Slepice přestaly snášet

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2015 16:57
honza123

XXX.XXX.166.107

Dobrý den, mám 15 slepic a snášeli tak 8 až 9 vajec denně poslední týden jenom 1 max 4 vejce a dnes dokonce žádné.To samé u IB kteří začali snášet asi před 14 dny a teď také přestali. Nevíte někdo čím by to mohlo být, krmím stála stejně pšenice občas brambory, namočený chleba a zbytky z kuchyně.

29.3.2015 19:48
chovatel  30

XXX.XXX.96.10

honza123 napsal(a):
Dobrý den, mám 15 slepic a snášeli tak 8 až 9 vajec denně poslední týden jenom 1 max 4 vejce a dnes dokonce žádné.To samé u IB kteří začali snášet asi před 14 dny a teď také přestali. Nevíte někdo čím by to mohlo být, krmím stála stejně pšenice občas brambory, namočený chleba a zbytky z kuchyně.

Tak jak krmíte, tak se divím, že vůbec snášely.Je potřeba občas přidat nějaké vitamíny a krmit i řepou, případně cuketou atp. Určitě nebude k zahození i nějakou směs pro nosnice, také je dobré každý den zelené krmení...Ze zbytků a pšenice asi snášet moc nebudou a navíc jen samé zbytky můžou přivodit střevní potíže...

29.3.2015 19:54
honza123

XXX.XXX.166.107

Travnatý výběh mají stálé.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.3.2015 20:02

honza123 napsal(a):

Krmíte blbě, to je jednoduché. Slepice nese zobákem a nestačí jen nasytit, musíte jí dodat živiny, a nejen energii z glycidových krmiv, ale hlavně bílkoviny.

Aby slepice snášela hodně vajec, potřebuje v krmné dávce tak 19 % bílkovin. Pokud vám stačí snáška 30 - 50 %. můžete množství snížit na 15 %,12 % je pro záchovu, s minimální snáškou, ale slepice nepojde hladem.

No a co vy máte v té vaší krmné dávce? Pšenici, ta má 12 % bílkovin. Brambory, to je objemné krmivo, zasytí, ale v krmné dávce užitkových slepic to nemá co dělat.2 % bílkovin. Čtvrtina energie, co má pšenice. Namočený chleba, to je pšeničná mouka. A něco žita, které slepicím nic nedá kvůli obsahu antinutričních látek. Takže na téhle krmné dávce jste na minimální úrovni výživy a slepice jsou rády, že jsou živé, natož aby vám dávaly vejce. Zbytky z kuchyně to nespasí, pokud to není maso, vařená krev, syrovátka, mléko - což asi není, ve zbytcích je spoustu knedlíků, rýže, těstovin, prostě takový celkový obsah bílkovin ve zbytcích nebývá úplně vysoký a hlavně je to jako zdroj bílkoviny velmi nespolehlivý zdroj. Jestli mají slípky pastvu, přes sezonu by si mohly potřebné živočišné bílkoviny samy nasbírat, ale na to je ještě brzo. Takže buď je musíte pořádně nakrmit, nebo musíte počkat, až bude víc hmyzu.

29.3.2015 20:13
lampy

XXX.XXX.34.229

Krmim obdobne pridam sice par vitaminu mam je ve vybehu zelenyho moc nemaji ted z jara. pak pridavam as to vsechno poroste. mam je prvni sezonu jsou to hybrydky a 5.-6 vajec dene od brezna od sesti slepic. zalezi take asi na druhu a stari slepic ne?

29.3.2015 20:29

lampy napsal(a):
Krmim obdobne pridam sice par vitaminu mam je ve vybehu zelenyho moc nemaji ted z jara. pak pridavam as to vsechno poroste. mam je prvni sezonu jsou to hybrydky a 5.-6 vajec dene od brezna od sesti slepic. zalezi take asi na druhu a stari slepic ne?

Jasný. Hybridky jsou šlechtěné na to, aby snášely maximální množství vajec, ale k tomu taky potřebují maximálně krmit, to je důvod, proč v praxi mívají hybridky i menší či třeba srovnatelnou užitkovost s některými nosnými plemeny, prostě proto, že ta plemena jsou schopná zužitkovat i méně nadupanou krmnou dávku. Aby hybridka snášela tolik, kolik má napsáno v manuálu, musí mít směs.

No a jistě, je to taky o stáří, jestli vám slepice teď začaly snášet, jsou mladé, plné sil, genetika jim říká - snášej! - tak snáší i na pšenici bez bílkovinného krmiva. To bude ale značně dočasné, až vyčerpají své tělesné rezervy, taky se budete ptát, proč už nesnášejí.

29.3.2015 21:18
honza123

XXX.XXX.166.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Krmíte blbě, to je jednoduché. Slepice nese zobákem a nestačí jen nasytit, musíte jí dodat živiny, a nejen energii z glycidových krmiv, ale hlavně bílkoviny.

Aby slepice snášela hodně vajec, potřebuje v krmné dávce tak 19 % bílkovin. Pokud vám stačí snáška 30 - 50 %. můžete množství snížit na 15 %,12 % je pro záchovu, s minimální snáškou, ale slepice nepojde hladem.

No a co vy máte v té vaší krmné dávce? Pšenici, ta má 12 % bílkovin. Brambory, to je objemné krmivo, zasytí, ale v krmné dávce užitkových slepic to nemá co dělat.2 % bílkovin. Čtvrtina energie, co má pšenice. Namočený chleba, to je pšeničná mouka. A něco žita, které slepicím nic nedá kvůli obsahu antinutričních látek. Takže na téhle krmné dávce jste na minimální úrovni výživy a slepice jsou rády, že jsou živé, natož aby vám dávaly vejce. Zbytky z kuchyně to nespasí, pokud to není maso, vařená krev, syrovátka, mléko - což asi není, ve zbytcích je spoustu knedlíků, rýže, těstovin, prostě takový celkový obsah bílkovin ve zbytcích nebývá úplně vysoký a hlavně je to jako zdroj bílkoviny velmi nespolehlivý zdroj. Jestli mají slípky pastvu, přes sezonu by si mohly potřebné živočišné bílkoviny samy nasbírat, ale na to je ještě brzo. Takže buď je musíte pořádně nakrmit, nebo musíte počkat, až bude víc hmyzu.

Tak mi tedy řekněte čím krmíte vy.Děkuji za odpověd.

29.3.2015 21:32
lampy

XXX.XXX.34.229

Jasný. Hybridky jsou šlechtěné na to, aby snášely maximální množství vajec, ale k tomu taky potřebují maximálně krmit, to je důvod, proč v praxi mívají hybridky i menší či třeba srovnatelnou užitkovost s některými nosnými plemeny, prostě proto, že ta plemena jsou schopná zužitkovat i méně nadupanou krmnou dávku. Aby hybridka snášela tolik, kolik má napsáno v manuálu, musí mít směs.

No a jistě, je to taky o stáří, jestli vám slepice teď začaly snášet, jsou mladé, plné sil, genetika jim říká - snášej! - tak snáší i na pšenici bez bílkovinného krmiva. To bude ale značně dočasné, až vyčerpají své tělesné rezervy, taky se budete ptát, proč už nesnášejí.

Vylihnu dalsi

30.3.2015 19:54
honza123

XXX.XXX.166.107

Tak čím tedy krmíte když jste tak chytrý

30.3.2015 19:55

honza123 napsal(a):
Tak čím tedy krmíte když jste tak chytrý

Směsí pro nosnice

30.3.2015 20:07
nomad72

XXX.XXX.234.148

Ja chovám zmesku kadejakých sliepok, pozbieram vajcia, dám do liahne, vyliahnu sa kuriatka, kohútiky idu do polievky... a staré sliepky, tak dvojročné tiež zarežem. nechám si len jedného, kohúta, ktorého vymením kvôli zmene krvi a tak to pokračuje dookola... chovám sliepky pre vajcia, vlastnú sebestačnosť do kuchyne.nie kvôli tomu aby som sa chválil, že ja mám také alebo také sliepky. a vajec mi znášajú dosť... kŕmich ich pšenično-kukuričným šrotom do ktorého dám podľa návodu NUTRIMIX... ak sú niekedy zbytky z kuchyne, dostanú aj tie, ale to je málokedy, lebo väčšinou tie zbytky dostane prasa. ak som doma, sliepky pustím voľne sa pásť, čo je tak dve tri hodiny denne... inak sú vo svojom výbehu... a znáška? na desať sliepok mám denne 7 - 8 vajec priemer... toľko k plemenám a kŕmeniu.

30.3.2015 21:07
irena 42

XXX.XXX.45.2

Dovolím si nesouhlasit. Mám hybridky, druhým rokem, směs nikdy neměly a zrovna dnes z 11 slepic 11 vajíček. Ale hlavně celkově jsem nadmíru spokojená, v této době z 11 slepic neměly snášku pod 9 vajec. Ani nevím, jak to dělají...

Souhlasím s tím, že je třeba dodat živočišné bílkoviny. Já jim tedy šlupky od brambor povařím a spolu se zbytky z kuchyně zaliju domácí kyškou, občas přidám pomleté maso (maso pro psa, tak to není tak finančně náročné), přikrájím i trochu zeleného. A pak šrot, nebo to namočené pečivo, k tomu rozdrcené skořápky, někdy řepa. Tímto krmím ráno. A samozřejmě mají výběh, kde si nějakou tu žížalu či broučka vyhrabou. K večeru krmím zrním - pšenicí, občas trocha ovsa a v zimě i kukuřice.A obilí jsem jim v zimě naklíčila, to je jim jelo, panečku.

Snáší velmi dobře, žloutky jsou krásně oranžové a to i bez granulí či směsky, smíchané z kdoví čeho. Myslím, že to jde i bez směsky s hybridkama dost dobře.

31.3.2015 06:47
honza123

XXX.XXX.166.107

Směsí pro nosnice

Tak proč si ty vajíčka nekoupíte v krámě.

31.3.2015 07:47

honza123 napsal(a):
Tak proč si ty vajíčka nekoupíte v krámě.

Jo hele, další, co svoje vejce vyprodukované na žluklých či plesnivých zbytcích z kuchyně považuje za kdovíjak extra bio

31.3.2015 07:56
nomad72

XXX.XXX.234.0

Jo hele, další, co svoje vejce vyprodukované na žluklých či plesnivých zbytcích z kuchyně považuje za kdovíjak extra bio

Prečo si myslíš, že to je tak?ak chcem niečo doma chovať, musí to byť výhodné aj z ekonomického hľadiska, nemyslíš?ak niekto chová sliepky vo voliere napr.5x4 metre, a kŕmi ich kupovanou zmeskou, tak to radšej fakt kúpiť tie vajcia v obchode... ale, ak ich chovám vo výbehu, kde je aj niečo iné ako suchá hlina, alebo štrk, napr. niečo zelené + nejaký hmyz, šrot je z vlastného poľa... to je iná muzika... a ohľadne toho bio... ak niekto nemá certifikát, že chová a pestuje biopotraviny, tak to bio nikdy nebude!

31.3.2015 08:45

nomad72 napsal(a):
Prečo si myslíš, že to je tak?ak chcem niečo doma chovať, musí to byť výhodné aj z ekonomického hľadiska, nemyslíš?ak niekto chová sliepky vo voliere napr.5x4 metre, a kŕmi ich kupovanou zmeskou, tak to radšej fakt kúpiť tie vajcia v obchode... ale, ak ich chovám vo výbehu, kde je aj niečo iné ako suchá hlina, alebo štrk, napr. niečo zelené + nejaký hmyz, šrot je z vlastného poľa... to je iná muzika... a ohľadne toho bio... ak niekto nemá certifikát, že chová a pestuje biopotraviny, tak to bio nikdy nebude!

Z ekonomického hlediska se chov domácích zvířat nevyplatí nikdy, ani když má člověk vlastní pole

Slepice jsou zábava a pořád stojí méně než pes, tak je aspoň můžu pořádně nakrmit.

31.3.2015 10:40

Z ekonomického hlediska se chov domácích zvířat nevyplatí nikdy, ani když má člověk vlastní pole

Slepice jsou zábava a pořád stojí méně než pes, tak je aspoň můžu pořádně nakrmit.

Konečně někdo s normálním názorem.Já taky nechovám nic na kšeft a nebo aby se to vyplatilo, zkrátka mě to baví.A to domácí vejce bez návštěvy marketu mi chutná vždy víc.A co teprve masíčko.

Ale řeknu Vám co se mi loni dostalo odměnou za domácího 4 měsíčního kohoutka sestřenici a co mě fakt dostalo:
, To se nedalo jíst, to musel být tak 5 ti letej kohout, tvrdej a lezlo to do zubů, no a bylo to moc cítit.''
No ona totiž holka a její dcerka nikdy nejedli nic jiného než brojlera z 36 denním životem, nebo kuře z KFC(že by 40 dní) a to bahno mají za ideál masa, bez chuti a vůně, však máme koření.
No to by mě zajímalo, jak by se ksichtily na domácí kačenku, husičku a nebo pašíka.U posledního vím -, to je tlustý to nebudu''.

31.3.2015 11:33
asperulo

XXX.XXX.249.32

Je to věc zvyku. Jak už jsem tu kdysi psala, domácí drůbež je tak trochu jako zveřina a musí se upravovat jinak. S tím se musí počítat. Máte to jako s mlékem od krávy, také se nedá skladovat a používat jako to krabicové... Stačí dát někomu, kdo nejedl nic jiného než rajče ze supermarketu - amaroun, ochutnat rajče ze zahrádky a najdu se i tací, co to zahrádkové zahodí, že je moc aromatické

31.3.2015 13:51
honza123

XXX.XXX.166.107

To já radši budu mít slepice které nakrmím pšenicí, chlebem, zbytky z kuchyně (zbytky masa knedlíku zeleniny šlupky) které nejsou plesnivé a dám jim 1000m2 výběh a zdají se mi spokojené a určitě je nebudu dopovat směsí a chemikálie kterým v přírodě asi těžko přijdou, vezmu li to s ekonomický stránky tak mě osobně se slepice vyplatí a hlavní cenu kterou mi nikdo sice nezaplatí a to je ta, že neobsahuje žádné chemikálie barviva a jím opravdová vejce. Zadavatel diskuze.

31.3.2015 14:43

honza123 napsal(a):
To já radši budu mít slepice které nakrmím pšenicí, chlebem, zbytky z kuchyně (zbytky masa knedlíku zeleniny šlupky) které nejsou plesnivé a dám jim 1000m2 výběh a zdají se mi spokojené a určitě je nebudu dopovat směsí a chemikálie kterým v přírodě asi těžko přijdou, vezmu li to s ekonomický stránky tak mě osobně se slepice vyplatí a hlavní cenu kterou mi nikdo sice nezaplatí a to je ta, že neobsahuje žádné chemikálie barviva a jím opravdová vejce. Zadavatel diskuze.

No jo, ale teď vám nesnáší nic.

31.3.2015 15:55
honza123

XXX.XXX.166.107

Včera jsem měl 5 vajec a dnes ještě nevím.

31.3.2015 18:23
irena 42

XXX.XXX.45.2

Nechci nikoho urážet, ale úplně stejně by se dalo odpovědět: Jo hele, další, co svoje vejce vyprodukované na nepřirozených granulích považuje za domácí. ;-)

Je fakt, že slepičky, králíky, husy, kačeny, kočky, psa i děti mám pro radost, z některých je i užitek, ale všechny krmím přirozenou stravou. Nevím, proč by moje zbytky z kuchyně měly být žluklé či plesnivé. K přípravě pokrmů pro všechny tvory doma (včetně lidí) přistupuji zodpovědně, nahnilé a plesnivé vyhazuji. Dám přednost domácí polévce před instantní, domácím vajíčkům před kupovanýma, domácímu masu před supermarketovým a domácímu krmení před granulemi.

Je to i o mé víře, že všichni tvorové krmeni průmyslově vyráběným krmivem začali mít různé "civilizační" choroby. Lidi, kočky, psi... Tam už je návrat zpět k přirozenému krmení znát a tak se to doufám brzy prosadí u ostatních, na lidech závislých, tvorech.

31.3.2015 19:02
hanka s.

XXX.XXX.72.61

irena 42 napsal(a):
Nechci nikoho urážet, ale úplně stejně by se dalo odpovědět: Jo hele, další, co svoje vejce vyprodukované na nepřirozených granulích považuje za domácí. ;-)

Je fakt, že slepičky, králíky, husy, kačeny, kočky, psa i děti mám pro radost, z některých je i užitek, ale všechny krmím přirozenou stravou. Nevím, proč by moje zbytky z kuchyně měly být žluklé či plesnivé. K přípravě pokrmů pro všechny tvory doma (včetně lidí) přistupuji zodpovědně, nahnilé a plesnivé vyhazuji. Dám přednost domácí polévce před instantní, domácím vajíčkům před kupovanýma, domácímu masu před supermarketovým a domácímu krmení před granulemi.

Je to i o mé víře, že všichni tvorové krmeni průmyslově vyráběným krmivem začali mít různé "civilizační" choroby. Lidi, kočky, psi... Tam už je návrat zpět k přirozenému krmení znát a tak se to doufám brzy prosadí u ostatních, na lidech závislých, tvorech.

31.3.2015 19:32
honza123

XXX.XXX.166.107

irena 42 napsal(a):

Naprosto souhlasím.

Můj názor

1.4.2015 00:34
Můj názor

XXX.XXX.198.164

Také si dovolím nesouhlasit, ale ne se vším jen s tím co uvádím...

Mám hybridky ISA Brown a prakticky už přes rok neustále plný počet vajec o hmotnosti vždy přesahující alespoň 75g. Celé zrno dávám zejména na noc a pak v zimě aby měli dost energie. Směs pro nosnice nevidí nikdy, dostávají jen míchanice. Ale žrádlo mají jinak docela kvalitní - nechce se mi rozepisovat co vše jim dávám, jen chci poukázat na to že informace jak si je zde v této diskusi předáváme nemají dostatečnou vypovídací hodnotu pro posouzení kvality žrádla.

Přerušení snůšky, v tomto pro slepice náročnějším období nicméně ano. Podle mne byste, ale pozoroval spíše snižování hmotnosti vajec, nižší snůšku (ale ne tak dramaticky) či postupné snižování, horší skořápku... takže tipuji na škodnou (možná i člověka, budou velikonoce) nebo zanášení.

Také nesouhlasím s tím, že když mají volný výběh tak nemají ještě dostatek brouků a podobné havěti. Moje slepice se již dnes občas tak nažerou, že se večer vůbec nezajímají o to co jim nachystám (včetně zrní). Žízaly a brouci je teď zajímají především a pokud vidím, jsou v hledání úspěšní.

1.4.2015 01:11
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Hele, lidi. A zamysleli jste se nad tou diskuzí taky? Jste tu už pomalu v sobě v otázce "není lepší si to už jít koupit" a "další, co svoje vejce vyprodukované na žluklých či plesnivých zbytcích z kuchyně považuje za kdovíjak extra bio". Přitom si myslim, že obě strany mají pravdu.

Bodlinka, jestli se nepletu, v úvodu dobře radila skrz živočisné bílkoviny. Ty můžu dodat jak formou granulí, tak domácí šlichtou (zbytkama). Nejsou zbytky jako zbytky. Krásně tu pak napsal nevím kdo, že jeho zbytky nejsou každý bordel z kuchyně, ale něco co se hodí v solidní kvalitě a zalité mléčnou bílkovinou. Tedy ona taková šlichta je na bílkoviny v tu chvíli bohatá a při takovém krmení jasně nemá smyslu přecházet na kupovanou směs. Protože se ve svých parametrech mohou klidně vyrovnat. Jediný rozdíl v tu chvíli je pracnost a dostupnost (ne každý má ideálně vlastní zdroj mléka, kyšky, domácích zbytků s vyšším obsahem masa, apod.).
Ale. Pokud ty živiny nemám jak dodat, a má domácí produkce zbytků by spíš zhoršovala parametry krmne dávky (měla by méně bílkovin a žádoucích složek než samotné obilí), tak je to spíš přítěž (sníží produkci, což nám uškodí víc než prokrmit o pár gramů víc zrna). V tu chvíli si myslím, že rozumný člověk se bude snažit pro své slepice hledat zlepšení. Buď najde blízko zdroj přírodní (syrovatka, apod. od malochovatele, ten ale dnes často spotřebuje vše sám) nebo holt musí dodávat uměle. Tedy granule, vitamixy (ano, i ten nutrimix je umělý. v granulích jsou vesměs lisované šroty plus vitaminové premixy, což je defacto nutrimix), apod.
Pokud má chovatel problém s dostupným zdrojem a má chov třeba i nějakého plemene k výstavám, tedy nejde jen o produkci vajec, ale i vzhled, správný růst, je v tu chvíli vlastně odkázán na kompletní krmne směsi.
Ale jak sem psal, granule jsou vesměs lisované šroty, takže jak tu někdo píše, že krmí šroty, tak jo, proč ne. Když k nim dává i vitamix, má vlastně domácí granule bez lisování.

1.4.2015 07:24

chovatelpodluzi napsal(a):
Hele, lidi. A zamysleli jste se nad tou diskuzí taky? Jste tu už pomalu v sobě v otázce "není lepší si to už jít koupit" a "další, co svoje vejce vyprodukované na žluklých či plesnivých zbytcích z kuchyně považuje za kdovíjak extra bio". Přitom si myslim, že obě strany mají pravdu.

Bodlinka, jestli se nepletu, v úvodu dobře radila skrz živočisné bílkoviny. Ty můžu dodat jak formou granulí, tak domácí šlichtou (zbytkama). Nejsou zbytky jako zbytky. Krásně tu pak napsal nevím kdo, že jeho zbytky nejsou každý bordel z kuchyně, ale něco co se hodí v solidní kvalitě a zalité mléčnou bílkovinou. Tedy ona taková šlichta je na bílkoviny v tu chvíli bohatá a při takovém krmení jasně nemá smyslu přecházet na kupovanou směs. Protože se ve svých parametrech mohou klidně vyrovnat. Jediný rozdíl v tu chvíli je pracnost a dostupnost (ne každý má ideálně vlastní zdroj mléka, kyšky, domácích zbytků s vyšším obsahem masa, apod.).
Ale. Pokud ty živiny nemám jak dodat, a má domácí produkce zbytků by spíš zhoršovala parametry krmne dávky (měla by méně bílkovin a žádoucích složek než samotné obilí), tak je to spíš přítěž (sníží produkci, což nám uškodí víc než prokrmit o pár gramů víc zrna). V tu chvíli si myslím, že rozumný člověk se bude snažit pro své slepice hledat zlepšení. Buď najde blízko zdroj přírodní (syrovatka, apod. od malochovatele, ten ale dnes často spotřebuje vše sám) nebo holt musí dodávat uměle. Tedy granule, vitamixy (ano, i ten nutrimix je umělý. v granulích jsou vesměs lisované šroty plus vitaminové premixy, což je defacto nutrimix), apod.
Pokud má chovatel problém s dostupným zdrojem a má chov třeba i nějakého plemene k výstavám, tedy nejde jen o produkci vajec, ale i vzhled, správný růst, je v tu chvíli vlastně odkázán na kompletní krmne směsi.
Ale jak sem psal, granule jsou vesměs lisované šroty, takže jak tu někdo píše, že krmí šroty, tak jo, proč ne. Když k nim dává i vitamix, má vlastně domácí granule bez lisování.

Plně s vámi souhlasím, doma taky krmím -šrot, tráva, pšenice jak naklíčená tak suchá, zbytky z kuchyně ale opravdu lepší, psí maso, vitamíny... atd..., někdy mám vajíček míň, někdy více, taky záleží na změně počasí atd.Míra.

2.4.2015 06:38
kop82

XXX.XXX.185.95

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Chci koupit napáječku pro slepice a tak zvažuji jaká je solidní za přijatelnou cenu. Jestli koupit plastovou nebo nějakou plechovou, případně jde doma něco vyrobit? Předem děkuji za jakýkoli tip či nápad.

2.4.2015 08:32
tereza.128

XXX.XXX.32.213

honza123 napsal(a):

Já bych viděla spíš problém v těch výkyvech počasí, než v krmení. Taky mi teď nic nenese, přestaly i husy.Od hejna běžců seberu jedno vejce ob den, ještě před týdnem nesli všichni. Saské kachny nenesou vůbec, maransky- tam je situace podobná jako u běžců-z maximální snášky během pár dní téměř nula a husy nenesou vůbec.
Neřeším to, však oni zase začnou, jsou to zvířata, ne stroje.
Zastávám názor, že pokud má drůbež dostatečně velký výběh, směs nepotřebuje. Já sama ji teda v období snášky dávám, ale je mi to momentálně houbeles platné, nenesou ani se směsí.
Nevěšte hlavu, počasí se vydovádí a slepičky se zase roznesou.
Dejte jim občas trochu masa pro psy, jak tu už bylo zmiňováno, budou Vám vděčné.

2.4.2015 10:24
beginner

XXX.XXX.244.10

Slepice nikdy nesnáší celý rok denně, tak jak to tady mnozí píší a uvádějí mnohé v omyl. Ti pak cpou do slepic odčervovadla horem dolem a mění krmení a tím je vše ještě horší.

Slepice snáší v sériích, to znamená, že nesou třeba týden nebo čtrnáct dnů a pak mají pár dnů pauzu a zase další série. Čím lepší nosnice, tím delší série snesených vajec a kratší pauza a naopak. Někdy to prostě vyjde, že mají najednou pár dnů pauzu všechny.

Nechte je být, jestli předtím nesly při současné stravě, tak nic neměňte. Jak píše tereza.128, může to být i počasím. I kvočna, co se před pár dny vůbec nedala odkvokat, najednou sama vylezla z hnízda a kvokání ji v tomhle počasí rychle přešlo.

2.4.2015 10:25
beginner

XXX.XXX.244.10

kop82 napsal(a):
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Chci koupit napáječku pro slepice a tak zvažuji jaká je solidní za přijatelnou cenu. Jestli koupit plastovou nebo nějakou plechovou, případně jde doma něco vyrobit? Předem děkuji za jakýkoli tip či nápad.

Jsem velmi spokojena s kýblovými napáječkami.

http://www.zbozi.cz/vyrobek/vedro-napajeci-pro-drubez-pozinkove-10-l/.

Můj názor

2.4.2015 10:55
Můj názor

XXX.XXX.99.203

Ještě k té volné pastvě.

Včera jsem je vypustil jen asi na dvě hodiny, snažím se pastvu šetřit aby konečně dosrostla tráva.

Původně jsem je chtěl pustit jen na hodinu, ale zcela ignorovali že jsem jim nachystal žrádlo a odmítali přijít přestože se večer chýlil.

Abych do nich dostal alespoň 1/10 toho co sežerou jindy, tak jsem jim musel žrádlo vynést na pastvu. Zahnat se mi je totoiž nepodařilo, slepičky šly, kohout zůstal a zavolal je vždy zpět, husy se zase chovali každá jinak... prostě jsem jim radši donesl žrádlo a nechal je ať si dělají co chtějí.

Teprve ráno to dožrali, což je silné slovo, protože žrádla včera prakticky neubylo. Alespoň jsem neměl ráno práci.
Mně osobně dělá takovéto jejich žraní jen starost s minerály a vitamíny. Oboje jim přidávám totiž do žrádla a oni mají teď kvůli velké snůšce velkou potřebu, dokonce ani aprýlové počasí mi snůšku nesnížilo a mám od hus i slepic stále plný počet vajec.

2.4.2015 16:56
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Pro beginner
Moje slepice nesou v kuse jedenáct měsíců.
Ale dnes začaly pelichat, vajíčka zatím 100%.
Tak uvidím, zda přestanou nést.
Je to o krmení.

Můj názor

2.4.2015 17:14
Můj názor

XXX.XXX.99.208

Já být vámi Honzo, tak se i podívám zda si někde nezačali dávat vejce bokem na vysedění.

2.4.2015 19:40
beginner

XXX.XXX.244.10

rapotacka11 napsal(a):
Pro beginner
Moje slepice nesou v kuse jedenáct měsíců.
Ale dnes začaly pelichat, vajíčka zatím 100%.
Tak uvidím, zda přestanou nést.
Je to o krmení.

100% by bylo cca 330 vajec za 11 měsíců na jednu slepici. Tak to gratuluji, asi máte nějaké super krmivo nebo extra hybridy

2.4.2015 21:19
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Mám hybridy, jen 3 ks.
Mám je pro zábavu a pro radost.
Krmím je líp než sebe a mají volnost.
Fakt nesou pořád.
Tak teď uvidím...

3.4.2015 09:56
javorka

XXX.XXX.98.207

rapotacka11 napsal(a):
Mám hybridy, jen 3 ks.
Fakt nesou pořád.
Tak teď uvidím...

Já se musím připojit. Moje hybridy také nesou spolehlivě, Mám 4 dvouleté a 4 mladé. Mladé nesou opravdu každý den. Od začátku listopadu. Mám 7 vajec každý den. Občas 8 nebo 6. Mají velikou zahradu, na které není vidět, že tam nějaké slepice jsou.

3.4.2015 12:57
vacin

XXX.XXX.36.61

Pro beginner: omlouvám se že píši sem ale chtěl bych se vás zeptat na líheň io103 makro. Koupil jsem si ji a snažím se v ni ted líhnout. Chtěl bych poprosit o radu jak v ni správně líhnout. Dekuji.

3.4.2015 15:19
kastef

XXX.XXX.138.131

Je to o krmení- nikdy sem si nestěžovala na málo vajec a´t sme měli kuřice- hybridky koupené odkohokoli.Krmím ovšem směskou, nejméně ze 3/4, pšenici a oves přidávám pro zábavu na přehrabování.Dvakrát týdně přidávám krmný tvaroh, nebo trošku mletého masa pro psy.Zelené, cukety, jablíčka atd. to nepočitám do krmné dávky, to mají prostě jen tak, aby měly nějakou dobrotu a zábavu.Základem zůstává ta směs.Vejce mám celoročně, slepice si udělají samozřejmě malou přestávku, ale postupně, prostě vždy jsou vejce.Takovéto-, mám 15 slepic a 3 vejce po dobu x týdnů, jak tu lidi píší, to neznám.Pokud je málo bílkovin a slepice mají ke krmení jen takový ten balast, tak prostě nesou hlavně na jaře, kdy jim to velí příroda-kvůli reprodukci.
Jinak smůla.

6.4.2015 17:46
gufi

XXX.XXX.166.107

4 dny nesou slepice 10 vajec každý den.

Luba82

8.4.2015 22:32
Luba82

XXX.XXX.159.151

gufi napsal(a):
4 dny nesou slepice 10 vajec každý den.

Koupím směsku pro slepice na snášení 20-25Kg za rozumnou cenu Brno venkov, Vyškov okolí, Slavkov u Brna, Újezd u Brna děkuji za typ e-mail: Luba-82@seznam.cz Děkuji.

8.4.2015 23:06
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Je to blbost - s tím krmením. Krmím pořád to samé: 1/3 obilí,1/3 zbytky z kuchyně a 1/3 granulát pro nosnice. Výběh na zelené neomezený Nesou nyní 50%
Opeřují a nežerou - co dál?

Ne-chovatel

9.4.2015 09:27
Ne-chovatel

XXX.XXX.57.5

Nevím sice co je blbost...

Že kvalita i množství vajec záleží na krmení blbost není.
Že slepice, když přepeřují (v tomto období nesnáší) potřebují ještě kvalitnější žrádlo než běžně a zcela jistě budou žrát jako divé, také není blbost.

Já když drůbež přepeřuje, vlastně už minimálně měsíc před tím, tak jim dávám celá slunečnicová zrna i častěji slunečnicový olej (stačí trocha, k mrkvi, červené řepě,...) do žrádla.

9.4.2015 10:15
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobrý den
děkuji za komentář. Já se jim snažím dávat kvalitní stravu, přidávám červenou řepu, protejíny ve formě rybí moučky, směs pro nosnice, pšenici atd. Ale moc nežerou, řepu z krmítka vyhazují a nesou málo. Celou zimu v poho - mám 6 hnědých 2-letý hybridky,2 leghornky bílé,2 šedé a 2 morávie. K tomu 4 araukany a jednoho kohouta. V zimě denně 10-12 vajec, nyní 6-8. A přitom už je i trochu travička a mají spoustu místa. Běhají na 2600 m2.Tak nevím

Ne-chovatel

9.4.2015 11:56
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211

Ten výběh je dost velký, nebál bych se že nežerou, akorát jim nejede to co jim dáváte do krmítka, moje teď taky radši vyrazí za plot (když je nepustím zavčas sám), ani donášená tráva je plně neuspokojuje (šetřím trávu ve výběhu aby dorostla) a chtějí žrát spoustu věcí co jim nedokážu jako člověk donést.

Málo vajíček může být kvůli přepeřování, nebo snáší jinam než kde hledáte. Méně pravděpodobné mi přijde, že si po výkonu v zimě potřebují odpočnout.
Teď by měli být přirozeně puzeny snášet naplno. Nicméně pokud začali preferovat přírodní zdroj obživy, mohl jim i klesnout přísun bílkovin.

Já bych prošel výběh zda nejsou někde vejce, třeba jen snáší bokem na zasednutí (i když nakonec žádná nezasedne) a kvokající slepice opět nenese.

Podle mne vám nikdo neporadíme hodnotně. Musíte to vypozorovat sám, rozhodně bych se při vašem výběhu (je-li zatravnělý a plný života) nebál že drůbež hladoví i kdybyste jim nedal nic.

9.4.2015 12:26
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Asi máte pravdu a bude to tím přepeřováním. Ale taky hodně pršelo a byly silné větry a to nemají rády. Schovávaly se pod střechu. Zahradu jsem celou obešla a nikde žádné zanešené vejce. Sousedi mají slepic ještě víc než já takže lidská škodná to taky nebude
Popelí se v ohništi i v suché hlíně a zahrada už je plná červíků a broučků. Tráva také začíná růst. Přesto jak otevřu bránu mají tendenci zdrhnout - asi je to normální.

10.4.2015 05:47
Olympionik2008

XXX.XXX.193.210

Dobré ránko,
dovolím si vložit příspěvěk z mého chovu.

Chovám 28 kusů čistokrevných slípek - Vlaška - Leghorna - Vranohlávka.
Vlašky - Leghorny -Vranohlávky rok 2014 a 7 kusů Leghorna 2013 = 28 kusů.

Včera 24 vajec.

Od října 2014 mám každý den minimálně 18 vajec.

Krmím takto:

Ráno míchanice (šrot + brambory + Nutrimix + mají celý den neomezený přístup k pšenici)
Dopoledne vždy dostanou kosti na obíračku ze školky, kde se každý den vaří nějaká ta polévka, tak že přísun bílkovin zajištěn a zbytky z této kuchyně kde je základ toho, že jídlo pro děti je velmi kvalitní a není skoro vůbec kořeněné a tak dále.
Cely den výběh, hrabání tráva a vše co si najdou.
Večer opět míchanice, ale s větším poměrem pšenice na noc.
Jednou týdně nadrcené sušené skořápky.každá slepice si vezme sama co potřebuje.některá více, některá méně.

Samozřejmě, že v období přepeřování slepic chovatel musí počítat s tím, že v tomto období Slepice nenesou, tak že vajec je méně.

Vždy to mám v hejnu namíchané věkově slepic tak, aby se nestalo, že nebudou vejce žádná.

S chovatelským pozdravem
P.

13.4.2015 14:42
jana-jana

XXX.XXX.86.69

Proč hned útočíte, že mají ke krmení plesnivé zbytky?

13.4.2015 19:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

rapotacka11 napsal(a):
Mám hybridy, jen 3 ks.
Fakt nesou pořád.
Tak teď uvidím...

Nesou.
Peří ztrácely 2 dny. Přitom nesly.
A jedou dál, děvenky.

14.4.2015 22:39
jony11

XXX.XXX.214.121

Skuste odsledovať či Vám vajíčka niečo neodnáša. Ja som podobný problém s nenosením sliepok riešil minulí rok na jar. Z 10-tich sliepok som mal len sem tam nejaké vajce no kotkodakať som ich počul. Po obhliadke výbehu som spozoroval podozrivé diery. Do nich som vhodil otravu na druhy deň otrava zmyzla, hodil som tam ďalšiu, na ďalší deň bola otrava len mierne obkusana. Po čase som z dier cítil zápach zdochliny, no čo je dôležitejšie zrazu sa objavili vajíčka. Niečo mi ich kradlo, pravdepodobne potkany ktoré sa usídlili hneď neďaleko... možno je to aj váš prípad.

2.7.2016 20:27
Ughuehue

XXX.XXX.66.189

Zase ty granule pro nosnice nezatracujte, žádný hormony nebo antibiotika v tom nejsou (aspoň v ty co beru já), je to vyvážený hotový krmivo, s dostatkem bílkovin. Mám denně od každý slepice vejce, maximálně odpočine jedna. Výběh mají travnatý a hrabají si, nenudí se. Jenže po granulích mi nesou i v zimě když je sníh a mráz.
S kupovanými vejci se to nedá srovnat, jak velikostí, chutí i barvou. Vlastně si je všichni chválí, jak jsou chutná.
Důležitá je hlavně kondice a štěstí těch slepic!
Najdou se pitomci co za "chemii" považují i vápenný grit a to je to nadrcený šutr.
A hlavně se mi slepice dokonce i vyplatí, není to žádný extra zisk, ale mám vynikající vejce zadarmo, náklady mi krásně pokryje prodej vajec.
Takže si mějte od deseti slepic pět vajec, do míchanic sypte nutrimix (to vůbec není chemie, žejo, přřřííroda) a nechte na tom času. Ale hlavně mějte dobrej pocit jak nepoužíváte granule.
Člověku co nenesou slepice poradim jen ty granule a slepice ponesou, pokud ne stravu můžete jako problém vyloučit.

3.7.2016 09:11
bery25

XXX.XXX.124.195

Dobry, a ktore to su, ked mozte napisat.dakujem.

3.7.2016 09:54
Ughuehue

XXX.XXX.66.189

NT granule, vyrobce ZZN Strakonice
Teď zkoušim N gr, výrobce Primagra Klatovy a nevidím v tom nijak zásadní rozdíl, než v ceně kdy 25Kg pytel stojí NT 300Kč a N gr 250 Kč, asi nějaká akce.
V létě mi 25Kg vydrží měsíc, v zimě asi 3 týdny.

3.7.2016 12:25
bery25

XXX.XXX.124.195

Ok, dik.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík