Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2015 20:43
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Zdravim chovatelia
Prosim vas o radu ohladom chovu prepelic od vajicka.
Pred tyzdnom som doliahol prepelicky v pocte 48 kusov, odzaciatku pili riedeny cierny a zobali cisty kukuricny srot, su pod lampou kde je teplota 34 stupnou, nemaju prievan, na hoblinach a neni su zbytocne vyrusovane, alekontrolovatich treba.
Problem je tenze od prveho dna som nachadzal mrtve kuriatko kazdy den, raz aj dve rano, z pociatku som si myslel ze sa utopili vo vode kedze caj mali len na tanieriku po ktorom behali, vymenil som to za miskovu samospadovu najacku ktoru som vytiahol do vysky ich oci, tak aby dociahli pit. Aj tak kapali, to som urobil v utorok, a v stredu rano zas mrtve jedno, myslel som si ze maju kokcidiozu, tak uz som namiesto caju dal cistu vodu so sulfakoxom, a kukuricny srot trochu rozriedil s psenicno-jacmennym, lenze do stvrtku rana dve mrtve, nechal som to tak, a do piatku rana zas jedno mrtve. Ale dnes rano som vyhodil jedno a pocas dna tri mrtve, tak sakra kde robim chybu , neviete mi poradit...?

28.3.2015 21:36
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Těžko radit, chce to je sledovat. Prdelky špinavé nemají? Když umírají, tak rychle během třeba hodiny z ničeho nic? Kolik jich máte na jaké ploše? Kolik stupňů je teplota pod zdrojem tepla? Kde odpočívají? Pod světlem nebo v rozích? Nešlapou se?
Mě je za dva roky co líhnu křepelky osvědčilo. Normální papírové krabice. Dole noviny, na to od třetího dne hobliny bez prachu. Předtím na novinách perlinka. Křepelky po max 20ti kusech. Krmení křepelka UNI od Energysu. První dny mlýt na jemno v mlýnku nebo v mixéru, pak zvykat na hrubší. Po 3 týdnech už nemixuju. Dávat i mističku s pískem. U mladých napaječky pro exoty. Normální voda, maximálně první dny s Propoulem. V krabici dvě slabší žárovky, jedna níž a druhá výš a sledovat chování, kam si chodí lehnout. Jak po krajích, tak zvednout žárovku do výšky. Jak jim roste peří, tak se víc přehřívají, víc pijou a pak míň jí.
Úhyny byly jen z ušlapání, křepelka je rozčapená, málo pohyblivá, ostatní po ní přebíhaj. A jednou úhyn během jednoho dne 7 kusů. Jdete tam, křepelky ok, pak jde člověk za hodinu a tam křepelka leží natažená, apatická. Brzo je po ní. Na vině byl šrot z pšenice, protože křepelka UNI došla. Achudáci to ve 14ti dnech nestrávili. Po změně krmení se úhyn zastavil.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2015 21:42

ivanko1988 napsal(a):
Zdravim chovatelia
Prosim vas o radu ohladom chovu prepelic od vajicka.
Pred tyzdnom som doliahol prepelicky v pocte 48 kusov, odzaciatku pili riedeny cierny a zobali cisty kukuricny srot, su pod lampou kde je teplota 34 stupnou, nemaju prievan, na hoblinach a neni su zbytocne vyrusovane, alekontrolovatich treba.
Problem je tenze od prveho dna som nachadzal mrtve kuriatko kazdy den, raz aj dve rano, z pociatku som si myslel ze sa utopili vo vode kedze caj mali len na tanieriku po ktorom behali, vymenil som to za miskovu samospadovu najacku ktoru som vytiahol do vysky ich oci, tak aby dociahli pit. Aj tak kapali, to som urobil v utorok, a v stredu rano zas mrtve jedno, myslel som si ze maju kokcidiozu, tak uz som namiesto caju dal cistu vodu so sulfakoxom, a kukuricny srot trochu rozriedil s psenicno-jacmennym, lenze do stvrtku rana dve mrtve, nechal som to tak, a do piatku rana zas jedno mrtve. Ale dnes rano som vyhodil jedno a pocas dna tri mrtve, tak sakra kde robim chybu , neviete mi poradit...?

Proč máte úhyny bez křišťálové koule nevím, ale krmte úplně blbě. Křepelky mají vysokou potřebu bílkovin v krmné dávce a vy je krmíte čistým kukuřičným šrotem, to má max 9 % bílkovin, i takhle staré kuře potřebuje nejmíň 18 %. Navíc biologická hodnota kukuřičných bílkovin je nízká.

28.3.2015 22:15
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Ještě mě napadá, jestli nemůžou zobat prach z hoblin, jestli nejsou hodně jemné. Já osobně bych je rozdělila na menší skupiny a změnila krmení, třeba za prosátou K1 nebo líp křepelka UNI.

29.3.2015 06:26
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Prepelice mam v plastovej okruhlej nadobe s priemerom 60 cm, je ich tam uz asi len 30, a teplota priamo pod zdrojom je 34-35 stupnou, mam len jeden na strede, a spia volne roztrusene po priestore nadoby a od dvoch dni nekrmim cistym kukuricnym srotom, pridavam aj psenicny a jacmenny. Prepelice maju zadky ciste, napadlo to aj mna ze by ich prehanalo, ale trus nie je riedky, a mrtve su vedsinou natiahnute, az na jedno ktore bolo skrcene ako keby spalo. Dnes im idem cistit, a preosejem tie hobliny a uvidim co z toho bude.

29.3.2015 07:17

ivanko1988 napsal(a):
Prepelice mam v plastovej okruhlej nadobe s priemerom 60 cm, je ich tam uz asi len 30, a teplota priamo pod zdrojom je 34-35 stupnou, mam len jeden na strede, a spia volne roztrusene po priestore nadoby a od dvoch dni nekrmim cistym kukuricnym srotom, pridavam aj psenicny a jacmenny. Prepelice maju zadky ciste, napadlo to aj mna ze by ich prehanalo, ale trus nie je riedky, a mrtve su vedsinou natiahnute, az na jedno ktore bolo skrcene ako keby spalo. Dnes im idem cistit, a preosejem tie hobliny a uvidim co z toho bude.

Pšeničným a už vůbec ne ječmenným šrotem si vůbec nepomůžete, to jsou zase jen glycidová krmiva a ječmen navíc obsahuje velké množství vlákniny, při krmení drůbeže je dobrý na restrikční krmení kuřic a k vyvolání pelichání, pro zvíře, které potřebuje bílkoviny a růst je zcela nevhodný. Je to taková drůbeží dieta. Kde máte nějaká bílkovinná krmiva? Nemáte.

29.3.2015 08:24
zbosace

XXX.XXX.7.202

Problém je asi v tej podstielke a krmive. Hobliny ani kukuricu už nepoužívam. Kukurica už nie.je to čo bývala. Po rokoch odchovavam do 7-10 dní na tesco utierkach, dobre saju tekutiny. Odchov na BR1, alebo akýkoľvek štarter. Po vyliahnuti preliecim proti kocke, v pauze dám AD2 a E a potom idú na rošt. Žiadna veda ani experimenty. Náročné je to akurát na čas. Prepelice sú malé fabriky a nedása pri odchove nič odflakat. Všetko sa potom odzrkadlí na raste a užitkovosti.

29.3.2015 09:18

Našla jsem vám schválně krmnou normu pro křepelky,1 - 3. týden věku:
dusíkaté látky 24,5 %
methionin + cystin 0,95 %
methionin 0,44 %
lysin 1,41 %
vápník 0,72 %
fosfor 0,47 %
metabolizovatelná energie 12,1 MJ/kg

Vy krmíte kukuřicí, ta má 9,4 % dusíkatých látek, pšenicí, ta má tak 12 %, a ječmenem, ten má tam deset procent. Takže i kdybyste to měl 1:1:1, tak jste tak na deseti procentech dusíkatých látek.

Nechcete si koupit radši krmnou směs?

29.3.2015 10:49
hzp

XXX.XXX.83.72

V kukuřičném šrotu problém rozhodně nebude. Tedy může být, že je kontaminován např. plísní. Rozhodně vám ale kuřata nehynou jen proto, že krmíte právě jím. Spousta zejména starších chovatelů startuje kukuřičným šrotem, a postupně přidává poměrně K1 až na K1 přejde v cca 14 dnech plně. Takže problém může být ve šrotu v ohledu jeho kontaminace, ale rozhodně ne z důvodu jeho výživové hodnoty, která by mohla vést až k úhynu.

29.3.2015 11:01
veraboskova

XXX.XXX.174.250

ivanko1988 napsal(a):

Mně jak uhynuly z toho pšeničného šrotu, jak jsem psala výše, tak neměli průjem. Nic na nich nebylo zvenku vidět.

29.3.2015 11:28

hzp napsal(a):
V kukuřičném šrotu problém rozhodně nebude. Tedy může být, že je kontaminován např. plísní. Rozhodně vám ale kuřata nehynou jen proto, že krmíte právě jím. Spousta zejména starších chovatelů startuje kukuřičným šrotem, a postupně přidává poměrně K1 až na K1 přejde v cca 14 dnech plně. Takže problém může být ve šrotu v ohledu jeho kontaminace, ale rozhodně ne z důvodu jeho výživové hodnoty, která by mohla vést až k úhynu.

Kukuřičný šrot snadno žlukne a plesniví a v tom už by příčina úhynu být mohla. Jinak netvrdím, že kuřata umírají kvůli krmení, ale krmit necelou polovinou potřebného množství bílkovin se negativně projeví na růstu i budoucí užitkovosti, a dohnat už to později nejde.

29.3.2015 13:51
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Takze po tom co som si precital vsetky prispevky som sa rozhodol ze kupim im nejaku "smesku", bud BR1 alebo nieco podobne, neviem co budu mat v polnonakupe v Nitre, ajked som to od zaciatku nechcel, chcel som dosiahnut aby boli odchovane cisto bez "smesiek", a taktiez som skontroloval kukuricu a nie som si isty ale asi ju napadla plesen, povodne s nou krmime prasata, a neskontroloval som si v akom je stave ale rovno som zosrotoval...:(...takze mojou neopatrnostou som prisiel o 15 prepelic, zatial...ale co uz, kedze prepelice od vajicka chovam prvy krat tak taketo chyby som porobil. Mozte ma este niecomu vyvarovat, nejakych zakladnych chyb pri odchove...?...teraz mam v liahni vajicka Aruacana a nejaky dedinsky hybrid.

29.3.2015 15:44
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Už to, že se vám křepelky vylíhly, je úspěch. Já když jsem začínala s křepelkama, tak jsem nakoupila 100 vajec od chovatele z Budějc po 3 Kč kus, a vylíhlo se mi 8 křepelek. Pak jsem prosvěcování zjistila, že skoro všechny byly neoplodněné. Někdy to zkrátka nevyjde. Buď za to může příroda nebo sem tam člověk udělá chybu. Takže buďte rád, že máte dobrého samečka Líhnout můžete znovu a už to budete mít víc vychytané.

31.3.2015 19:26
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Začal som im dávať A1 a prestali kapat, od pondelku poobedia do teraz len tri, co je pokrok oproti 4 za poobedie..:)..snáď mi z nich ešte niečo ostane...:).

6.4.2015 11:10
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Mno tu je mojich 26 statocných...:).

6.4.2015 13:16
fo3k

XXX.XXX.86.24

Chovám japonské prepeličky už veľmi dlho. Po vyliahnutí potrebujú kvalitnú zmesku a teplo. Dávam im normálnu zmesku pre nosnice a ohrievam žiarovkou. Sálavé teplo so svetlom im najlepšie vyhovuje. Pri akurátnej teplote sa vyhrievajú ležiac na boku a sú spokojné. Pri nízkej stoja a pípajú, pri vysokej stoja v kútoch odchovne. Dobré je ešte dať v prvých dňoch vitamín D.

7.4.2015 11:04
ivanko1988

XXX.XXX.234.133

Mne sa stalo ze nietora lezali na boku, niektore normale cupeli, a jedno stale zjapalo, alebo aj dve ked som im menil vodu alebo krmivo...ale viac menej vsetky boli volne pohodene po nadobe pod lampou..:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík