naživu jsem stejně musel zabít protože byly potrhaný. Je pravda že většinou měly rozkousané krky ale nikdy nic nesežrala spokojila se s krví. A když žere tak měké části a svalovinu. Jednou mi zasedla čínka venku tak jsem ji tam nechal. Vydržela jenom týden, jeden den ráno jsem ji našel vtaženou pod plotem bez hlavy a krku (přesně jako na obrázku) Protože díra byla čerstve vyhrabaná byly na hlíně zřetelně vidět stopy ježka dokonce i trus. Asi týden poté jsem ho v noci načapal jek mi na dvoře zamordoval kvočnu v posadě. Obcházel kolem tak dlouho až kvočna na něj zaútočila skrz laťky. Chytil ji za hlavu a chtěl ji vytáhnout ven. Když jsem slyšel křik na dvoře vyběhl jsem ven ale bylo pozdě, hlavu měla rozkousanou a byla mrtvá. Ježek se jenom zatáhnul do klubíčka. Nebylo mu to nic platné, od té doby byl pokoj. Dokonce i vajíčka jsem přestal nacházet rozbitá. Do hnízd musel lézt po šikmém prkně. Nyní si můžete zavtipkovat, ale tohle jsou mé zkušenosti a né že jsem to někde slyšel nebo vyčetl.
Dobrý den,
pane Horal pobavilo to mne. Člověk neví všechno, snažím se chodit s otevřenýma očima a občas jsem překvapen něčím co bych nebyl ochotný připustit. Nicméně i po popsání vašich zkušeností nejsem ochoten věřit, že ježek dokáže zadávit vzrostlého pižmáka a sežrat za jednu noc cca 400 g potravy(na fotce chybí i většina krku) včetně kostí. Budu si na ježky dávat pozor, ale hlavní predační tlak teď začíná od lišek a kun. Taky píšu z vlastní zkušenosti loni v této době začal u nás ve vesnici(Valašské Příkazy) v podstatě liščí teror, stačilo později zavírat drůbež a měl jste smůlu. Lišák shánějící pro svou družku potravu byl často vidět i za světla ztráty( já 23 kuřat jedna noc - prokousáno nekvalitní pletivo vykrmovací klece, bratranec 35 králíků jedna noc - porucha el. ohradníku, soused cca 7 slepic - nevím bližší okolnosti, vzdálenější soused chovný pár pižmovek, kačer cca 6kg - špatně uzavřené dveře chléva, ten samý soused o měsíc později kachna z nově sehnaného páru - pozdě zavíral, já pokus o roztrhání pletiva u housat - liška zahnána sousedem, co šel brzo do práce, nepomohly ani výkřiky liška utekla až po házení kameny, soused mě vzbudil, takže jsem pak už housata zavřel do sklepa, skoro všechny uvedené škody byly vždy způsobeny za jedinou noc, ráno jste našel jen zardoušené zvířata, které nestihla liška odnosit. A jsou to jen škody co si pamatuju a u většiny jsem byl.) sám jsem zlikvidoval dvě lišky a kunu bohužel mladé, tak roční, ne starého lišáka, který je podle kamaráda myslivce na zlatou medaili. Jinak s liškama a kunama jsem měl problémy už dřív a liška právě většinou zvíře zardousí tak, že na některých neodnesených často ani nepoznáte co je zabilo, zadáví a pokračuje dál(hlavu na místě nežere podle mých zkušeností nikdy, proto jsem psal že typuju kunu).
Ježek je prevít a málokdo tomu chce věřit že by dokázal něco takového. Já netvrdím že toho kačera udělal ježek, jenom že je to jedna z možností. On je nenápadný a drůbež se ho nebojí dokonce ho chodí okukovat z blízka pak stačí příležitost a chytne za krk třeba i pětikylového kačera. Od malička nás ve škole tahyly za nos že ježek si napichává na bodliny jablíčka, přitom jablka nežere. Kuna je krvilačná šelma a když má možnost zabíjí pokud je co a většinou nic nesežere jenom líže krev. Liška zase odnese co stihne za noc, přitom žádný plot pro ni neni překážka dokonce i tak velkého kačera by přes plot přenesla. Jediná pevence je včas zavírat a radši déle pouštět drůbež. Stací jednou zaváhat a krutě se to pomstí. Mne se už dva týdny dobívá na zahradu ježek. Sotva mu zatarasím jednu díru, v zápětí udělá jinou. Budu si muset na něj počíhat.
Jediná pevence je včas zavírat a radši déle pouštět drůbež
Déle znamená pouštět později?
Myslíte, že je menší pravděpodobnost návštěvy škodné, když jsme v baráku teprve rok a před náma tady slepice neměli? Navíc nemáme prakticky žádné sousedy tak se nám v okolí ani moc slepic nepohybuje.
Nebo si nás i tak ty lišky snadno najdou ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

mgtka
napsal(a):
Jediná pevence je včas zavírat a radši déle pouštět drůbež
Déle znamená pouštět později?
Myslíte, že je menší pravděpodobnost návštěvy škodné, když jsme v baráku teprve rok a před náma tady slepice neměli? Navíc nemáme prakticky žádné sousedy tak se nám v okolí ani moc slepic nepohybuje.
Nebo si nás i tak ty lišky snadno najdou ?
Právě že jste jak píšete bez sousedů to jim vyhovuje, mají na to větší klid loupit a zabíjet a ještě si odnést, lišky jsou i na sídlištích a potravu si najdou vždy i na větší vzdálenost, moc jsem vás asi nepotěšil že?Míra.
Pro Horala. Věřím Vám, že v noci ježek dokáže ulovit i slepici, přes den ale už to musí být hodně velká náhoda. Pokud ale na noc zavíráte, není důvod je likvidovat. Zadavatel psal, že kačer spal ve výšce, o ježka se tedy nejspíš nejednalo. To jen aby tu nevznikla proti ježčí hysterie. I když je dobré, to vědět.
Nedávno jsem v jednom dokumentu viděl, že ježek jablka žere. Taky mě to překvapilo, že to je přeci jen pravda.
Míra má pravdu. Liška toho prošmejdí za noc strašně moc a slepice cítí na velkou vzdálenost. Nyní chodí na lup lišák aby nakrmil fenu která se stará o liščata, ale tak za měsíc začne iliška až povirostou liščata a ta si troufne i přes den. Jestli vám chodí slepice daleko od domu a pozemek nemáte oplocený tak se slepic nedopočítáte.
To později je myšleno někdy kolem osmé kdy už je většíruch v okolí.
horal
napsal(a):
Míra má pravdu. Liška toho prošmejdí za noc strašně moc a slepice cítí na velkou vzdálenost. Nyní chodí na lup lišák aby nakrmil fenu která se stará o liščata, ale tak za měsíc začne iliška až povirostou liščata a ta si troufne i přes den. Jestli vám chodí slepice daleko od domu a pozemek nemáte oplocený tak se slepic nedopočítáte.
To později je myšleno někdy kolem osmé kdy už je většíruch v okolí.
Díky, radši je teda budeme nechávat ve výběhu bez trávy s manuálním přilepšováním.
To mně ježek minulý rok odrovnal za jednu noc 2 hedvábničky a asi 5 kuřat faverolek, polovinu toho co spalo na zemi, schoval se do kurníku už asi přez den, večer jsem totiž všechny spočítala a kurník zavřela a za dvě hodiny když jsem šla venčit psy byl uvnitř randal, když jsem vpadla dovnitř a rozsvítila, tak bylo po zemi 7 mrtvolek a na jedné si klidně hověl jěžek, všechny měly jen prohryzaný krk a vypitou krev, ony by normálně ježkovi utekly ale po tmě byly bez šance, ježour si je dával jak bombonieru. Já všechno co neuhlídám beru jako moji chybu, takže ježour šel druhý den v pytli semnou na výlet daleko do hlubkých lesů, jinde by asi za to skončil pod drnem. Teď při zavíráni vždy kontroluju i všechny kouty na zemi tak snad to bylo naposledy. Takže na ježky taky bacha, ikdyž za celé roky co mám slepice sem se s tak vychytralým vrahounem v roztomilé podobě ještě nesetkala
Schejbal
napsal(a):
Dobrý den, ráno jsem našel kačera (cca 5kg) bez hlavy. Poznal by někdo jestli to byla liška nebo kuna?
Snadné zjištění, zda je to kuna.Položte někde na pozemku, kde nechodí npř.slepice několik švestek, /nyní kompotované/ a když tam do tří dnů zůstanou pouze pecky-je to KUNA a nic jiného.Zdraví Kouťák.
Zdravím.ano, do ježka by to nikdo neřekl, ježek je dokonce fajnšmekr, osobně vyzkoušeno.objevil jsem ježka za plotem, shodou okolností pošlo bažantí kuře, tak jsem ho položil kousek od ježka.za pár minut se ježek rozvinul, zavětřil a namířil si to rovnou ke kuřeti a vykousal jen mozek a odešel.sledoval jsem ho celou dobu.od těch dob, jak najdu ježka, beru lopatu ahurá s ježkem mimo pozemek někam hodně daleko.kdo to neviděl, nevěří, a pak
Ještě jednou. musíme si uvědomit že masem nepohrdne žádný savec.jsou vyslovení masožravci, respektive šelmy pak všežravci, mezi něž patříme i my.i pračlověk se živil syrovým masem, než poznal ohen.a pozor, mají dokonalý čich, ten jsme z velké části ztratili pouze my.co cítíme my, už musí být vysloveně smrad.naše chovy jsou pro ně neodolatelná lákadla, proto se k nám stahují.akor ted, taky budou mít mládata.takže opatrnosti před nimi není nikdy dost
A do třetice všeho dobrého.opomenout nelze ani potkany.dokonce dva nezávislé zdroje mi vyprávěli, že jde křížit s králíkem.nevěřil jsem tomu do doby, než jsem jednoho utopil.vyhřezl mu penis, totožný s králičím.takže možné by to bylo.poznat prý se to dá jen tehdy, když králíky pustíte do výběhu.pokud nehopká, ale chodí, je otcem potkan.věřit mi nemusíte, ale v chovatelství je známo dost mezidruhových kříženců, viz třeba dnes moderní mulardi.
jajdajejda

XXX.XXX.113.251
Jo a ty si kříženec vola a oslice, je to sice nemožné už proto, že vůl je kastrát, ale u tebe je možné i toto, ty si totiž extrazázrak.
milan78

XXX.XXX.20.137
jajdajejda
napsal(a):
Jo a ty si kříženec vola a oslice, je to sice nemožné už proto, že vůl je kastrát, ale u tebe je možné i toto, ty si totiž extrazázrak.
Mate naprostou pravdu
milan78

XXX.XXX.20.137
2mazutak
napsal(a):
A do třetice všeho dobrého.opomenout nelze ani potkany.dokonce dva nezávislé zdroje mi vyprávěli, že jde křížit s králíkem.nevěřil jsem tomu do doby, než jsem jednoho utopil.vyhřezl mu penis, totožný s králičím.takže možné by to bylo.poznat prý se to dá jen tehdy, když králíky pustíte do výběhu.pokud nehopká, ale chodí, je otcem potkan.věřit mi nemusíte, ale v chovatelství je známo dost mezidruhových kříženců, viz třeba dnes moderní mulardi.
No tenhle příspěvek taky mluví Sam za sebe. Je mi do pláče
2mazutak
napsal(a):
Není to tak jednoduché. Je třeba ve výběhu králíka i popohnat aby se zjistilo jestli běží nebo cválá. Pokud cválá, je otec kůň... a toto celé "konina".
Ježka odchovavší

XXX.XXX.57.5
Podle mne to co tu všichni zmiňujete u ježka, je klasické mrchožroutství. Ježek je tím známý a často na to i doplatí (na silnici či kolejích). Myslím, že je možné že na to stejné narazil i pan Horal a nesprávně ježka vyhodnotil jako lovce. Jinak, když ježek nežere mršinu, tak mu většinou stačí brouci.
Také si neumím představit, že by například kohout na něj nezaútočil, nebo by od bodlin poraněný kohout či poplašená ostatní drůbež nespustila takový randál abyste ho nechytl ještě dříve než se mu podaří tak velkou hlavu zcela oddělit od těla.
Je sice pravda, že ježek dokáže být velmi rychlý a čiperný, když například za světla loví hmyz který se rozprchne z kompostu který mu přeryjete, ale za noci už tak rychlý není. Dělá příšerný randál a rychle dokáže zakousnout akorát to co co se mu doslova otře o vousy. Nevěřím že by byl schopný systematicky chytit například hraboše.
Je ale pravda, že vždy a u všech zvířat i lidí se dá narazit na výjmečného jedince, který se nechová tak jako většina.
Https://www.youtube.com/watch?v=P2xjO-QWfTU
Tady se můžete podívat, že ježek opravdu loví. Tentokrát bez úspěchu, ale představte si že ta slepoce sedí na zemi a spí, jak by to asi dopadlo. Navíc jak je vidět neni to ježek z největších.
Snad si nemyslíte že jim chtěl vybírat čmelíky.
Já jinak neoponuju jinym v názorech, ale s tou kvočnou byl fakt a to mi nikdo nevymluví, navíc nejsem jadinej s podobnou zkušeností.
Ježka odchovavší

XXX.XXX.57.5
Zdá se že video není zrovna dostupné; zkusím to později.
Mohu ale potvrdit, že ježek je opravdu docela dost agresivní zvíře. Poradí si i se psem (mladé, ani ne jednoroční stvoření). A když se necítí ohrožen a nenastavuje bodliny, nebo se přímo neschoulí, tak útočí tlamou a napadne i psa a člověka.
Když jsem býval dítě, tak na sousedním poli bydlel pod drnem "starý ježek" (starý v mých očích, byl tam pro mne odjakživa ale já dost dlouho vnímal jen ten obří drn/kopec, než jsem se ho rozhodl prozkoumat o co jde). Pravděpodobně tam bydlel celoročně, myslel jsem vždy a mám v tom stále chaos, že doupě hledají až na zimu. Byl velký jako kopačák a dokázal mne (jako asi 5-6 leté dítě) zahnat. Dodnes nevím kudy procházel plotem, pokud si nevystačil s tím oploceným komlexem zahrad/políček, protože tak velkého ježka jsem už v životě neviděl, a u takového bych i věřil že dokáže něco ulovit.
To jsou ale právě ty extrémy, výjmeční jedinci, které popisuji.
Podobně u nás pár let žila zdivočelá kočka. Asi se v ní probudily geny divoké kočky. Spávala zásadně na stromě, vážit mohla i 10-15 kg (běžná kočka má tak 4 kg), byla přinejmenším trojnásobně velká jako největší kočka jakou jsem kdy viděl. Když měla mladé (kdo ví s čím, musel to být odvážný kocour) tak zahnala i dospělého (vůbec neumožňovala přiblížit se k jejímu stromu), psi se k ní neodvažovali přiblížit (ty dnešní bez rozumných pudů by to možná zkusili). Jak se objevila, tak zase zmizela, asi šla o kraj dál.
Jeden spoluvstevník říkal, že to je zdivočelá kočka jeho mrtvé "tety", že po její smrti zdivočela a takto narostla (musíte chápat že ona když se nám postavila tak dokázala naježit chlupy a v našich očích, ale i psů, to byla opravdu obří bestie). Zda to je pravda nebo ne dodnes nevím.
P.S.
Zpět k ježkovi. Pokud je ježek opravdu lovec, proč jsem tedy například nikdy neslyšel že by dokázal ulovit krtka. To by zvládnout měl a většinou se vyskytuje ve stejné lokalitě (kde je krtek doslova na každém kroku)?
Já ježka neviděl nikdy ani se pokusit ulovit slepýše nebo zmiji. Přesto by to měla být jejich kořist. Přejeté na silnici je pochopitelně žerou. Je tedy možné, že jsme jako lidé zásadně změnili jejich chování při shánění obživy a pak je možné cokoli. Zoubky má ostré (párkrát mne kousl), přesto si nemyslím že by dokázal na jedno kousnutí slepici prokousnout hrdlo (skrze peří), nebo ji zadusit (tak velkou tlamu nemá); leda by to byl opravdu obr podobný tomu co jsem zahlédl jen jednou v životě (a ani u toho by mne nenapadlo že je slepice v ohrožení, tak spíše slimáci).
horal
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=P2xjO-QWfTU
Tady se můžete podívat, že ježek opravdu loví. Tentokrát bez úspěchu, ale představte si že ta slepoce sedí na zemi a spí, jak by to asi dopadlo. Navíc jak je vidět neni to ježek z největších.
Snad si nemyslíte že jim chtěl vybírat čmelíky.
Já jinak neoponuju jinym v názorech, ale s tou kvočnou byl fakt a to mi nikdo nevymluví, navíc nejsem jadinej s podobnou zkušeností.
Neuvěřitelné!
Citace: Zpět k ježkovi. Pokud je ježek opravdu lovec, proč jsem tedy například nikdy neslyšel že by dokázal ulovit krtka. To by zvládnout měl a většinou se vyskytuje ve stejné lokalitě (kde je krtek doslova na každém kroku)?
Já ježka neviděl nikdy ani se pokusit ulovit slepýše nebo zmiji. Přesto by to měla být jejich kořist. Přejeté na silnici je pochopitelně žerou. Je tedy možné, že jsme jako lidé zásadně změnili jejich chování při shánění obživy a pak je možné cokoli. Zoubky má ostré (párkrát mne kousl), přesto si nemyslím že by dokázal na jedno kousnutí slepici prokousnout hrdlo (skrze peří), nebo ji zadusit (tak velkou tlamu nemá); leda by to byl opravdu obr podobný tomu co jsem zahlédl jen jednou v životě (a ani u toho by mne nenapadlo že je slepice v ohrožení, tak spíše slimáci).
Ježek patří stejně jako krtek do řádu hmyzožravců a jejich potravou je právě hmyz, žížaly, slimáci a další drobná havěť. Dle mého názoru není schopen zakousnout větší zvíře. Jedině tak ohryzat nějakou mršinu, ze živých obratlovců tak holátka ptáků a drobné exzempláře hadů.
WIKIPEDIE: Původně zoologové považovali ježka za všežravce. Nyní je zřejmé, že živočišná složka potravy v jeho jídelníčku převládá a zastoupení rostlinné stravy je okrajové. Kromě výsledků rozboru potravy tomu nasvědčuje stavba trávicího traktu s jednoduchým žaludkem, středně dlouhým tenkým střevem a zcela chybějícím slepým střevem. Ježek není v potravě vybíravý a většinou se živí nejdostupnějším druhem potravy. Ekologové takové živočichy nazývají potravními oportunisty. Jeho jídelníček zahrnuje pestrou škálu především na zemi žijících bezobratlých živočichů, občas si ho doplní menšími obratlovci či jejich mláďaty. Také vajíčka ptáků neponechává ježek bez povšimnutí, s vajíčky většími než 25 mm si však vzhledem k šířce čelistí neporadí. Ponejvíc ho přitahují násady křepelek, skřivanů, lindušek, kachen, racků a bažantů. Obavy myslivců ze ztrát způsobených ježky na bažantích snůškách, případně na mláďatech, však nejsou oprávněné, neboť činí nanejvýše 23% z celkových ztrát. Jen v malém množství se v trusu ježků objevují zbytky rostlinných materiálů, například listů trav, jehličí a semen.
Video, které zde uvádí jako důkaz v ničem nevypovídá, že by se ježek choval jako lovec. Spíše hledá, kde nechal tesař díru.
Lidi neblázněte a používejte selský rozum.
Jo, a jablíčka na bodlinách - ježek se rád válí v aromatických látkách a pak mu na zádech uvízne leccos - i cigaretový vajgl nebo jablíčko. A taky o něm nelze tvrdit, že je to skalní kuřák
Dana.
sytam20

XXX.XXX.149.13
Kuna nebo lasička liška bi jí odnesla.
Mirax

XXX.XXX.54.254
Mohu potvrdit-stalo se před sedmi lety, v noci z kurníku naříkavé slepičí kdákání(v kurníku 5slepiček bez kohouta) jedna slepička neseděla na hřadu ale na nízkém prahu (cca 10cm nad zemí)- přechod z kurníku do voliéry... no.. a v prsou zakouslého ježka! Zíral jsem jak tele na nový vrata.PS: ježkovi jsem neublížil- moje vina, špatně zabezpečený kurník.
Ono být za hlupáka neni nic příjemného, a to jenom proto že člověk napíše svůj názor a zkušenost, která odporuje odborné litaratuře. V tomto případě s ježkem a jak vidím nejsem sám kdo to zažil. Ani mne nenepadlo že bych měl tenkrát před lety (kdy ještě nebyly mobily) udělat fotodokumentaci abych mohl prokázat své tvrzení. Jinak ja jsem napsal že je to jedna z možností že i ježek dokáže lovit.
Dobrý den
Vloni soused nasadil kachnu.Asi za týden, kachna zákouslá a několik vajíček vyžraných.
Ježek vlezl malou dírou do výběhu a jak se nažral k puknutí, tak se tou dírou nemohl vráti ven, tak tam zůstal uvězněn.
Sam sem tomu nevěřil, až sem to viděl.Ježek jak kopačák (nacpanej k puknutí), kačena okousaná a několik vajec vyžraných-hrůza.
Je to tak jak píšete, že ježek je (nebudu vulgární)
A v pohádkách nosí jablíčka a papá žížalky.To jenom k pobavení.
Jak uvidím na zahradě ježka, hned jde do kýbliku a odnáším co nejdál od domová-NEZABÍJÍM.(zdůraznuji, at mě nikdo hned nenapadá) Tady je to běžné, místo rady, tak hned kamenovat.
Ještě pozor, kdo bydlí u vody.Norci - to je pregátor - po vypuštění sou v naších vodách a okolí jako doma - velká pohroma.Jak se někde usadí, tak jsou horší než kuny, lišky a tchoři.
Prosííííííím, chovejme se k sobě jako lidí, když někdo žádá radu, tak když víme, tak poradíme, když ne, tak si to přečteme (myslíme si to nebo ono ) a jdeme dál, no ne ?
Těšme se na jaro, už brzo !
Chov zdar
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Ježkové jsou letos obzvláště aktivní, v naší blízkosti zase vypustil "dobrý chovatel" fretky a to je také "šrumec".Jen nechápu proč to ti lidé dělají, ale nemusíme chodit daleko, co zase bude na jaře vyhozených koťat a štěňat protože v útulcích zvýšily ceny při odběru opuštěných zvířat.Můj názor-člověk je tím nejhorším predátorem.Vím, že to sem tak zcela nepatří, ale je to tak.Proč dravci napadají drůbež-protože je to člověk co jim narušuje jejich přirozené prostředí.
Nechci zde psát jestli dravci či šelmy jsou škodná. Já mám zkušeností s nimi dost. Tím, že mám potok tak jím prochází vydra. Někdy zde i pod břehem spí. Párkrát jsem ji pozoroval jak jde potokem strčí hlavu pod břeh, tam zakousne pstruha, tam žábu…Nikdy jsem neviděl, že by něco sežrala. Je po ní spoušť, vše živé je usmrceno. A když sousedovi v rybníku dorostou koi či jeseteři, během chvíle vše zakousne a z ničeho nic neužere. Vyvraždí celý rybník. Také kuny mi dělaly velkou škodu. Nejhorší je liška. Husa hnízdila těsně při zdi baráku, půl metru od toho, kde by dosáhnul teriér, který byl na řetězu. Ráno husa pokousaná, snůška sežraná a liščí stopy ve sněhu od plotu k husímu hnízdu a zpět.
Ráno vyjdu z domu, a vedle mne něco zašustí, podívám se, a liška nese obrovského živého brojlera v zubech a snaží se s ním utéct. Brojler je opravdu těžký a liška mu nechtěně sem tam přišlápne křídlo a musí si ho porovnat. Okamžitě ji chci dupnout na ocas v sandálech, ona pustí brojlera a jde mi po noze. Já uskočím, ona si ho zase vezme a tak se to opakuje až k potoku, kde zírám na obrovskou pyramidu zabité drůbeže, asi 30 brojlerů atd. Musela zabíjet celou noc, protože na spodních byla rosa. Vrchní se ještě hýbali. Vždy po takovéto události člověk drůbež zavírá, ale časem poleví.
K ježkům. Odrostlé slepičky spávaly pod králíkárnou. Bylo jich 60. Mizely a mizely a nevěděl jsem kde. Pak jsem viděl, jak navečer přiběhli dva ježci na vysokých nohou, aby utěsnili otvor a slepičky nemohly vyběhnout ven a jak trestné komando tam řádili.
Večer sedím u táboráku a slyším podezřelý zvuk z chléva. Odložím špekáček, rozsvítím a nechápu. Téměř dospělý kohout vlašky koroptví se snaží zalézt pod paletu na které spí prasata a mlátí křídly. Prasata se probudily a koukají na mne a já na kohouta který se snaží zalézt pod tu paletu. Vezmu kohouta za nohy, táhnu ho, již umíral a na druhém konci odrostlý potkan. Kohout měl vyžrané vole nabobtnané pšenice. Prasata by samozřejmě ráno zbytek kohouta i s peřím uklidila. Zase bych si lámal hlavu, kde mi zmizel další kohout. Hřady byly vysoko kvůli pávům a zdi hladké.
Lišky i kuny loví i v pravé poledne. Předminulou zimu mi jestřáb lovil podzimní dorostlá housata v plné velikosti dospělé husy. Když jsem se nad tím divil, že ji téměř celou na posezení sežral, torzo vždy bylo zavlečené někde k plotu, liška by ji bez problému protáhla, ani by nemusela hrabat. Prsa husy typicky kráterovitě vyklovaná a vytrhané peří vždy dravčím zobákem zlomené. Osobně jsem ho neviděl. Kamarád co má zkušenosti mi to potvrdil a říkal, že to jsou větší severští jestřábi co u nás zimují a že jsou zvyklí husy lovit. A že mohu být klidný, že k jaru odletí. Samota má výhody i ne. Pepa
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Pepa_FM
napsal(a):
Nechci zde psát jestli dravci či šelmy jsou škodná. Já mám zkušeností s nimi dost. Tím, že mám potok tak jím prochází vydra. Někdy zde i pod břehem spí. Párkrát jsem ji pozoroval jak jde potokem strčí hlavu pod břeh, tam zakousne pstruha, tam žábu…Nikdy jsem neviděl, že by něco sežrala. Je po ní spoušť, vše živé je usmrceno. A když sousedovi v rybníku dorostou koi či jeseteři, během chvíle vše zakousne a z ničeho nic neužere. Vyvraždí celý rybník. Také kuny mi dělaly velkou škodu. Nejhorší je liška. Husa hnízdila těsně při zdi baráku, půl metru od toho, kde by dosáhnul teriér, který byl na řetězu. Ráno husa pokousaná, snůška sežraná a liščí stopy ve sněhu od plotu k husímu hnízdu a zpět.
Ráno vyjdu z domu, a vedle mne něco zašustí, podívám se, a liška nese obrovského živého brojlera v zubech a snaží se s ním utéct. Brojler je opravdu těžký a liška mu nechtěně sem tam přišlápne křídlo a musí si ho porovnat. Okamžitě ji chci dupnout na ocas v sandálech, ona pustí brojlera a jde mi po noze. Já uskočím, ona si ho zase vezme a tak se to opakuje až k potoku, kde zírám na obrovskou pyramidu zabité drůbeže, asi 30 brojlerů atd. Musela zabíjet celou noc, protože na spodních byla rosa. Vrchní se ještě hýbali. Vždy po takovéto události člověk drůbež zavírá, ale časem poleví.
K ježkům. Odrostlé slepičky spávaly pod králíkárnou. Bylo jich 60. Mizely a mizely a nevěděl jsem kde. Pak jsem viděl, jak navečer přiběhli dva ježci na vysokých nohou, aby utěsnili otvor a slepičky nemohly vyběhnout ven a jak trestné komando tam řádili.
Večer sedím u táboráku a slyším podezřelý zvuk z chléva. Odložím špekáček, rozsvítím a nechápu. Téměř dospělý kohout vlašky koroptví se snaží zalézt pod paletu na které spí prasata a mlátí křídly. Prasata se probudily a koukají na mne a já na kohouta který se snaží zalézt pod tu paletu. Vezmu kohouta za nohy, táhnu ho, již umíral a na druhém konci odrostlý potkan. Kohout měl vyžrané vole nabobtnané pšenice. Prasata by samozřejmě ráno zbytek kohouta i s peřím uklidila. Zase bych si lámal hlavu, kde mi zmizel další kohout. Hřady byly vysoko kvůli pávům a zdi hladké.
Lišky i kuny loví i v pravé poledne. Předminulou zimu mi jestřáb lovil podzimní dorostlá housata v plné velikosti dospělé husy. Když jsem se nad tím divil, že ji téměř celou na posezení sežral, torzo vždy bylo zavlečené někde k plotu, liška by ji bez problému protáhla, ani by nemusela hrabat. Prsa husy typicky kráterovitě vyklovaná a vytrhané peří vždy dravčím zobákem zlomené. Osobně jsem ho neviděl. Kamarád co má zkušenosti mi to potvrdil a říkal, že to jsou větší severští jestřábi co u nás zimují a že jsou zvyklí husy lovit. A že mohu být klidný, že k jaru odletí. Samota má výhody i ne. Pepa
Co, k takovému "masakru " dodat! Na samotě u lesa a potoka je riziko něco chovat, to snad aby opravdu vše bylo na betoně a pod železnou oponou.Osobně když to čtu-máte do značné míry více ztrát než užitku.Mě by to znechutilo, to snad nejde ani pěstovat zeleninu a kytičky.
Ještě jde o to, zda-li Vaše trpělivost, alespoň růže přináší.
Pepa_FM
napsal(a):
Zdravím. ano. toto je přesný popis stavu české chovatelské unie.mám něco podobného, z jedné strany potok, z druhé jízdárenský klub, do lesa 500 metrů.s liškou jsem ještě neměl tu čest, zato kuny a pernatí dravci jsou běžná záležitost, o potkanech ani nemluvě, jsem taky vlastně první na ráně, bez pastí, návnad apod. se nelze obejít.to ti různí obhájci a pseudoochránci nepochopí, když téměř denně čelíte útokům těchto škůdců.toto již není příroda, jak se někteří snaží nám vsugerovat, to je invaze predátorů.moje heslo je, vždy připraven, nebudu nečinně přihlížet masakrům, kteří tito predátoři napáchají, pokud se někam dostanou, není to vždy vina chovatele, jsou schopni se i prokousat.
Ano udělat ploty při velkém pozemku tak, aby se nic nepodhrabalo, či nepřelezlo nebo nepřeletělo by bylo již finančně nerentabilní. Taktéž potok prostředkem zahrady, který se mi velmi líbí, je téměř nemožné proti predátorům zabezpečit. Když dám husté česla jelikož jsem první od lesa, tak při dešti se všechno listí a větve nachytají a je obrovský problém. Když dám řídká česla a je nízký stav vody, zase vše ze zahrady uteče a popř. nechtěné příjde.
Mám několik plotů a samozřejmě když jsou kuřata či jiná mláďata drobná tak je dávám do dokonalejších oplocení a husy, které potřebují největší pastvu a nesnaží se všude protáhnout, mají plot bez podezdívky. Proto chovám o hodně více abych vykryl ztráty. Nemohu chovat třeba brojlerové typy hus bez rodičů, kteří se o ně postarají. Když jsem si nalíhnul landenská housata, dal do ohrádky, a i když mají téměř vše, od stínu po sluníčko, tak přišlo sousedovic hravé odrostlé kotě (žádná hladová toulavá kočka) a téměř všechna housata svým hraním zamordovalo. Ten sám problém je s krkavci. Kdežto když jde chovná pára husy s housaty a krkavec či čáp jim chce house sebrat, málokdy se jim to podaří. Tak samo kočky vykážou do patřičných mezí.
Ono to není jen na masožravých predátorech. Samozřejmě mám také ovocné stromy a zeleninu. Na všem pilně pracujeme. Ale když chci ovoce či zeleninu, musím jít za kamarády, co mají zahrádky uprostřed vesnic. Nemáme z toho takřka nic. Například máme tři vzrostlé ořešáky, téměř vše zničí sýkory koňadry a strakapoudi ještě na stromech, a zbytek odnesou během okamžiku veverky. Rybíz, moruše a černé jeřabiny sežerou do jediné kosi, sojky a drozdi. Včetně chlupatých angreštů. Člověk chce přistavit žebřík a opřít o větev až je aspoň pár třešní nebo moruší dozrálých. A ptáčci jelikož nechodí do práce a mají spoustu času sledovat co právě dozrává a po jednom to odstraňovat. Takže vlastně nikdy nic nedozraje. Stejně dopadne hrášek či fazole. Kosi žerou již 2cm lusky.
Kdybych to tak zhrnul, musel bych nenávidět vše živé. Ale není tomu tak. Vidět veverečky, jak vám během pár hodin oberou 15 vzrostlých lísek a do jednoho oříšku odnesou vše než vypijete kávu, je úžasné. A v zimních hladových měsících vše ještě přikrmuji. I ty jestřáby, možná mne někteří budou pranýřovat. Ale když už se to nedá vydržet, tak je uplácím. Přistanu si dříve a než pustím drůbež zajdu pro starou vynošenou slepici, kterých vždy několik koupím a pustím ji na konec zahrady. Vesměs ani nezavřu dveře od domu a již ji má. Někdy je tak krmím celou zimu, aspoň nedělá škody jiným. Výhoda u něj je ta, že potravou neplýtvá a dokud to vše nesežere dá všemu pokoj. Oproti liškám, kunám, vydrám či na volno pobíhajícím psům, kteří vraždí a zabíjejí z rozmaru. Pepa
Zdravím Pepo-FM!
A já si myslela, jaká to u vás není idylka. Na tohle bych tedy neměla nervy.
Fotky od vás jsou moc pěkné, ráda si je prohlížím.
U nás se také nedá nic moc vypěstovat, všechno co je pod zemí mi sežerou hraboši nebo hrzci. Ale aspoň nějaké ty fazole, jahody, česnek (pokud se do něj nepustí plíseň). O bramborách se mi může jen zdát.
Dravec u nás také už byl, i pes tu řádil. Mám jen pár slepic na vajíčka a IB.
Tu úrodu oželím, ale to živé...
Přeju ať je to už bez těch pohrom!
Děkuji za povzbuzení.
Řekl bych, že ta predace je oboustranná. Mám rád kachny. Hlavně pižmové se osvědčily. Samy sedí, o mladé se vždy postaraly a trefí domů. Jsou navíc tiché. Jenže velmi závislé na živočišné potravě. Během chvilky zlikvidovaly ještěrky, hady, žáby, čolky, larvy či housenky. Pak jsem nacházel ohromné velké ropuchy (dlouho trvá než takhle naroste) nafouklé a umírající bez končetin. Žádného úchyla co by to dělal jsem neviděl. Za pár dnů jsem viděl jak se pižmovky o něco tahají. Když jsem přiběhl se podívat, obrovská ropucha se nafukovala, ať ji nepolknou a ony ji svými zobáky zaživa pilovaly nožičky. Kačeny jsem ihned zrušil, za takovouto cenu takové maso nechci. Ono to však: Však ony si nasbírají je svým způsobem predace. Husy jsou vegetariánky a i když řvou, vše ničí, tak ale klidně šlápnou na hlemýždě ale neublíží mu. I krůty jsou schopny zhltnout dospělou ještěrku, proto části pozemku mám oplocené, kde krůty nemohou, jsou zde naházeny staré pařezy a hlína, rostou tam kopřivy a zde se vše množí mimo dosah naší drůbeže. Je krásné přijít na zahradu, stoupnout si k potoku a vidět najednou minimálně dva hady, ještěrky a různý hmyz. Všechna fota jsou z mé zahrady. Pepa.
Úžasný! Je vidět, že to u vás opravdu žije.
Batolce jsem viděla snad jednou v životě, jako malá. Když mám na zahradě housenky otakárků, tak je opatruju a kopr je všude, aby měly co žrát. Koncem léta na spadané švestky létají admirálové a když se povede tak i babočka osiková, ale to je svátek.
Taky to tak dělám a mám radost z každého hmyzu či té havěti, co se plazí, skáče a běhá. Nadělal jsem spoustu úkrytů pro veškerý hmyz, čmeláky a mám to stejně rád jako svoji drůbež. Pepa
Pepo FM, super. Taky dělám domečky pro hmyz. Potok máme přes zahradu taky, takže žáby, slepíši, užovky u nás také sídlí.
Proč ale polevujete v zavírání na noc a kuřice spí pod králikárnou?
Čas od času to chce do kurníku na noc zavřít kočku, aby myši a potkani neměli v noci pré. Na dospělého potkana si každé kočka netroufne, mladé ale vychytá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Pepa_FM
napsal(a):
Ano udělat ploty při velkém pozemku tak, aby se nic nepodhrabalo, či nepřelezlo nebo nepřeletělo by bylo již finančně nerentabilní. Taktéž potok prostředkem zahrady, který se mi velmi líbí, je téměř nemožné proti predátorům zabezpečit. Když dám husté česla jelikož jsem první od lesa, tak při dešti se všechno listí a větve nachytají a je obrovský problém. Když dám řídká česla a je nízký stav vody, zase vše ze zahrady uteče a popř. nechtěné příjde.
Mám několik plotů a samozřejmě když jsou kuřata či jiná mláďata drobná tak je dávám do dokonalejších oplocení a husy, které potřebují největší pastvu a nesnaží se všude protáhnout, mají plot bez podezdívky. Proto chovám o hodně více abych vykryl ztráty. Nemohu chovat třeba brojlerové typy hus bez rodičů, kteří se o ně postarají. Když jsem si nalíhnul landenská housata, dal do ohrádky, a i když mají téměř vše, od stínu po sluníčko, tak přišlo sousedovic hravé odrostlé kotě (žádná hladová toulavá kočka) a téměř všechna housata svým hraním zamordovalo. Ten sám problém je s krkavci. Kdežto když jde chovná pára husy s housaty a krkavec či čáp jim chce house sebrat, málokdy se jim to podaří. Tak samo kočky vykážou do patřičných mezí.
Ono to není jen na masožravých predátorech. Samozřejmě mám také ovocné stromy a zeleninu. Na všem pilně pracujeme. Ale když chci ovoce či zeleninu, musím jít za kamarády, co mají zahrádky uprostřed vesnic. Nemáme z toho takřka nic. Například máme tři vzrostlé ořešáky, téměř vše zničí sýkory koňadry a strakapoudi ještě na stromech, a zbytek odnesou během okamžiku veverky. Rybíz, moruše a černé jeřabiny sežerou do jediné kosi, sojky a drozdi. Včetně chlupatých angreštů. Člověk chce přistavit žebřík a opřít o větev až je aspoň pár třešní nebo moruší dozrálých. A ptáčci jelikož nechodí do práce a mají spoustu času sledovat co právě dozrává a po jednom to odstraňovat. Takže vlastně nikdy nic nedozraje. Stejně dopadne hrášek či fazole. Kosi žerou již 2cm lusky.
Kdybych to tak zhrnul, musel bych nenávidět vše živé. Ale není tomu tak. Vidět veverečky, jak vám během pár hodin oberou 15 vzrostlých lísek a do jednoho oříšku odnesou vše než vypijete kávu, je úžasné. A v zimních hladových měsících vše ještě přikrmuji. I ty jestřáby, možná mne někteří budou pranýřovat. Ale když už se to nedá vydržet, tak je uplácím. Přistanu si dříve a než pustím drůbež zajdu pro starou vynošenou slepici, kterých vždy několik koupím a pustím ji na konec zahrady. Vesměs ani nezavřu dveře od domu a již ji má. Někdy je tak krmím celou zimu, aspoň nedělá škody jiným. Výhoda u něj je ta, že potravou neplýtvá a dokud to vše nesežere dá všemu pokoj. Oproti liškám, kunám, vydrám či na volno pobíhajícím psům, kteří vraždí a zabíjejí z rozmaru. Pepa
Reagovala jsem, dle obsahu Vašeho sdělení, to, že Vám naopak zase až tak nevadí predátoři jsem netušila.Skutečně jsem vycházela z obsahu Vašeho sdělení.Faktem je, že bydlet na kraji lesa, mít potok přes zahradu zákonitě musí přinášet klady i zapory.Osobně mám přírodu a vše živé co do ní patří ráda-i to co člověk domastikoval, co uměle odchovává atd.Já sice na kraji u lesa nebydlím a i přes to, že mám od svého plotu potok cca 70m, tak mimo divokých kachen na něm nic jiného živého není.Soused těsně okolo jezdí autem a jinak "zlatá"mládež když jde hrát fotbal, tak jen klacky lítají do potoka a i do okolních zahrad.Bohužel veškerý přístup k divočině je v šlověku, ve výcxhově v rodině a škole.To, co se někdy na tom potoce děje-ne, nemohu to napsat, je mě z toho až hnusně a když té naší počítačové mládeži něco řeknete-vypálí na mě celý arzenál sprostoty a končí až dobytkem všeho druhu.Bohužel jsme blízko Prahy a jak známo velkoměsta nesou jak architektonickou krásu budov, kulturu, tak bezcitnost vůči živému, daň dnešní doby.
Taky si myslím, že kačer bez hlavy je práce kuny. Vždy když jsem viděl něco bez hlavy a byl sníh, tak to byly kuní stopy. S tím zavíráním drůbeže je to ošemetné. Jsme již s manželkou sami dva a když vyjíždíme za prací po půlnoci a budeme se vracet taky tak nějak, takže to risknem a drůbež pustíme. Zákon schválnosti funguje. Ti predátoři mi samozřejmě vadí v tom, že za vším je moc práce. Zrovna teď mi jestřáb sebral orlovku s čestnou cenou. Kdyby sebral horší, po které mám již z loňska nalíhnuto, mrzelo by mne to méně. Snažím se dělat kompromisy. Ale určitě nechci být takový, jak zde někteří radí v tématu o vrabcích sypat ptákům jedovaté granule pro potkany ať slepicím neubude.
Jezevec byl u nás vychovaný a je to pozůstatek ještě po dětech. Nebylo s ním jednoduché vždy vyjít, dceru poslouchal ale nás ne. Když se rozhodnul něco udělat, tak to udělal. S velkými betonovými dlaždicemi si hrál jako by byly z polystyrénu. Dcerka mne požádala, že jde pryč, jestli bych na jezevce nedohlédl. Zavřel jsem jej do kotce a večer jsem jej šel zkontrolovat. A ejhle, jezevec navolno. Popadnu podběrák a již jsem jej málem měl. Hnal jsem ho až k plotu a málem se mi ho podařilo chytit než podlezl pod plotem. Říkám si, že si ho dcera zavolá až příjde, vždy se vrátil domů. Jdu se dívat, kde zas udělal v kotci díru či se podhrabal a díra nikde. Už jsem si myslel, že mi hrabe, když najednou ze psí boudy vyleze náš ospalý Trotl, tak se jmenoval. Byl jsem rád, že jsem toho jezevce nechytil, protože byl divoký a určitě by mne dokousal. Pepa
Pro Ladd: Ty kuřičky pod králíkárnou bylo to, že jsem podcenil ježky. Jinak kocour i psi na volno k ní měli přístup. Uvažoval jsem spíše nad kunou či liškou, ale psi byli naučeni, že na ježky nesmí štěkat ani jinak reagovat, to by tady štěkali každou noc. Napsal jsem to, ať se každý z chyb poučí, co je ježek zač. Teď už to mám jinak.
Mám vysoký kotec z vrchu částečně odkrytý. Zavírám tam přechodně slepice. Liška přesto po pletivu vyšplhala, skočila dolů a všech dvacet usmrtila. Některé ještě žily. Ale byly tak těžké, že s žádnou nemohla ven. V tom mi vadí srstnatí predátoři více, že jim nestačí usmrtit jen jeden kus. Pernatí dravci si uloví jeden a dají pokoj než jim zase vyhládne. Pepa
To je rozšířený mylný názor, že šelmy nezabijí víc, než potřebují. Když liška loví bažanty, chytne jen jenoho, protože ostatní na ní nepočkají. Když se dostane do kurníku, zamorduje všechno. Možná to souvisí částečně i s tím, že si lišky a i některé další šelmy si ukrývají úlovek do zásoby na horší časy. Všechno chce přežít.
To vím, že šelmy psovité si potravu schovávají. Když mi kamarád přes plot vysype pecny chleba, tak pes je všechny zahrabe až má sedřenou kůži na čumáku. Nikdy je ale nesežere jen je znehodnotí, je to stejný blb jak ta liška co mi zabila všechny slepice a v životě by je nedokázala sežrat. Jen mi vadí to plýtvání. A ty lasicovité snad mají nějaké lovecké vzrušení. Hlavně kuny a vydry. Vše zabijí a nechají tak. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
To vím, že šelmy psovité si potravu schovávají. Když mi kamarád přes plot vysype pecny chleba, tak pes je všechny zahrabe až má sedřenou kůži na čumáku. Nikdy je ale nesežere jen je znehodnotí, je to stejný blb jak ta liška co mi zabila všechny slepice a v životě by je nedokázala sežrat. Jen mi vadí to plýtvání. A ty lasicovité snad mají nějaké lovecké vzrušení. Hlavně kuny a vydry. Vše zabijí a nechají tak. Pepa
Voda /potok/ dostatek potravy, učiněný ráj pro potkany. Se nedivím, že se Vám tam stahují lasicovité.
Těžko jim vlézti do hlavy. Čím více potkanů, tím více kun, ale evidentně dávají přednost zabíjení slepic. Dejme tomu, že kuny byly místní, tak nelovily. Ale přesto na drůbeži či vejcích se vyřádí. Tchoře jsem také viděl, jak se míjel s dospělým potkanem a nic. Jedině když se mi usídlil hranostaj na zahradě a mladé vyvedl pod unimo buňkou, tak se vytratili potkani. Pepa
Pavla Stoklasová

XXX.XXX.188.9
Mám tu 3 ježčata, budu je pouštět. Krmím je celou zimu - vařené maso, rýže, těstoviny, kočičí konzervy a granule + jako doplněk jablka.
Fog

XXX.XXX.212.18
Dobrý den, v pátek nám zmizely dvě kachny, slepice kohouty a kačera nechal dotyčný predátor na pokoji. Vzhledem k stopám jsem měl podezření, že si je spíš odnesl nějaký spoluobčan než nějaký predátor...
No, ale v neděli jsme kačerovi pořídily dvě nové kachny a dnes jsou zase fuč a kačer zůstal bez hlavy a krku (podobně jako kačer v úvodním příspěvku) na zahradě napůl cesty mezi ohradou a plotem u potoka. Slepic si zase dotyčný nevšímal.
Tahala by se liška liška či kuna skrz potok cca 3m široký a 30 čísel hluboký se dvěma kusy a třetí tam nechala? Nebo by to mohl být třeba norek?
Fog
napsal(a):
Dobrý den, v pátek nám zmizely dvě kachny, slepice kohouty a kačera nechal dotyčný predátor na pokoji. Vzhledem k stopám jsem měl podezření, že si je spíš odnesl nějaký spoluobčan než nějaký predátor...
No, ale v neděli jsme kačerovi pořídily dvě nové kachny a dnes jsou zase fuč a kačer zůstal bez hlavy a krku (podobně jako kačer v úvodním příspěvku) na zahradě napůl cesty mezi ohradou a plotem u potoka. Slepic si zase dotyčný nevšímal.
Tahala by se liška liška či kuna skrz potok cca 3m široký a 30 čísel hluboký se dvěma kusy a třetí tam nechala? Nebo by to mohl být třeba norek?
Já bych to tipoval spíše na norka Já mám podobný problém. Mě kuny hnízděj na půdě už asi 30 let a ještě nikdy mě nudělali škodu. Klidně se procházejí mezi slepicema a slípky se jen rozestoupí a kuna mezinimi prohopsá anž bych si jich všímala. Ale norek to je jiná ty zabíjejí jako smyslu zbavený dokud se tam něco hejbe. Mě roztrhali pletivo u králikárny a vsecny králíci co tam byli byli mrtví. To jsou moje zkušenosti.
Tak pachatelem byla nakonec přeci jen liška, k tomu bezhlavému kačerovi jsem přihodil pár vajec a dneska ta potvora znovu dorazila. Vejce si odnesla, ale kačera jen kousek posunula.
Kvetka

XXX.XXX.39.110
Dobrý den, před týdnem nám zmizely 3 běžci a včera v ranních hodinách jsme našli na zahradě 3 mrtvé husy.Dvě zcela bez hlavy a krku a okousaných prsou.Třetí husa dodělávala a byla celá.Všechny 3 se nacházely u sebe.Je možné, že by to udělal pes Akita Inu, která tam u nich ležela ale byla zcela bez ušpinění od krve.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!