Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2015 22:55
martin b

XXX.XXX.54.4

Dobrý den, sedí mi kvočna, ale už je to přes 3 týdny. Vajíčka asi nejsou oplozená, pravděpodobně už máme příliš starého kohouta. Rád bych ale využil toho že mám kvočnu a sehnal bych jí kuřata. Když už tak dlouho sedí aby taky měla co vodit. Rád bych rousné tříbarevné, nevěděl by tu někdo o někom kdo je líhne? Případně i jakákoli jiná, jsem ze Strakonicka. Děkuji.

2.4.2015 23:03
zntomas

XXX.XXX.216.50

A co takle ty vajíčka prosvítit nebo si k tim čuchnout jestli nesmrdí po pukavci... třeba jsou slabší zárotky které se líhnou pozdějc.

2.4.2015 23:11
martin b

XXX.XXX.54.4

No oni už to budou skoro 4 týdny co na vajíčkách sedí. Z toho už určitě nic nebude. Napadlo mě ale, než jí z hnízda sundám, že bych jí sehnal náhradní kuřata. Tak to zkouším tímto způsobem.

2.4.2015 23:15
zntomas

XXX.XXX.216.50

Kdyby jste náhodou nesehnal kuřata, tak jí zkuste dát nové vajíčka obyčejně když kvočně nedáme vajíčka sedí nám tam asi 2 měsíce.

2.4.2015 23:39
martin b

XXX.XXX.54.4

No když kuřata neseženu mohl bych to zkusit, ale přijde mi to už hodně dlouhá doba ji nechat takhle sedět.

3.4.2015 14:09
padu

XXX.XXX.71.118

To opravdu nevadí než to kvočnu přestalo bavit sezení na prazdno byly to opravdu i dva měsíce a vubec ji to nevadilo.
Tak oslovte chovatelé rousných at vam prodají nasadové vejce když nebudou mět kuřata. a nasadte znova.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2015 17:26

martin b napsal(a):
No když kuřata neseženu mohl bych to zkusit, ale přijde mi to už hodně dlouhá doba ji nechat takhle sedět.

Samožrejmě, že je to pro kvočnu vysilující, když sedí déle, než má, ono je to pro ni vysilující i ty tři neděle. Inkubační doba je u slepic 21 dnů, takže zbytečně čekáte, že z toho něco bude. A nechat sedět kvočnu 2 měsíce mi nepřijde opravdu normální. Příště vejce prosvětlete a budete mít jasněji, zda podložit jiná nebo kvočnu odkvokat.

3.4.2015 20:52
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Někdy se děsím, nad otázkami, co tu jsou. A tohle taky do nebe volající.

3.4.2015 22:23
padu

XXX.XXX.71.118

Tím myslíte ted konkretně co?

4.4.2015 09:29
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Nechat kvočnu sedět 6 týdnů. Asi jí to opravdu nevadí, ale mě to vadí. Nezjišťovat, jak je dlouhá inkubační doba kuřat. Mám to asi nějak pitomě zavedé už od dětsví, kdy mě rodiče učili, když kvočny kvokaly, vkládat pod kvočnu vajíčka, jak dlouho na nich bude sedět. Že se má z hnízda sundat, aby se vyprázdnila, nazobala. A když o tom nic nevím, tak si to aspoň zjistím. Hned, když začíná sedět, co s ní dělat. Je toho plný net. Vývoj kuřete ve vaíjčku až po péči o kvočnu!

19.5.2015 18:17
MártyZ

XXX.XXX.221.2

Dobrý den, před pár dny mi zasedla kvočna hedvábničky. Koncem tohoto týdne se mi mají v líhni vyklubat běžci. Je možné aby je kvočna přijala a odvodila?

19.5.2015 18:23
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Tak to si pište, že je odvodí! Vždyť jsou to její děti. Vy jste zaujali úlohu kukačky, ale to nevadí. A hedvábničky jsou dobré matky. Bude je zahřívat, i když je pomalu neobsedne. Mě takhle vyseděly a odvodily hybridky Dominant. Ona jim hrabala, kachňata čekala, až jim to naservíruje. Je to paráda. Podívejte se na fotečku

19.5.2015 18:25
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Pardon, pardon, já myslela, že na nich sedí. Ale tady někdo psal a já to mám v diskuzích, že mu hedvábnička, takhle nějak odvodila, ale sice kuřátka.

19.5.2015 18:49
MártyZ

XXX.XXX.221.2

A jak ji tam mám ty káčata podstrčit? Stačí je dát do hnízda, nebo je musím nastrkat pod ní? Teda jestli se v té líhni vyklubají. Líhnu totiž úplně poprvé, ale zatím vše probíhá podle návodu. Je dokonce vidět, jak se mláďata ve vajíčkách pohybují.

19.5.2015 20:26
vlasta.

XXX.XXX.29.89

No, já to zažila s kuřaty, ale měla jsem špatný postup. Cpala jsem ji je za dne a ona je odmítla. Byly tady rady: udělat to v noci. V každém případě držím palečky. Jo taky mě napadá dát ji ještě vajíčka. Hlasy - na to ty mrňata reagují. Já volala pipi na líhnoucí se kuřata i kachničky a ony pak zam mnou na to zavolání běhaly, jak pejsci. Takže na její kvokání budou pak reagovat.
Ona sedí na nějakých vajíčkách?

milan78

19.5.2015 21:42
milan78

XXX.XXX.17.197

Kuřata pod kvocny vkládám úplně běžne. Nejvíc 25 ks pod dominantku a ještě se mi nestalo, ze by je odmítla. Je lepší dávat je kvocne navečer, do rána si pěkně zvykne. Dal jsem je jednou i během dne a taky je vzala. Pěkně je pod ni nastrkejte a pak ji už neruste. Pokud je pěkně rozsezena, tak to bude OK.Před loni jsem dal dokonce kuřata kvocne, která kvokala teprve 3 dny a seděla v kurniku v prázdnem hnízdě a vzala kuřata úplné bez problémů.Ráno s nema vybehla na dvůr, jako kdyby byly její vlastni.Preju hodně štěstí.

19.5.2015 22:02
luciasr

XXX.XXX.219.2

Mám jen pár nosných hybridů, ale chtěla jsem pro užitek i maransky. Zamluvila jsem si kuřátka, která měla být v odchovně. Mezi tím mi začala kvokat jedna slípka a tak jsem jí kuřátka zkusila podstrčit. (Seděla na podkladkách, kohouta nemám.) Večer jsem jí je v bedýnce dala k hnízdu, když pipina byla dál v klidu, tak jsem jí jedno kuře opatrně strčila pod křídlo. kuře hned vystrčilo hlavičku. Po chvilce si s ním začala povídat a jemně ho oklovávala. Postupně jsem jí všechna kuřátka šoupla pod zadek a čekala, jak se bude kvočna chovat. Kuřátka se pod ní okamžitě zabydlela a už nevylézala, jen si spokojeně povídala. A slepice s nimi. Neprojevila žádnou agresi ani z hnízda neutekla.. Nechala jsem je spolu několik dní v malém zastřešeném výběhu, pak už šli mezi ostatní drůbež.
Moje hybridka je svědomitá máma, já nemusím běhat okolo odchovny a jen se kochám spokojenou slepičí rodinkou na dvorku.

20.5.2015 09:37
MártyZ

XXX.XXX.0.0

Hedvábnice sedí na jalových vajíčkách, nemáme k ní hedvábníka . Děkuji za rady, v neděli by se mněly lahváče začít klubat, tak jí je tam nějak podstrčím. Asi se to neobejde bez klobanců, hnízdo si urputně brání.

20.5.2015 10:28
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Tak to držím palce, v noci ji to tam šoupnete a bude to bez klovanců.

24.5.2015 07:41
MártyZ

XXX.XXX.221.2

Dobré ráno, dnes v noci se vyklubal první IB. Myslel jsem, že se vyklubou v jeden den, ale zatím ostatní se z vajíček ozývají a jen jedno je naprasklé. Mám počkat až se vyklubou všechny a pak je dát pod hedvábničku najednou a nebo můžu postupně? A jak dlouho můžou být po vylíhnutí v líhni? Máme tu obyčejnou z Makra.

24.5.2015 08:37

MártyZ napsal(a):
Dobré ráno, dnes v noci se vyklubal první IB. Myslel jsem, že se vyklubou v jeden den, ale zatím ostatní se z vajíček ozývají a jen jedno je naprasklé. Mám počkat až se vyklubou všechny a pak je dát pod hedvábničku najednou a nebo můžu postupně? A jak dlouho můžou být po vylíhnutí v líhni? Máme tu obyčejnou z Makra.

Pokud budete podkládat kvočně kachňata, tak určitě všechna najednou, ať jí zbytečně nerušíte. Ale k večeru.

25.5.2015 07:32
MártyZ

XXX.XXX.0.0

Včera sem dával pod kvočnu kachňata a setkal sem se s velkým neúspěchem. Hedvábnice se ježila a kachňata klovala a vyhazovala z hnízda. Dával jsem je tam za světla i v noci, ale pořád stejný výsledek. Tak nevím jak dál.Ve čtvrtek by se u druhé hedvábnice měly líhnout kuřata. Ta by je třeba mohla příjmout.

25.5.2015 11:31
ladd

XXX.XXX.34.53

Ideální, aby kačata a kuřata měla každá svoji vlastní kvočnu. Kačata udělají spoustu nepořádku a vlhka, lepší by bylo, aby nebyla s kuřaty v jedné odchovně na noc.
Osobně bych zkusil udělat škatulka batulata. To znamená pod hedvábku, které se to má ve čtvrtek líhnout dát na zkoušku, dvě kačata. Pokud je přijme, tak její vajíčka nastrkat pod tu, která kačata nechce přijmout a zbytek kačat dodat té “hodné”. Pokud tedy ta, která nechce přijmout kačenky nebude agresivní i na líhnoucí se kuřata. Do čtvrtka by se ale mohla na vajíčkách zklidnit, konec konců, je to hedvábka..

25.5.2015 21:00

Podělím se o letošní zkušenost s adoptováním kuřat.Mám celkem 7 kvočen,4 si vyseděli vlastní kuřata, jedné z nich co již svoje měla jsem přidal večer dalších 6 a ta je přijala bez okolků.Další kvočně jsem podstrčil dokonce kuřátka týdenní a také je bez problémů přijala a zned za cca 2 hodinky už je vodila.Jenže nejde vždy vše jak po másle.Koupil jsem si 20 jednodenních kuřátek, a z tech zbylo 14 k adopci.Měl jsem v tu dobu rozsezené ještě 2 kvočny a tak jsem je na noc jedné podstčil.Celou noc ok, ale ráno po přemístění je začala odhánět a utíkat od nich.Tak jsem další noc zkusil tu druhou a se stejným výsledkem.Zkusil jsem to tedy znovu s tou první a zase v noci ok, ráno nezájem.Tak jsem ji vrátil ráno i s kuřaty na hnízdo, dal jsem tam napaječku i směsku a celý den jsem ji chodil kontrolovat a večer už bylo vyhráno, začala s nimi komunikovat a přijala je, i když až na 3 pokus.No a té poslední jsem tedy podložil vajíčka z líhně, co se měla za 2 dny klubat.Měla problém za začátku přijmout i ty co se pod ní vyklubala a už během klubání neustále přesouvala vajíčka a polovinu vajec jakoby pomačkala a tak jsem musel kuřátkům večer z poškozených vajec pomáhat.Nicméně ze 13 naklubaných 4 umačkala a jednomu vykloubila nožku.Teprve po jejich doklubání se trochu zklidnila a až t další den se k nim začala mít.Dnes už se chová jako vzorná matka, ale byla s ní celkem fuška.Je pravda, že jsou to až na 2 vyjimky prvničky, tak to přisuzuji tomuto faktu.Jestě jeden zajímavý fakt, první kvočna vodila jen necelý měsíc a to už v té době 10 dní snášela, pak definitivně kuřata nechala osudu - všechna jsou ok, zdravá a vitální, v noci jim přitápím pro jistotu.Dnes mají 6 týdnů a jsou prakticky integrovaná do chovného hejna.Další kvočna začala po 14 dnech také snášet a když to na ni přijde, sedne do kukaně, svolá pod sebe kuřátka a vklidu snese vejce s kuřaty po sebou.Do letoška se mi nikdy nestalo, že by kvočna začala tak brzo snášet a při tom ještě vodila.

lili12

12.7.2016 20:15
lili12

XXX.XXX.108.91

Mám dvě kvočny, jednu se 2 kuřaty, jednu s 10ti. můžu kuřata sloučít pod jednu kvočnu? co pak s kvočnou co zůstane bez kuřat? kuřatům je týden. druhým 13 dní.

13.7.2016 11:55
ovecka

XXX.XXX.203.146

Mám s kvočnami podobné zkušenosti. Odvodí jen to, co si nalíhnou pod sebou. Velmi těžko si přivykají na nějaká přidaná kuřata, nedej bože jinak barevná nebo stará. Z mého pohledu, kdy potřebuji nalíhnout větší množství kuřat najednou, aby odchov byl co nejjednodušší, jsou kvočny k ničemu. Nemám tolik prostoru, aby se mi nepraly a většinou jich ani tolik v danou dobu není, aby vylíhly těch 80-100 kuřat, která potřebuji do dalšího roku.
Kvočny využívám až později - květen, na líhnutí kachen. Ale zase je tu problém, kam s nimi, aby kachňatům od jiné neublížily. Tak to stejně skončí vždy kachňaty různého stáří v odchovně a kvočny jdou mezi ostatní slepice. Navíc mi nevyhovuje, jak kvočna vždy přehrabe celou ubikaci a zahází krmítko. Do výběhu je pouštím až po 14 dnech, aby káčata neprolézala pletivem.
Kvočna je dobrá pro někoho, kdo chce 10-15 kuřátek a pokochat se pohledem na opečovávanou drobotinu. Nejlepší kombinace je kvočna a líheň nasazená ve stejnou dobu. Pokud se pod kvočnou nepovede, dostane náhradu z líhně a lze maximálně využít kapacitu jedné kvočny - 15-17 kuřat, dle velikosti. Pokud se pod kvočnu dají naklovaná vejce z líhně, vylíhne si je a je vše OK.
K dotazu od lili12:
Tady záleží na kvočně, zda přijme jiná kuřata. Každá je jiná. Pokud jsou kuřata podobně zbarvená, můžete to na noc zkusit. Ta dvě přidat k těm 10. Ale dobře pozorovat, jak se bude ráno chovat. druhou kvočnu musíte dát někam, kde je nebude ani vidět, ani slyšet.

A právě proto mi kvočny nevyhovují. Jsou v podstatě nespolehlivé (nikdy se neví, jak líhnutí dopadne) a je s nimi zase spousty jiných starostí - kam je dát, jak je spojit s jinou...Ale to si musí každý vyzkoušet sám a zvolit, co je pro něj nejlepší.
Tak těm, kdo líhnou pod kvočnami držím palce, ať se to vede. Dana.

lili12

13.7.2016 16:19
lili12

XXX.XXX.108.91

Ovečko, děkuji. Kuřátka už jso u pod druhou kvočnou, ale teď nevím, cos tou kvočnou bez kuřátek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík