Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím přátelé. protože začínám objevovat kouzla chovatelství, sháním se po českých zástupcích. Nenašel jsem ale nikde zmínku o tom, jestli existuje nějaké české plemeno kačen? O husách vím a doufám, že brzy nějaká housata dovezu. U slepic jsem pořídil kuřátka šumavanek. králíků českých plemen je mraky a kozy mám taky české.
jak je to tedy s těma kačenama? Případně jinou českou drůbeží (kruty a podobně?)
Děkuji za ochotu.

napsal(a):
Zdravím přátelé. protože začínám objevovat kouzla chovatelství, sháním se po českých zástupcích. Nenašel jsem ale nikde zmínku o tom, jestli existuje nějaké české plemeno kačen? O husách vím a doufám, že brzy nějaká housata dovezu. U slepic jsem pořídil kuřátka šumavanek. králíků českých plemen je mraky a kozy mám taky české.
jak je to tedy s těma kačenama? Případně jinou českou drůbeží (kruty a podobně?)
Děkuji za ochotu.
Je krůta česká, ale kachna žádná.

napsal(a):
Je krůta česká, ale kachna žádná.
Tak aspoň že ta krůta. Tu bych taky letos rád vyzkoušel. Ovšem, stou kačenou se mi to tím pádem komplikuje... budu muset nějak vybrat. Loni jsem začal na mulardech a 2x je vykrmil. Takže, nějaké základní zkušenosti by byly. Teď to chce něco pěkného, co se bude dobře chutnat a co se bude dobře vystavovat. Když tedy není vyloženě česká kachna, tak bych možná mohl na kachny zapomenout úplně a zkusit pižmovky :).
napsal(a):
Tak aspoň že ta krůta. Tu bych taky letos rád vyzkoušel. Ovšem, stou kačenou se mi to tím pádem komplikuje... budu muset nějak vybrat. Loni jsem začal na mulardech a 2x je vykrmil. Takže, nějaké základní zkušenosti by byly. Teď to chce něco pěkného, co se bude dobře chutnat a co se bude dobře vystavovat. Když tedy není vyloženě česká kachna, tak bych možná mohl na kachny zapomenout úplně a zkusit pižmovky :).
Co takhle kachna divoka

lampy
napsal(a):
Co takhle kachna divoka
To vážně?

Já to myslel spíš tak, že jestli se to vážně chová, nebo to byla jen sranda :) zkusím si o tom něco vygooglit.
milan78

XXX.XXX.17.197
V Čechách se driv chovala kachna pekingska. Na všech dvorech byla tahle kachna. Nemá zachovany pud sezení na vejcích, tak se vejce dávala vysedet slepicim kvocnam.

milan78
napsal(a):
V Čechách se driv chovala kachna pekingska. Na všech dvorech byla tahle kachna. Nemá zachovany pud sezení na vejcích, tak se vejce dávala vysedet slepicim kvocnam.
Kdepak pekingská...dříve byly i u nás chovány kachny spíše tohoto typu: http://www.klubvodnidrubeze.estranky.cz/clanky/plemena-kachen/kachny-selske.html, pekiny je později jen převálcovaly. Ostatně tak to u nás chodí. Osud všech našich plemen hospodářskych zvířat.

napsal(a):
Kdepak pekingská...dříve byly i u nás chovány kachny spíše tohoto typu: http://www.klubvodnidrubeze.estranky.cz/clanky/plemena-kachen/kachny-selske.html, pekiny je později jen převálcovaly. Ostatně tak to u nás chodí. Osud všech našich plemen hospodářskych zvířat.
Takže by přeci jen něco českého?
milan78

XXX.XXX.17.197
napsal(a):
No ale to bylo hodně hodně hodně dávno. A taky to není České plemeno. To mi ta pekina připadá tipictejsi pro českou vesnici.Maji je i v Plzni v ZOO, kde je součástí Český statek s původními plemeny. Maji tam české husy, pekingske kachny, slepice sumavanky, kravky České Straky a prasata Přešticka.

napsal(a):
Takže by přeci jen něco českého?
Kdepak, na původní České kachny, jste se žel narodil pozdě..

milan78
napsal(a):
No ale to bylo hodně hodně hodně dávno. A taky to není České plemeno. To mi ta pekina připadá tipictejsi pro českou vesnici.Maji je i v Plzni v ZOO, kde je součástí Český statek s původními plemeny. Maji tam české husy, pekingske kachny, slepice sumavanky, kravky České Straky a prasata Přešticka.
No, to bylo. Původní není to, co bylo chováno v období vašeho dětství. Peking je od nás trochu z ruky a Amerika, kde bylo plemeno pekingských kachen zušlechtěno, taky. Ale proti gustu...
Co se Plzeňské ZOO a jejího "českého statku" týká, no, jak to napsat slušně...Kdysi jsem jim věnoval České slepice. Byly k návštěvníkům málo kontaktní a raději se nechaly sežrat ve výběhu vlků..Husy a Šumavanky jsem viděl, kdo má zájem, může se podívat jak tato plemena nemají vypadat. podle vedení statku, tomu běžní návštěvníci stejně nerozumí a je jim to jedno.. u vás semínko osvěty ze ZOO padlo na úrodnou půdu.

Možná není přímo česká, ale je často vedená jako evropská. v některých zdrojích se mluví, že se tu opravdu hodně dávno a hodně dlouho chovávala. Tak mi to přijde opravdu trochu lepší než ta pekningská, která mě od hledání české kachny odpuzuje svým jménem :).

To už bych šla třeba do pomořanské, to je staré selské plemeno do extenzivních chovů.
milan78

XXX.XXX.17.197
napsal(a):
No, to bylo. Původní není to, co bylo chováno v období vašeho dětství. Peking je od nás trochu z ruky a Amerika, kde bylo plemeno pekingských kachen zušlechtěno, taky. Ale proti gustu...
Co se Plzeňské ZOO a jejího "českého statku" týká, no, jak to napsat slušně...Kdysi jsem jim věnoval České slepice. Byly k návštěvníkům málo kontaktní a raději se nechaly sežrat ve výběhu vlků..Husy a Šumavanky jsem viděl, kdo má zájem, může se podívat jak tato plemena nemají vypadat. podle vedení statku, tomu běžní návštěvníci stejně nerozumí a je jim to jedno.. u vás semínko osvěty ze ZOO padlo na úrodnou půdu.
Pane bohemiagall, zřejmě jste si špatne přečetl muj příspěvek.Já jsem nikde nepsal, ze pekina byla vyslechtena u nás. Tak primitivní nejsem, abych z nazvu Pekingska nepochopil, ze to není v Čechách. A ani jsem netvrdil, ze zvířata na statku v Zoo Plzeň jsou nějaké výstavní kusy. Já jsem jen rad, ze něco takového existuje. Víte, ono ani nejde o to, jak ta zvířata vypadají, ono totiž na tech statcích taky nebyly zadní výstavní jedinci. Ani ta husa Česká, jakou známe dnes, zdaleka nepripomina husy chovane driv v kazde chalupě.Ta vznikla mnohem později duslednym slechtenim, stejně tak jako ty Vaše České slepice a Šumavanky. Jde spis o to, ze má někdo snahu ukázat dnešním dětem, ale i dospělým, kteří si často pletou kozu s kravou, jak se dřív hospodarilo a jak asi to na statku vypadalo. A takových zařízení je bohužel velice málo.
milan78

XXX.XXX.17.197
napsal(a):
A ještě doplním: kdo chce vidět dane plemeno tak je má vypadat, ať navštíví některou z chovatelskych výstav, kterých je u nás opravdu hodně.Ale ani tam často nenajdete dokonale jedince. To jen pro upřesněni.

Pro zájemce... odkaz na obrazy českého malíře Vojtěcha Hynka POPELKY, který často maloval drůbež... většinou kachny.
https://www.google.com/search?q=Vojt%C4%9Bch+Hynek+POPELKA+kachny&sxsrf=ALiCzsbTsaCXYgUUM5gh0fqvG4e86WyzeA:1657688999823&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj14O3fjPX4AhUUX_EDHTM-ACMQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=947&dpr=1
Zajímavé je, že kačer je na drtivé většině obrazů vždy zbarvený a kachny vždy bílé. Typově mi přijdou jako mix pekiny a selsé bez choholky.