Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Tak jsem včera koupila v Makru líheň IO - 103. Dnes zapnula podle návodu a vložím vejce slepic Araukan. Postupně zde napíši zkušenosti. Ale i kdyby se toho moc nevylíhlo, čtení návodu mi tak procvičilo bránici, že jsem se už dlouho tak nezasmála. Jak vypadá například debilní kuře? A když čtu některé příspěvky o této líhni v podobné diskuzi, je to obdobné Zatím líheň funguje dobře, první plus je, že je tichá. Tak uvidím, co se vylíhne. Někdo ji haní, že je laciná a nemůže být proto tak dobrá, jako jiné automatické. Ale každý nemá tisíce na líheň, když chce líhnout okolo 40ti vajec. No uvidím po zkušenosti, zda cena a kvalita je na úkor menší líhnivosti. Ale chtěla bych poprosit o odpověď, zda líhnutí Araukan je složitější, než jiných druhů slepic, třeba ohledně tvrdosti skořápky. Začínám, tak se mi nesmějte , k zasmání je tu návod na tuhle líheň
Chovám Araukany už viac ako 15 rokov a liahnem ich spolu s inymi plemenami v liahni. Takže majú rovnaké podmienky ako ostatné plemená. Ich liahnutie nemá žiadne výrazné odlišnosti od iných plemien.. Zabezpečiť však dobrú oplodnenosť vajec je už trochu zložitejšie a tam už výrazné odlišnosti sú.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Děkuji Vám. Prosím ještě mám dotaz k otáčení vajec. Vejce jsou vložena svisle. Otáčení se provádí u této líhně páčkou na boku a to buď doleva, nebo doprava. Otáčet mám tak, že jednou doleva je naklonit, potom doprava a zase vrátit do svislé polohy? Nebo otočit jen doprava, nechat je nakloněná napravo a příští otočení zase na druhou stranu doleva a nechat je nakloněná doleva? To jsem zatím nikde nevyčetla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji Vám. Prosím ještě mám dotaz k otáčení vajec. Vejce jsou vložena svisle. Otáčení se provádí u této líhně páčkou na boku a to buď doleva, nebo doprava. Otáčet mám tak, že jednou doleva je naklonit, potom doprava a zase vrátit do svislé polohy? Nebo otočit jen doprava, nechat je nakloněná napravo a příští otočení zase na druhou stranu doleva a nechat je nakloněná doleva? To jsem zatím nikde nevyčetla.
Na doraz doprava a potom na doraz doleva, (střední polohu-svislou vynechávat) vajíčko by se mělo pokaždé otočit o 180°, kolik v makru stála ta líheň IO-103?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Děkuji. Líheň stála včera 1400, - bez DPH,1699, - s DPH. Je na 51 slepičích vajíček.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji. Líheň stála včera 1400, - bez DPH,1699, - s DPH. Je na 51 slepičích vajíček.
To je dobrá cena, ať se vám daří líhnutí, Míra.
michal333333333

XXX.XXX.124.121
Dobry den pan Peter z Bratislavy, neviem tu nikde najst na Vas kontakt tak pisem sem. Rozmyslam na chovom okrasnej hydiny a potreboval by som sa poradit pripadne by sa rad pozrel na Vas chov. Nie som si isty ci sem mam dat aj svoj kontak kvoli spamu :).
michal333333333
napsal(a):
Dobry den pan Peter z Bratislavy, neviem tu nikde najst na Vas kontakt tak pisem sem. Rozmyslam na chovom okrasnej hydiny a potreboval by som sa poradit pripadne by sa rad pozrel na Vas chov. Nie som si isty ci sem mam dat aj svoj kontak kvoli spamu :).
Keď si rozklikneš moj Nick, tak je tam uvedeny mail /pod www/.
Dobrý den, mám v líhni aracauny a velké australanky, na velikonoce by se měly líhnout. Mám z loňska kohoutka a slepičku aracaun. Zatím ( nevím jesli napořád) jsem si pořídila vajíčka od jiného chovatele. Můžeme si podělit zkušenosti, třeba vyměnit kohoutky. Mám bratra a sestru . Brácha pojímá australky a hempšírky. Je mi ho zatím líto utratit. Zakládám chov australek, hempšírek měděně červených a aracaun. Co se týká líhní. Dle mých zkušeností, zatím nevelkých, člověk si tu svou musí osahat. Co, bude nejlepší pro líhnutí, aby se to zdařilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Petájo, děkuji. Zatím jede líheň od rána a jak jsem zapnula, tak jsem ji nechala jet 4 hod. naprázdno, dopoledne jsem do ní dala vejce jak naběhla na 38,1 tak se stále drží bez výkyvů, pouze když nadzvednu víko, abych odečetla lékařský teploměr, tak spadne teplota na 37,9, ale hned se vyrovná na 38,1. V místnosti mám 20 st. Pod líhní žádnou podložku, stojí na dřevěném stolku, izolaci kolem také žádnou a krásně si stále tu teplotu drží. Co mě překvapilo, že psali jiní majitelé této líhně, že musí dávat minimum vody, aby nebyla vysoká vlhkost, já měla jen s jednou vaničkou 50 % a protože má být na začátek vyšší vlhkost, nalila jsem i do druhé vaničky a teď je vlhkost 64 %. Po třech dnech ji snížím na 55. Překvapilo mě, že i nezaizolovaná si líheň krásně drží teplotu bez výkyvů a vlhkost také. Ani neodměřuji množství vody, prostě naliju a hotovo. Jo a co ukazuje display těch 38,1, tak taková teplota je měřeno lékařským alkoholovým teploměrem i na teploměru položeném mezi vejci. Takže zatím mě líheň mile překvapila, žádné dolaďování, přidělávání dírek, zakrývání...Uvidíme, co se vylíhne, ale uvědomuji si, že vliv líhně je samozřejmě jen částečný, záleží na kvalitě vajec, oplozenosti, já mám navíc polovinu vajec z poštovní zásilky. Ale líheň se mi jeví dobrá, navíc za ty peníze...51 vajec - 1700 Kč...A ještě k ní dodávají tak legrační návod, že bych ho aspirovala na nejsrandovější návod roku Můžete mi prosím Petájo napsat Vaše hodnoty tepla a vlhkosti?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
vlasta.
napsal(a):
Dobrý den, mám v líhni aracauny a velké australanky, na velikonoce by se měly líhnout. Mám z loňska kohoutka a slepičku aracaun. Zatím ( nevím jesli napořád) jsem si pořídila vajíčka od jiného chovatele. Můžeme si podělit zkušenosti, třeba vyměnit kohoutky. Mám bratra a sestru . Brácha pojímá australky a hempšírky. Je mi ho zatím líto utratit. Zakládám chov australek, hempšírek měděně červených a aracaun. Co se týká líhní. Dle mých zkušeností, zatím nevelkých, člověk si tu svou musí osahat. Co, bude nejlepší pro líhnutí, aby se to zdařilo.
Zdravím Vás. Já mám nyní jen dvě loňské araukany - černou a krahujcovou. Před měsícem začaly nést a holky nesou, jak divé. Ale kohouta nemám. V líhni mám Araukany modré s licousy a černé s licousy. Ty doma jsou také s licousy, takže kohout by měl být s vousy. Dám si do profilu mail, tak si můžeme napsat tam ohledně výměny a odkud máme slepice, ať nejsou příbuzné. V líhni mám spolu s Araukanami ještě Brahmánky velké stříbrně kropenaté vlnité, dále černé a modré. Ty poštou nešly, tak tam by to mohlo být lepší, uvidím. Je to moje první líhnutí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Petájo, děkuji. Zatím jede líheň od rána a jak jsem zapnula, tak jsem ji nechala jet 4 hod. naprázdno, dopoledne jsem do ní dala vejce jak naběhla na 38,1 tak se stále drží bez výkyvů, pouze když nadzvednu víko, abych odečetla lékařský teploměr, tak spadne teplota na 37,9, ale hned se vyrovná na 38,1. V místnosti mám 20 st. Pod líhní žádnou podložku, stojí na dřevěném stolku, izolaci kolem také žádnou a krásně si stále tu teplotu drží. Co mě překvapilo, že psali jiní majitelé této líhně, že musí dávat minimum vody, aby nebyla vysoká vlhkost, já měla jen s jednou vaničkou 50 % a protože má být na začátek vyšší vlhkost, nalila jsem i do druhé vaničky a teď je vlhkost 64 %. Po třech dnech ji snížím na 55. Překvapilo mě, že i nezaizolovaná si líheň krásně drží teplotu bez výkyvů a vlhkost také. Ani neodměřuji množství vody, prostě naliju a hotovo. Jo a co ukazuje display těch 38,1, tak taková teplota je měřeno lékařským alkoholovým teploměrem i na teploměru položeném mezi vejci. Takže zatím mě líheň mile překvapila, žádné dolaďování, přidělávání dírek, zakrývání...Uvidíme, co se vylíhne, ale uvědomuji si, že vliv líhně je samozřejmě jen částečný, záleží na kvalitě vajec, oplozenosti, já mám navíc polovinu vajec z poštovní zásilky. Ale líheň se mi jeví dobrá, navíc za ty peníze...51 vajec - 1700 Kč...A ještě k ní dodávají tak legrační návod, že bych ho aspirovala na nejsrandovější návod roku Můžete mi prosím Petájo napsat Vaše hodnoty tepla a vlhkosti?
Já jsem dostala líheň - dárek ( snad nejlepší můj v životě, ceněný nejen penězi) První moje líhnutí dopadlo zoufale. Koupila jsem vajíčka od dobrého chovatele hempšírek, oplozenost - 28 z 48 vajec. Těšila jsem se, že s líhní za 10000, - Brinsea, to je natutofku 100% úspěšnost. A ejhle mám jen 7 kuřat asi 14 denních. Měla jsem vlhkost 50% pak jsem na líhnutí zvýšila vlhkost na 58%. Ve vajíčkách byla mrtvá kuřátka s nevstřebaným žloutkovým vakem. Moc chovatelů mi řeklo, že ta úmrtnost vypadá na vysokou vlhkost. Párkrát jsem špatně zavřela líheň a nějakou dobu, než jsem na to přišla byla vlhkost veliká. Teď sleduji zavírání líhně a snažím se do ní zbytečně nelézt. Uf tak uvidím, řekl slepý...
Ja prave patrim mezi ty, co problem z vlhkosti meli...dolevala jsem vodu i trikrat za den, vzdy mi vlhkost stoupla na 70% a nechavala jsem ji pomalu klesat na tech 50 %, teplotu jsem na displeji drzela na 39,1...na vejcich ( teplomer polozeny na vrchu bylo 38,3 - 5 stupne)...kolisalo to na displeji i 38,7 az tech 39,1...lihen jsem mela zateplenou zespodu dekou a deku jsem mela i z vrchu, nekdy i dve...kolisa nam okolni teplota v byte...
Pokud Vas jeste neco zajima, klidne mi napiste na email v profilu...
petája
napsal(a):
Ja prave patrim mezi ty, co problem z vlhkosti meli...dolevala jsem vodu i trikrat za den, vzdy mi vlhkost stoupla na 70% a nechavala jsem ji pomalu klesat na tech 50 %, teplotu jsem na displeji drzela na 39,1...na vejcich ( teplomer polozeny na vrchu bylo 38,3 - 5 stupne)...kolisalo to na displeji i 38,7 az tech 39,1...lihen jsem mela zateplenou zespodu dekou a deku jsem mela i z vrchu, nekdy i dve...kolisa nam okolni teplota v byte...
Pokud Vas jeste neco zajima, klidne mi napiste na email v profilu...
Tak vysoká vlhkost? Jak tedy dopadlo líhnutí?
vlasta.
napsal(a):
Tak vysoká vlhkost? Jak tedy dopadlo líhnutí?
Ze 42 vajec 34 kuřátek, z těch zbylých osmi se dvě nedoklubala ven, zbytek se ani nenakloval, ve dvou vejcích divně šplouchalo a ta vejce co se nenaklovala byla od mladé slepice, která nesla sotva měsíc tak jsou, nevyzrálá'' ...
Jedno kuře jsme museli utratit - špatné nohy a jedno má trochu nakřivo hlavičku, to zatím nechávám...jinak všechna kuřátka zdravá.
Na diskuzi psali, že už vlhkost u líhně Makro příliš neřeší a mě prostě na těch 70 % vyleze, ať dám celou stříkačku vody, nebo čtvrt...

Pokud Vám ta čtvrt stříkačky zaplní celý prostor menší (prostřední )nádržky na vodu, tak musíte mít vlhkost stejnou jako když dáte stříkačku celou, protože vlhkost určuje velikost odparné plochy a ne kolik vody do ní dáte.Když dáte nádržku plnou, tak jen vydrží daná vlhkost delší vodu.Že se Vám drží těch 70%, může být tím, že máte v místnosti vyšší vlhkost.Anebo zabudovaný vlhkoměr neukazuje správně.No, ale u návodu k líhni uvádějí ještě menší procento vylíhlých kuřat, než máte Vy, tak to asi nemusíte řešit.
petája
napsal(a):
Ze 42 vajec 34 kuřátek, z těch zbylých osmi se dvě nedoklubala ven, zbytek se ani nenakloval, ve dvou vejcích divně šplouchalo a ta vejce co se nenaklovala byla od mladé slepice, která nesla sotva měsíc tak jsou, nevyzrálá'' ...
Jedno kuře jsme museli utratit - špatné nohy a jedno má trochu nakřivo hlavičku, to zatím nechávám...jinak všechna kuřátka zdravá.
Na diskuzi psali, že už vlhkost u líhně Makro příliš neřeší a mě prostě na těch 70 % vyleze, ať dám celou stříkačku vody, nebo čtvrt...
Tak to máte skvělý výsledek. Mít 34 kuřat, tak neopakuji líhnutí. Ale obávám se, abych nesháněla vejce ještě po téhle líhni. Mám je sice už přislíbené. Příští týden se hukáže.
Dobrý den, dovolte mi Vás pozvat k prohlídce internetového obchodu www.Lihneme.cz, kde můžete naleznout líhně určené k domácímu chovu drůbeže, plazů a exotického ptactva. Děkuji a přeji krásný den.