Tak jsem prosvítila 14 dní nasazená vejce a ze 33 je 31 oplozených. Pokud se to vylíhne, nemohu si stěžovat.
Spíš bych špatnou oplozenost viděla v houserovi nebo chyba v přípravě na chovnou sezonu.
Jinak já vejce ihned po ránu sbírám a nahrazuji podkladky a doma skladuji ve stálé teplotě a dvakrát denně otáčím. Takže střídání teplot eliminuji. Dana.
Zdravým všechny chovatele.
Dnes jsem dal do líhně poprvé husý vejce.Nikdy jsem husy nelíhl. Husy zklamali a nesedly, Mám 2 husy a 1 housera. Dal jsem do líhně 28 vajec, tak uvidím. Bojím se že, to pokazím. Mám líheň z lednice s nucenou cirkulací vzduchu, nastavenou na Teplotu 37,7 - 38,3 C. Vlhkost 60 -70%. Otáčet budu muset ručně 3 x za den protože se mi nevlezou do překlapječe. Mám ho na 108 slepičích vajec, tak budu muset líhnout husy v dolíhni. Prosím poraďte pokud mám něco špatně nastavené nebo na co si mám dát pozor.Líhnu husy poprvé.Moc všem děkuji.
Drahoš.
Mne sa prave liahnu husata ale uz 24 hodin je prve vajicko naklubane a zatial vidiet len zobacik vlhkost 80,90% postrekujem asi kazde tri hodiny teplotu som znizil na 36 stupnov nechapem preco im to trva tak dlho kde moze byt problem? ostatne su puknute asi 12 hodin ale tak tam este nevidno ani zobacik diyk za radu rychlu.
gameness
napsal(a):
Mne sa prave liahnu husata ale uz 24 hodin je prve vajicko naklubane a zatial vidiet len zobacik vlhkost 80,90% postrekujem asi kazde tri hodiny teplotu som znizil na 36 stupnov nechapem preco im to trva tak dlho kde moze byt problem? ostatne su puknute asi 12 hodin ale tak tam este nevidno ani zobacik diyk za radu rychlu.
Jak to pokračuje líhnou se.
Sue

XXX.XXX.65.232
Ty rozjeté nožičky ještě můžete zachránit, dejte si je na sešlapané kartony a můžete jim z mašliček nebo provázku udělat poutka, takové osmičky.Většinou stačí den dva.Ty nožičky se jim ale náhodou nerozjíždějí, pokud to máte u většiny, pročtěte si vše, může být málo kyslíku ještě v líhni atd.
Sue

XXX.XXX.65.232
*kartony-mám na mysli plata na vajíčka, jsem ve spěchu.
Sue

XXX.XXX.65.232
Když už jsem tady teda přihlášená, což normálně fakt nedělám, tak přispěju...já bych přemýšlela nad tou teplotou, to si každý musí ozkoušet a já už mám teda u svých líhní za těch několik let ozkoušeno, že když je teplota vyšší, skáčou ven dřív, nemají pořádně dotažené pupky a když naopak je teplota nižší, tak se jim z vajíček nechce, táhne se to as jsou takové málo vitální.Já bych ve svojí líhni rozhodně na 36 nic nelíhla.Ale to jen tak za mě.Já líhnu husy na 37,4 -a skáčou mi ven pěkně sami.
Ze starších diskusí

XXX.XXX.246.23
Nedávno jsem tu četl o krmných směsích. Bylo zmíněno, že housata pro zdravý vývoj nohou potřebují dostávat i šrot z ječmene.
Co se mne týká, já jim dával minerálů i jiných nutričních doplňků (ale až po týdnu), že radši nebudu psát kolik. A to jsem jim hned od malička přistřihával i trávu a co nejdřív je vypustil na pastvu.
Podla tohto som sa riadil
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/873197/liahnutie-landezskych-husi-v-umelej-liahni.
Sue

XXX.XXX.65.232
No jo, tak taky se mi to v některých kolech stávalo, že měli ven zobáčky a tím to pak haslo, tak jsem pinzetou postupně, běhěm 36h jim pomáhala, ale jen po kouskách a snažila se tam držet tu linii té praskliny, aby to nakonec rozlomila celé sama.Ona ta housata moc nespěchají, když se to srovná s hrabavou.Ale pokud dýchají, mají venku zobáčky, tak je skoro vyhráno...A že se nepomáhá, to není úplně pravda.Já na vlastní oči viděla jednoho chovatele-co jede ve velkém a profi, jak to chytl špinavýma rukama, dorozlomil, house vyndal, chvíli držel v dlani, aby mi jako tlačilo proti prstům a pak hodil k ostatním.Manžel se mi pak smál, že já se s tím pižlám s vydezinfikovanou pinzetou nebo nůžkama.
Sue
napsal(a):
No jo, tak taky se mi to v některých kolech stávalo, že měli ven zobáčky a tím to pak haslo, tak jsem pinzetou postupně, běhěm 36h jim pomáhala, ale jen po kouskách a snažila se tam držet tu linii té praskliny, aby to nakonec rozlomila celé sama.Ona ta housata moc nespěchají, když se to srovná s hrabavou.Ale pokud dýchají, mají venku zobáčky, tak je skoro vyhráno...A že se nepomáhá, to není úplně pravda.Já na vlastní oči viděla jednoho chovatele-co jede ve velkém a profi, jak to chytl špinavýma rukama, dorozlomil, house vyndal, chvíli držel v dlani, aby mi jako tlačilo proti prstům a pak hodil k ostatním.Manžel se mi pak smál, že já se s tím pižlám s vydezinfikovanou pinzetou nebo nůžkama.
Diky za rradu aj ked som to poriesil po svojom ale len ste ma utvrdili skoda ze ste nenapisali skor uvidime ako obziju. robil som to presne ako Vas znami len som si umyl ruky ale odskubaval psotupne postupne vlhcil a pak sa aj sami vyliahli ale 30% skrupiny som odlupal.
Dragoš
napsal(a):
Jak to de, Kolik se vyklubalo. A z kolika vajec
Držím vám palce. Drahoš.
Dakujem tak uvidime ako ostanu vyzera ze to co slo 3 dni vonka ma asi roztiahnute nozicky z 12 vajec po 10 tich dnoch presvitenia bolo 5 nevyvynutych momentalne 4 vyliahnute s velkou pomocou a tri ani nenaklubane ale plne necham do zajtra ak ne tak zacnem ich rozbijat. tu je fotka tesim sa aj tomu aj ked sa neni cim chvalit
gameness
napsal(a):
Liahnu sa ale tak su naklubane uz 4-5 vajicok dvom trcia zobaciky jednemu pomaham ta blana je strasne silna vlhcim to neviem to same som mal u kuriatok jedine jedno sa samo vyliahlo.
Zdravím. Já jsem míval podobný problém při líhnutí kuřat. Nebylo to líhnutí, ale horor.21 den naklované,23 den pomáhání, skoro pitva.Prostě hnus. Potom mi jeden kamarád, který má ve spolku líheň na 20 tisíc vajec poradil, že mám na začátku přidat na teplotě na
37,7°C - 38,0°C a po 10 dnech dát normální teplotu
37,5°C -37,7°C.19 den neobracet a tepotu na 37,2°C - 37,5°C.
Dolít vodu a dát mokrý ručník. Že do ničeho nemám pichat ruky, že se to samo vylíhne.Že mám jít pryč a večer pozbírat suchá kuřata, A ono opravdu to tak bylo. Kromě dolévání vody se do toho nemá sahat a hlavně při línutí pořát neotvírat líheň kromě vyndávání skořápek, aby se na druhé vejce nenavlekli a neuvěznili kuře uvnitř.
Poslední líhnutí z 40 oplozených - 37 vylíhnutých kuřátek a dělám to tak už 4 roky. Vodní drůbež neznám, ale jak to tady tak pozoruji je to podobný průšvih jako já na začátku s kuřátky.
Drahoš.
Zapomněl jsem na jednu jeho radu. Že studené vejce se do líhně
nedávej. Mají se nechat jeden den před vložením do líhňe v pokojové teplotě.
Jak povídá on
"nastartovat vajíčka".
Dragoš
napsal(a):
Zdravím. Já jsem míval podobný problém při líhnutí kuřat. Nebylo to líhnutí, ale horor.21 den naklované,23 den pomáhání, skoro pitva.Prostě hnus. Potom mi jeden kamarád, který má ve spolku líheň na 20 tisíc vajec poradil, že mám na začátku přidat na teplotě na
37,7°C - 38,0°C a po 10 dnech dát normální teplotu
37,5°C -37,7°C.19 den neobracet a tepotu na 37,2°C - 37,5°C.
Dolít vodu a dát mokrý ručník. Že do ničeho nemám pichat ruky, že se to samo vylíhne.Že mám jít pryč a večer pozbírat suchá kuřata, A ono opravdu to tak bylo. Kromě dolévání vody se do toho nemá sahat a hlavně při línutí pořát neotvírat líheň kromě vyndávání skořápek, aby se na druhé vejce nenavlekli a neuvěznili kuře uvnitř.
Poslední líhnutí z 40 oplozených - 37 vylíhnutých kuřátek a dělám to tak už 4 roky. Vodní drůbež neznám, ale jak to tady tak pozoruji je to podobný průšvih jako já na začátku s kuřátky.
Drahoš.
Zapomněl jsem na jednu jeho radu. Že studené vejce se do líhně
nedávej. Mají se nechat jeden den před vložením do líhňe v pokojové teplotě.
Jak povídá on
"nastartovat vajíčka".
Omlouvám se ale napsal sem tam blbost :19 den neobracet a tepotu na 37,2°C - 37,5°C. !
od 10 dne jedu stejnou teplotu i 19 den neobracet a tepotu na 37,5°C - 37,7°C až po líhnutí
Omlouvám se Drahoš
Mne sa to robilo aj pri sliepkach aj ked tam som moc neotvaral ale asi bude to pravda ja znizim teplotu vlhkost ma velku dolieval som cez hadicku. kuriatka uz liahnut nebudem to ma odradil totalne a mam domacu liahen na par vajec som to spravil takze husky sa mi jedine oplatia tam davat. uvidime zatial tieto 4 husatka sa maju k svetu dalsich 15 vajec je uz pod husov tak snad to vysedi a mam vyhrate :-P ale diky za ochotu a za zaujem DAKUJEM.
ovecka
napsal(a):
Tak jsem prosvítila 14 dní nasazená vejce a ze 33 je 31 oplozených. Pokud se to vylíhne, nemohu si stěžovat.
Spíš bych špatnou oplozenost viděla v houserovi nebo chyba v přípravě na chovnou sezonu.
Jinak já vejce ihned po ránu sbírám a nahrazuji podkladky a doma skladuji ve stálé teplotě a dvakrát denně otáčím. Takže střídání teplot eliminuji. Dana.
Dobry den mohl bych vás poprosit o radu. Při jaké teplotě a vlhkostí líhnete husy, A kolikrát za den otáčíte vejce v líhni.
Moc děkuji za radu paní Dano
Drahoš
Pokud jsem líhla husy v líhni, tak jsem měla starou stolovou líheň typu Pivarči bez ventilátoru. Vypínací teplota 38°C, postupně jsem musela regulovat, jak vejce, topila".
Vlhkost - po celém dně je nádoba s vodou (40x40cm) po celou dobu naplněná. Od 10 dne chlazení při obracení od 5 minut až do 45 minut na konci. Obracení ručně 2x denně.
Od 14 dne po chlazení porosit vejce vodou. Pří naklování prvního housete rosení 5-6x denně - podle toho, kolikrát jsem byla zvědavá jak to pokračuje.
V poslední době zde podobným způsobem líhnu akorát kachny a pižmovky. Husy mám české, spolehlivě sedící. Dana.
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226
ovecka
napsal(a):
Pokud jsem líhla husy v líhni, tak jsem měla starou stolovou líheň typu Pivarči bez ventilátoru. Vypínací teplota 38°C, postupně jsem musela regulovat, jak vejce, topila".
Vlhkost - po celém dně je nádoba s vodou (40x40cm) po celou dobu naplněná. Od 10 dne chlazení při obracení od 5 minut až do 45 minut na konci. Obracení ručně 2x denně.
Od 14 dne po chlazení porosit vejce vodou. Pří naklování prvního housete rosení 5-6x denně - podle toho, kolikrát jsem byla zvědavá jak to pokračuje.
V poslední době zde podobným způsobem líhnu akorát kachny a pižmovky. Husy mám české, spolehlivě sedící. Dana.
Dobrý večer paní Dano, píšete zde, že Vám husy spolehlivě sedí. Máme také české husy, ale začnou sedět vždy cca měsíc po snášce. V současnosti máme doma 60 vajec, líheň mám zatím obsazenou a husy ne a ne zasednout. Jak to prosím řešíte vy? Jak skladujete vejce? Nebo Vám zasednou téměř okamžitě? Moc děkuji za Vaši odpověď. Mirka.
ovecka
napsal(a):
Moc vám děkuji. Pokusím se to skloubit s mou líhni. Mam tam od neděle 28 vajec od hus. Na stejné teploty líhnu i kuřata. Husy líhnu poprvé a nechci to pokazit. Moc vám děkuji
Drahoš
Máte-li čisté husy české nanesou cca 15 vajec a zasednou. Mně letos nanesli každá 11-12 vajec a sedly. Takže ideální stav. Navíc se mi povedlo je i synchronizovat a sedí všechny 3 od stejného dne - budou stejně líhnout a neutečou z vajec. Posedaly si v rozmezí 8 dní. Ta první seděla těch 8 dní na podkladcích. vejce jsem jim dala nastejno.
Pokud vaše husy špatně zasedají na vejce, bylo by možná vhodné přemýšlet o tom zda jsou opravdu plemene husa česká. Znáte jejich původ - chovatele? Byly kroužkované, zakoupené na výstavě - ohodnocené? Dana.
Ne-chovatel

XXX.XXX.198.164
Podle toho co se mi podařilo vypozorovat (pozor jde o zjednodušené závěry platící pro mé dvě husy na jednom hnízdě, bez housera, doposud nebyly matkami) na husách kterým jsem nechával vejce v hnízdě, jsou husy:
1. Jsou čilé počtářky. Poznají například že při 6-ti vejcích jim dvě seberu a pak hlídají jako ostříži a jsou agresivnější.
2. Asi při 8-mi vejcích se začíná na hnízdě objevovat prachové peří, ale žádná husa nezasedne. Snad jen po ránu a večer pečlivěji zahřívají. Pokud se počet vajec sníží (ale nevím už zda stačilo o dvě či muselo jít o víc vajec) jejich zájem o vejce opět opadne.
3. Zdá se mi, že jak jim vejce beru stávají se flegmatičtějšími s menším zájmem o hnízdo. Asi při každém druhém sneseném vejci se jejich zájem pečovat o hnízdo obnovuje. Jedna husa vybudí druhou (utvořily tým pečující o hnízdo a provádějící ostrahu), v praxi to znamená zvýšenou ostrahu každý druhý den (teď delší dobu snáší obě ve stejný den, jedna ráno, druhá odpoledne).
Mne také čeká podložení vajec, která jsem musel koupit. Věřím, že jak uvidí pohromadě tolik vajec hned zasednou a oškubou se. Jejich vejce, která ještě jistě snesou jim budu odebírat, nanejvýše jich ještě pár nechám, kdyby opět začali ztrácet o sezení zájem.
Obavu mám jak to budu dělat, protože když jsou na vejcích tak vždy hlídají. Ale nemohu huse nechat více vajec než obsedne.
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226
ovecka
napsal(a):
Máte-li čisté husy české nanesou cca 15 vajec a zasednou. Mně letos nanesli každá 11-12 vajec a sedly. Takže ideální stav. Navíc se mi povedlo je i synchronizovat a sedí všechny 3 od stejného dne - budou stejně líhnout a neutečou z vajec. Posedaly si v rozmezí 8 dní. Ta první seděla těch 8 dní na podkladcích. vejce jsem jim dala nastejno.
Pokud vaše husy špatně zasedají na vejce, bylo by možná vhodné přemýšlet o tom zda jsou opravdu plemene husa česká. Znáte jejich původ - chovatele? Byly kroužkované, zakoupené na výstavě - ohodnocené? Dana.
Kupovali jsem je před třemi roky, od koho to už nevím . Já se hus a všech opeřenců strašně bála, měla jsem fobii ze všeho co lítá a klove, takže jsem se husám, kačenám a slepicím úspěšně vyhýbala. Nikdy by mě nenapadlo, že mezi naše hejna půjdu sbírat vajíčka , ale tak nějak jsem si na to postupem času zvykla. O původu našich hus teda nemám páru. Máme 5 hus bílých (přředpokládám že českých) a 5 hus landenských. K tomu 2 housery bílé a jednoho landenského.Spíš mi nekde do hlavy proč zasednou vždy až ten měsíc po tom co přestanou nést. Jak je přirozenou cestou donutit aby zasedly? Díky Mirka.
Husu k zasednutí nedonutíte, to musí chtít sama. Někde jsem se kdysi dočetla, že musí mít v hnízdě minimálně 5 podkladků - vajec, pak je vše OK a nutí je to k zasednutí. Máte v hnízdech minimálně 5 kulatých předmětů bílé barvy?
Jinak se přikláním k názoru, že vaše husy nejsou čisté české. jak se už rozebíralo v jiné diskuzi, ne každá bílá husa je česká.
Chtěla jsem vložit obrázek, ale dneska mi to nějak nejde.
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226
ovecka
napsal(a):
Typická husa česká: menší rámec (max.5 kg), oválný průřez trupu, zeshora kapkovitý tvar těla, zobák oranžový, nohy růžovočervené, výrazně rýhované peří na hlavě a krku, výrazné líce, klenutá hlava.
Děkuji moc , zítra poběžím naskládat nejstarší vejce do hnízd a děj se vůle boží. Co se týče kulatých bílých předmětů, máme nedaleko golfové hřiště. Když tam pošlu děti, tak mi pár pílých míčků přinesou, ale velikost asi odpovídat nebude . Ještě jednou díky.
Mirka.
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226
ovecka
napsal(a):
Obr.
To jsou ale krasavice, díky moc za obrázek. Tak takhle naše husy asi fakt nevypadají . Zkusím zítra ty podkladky a uvidíme. Snad mě při tom nesežere houser . Ještě jednou moc děkuji a přeji dobrou noc. Mirka.
ovecka
napsal(a):
Obr.
Dobré ráno. Ty husy jsou opravdu krásné. Jen sem si myslel že houser je od husy větší a že má trošku delší krk hrubě krepovány.Já na fotce podle mích představ housera nenašel. Já
koupil každou husu i housera od někoho jiného, nejsou kroužkované. Postupem času jasem zjistil že každá husa je jiná, jedná je větší delší krk hranatější hlava asi brojler., Ta druha je menší má krátký krk a kulatou hlavu, snesla 14 vajec a 1 jen v bláně vedle hnízda a 12 dní nic nesnesla. ta brojleři nese jak blázen tak skládám, Jak sedne tak jim to podělím.
Drahoš
První zleva je šestiletý houser, vedle něj pětiletá husička a v popředí je 6 letá husa. Ostatní jsou tříměsíční odchovy. Všechno to je rozpeřené, tak strukturované peří na krku nevynikne. Ale rýhování je stejné u housera i husy. Husičky byly v tom roce jen 3, tak většinu těch vytáhlých krků tipuji na housery. Rozdíl ve váze husy a housera je u češek asi 0,5 - 1kg. Dana.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Dobrý den paní Dano. Vaše popisy jsou docela trefné, proto bych se rád zeptal co to je ne-jednoduchý podbřišek a jak se liší od jednoduchého a které husy se případně vyznačují jakým.
Pro vysvětlení. V době snůšky vajec je podbřišek opravdu značně nepřehlédnutelný. U mne je možné, že každá husa je zkřížená s něčím jiným (což mi nevadí, hodlám sledovat i užitkovost, výstavy mne nezajímají), tak jsem si chtěl tipnout. Respektive mám asi jednu husu českou, nebo se neprojevily znaky jiného druhu.
Ještě by mne zajímalo jaký má česká husa limit ve snesených vejcích pokud člověk vejce neustále odebírá. Dále zda se podle již zmenšujích se vajec dá poznat zda husu nenutím se přetěžovat (vejce již mají převážně jen 140g, z původního rozsahu 125-225g, přičemž většina měla kolem 180g).
Ještě by mne možná zajímalo, kvůli sexování, zda například barvu husa/houser neurčuje u hus houser? Kdybych tedy dal housera od druhu kde se barevně odlišuje houser od husy, zda bych podle toho mohl rozpoznávat i mladá zvířata od bílých matek.
Děkuji za reakci.
Pokusím se vložit obrázek ze vzorníku s různými druhy podbřišků u husí. Jednoduché a dvojité, podle plemene.
U husí je husa i houser zbarvena vždy stejně, žádný pohlavní dimorfismus - žádný colorsexing.
Husa česká nese okolo 15 vajec v jednom snáškovém cyklu. Pokud jí vejce odeberete a hnízdo zrušíte, donutíte ji asi po měsíci snést druhou snášku, kde je počet vajec již menší. odebírání vajec nemá na velikost snášky vliv. Pouze pokud nenahradíte snášku alespoň 5 podkladky, nutíte husu, aby si hnízdo lépe schovala a začne snášet jinde.
Hmotnost vajec české husy je minimálně 120g. Moje starší husy snáší 140-150g maximálně. Pokud máte vejce větší hmotnosti, pravděpodobně se nejedná o čistou češku. Dana.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.208
Děkuji vám Dano.
Nevíte, je možné, aby u "dvojitého podbřišku" (nevím zda je ten výraz korektní, něco jako u husy emdemské na vašem obrázku) byl jeden lalok výrazně menší než druhý?
Jedna má husa má jednoznačně jednoduchý podbřišek, ale začal být vidět až při snůšce. U druhé začal být vidět také až při snůšce, ale vypadá spíše jako jednoduchý podbřišek, který se tu a tam jakoby začíná scvrkávat i na boku, ale ne vždy (snad podle nažrání).
Až přestanou snášet tak se jim břicha (podbřišky) opět spraví do původních proporcí?
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.27
Dnes jsem zkoušel dvě ze čtyřech vejcí, neoplodněných, která měly husy po dobu jednoho měsíce jako podkladky. Původně měly pět, jedno prasklo.
Jedno vejce, zcela jistě s neporušenou skořápkou, vypadalo jako by byl žloutek roztřepán. Bílek byl žluto zelený a páchlo jako by se začínalo kazit. Patrně se do něj dostaly nějaké bakterie, ale jak když bylo neporušené, je mi záhadou.
Druhé vejce mělo viditelně zmléčnělý bílek a také již nevonělo jako čerstvé vejce. Asi bylo jedlé, ale nevonělo normálně takže také putovalo na kompost.
Další dvě vajíčka jsem zatím neměl sílu otestovat. Potřeboval jsem se najíst a ty pachy mi na lačný žaludek nedělaly dobře.
Jen mne tak napadá (chápejte, ta vajíčka byla husami každý večer zahřívána a podle pana Hladíka to tak v přírodě (převážně u oplodněných vajec) probíhá odjakživa a je to tak v pořádku) zda vajíčka, která skladujete přes měsíc v komoře v chladnu na tom nemohou být podobně?!
Dragoš
napsal(a):
Zdravým. přemýšlím si pořídit chovný kmen 2+1 husy slovenské. jaký je rozdíl od české kromě hmotnost. Líhne to tu někdo. Manželka zase chce Husy landenské. které jsou lepši a dobře sednou...Děkuji Drahoš.
Myslite husy suchovske (slovenske) tie udajne sedia ale su mansie ja mam landeksy a zrejme bude sediet tiez uvidime chodi na hniezdo ale nesedi tam nonstop este nepustial perie. a su podla mna obrovske oproti suchovskym.
gameness
napsal(a):
Myslite husy suchovske (slovenske) tie udajne sedia ale su mansie ja mam landeksy a zrejme bude sediet tiez uvidime chodi na hniezdo ale nesedi tam nonstop este nepustial perie. a su podla mna obrovske oproti suchovskym.
Já myslel husy slovenské. Ona je větší než česká a má nádherně krepováni krk, Delší než husa česká. Má je tady jedna paní krouškované v ČSCH UH. No nádherné
Drahoš.
gameness
napsal(a):
Muzete se mi ozvat mam chovny kmen hus suchovskych.
Zdravým. Mam jednu hroznou správu a jednu dobrou, Dobrá správa dnes 6 den sem prosvěcoval husy vejce a mam z 28- 21 oplozeních vajec.
Špatná správa, Pokazil se mí termostat na líhni, teplota v líhní 40 °C asi tak 15 minut mí trvalo všimnout si že nezhasla náhodou sem tam byl, Hned sem vypnul líheň a otevřel.Hned sem namontoval rego od plynového topení. za hodinu sem sehnal termostat a než sem ho dovezl a namontoval jela líheň v teplotách 37,4°C -38,6°C. Asi tak 4 Hodiny nouzově.Teď už normál 37,7°C - 38,0°C. Myslíte že to přežili. Samozřejmě budou v líhní dál a budu hlídat jestli se žijí
Drahoš.
Na jeseň som kúpil pár husí hus je landénka a gunár kríženec ale je o dosť večší od nej no ale čo sa nestalo na jar pekne nosila, nanosila 13 vajec, pekne sa o nich starala veččer ich zakryla senom a ráno odkryla ale asi jedenáste vajce som našiel vonku pred hniezdom rozbité, nevenoval som tomu veľkú pozornosť myslel som že jej vypadlo a pošliapali ho. Potom ešte donosila posledné 2 sadla ale nedalo mi to, bol tam smrad ako zo zkazených vajec a tak som pozrel po skoro 2 týždňocha čo tam nebolo z 12 vyjec sú už len 2 a jedno bolo rozpučené v hniezde to ono tak páchlo. Ak sa môžem spýtať čo jej to mohlo zobrať? Inak tie 2 vajcia si už skoro zýždeň drží tak neviem, sedí v maštali v starej drevenej bedničke na seno tak jediné čo ma napadá je potkan. Ďakujem a prajem veľa chovatelských úspechov a nech sa darý.
Dragoš
napsal(a):
Zdravím moc prosím o radu. Moje husy české koupené na burze v UH, ! Jsou Brojlerové. ! Naletěl sem prodejci. Kolik mám očekávat snesených vajec, Do dnešního dne mám 52 Ks vajec. Kolik mam čekat celkem. Mám 2 husy 1 rok staré i Houser.
moc vám děkuji za informaci
Drahoš
Dobrý den,
Opravdu tady není jediný chovatel který chová celoročně husy brojlerové, který by mě poradil kolik celkem nanesou vajec, abych si mohl spočítat kdy mám přestat dávat do líhně a nechal jim asi po 12 Ks každé?
Děkuji moc za pomoc
Drahoš
Dragoš
napsal(a):
Dobrý den,
Opravdu tady není jediný chovatel který chová celoročně husy brojlerové, který by mě poradil kolik celkem nanesou vajec, abych si mohl spočítat kdy mám přestat dávat do líhně a nechal jim asi po 12 Ks každé?
Děkuji moc za pomoc
Drahoš
Brojlerové husy nanesou 50-80 vajec, podle linie. To je jak sám vidíte hodně velký rozptyl, obzvlášť, když nevíte, zda jsou Vaše husy F1 nebo už nějaká další generace (což je pravděpodobnější)
Dále- brojlerky nesedí, nebo velice špatně, takže klidně vejce dávejte do líhně bez výčitek. Husy z toho smutné nebudou a Vy si ušetříte zklamání.
Dobrý den,
já bych tak dlouho vejce určitě nenechával. Sám vejce starší jak 10 dní už nenasazuji.
Co se týče napaječek, tak používám obyč plastové a do vody přidávám ACIDOMID.
Krmítka používám taky plastová zásobníková. Dobře dávkují a nerozhazují to z něj ven.
Krmení používám ENERGYS pro kachny. Do 3 týdnů KCH 1 a pak KCH 2. Pěkně rostou.
Já nasazuji vejce tak do 15.dne stáří. Ve starších příručkách se udává, že při optimálním skladování je možno vejce skladovat zhruba tak dlouho, jak dlouhou mají inkubaci.Protože ale doma málokdo zajistí optimální podmínky (teplotu, vlhkost), tak je lépe neskladovat déle než je poloviční doba inkubace.
Zdravím
Moc děkuji za rady všem. ACIDOMID sem neznal a pokládám za
skvělou volbu. Přikláním se k nasazování vajec ne starších jak
30 dní jako u přirozeného líhnutí, kdy si husa nanese 15 vajec za 30 dní a zasedne.za všechny rady jsem vděčny vaše zkušenostní jsou promne cenné.Děkují
Drahoš
Když to tu tak pročítám tak sem se rozhodla přidat i mou letošní zkušenost. Nelíhnu v líhni ale pod husou, mám husy české. Před týdnem z 12 vajíček 10 housat ale u druhé z 12 vajíček 9 housat a 4 do druhého dne uhynuly tak zbylo jen 5, všechno dělám pořád stejně a ty 4 sem obrečela byly krásný velký nevím co bylo špatně.
Já, za sebe, bych konstatoval, že ta oplozenost a líhnutí nebyla tak špatná. Sice jsem změnil značku líhně za "aušus", ale nechci to na to svádět, protože i diskuzní příspěvky mají určité procento v mém úspěchu. Člověk neomylný není a to co se tu dočtu, má svůj význam.Mám sice 5 druhů hus, včetně Cholmogorů, ale nedám dopustit na tyto diskuze. mají úspěch na mém úspěchu. Všem přeji velké nervy, trpělivost, výdrž a hodně úspěchu. Kdysi mi starý chovatel řekl, že co ti nesedí na bidle, to nemáš
Zdravím. Povedlo se 17 housat z 21 oplozeních vajec.1 se nedostal ven a 3 vyřazené 26 den líhnutí. Na poprvé se to dá
Drahoš.
Marketa01

XXX.XXX.92.218
Dobrý den, máme čisté husy české a k nim housera kříženého česká x labutí. Husy snesly po 12ti vejcích a zasedly. Nechala jsem jim po jednom podkladku. Snášely a sedí v boudkách. Třeba by boudka vaše husy více nalákala na sezení. fotky na FB https://www.facebook.com/profile.php?id=100005413785677.
josef.juzanin
napsal(a):
Tak letošní líhnutí tragédie- 16 vajec v líhni- 1 vejce čisté po cca 10 dnech nešel v noci proud takže přežilo/zbylo 5 vajec živých a nakonec se líhnou jen 2 a ještě není vyhráno.
Druhý letošní líhnutí hus opět mazec 15 vajec v líhni předevčírem 26 den inkubace zkouška ve vodě- 14 evidentně živých- dnes 28 den opět voda a ani jedno se ani necukne jsem z toho vedle ještě počkám pár dní ale vidím to opět bledě.
jkljkl

XXX.XXX.50.183
Ja jsem letos spokojeny.uz ted mam celkem 60 housat.Pod husou ceskou chocholatou ze 13 vajec 10 housat.Pak pod brojlerkou z 12 vajec 9housat.potom z biosky 25 a ted naposledy z 25 vajec 20 kousku.a to mi jeste 2 husy sedi.3 roky jsem zkousel lihnout v brinsee 380.Housata se vyvijela krasne a normalne, jen vzdy pri vyklubani nemela dost sily se dostat ven.Proto jsem to v brinsei vzdal a uz tam lihnu jen kurata plymutek.To je oarada.
jkljkl

XXX.XXX.50.183
Zdravím, líhnul jsem kamarádovi,30 vajec,4 byly čisté,2 odumřely během inkubace,24 kusů vyskákalo během 24 hodin.Joža.
David715

XXX.XXX.33.149
Dobrý den, co používáte za líheň?
HelenaK

XXX.XXX.132.124
Zdravím, dnes se z jednoho vajíčka vylíhla dvě housata. Jedno má tedy takovou zakroucenou hlavičku, ale prý by mělo přežít. Už jste se s tím někdo také setkal?
Nechal jsem nevyklubané vejce pod husama cholmogor, aby housátka hned netahaly ven a ještě aspoň jeden den seděly. Pepa
Uživatel s deaktivovaným účtem

gabriela955
napsal(a):
Zdravím. Je treba mlžit od prvního dne? Jak často?
V politice ano, ale jinak mlžit vejce není třeba od prvního dne.S intervalem poradí zkušenější.Jinak samozřejmě u vodní drůbeže vyšší vlhkost v líhni cca 60 % a v dolíhni kolem 75%.Při chlazení vajec je dobré je mlžit či postříkat vodou teplou okolo 30 - 35 st.
Dobrý den, chci se zeptat zkušenějších chovatelů hus, je možné aby v líhni real 24 byla teplota na vrchu husích vajec cca 2-3 cm pod vrškem líhně 39 stupnů, když na displeji je 37,8? Měřeno digitálním teploměrem s vlhkoměrem zakoupeným spolu s líhní.Před nasazením jsem měřil v prázdné líhni a ten samý teploměr i meteostanice ukazovaly 37,8, ale asi 10 cm od vrchu líhně na překlapovači. Trochu mě těch 39 stupnu děsí. Díky všem.
Dobrý den všem,
z mých poznatků vím, že líhně REAL se musí často kalibrovat, protože po čase ukazují stále teplotu nastavenou, ale v líhni je pak i přes 42 stupňů, což zárodky zabije. Já už 3 sezony používám obyčejné líhně CLEO 5 a ze 100% oplozenosti mívám líhnivost okolo 90-100% u vodní drůbeže. Teplotu si kontroluji nezávislým teploměrem a reguluji dle stáří vajec a výdeje tepla. Otáčím 2x denně a rosím vždy při otáčení od 3 dne.2-3 dny před líhnutím snížím teplotu na 37,2-37,5, nádobu naliji plnou vody a rosím vícekrát za den. K rosení používám převařenou vodu pokojové teploty do níž přidám ocet ( 0,5l vody a pol. lžíci octa), lépe se odvápňuje a měkne skořápka.
Hodně informací jsem ale nastudoval zde na diskuzním fóru a něčeho už dopídil praxí.
Díky za to a všem přeji hodně zdaru.
Dobrý den, nám letos dvě husy české nanesly dohromady jen 18 vajec.2 vyhodily z hnízda,2 byly čisté,1 jsem našla v zahradě (asi škodná) 2 zárodky odumřely hned ze začátku a 5 ti housátkům se nepodařilo vyklubat. to je veliká škoda. A 5 jich máme.A to poslední bojuje ještě ve vajíčku, tak snad se dolíhne.
Taky bych se ráda pochlubila. Poprvé chovám husy - husy české chocholaté. Jedna už vyseděla a vyvedla 8 housat z 12. Druhá husa teprve sedí, měly by se housátka vylíhnout asi za 2 týdny. Jen jsme ji museli oddělit od husy s mláďaty, porotže je chtěla vodit s ní a slezla z hnízda.
Stále jen prší a ráno těsně nad nulou, včera si to housátka cholmogor ale vynahradila. Pepa
gabriela955
napsal(a):
Zdravím, chcem sa opýtať - máme 4 týždňové húsatá ktorým vypadáva perie - nie moc, ale tak cca 5 cm fľaky. Krmivo máme energys, chlebík a trávičku, čierny čaj. Treba nejaké tablety? Máte skúsenosti? ďakujem
Zdravím, já u čtyřtýdenních ještě peří nemívám, jestli myslíte to chmýří a jsou chovány bez rodičů tak si mohou z nudy či zlozvyku to chmýří ožírat. Chce to zjistit, která to dělá jinak to začnou za chvíli dělat všechny. Vitamíny jsem nedával a s tímto jevem když se housata s rodiči pasou jsem se ještě nesetkal. Když jsem ale z líhně přidal vlhké house k již den starým suchým tak ty jej takhle začaly oždibovat. Nyní, když líhnu housata tak je smíchávám až když jsou všechny suché a čilé, jinak je umísťuji zvlášť. Pepa
Tak já se letos s housaty pochlubit nemůžu, mám 3 bílé husy, křížené brojlerky, napodzim jsme zabili starého housera, bylo po něm už málo housátek a koupila jsem s velkým nadšením housera nového, mladého německého, je to vitální divoch, páří se s husami podle předpisu, ale...ani jedno vejce už asi z 50ti vajec není oplodněné! ..to se mi za nejmín 20 let chovu hus nikdy nestalo, tak jsem smutná! vůbec netuším, čím to může být, ale asi budu muset toho vitálního divocha vyměnit.. tak jsem od kamarádky koupila pár vavec a mám aspon´5 krásných landéských housátek..
Naše divohusa před týdnem vyseděla 5 kousků.
Jeden byl od počátku slabý, málo žral a sotva chodil, proto byl poslán "do lázní" do sklepa pod žárovku. Je mu tam asi smutno, ale žije.
Druhej kousek má už několikátý den znečištěné okolí kloaky. Asi průjem, že? Žere a pije srovnatelně s ostatními. Co pro něj mohu udělat?
Dočetla jsem se, že u kuřat je příčinou průjmu často mírné na/podchlazení. Může to tak být i u housat? Bývá takto vyvolaný průjem infekční?
Housata jsou s rodiči v husníku, ven je zatím nepouštím. Dostávají směs KACH1, pampelišky, vodu s Acidomidem a Kombisolem (na střídačku, nemíchám). Čistou slámu každý den.
Zdejší veterinář je pejskař, ten mi leda napíše recept na něco z toho, co má v katalogu a pošle mě "do lékárny" (čti: do pr... ).
Ne-chovatel

XXX.XXX.140.150
Jen tak nahlas přemýšlím, co udělám s housaty v případě průjmu...
Jednak jsem si jistý, že žrádlo nechám kompletně na dospělých husách. Nebudu je krmit jako když je krmí člověk. Tedy předpokládám, že budou převážně žrát trávu, i když jim nabídnu i šrot s vitamíny a minerály, naklíčený ječmen,...
KCH1, kterou jsem také běžně používal je podle mne i možným zdrojem průjmu. Já ji dával kvůli minerálům a vitamínům, které jsem přimíchával.
No a k tomu co bych zkusil. Normálně heřmánkový čaj (po hodině-třech vylít), nebo přidat heřmánek do žrádla. Ten heřmánek na zklidnění, zánět, jako antibiotikum,... A pak klasicky černý čaj (na zastavení průjmu). Takhle bych kulíroval i sebe a nevidím důvod proč by to nemělo pomoci i husám (i když mají zažívání vyloženě průchozí - na to pamatovat). Druhá věc ovšem je zda a jak tomu houseti ten průjem vadí, třeba mu naopak prospívá aby se mu nepřemnožila špatná střevní mikroflóra (tedy s tím černým čajem zlehka, u člověka mnohdy stačí povařit 2g/litr vody, průběžně popíjeno, aby měl od urputných průjmů klid na celý den).
Radu na vitamín C tentokrát nedám, protože je málo informací a nejsem si jistý zda by byl vhodný. Nicméně platí to co jsem psával různě i loni a to co platí obecně - přiměřené množství vitamínu C napomáhá dobré imunitě, tedy i vypořádání se k de čím.
Samotný vitamín C průjem může způsobovat i podporovat a může při předávkování pravděpodobně i dráždit (kyselostí) kloaku.
Sám u sebe mám vyzkoušené relativně velké dávky (takové aby člověk během dne na mrazu a v průvanu neonemocněl) právě s tím černým čajem (vařeným kvůli průjmu - tedy bez cukru). Chutná to hrozně (tedy tam bylo vitamínu rozhodně dost), vypadat to také může hnusně (část čaje se může vysrážet), funguje to dobře, u zvířat neporadím (nechci).
Ne-chovatel

XXX.XXX.85.124
Ono je třeba si prostě uvědomit, že jak u lidí, tak i u zvířat se vyvíjí skladba střevní mikroflóry a s tím je přímo a totálně spojená i imunita, schopnost trávit,..
To že mají děti častěji průjmy i nemoci není pro nic a za nic. U zvířat je to stejné. Situaci, zda vůbec zasáhnout, musíte posoudit vy.
Jinak jak píši. Myslím, že při používání průmyslových krmiv (přinejmenším pro kachny) není průjem (alespoň občasný, či dočasný) vůbec nic neočekávatelného. Nechci nejrůznější výrobce krmiv zbytečně hanit, ale u mne skončili všichni. Tak ještě možná granulovaná peluška, vojtěška,... nebude-li někdy zbytí (před válkou a hladomorem, při stěhování na zimu,...).
Husy_divohusy
napsal(a):
Naše divohusa před týdnem vyseděla 5 kousků.
Jeden byl od počátku slabý, málo žral a sotva chodil, proto byl poslán "do lázní" do sklepa pod žárovku. Je mu tam asi smutno, ale žije.
Druhej kousek má už několikátý den znečištěné okolí kloaky. Asi průjem, že? Žere a pije srovnatelně s ostatními. Co pro něj mohu udělat?
Dočetla jsem se, že u kuřat je příčinou průjmu často mírné na/podchlazení. Může to tak být i u housat? Bývá takto vyvolaný průjem infekční?
Housata jsou s rodiči v husníku, ven je zatím nepouštím. Dostávají směs KACH1, pampelišky, vodu s Acidomidem a Kombisolem (na střídačku, nemíchám). Čistou slámu každý den.
Zdejší veterinář je pejskař, ten mi leda napíše recept na něco z toho, co má v katalogu a pošle mě "do lékárny" (čti: do pr... ).
Máte husy odčervené?zavřené v husníku se mohou rychle nakazit z infikovaného trusu dospělých! pokud máte housátka v suchu a teple, neměla by být podchlazená, ono vlhko zima umí své..nemohu více poradit, nikdy jsem průjmy u housat neměla...ještě ted´mám housátka v kuchyni se žárovkou, dávám jim směs Br1-protože máme také brojlery-, směs míchám se sekanými kopřivami a vařenými vejci, tedy jenom nasekanými bílky, k pití čistou vodu, nic nepřidávám, chutná jim velice, rostou jako z vody! tak posud´te situaci, já bych je prvně všechny odčervila, nejspíš Helmigal tablety, koupíte v lékárně..
Ne-chovatel

XXX.XXX.53.16
Neporadím. Ale někde jsem tu letos četl starší tip pro slepičí vejce v líhni, kdy se kuře nedokáže dostat skrze blánu a ta jak sesychá tak ho stáhne a uvězní ještě více.
V první řadě rosit, nepomůže-li pár kapek jedlého stolního oleje (aby blanka nezeschla).
Já měl loni problémy s kuřaty. Problém byl podle mne ve skladování vajec před líhnutím (kolísání teploty pod a nad 20°C + dlouhé skladování, delší jak 7 dnů) a možná, v menší míře, i dopravou. Ta kuřata byla prostě slabá kvůli lidem a ač to zní možná krutě, je dobře že nezůstala na živu.
P.S.
U hus jsou obalové blány mnohem silnější jak u slepic. Možná se i správně nechladilo, nebo se inkubovalo při vyšší teplotě. Vše uvádím bez vlastních zkušeností! Třeba se ozve i někdo vhodnější.
Děkuji nechovateli a ančovičce za reakce.
Odčervila jsem dospělé (bude mě to asi stát dobré vztahy, takové ponížení během vodění housat! ;-).
Ale na mladé si netroufám, vždyť bych je jistojistě předávkovala! Dávka 2.5% fenbendazolu (práškový Helmigal, jiný není k dostání) na 0.5 kg house je 0.1 g, jak to asi navážím? Ve vodě se to nerozpouští, takže roztokem si nepomůžu! (A té tablety bych jim musela dát taky míň než čtvrtinu...). Panacur je ještě koncentrovanější a odčervovadlům do pití nerozumím - jak se zajistí vypití správného množství?
Stran průjmu samotného: heřmánek patří do kategorie "nic nezkazí", ten jim dám, černý čaj... možná taky. A ještě mne napadlo aktivní uhlí (Endiaron), to jen projde střevem a detoxikuje, to by jim taky nemuselo ublížet, co?
Ne-chovatel

XXX.XXX.10.23
Já ten práškový Helmigal (Fenbendazol 25mg/g) loni míchal s chlebem a dělal kuličky. Normálně jsem ho takovou malou měrkou z vitamínu C všechen přebral, spočítal kolik to bylo dávek, kolik vychází na jednu dávku, kolik potřebuje kdo z drůbeže a patlal. Někde jsem tu o tom i psal, ale kde nevím, a nic jinak hodnotného tam stejně nebude uvedeno.
Nadávkujete to velmi přesně a bude to levné. Takže s chutí do toho. A o ten chleba se budou rvát tak, než zjistí že chutná divně pokud vůbec, že si budete muet brát některé bokem aby se jedni nepředávkovali a druzí neměli málo.
Nesnažte se celou dávku nacpat do jedné kuličky.
Helmigal tbl.10mg dávám ve 3-4 týdnech 1 tabletu na house a po 10 dnech zopakovat. Nebojte se, house nepředávkujete. Raději trochu vyšší dávka než poddávkovat a vypěstovat si rezistentní populaci červů.
I když jak se dívám, housata jsou v husníku a zavřená a je jim týden. Tak to začervení nebude. Vývoj červů trvá 14 dní a house se infikuje pastvou na pozemku, kde už předtím byly husy chovány. Já odčervuji po 14 dnech, kdy jdou na pastvu. Do 14 dní je držím na granulích, aby co nejvíce narostla a zesílila. Po vyhnání na pastvu se přírůstky zpomalí. Dana.
Ne-chovatel

XXX.XXX.234.247
Dobrý den Dano. Popsal jsem sice jak lze nadávkovat práškový Helmigal, ale právě vaše příspěvky ohledně odčervování mám myslím docela nastudované...
Nevybavuji si, že byste někdy zmiňovala průjem, a popravdě řečeno mne výzva k odčervení udivila a nečekal jsem že by byla vyslyšena. Nepletu-li se vždy jste uváděla jen kulhání či motorickou neschopnost a pak rychlý úhyn nedošlo-li k odčervení.
Možná byste to antihelmetikum měla ne-doporučit důrazněji (beru vás v téhle věci jako zdejší autoritu) nebo se zmínit i o průjmu... (abych si doplnil informaci).
Také tu letos někde zaznělo kulhání káčat nebo housat (myslím káčat) s tím že pomohlo dávat na noc do tepla. Tak jsem se chtěl zeptat, zda by začervené silnější/dospělejší house červy natolik zvládlo samo umravnit, kdyby mu člověk udělal vhodnější podmínky (méně zatěžující prostředí)? Ptám se proto, že někdo by mohl teď zajásat, že problém je vyřešen a později splakat nad výdělkem nebo si koledovat o problémy, zamořené prostředí,...
Ne-chovatel

XXX.XXX.129.96
Ještě jeden dotaz bych měl.
Dal jsem nějaká husí vejce i do líhně. Ještě je ale asi brzy a nic nemohu pořádně rozeznat. Nicméně jedno vejce má (podle mne) velkou vzduchovou mezeru a má ji na boku, tak trochu šikmo, ale ne klasicky u tupého konce vejce.
To je tak proč a co to znamená? Díky.
Ten průjem by také ukazoval spíše na prochladnutí nebo celkově nízkou teplotu při ustájení, ale zase proč jen u jednoho housete?
Já jsem reagovala spíše na to odčervení Helmigalem, jak to dělám já.
Myslím si, že jsem snad dostatečně upozornila na to, že pokud se napásla, tak to červi nebudou. Z trusu dospělých si myslím je nechytí. Tam jsou vajíčka. Housata se při pastvě nakazí larvami, vyskytujícími se na trávě. Alespoň u většiny cizopasných červů to tak funguje.
Já si myslím, že čím starší house, tím lépe se s cizopasníky vyrovnává. Ale nechejte housata zavřená 8-10 týdnů, bez pastvy. Pak už by teoreticky měla mít takovou hmotnost, že je případní začervení neoslabí a jsou schopna se s ním vyrovnat sama. Ale to je nepotvrzená hypotéza.
Já sama jsem jeden rok měla housata zavřená do 6 týdnů, bylo deštivé jaro a měla jsem volný nový kurník. Ven šla, když už byla v bílem prachovém peří a rostlo první dospělé opeření - prostě skorohusy. Do té doby se žádné kulhání neobjevilo. Ale stejně jsem nevydržela a po 3 týdnech na pastvě je preventivně odčervila. Podruhé už jsem neopakovala a všechny husy byly OK.
Nestandardně umístěné vzduchové bubliny jsem měla letos u poštou poslaných násadovek NH a ze všech se vyklubala zdravá kuřata v termínu. Také jsem panikařila a ptala se zde a bylo mi sděleno, že to proběhne OK. Tak si myslím, že to bude u vás také tak. Dana.
peopo22

XXX.XXX.166.76
Dobrý deň,
po nasadení husacích vajec po kačicu pižmovú sa nám vyliahlo 6 húsat zo 7 vajec.
Takže u nás spokojnosť .
Dobrý den,
nevím, jestli vám správně poradím, ale více se tady o tom psalo u papoušků.
Je možné, že se jedná o dvoužloutkové vejce. Je potřeba jí pomoci tím, že se okolí kloaky namaže rostlinným olejem, nebo lubrikačním gelem a jemně masíruje a pomáhá vejci ven. Je třeba dát ale pozor na rozbití vejce, to by mohlo mít neblahé následky.
Nevím, jestli vám tato odpověď pomůže, snad jo.
Přeji ať se vše podaří a máte zdravý odchov.
Výborně díky moc za info.
Včera před půlnocí už na mě začalo housátko pípat.
Ráno jsem mu pomohl odlámat další kousky skořápky, ale tu blanku pod skořápkou oddělávat nemůžu, začne mu hned téct krev. Teplotu mám na 37,5 °C tak to snížím a co se týče vlhkosti.
Mám líheň Covina 24 Super a ať dělám co dělám vlhkost se drží na max.49 - 50%. Mám zatopené všechny kanálky, na roštu jsou tři podšálky od kafe i s houbičkama.No asi ta líheň na líhnutí housátek moc dobrá není. Toto je jediné house z 21 kousků, co se začalo líhnout a dnes je to už 34-tý den a ještě není venku. V pátek tam dám dalších 14 vajec a jestli ani z toho nic nebude tak v ní budu líhnout jen kuřátka. Ještě jednou vám moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
dle toho, co píšete, budete mít vlhkost určitě vyšší než 50%. Housátku určitě nepomáhejte, jestli zobáčkem protrhlo blanku, tak dýchat může. V blance jsou cévy a housátko by mohlo vykrvácet. Divné ale je, že tam je už 34 den. Mohl jste mít špatnou teplotu od začátku. U těchto líhní je dle mého potřeba kontrolovat teplotu ještě druhým teploměrem.
Já měl REAL 49 a úspěchy děs a hrůza , tak jsem ji prodal a koupil si obyčejné CLEO 5. V těch už 3 sezonu líhnu úplně bez problémů s 90-95% úspěšností. Sice se s nimi "mazlím", když šteluji teplotu a otáčím, ale úspěchy jsou.
Přeji i vám hodně úspěchů.
Dobrý den,
Já jsem letos poprvé líhnul v real 24 a taky jsem zklamaný. Z 24 husích vajec 18 oplodněných a vše se jevilo ok až do dolíhnutí. Po přeložení 26 den na lísku jsem vajíčka pokropil a většina se jich začala hýbat. Už 28 den se jedno naklobalo a za den a půl se i vyklubalo. Poté ještě jedno se s obtížemi samo vyklubalo a dvě se pouze naklobali. Těm jsem po dvou dnech musel pomoci z vajíčka(strašně tvrdá a suchá skořápka), ale jedno stejně uhynulo. Dle mého laického názoru je velmi obtížné udržet v líhni vlhkost nad 80 i přes rosení octovou vodou, nebot po rosení se vlhkost krátkodobě zvýšila na 80-90 %, ale během chvilky opět ventilátor vlhkost vyfouk. Zbylá vajíčka jsem rozbil a ve všech byla plně vyvinutá housata a většina měla už i zobáček ve vzduchové mezeře.Ted jsem nasadil druhou várku a zatím 11 den z 20 vajec 19 oplodněných. Trochu se bojim dolíhnutí a asi si seženu nějakou starou líhen na dolíhnutí bez nuceného oběhu. Nemate někdo zkušenost jestli by na dolíhnutí nepomohlo kvůli zvýšení vlhkosti odpojit ventilátor.
Díky za rady Honza.
Dobrý den Honzo,
ještě jsem hodně četl, že pomáhá přidaná miska s vodou a v ní houba. Já osobně bych ventilátor neodpojoval. Ale u těchto líhní je asi opravdu problém s teplotou. Displej sice ukazuje nějakou, ale ve skutečnosti může být jiná. Já osobně používám ještě lihový lékařský teploměr, který mi ukáže, jaká tam byla mezi otáčením největší teplota. Jak už jsem ale psal, této líhně jsem se zbavil, dnes mám 6 obyčejných (CLEO 5) a z toho jednu používám jako dolíheň, kvůli čištění a desinfekci. Co se naklube, tak opravdu skoro vše se vylíhne. Ať jsou to husy, kachny, krůty, křepelky nebo jen slepice.
ForumRomanum
napsal(a):
Výborně díky moc za info.
Včera před půlnocí už na mě začalo housátko pípat.
Ráno jsem mu pomohl odlámat další kousky skořápky, ale tu blanku pod skořápkou oddělávat nemůžu, začne mu hned téct krev. Teplotu mám na 37,5 °C tak to snížím a co se týče vlhkosti.
Mám líheň Covina 24 Super a ať dělám co dělám vlhkost se drží na max.49 - 50%. Mám zatopené všechny kanálky, na roštu jsou tři podšálky od kafe i s houbičkama.No asi ta líheň na líhnutí housátek moc dobrá není. Toto je jediné house z 21 kousků, co se začalo líhnout a dnes je to už 34-tý den a ještě není venku. V pátek tam dám dalších 14 vajec a jestli ani z toho nic nebude tak v ní budu líhnout jen kuřátka. Ještě jednou vám moc děkuji za odpověď.
Zdravím, mám taky Covinu 24 Super, líhnu v ní kuřata. Také jsem bojovala s tou vlhkostí a když jsem to porovnávala s rcomkou co mám taky, tak jsem si říkala, že není možný tolik větracích otvorů. Navíc do té líhně denně naliju tak 150ml vody.
Nakonec jsem na dolíhnutí nalila vodu úplně na celé dno, i tu střední část. A v líhni mám už trvale zakrytou polovinu větracích otvorů (na fotce jsou to barevné hříbky z dětské hry logic). Podařilo se mi vlhkost dostat na 65%.
Jinak běžně mám při nalité jedné nádržce vody vlhkost 40%. Pomůže taky v době líhnutí v místnosti kde je líheň umístit třeba sušák s prádlem.
Dobrý den, přesně tak skořápka je děsně tvrdá a suchá. Tácky plné vody s houbičkama tam mám tři, vlhkost krátkodobě vyskočí na 80% a za pár desítek minut 49 - 50%. Větrací otvory tam mám také z poloviny zadělané. Teplota nastavená na líhňovém termostatu se musí neustále korigovat. Uvnitř líhně mám ještě jeden teploměr s vlhkoměrem a někdy mám termostat na líhni nastavený na 34,9 ale skutečná teplota je 37,5 a jindy musím nastavit 37,1 abych byla skutečná teplota 37,5. Ladím to tak vždycky zhruba hodinu, než si teplota sedne a drží. Ladím teplotu vždy po chlazení vajec, pak už drží. Líheň mám v místnosti kde je vlhkost 54 % a teplota asi 20 - 22 °C.
Dneska večer to bude 36 hodin co se housátko proklubalo.
Nevím jestli přežije. Ano jsem z této líhně velmi zklamaný.
ForumRomanum
napsal(a):
Dobrý den, přesně tak skořápka je děsně tvrdá a suchá. Tácky plné vody s houbičkama tam mám tři, vlhkost krátkodobě vyskočí na 80% a za pár desítek minut 49 - 50%. Větrací otvory tam mám také z poloviny zadělané. Teplota nastavená na líhňovém termostatu se musí neustále korigovat. Uvnitř líhně mám ještě jeden teploměr s vlhkoměrem a někdy mám termostat na líhni nastavený na 34,9 ale skutečná teplota je 37,5 a jindy musím nastavit 37,1 abych byla skutečná teplota 37,5. Ladím to tak vždycky zhruba hodinu, než si teplota sedne a drží. Ladím teplotu vždy po chlazení vajec, pak už drží. Líheň mám v místnosti kde je vlhkost 54 % a teplota asi 20 - 22 °C.
Dneska večer to bude 36 hodin co se housátko proklubalo.
Nevím jestli přežije. Ano jsem z této líhně velmi zklamaný.
Podle toho, co píšete, to nebude ani tak vlhkost, ale spíše vidím problém v teplotě. Já mám sice stolovou bez ventilátoru, ale při okolní teplotě 24°C mám vypínací teplotu nastavenou na 37,8°C. Teplota líhnutí husí je 37,7°C a v dolíhni 37,2-37,5°C. Mám teplotu v dolíhni na 37,5 vypínací. U vás bych tipovala, že je celkově teplota nižší, než je potřeba a housata jsou na vylíhnutí slabá. Doporučuji zakoupit pořádný teploměr - tzv. kalibrační, který s přesností na setiny zaručuje správnou teplotu (je označený, jako vhodný pro kalibraci laboratorních teploměrů). Jinak se konce asi nedoberete.
Tip na dolíhnutí - dejte líheň do koupelny a sušte prádlo.
Zdravé a silné house si i tvrdší skořápku proklove samo. Dana.
No možná to teplotou je.
Mám tam čidlo z meteostanice EMOS, nakolik je zkalibrované netuším.
Když byla líheň nová naivně jsem věřil, že když na digitálním termostatu líhně nastavím 37,7 °C tak to platí. Druhý den jsem tam dal toto čidlo a ukazovalo mě to 40,2 °C což mě šokovalo.
Zkusím tam dat ještě rtuťový teploměr a seženu si ten kalibrovaný teploměr s vlhkoměrem.
Je to meje první líhnutí, tak O.K. sžíváme se s líhní, beru. V pátek spustím druhé kolo s novými vajíčky, s kalibrovaným teploměrem a vlhkoměrem.
Tak to jsem na vás zvědavá. Já jsem tady taky přeměřovala v Covině (taky mi to ukazovalo že je tam chvílema 40,2 stupně). Nakonec jsem to vzdala, zavolala jsem manžela a ten mi vysvětlil, že ta topná spirála v Covině má zkrátka větší rozkmit teplot. Jednak to spíná až když je teplota na 37 a pak to sice vypne, ale setrvačností se to dostane na tu vysokou hodnotu. Nakonec jsem spíš sledovala teplotu vajec. Protože mám ještě rcomky (kde je topný kabel a teplota tam nemá takový rozkmit), tak jsem porovnala teplotu vajec z obou líhní a Covině jsem podle toho (v mém případě ubrala teplotu na 37,5 a na dolíhnutí 37,3). A začala jsem prohazovat umístění vajec v líhni, protože mi přijde, že i na různých místech v líhni byla jinak nahřátá vejce.
Já při líhnutí housat snížím teplotu asi na 37-37,5 C a vejce často rosím, vejce už neobracejte a nechlad´te, husa polední den při líhnutí také už neslézá z hnízda a zahřívá líhnoucí se malá housátka, jsou mokrá, prostydla by! vajíčka před líhnutím dávám do misky s teplou vodou, ne horkou! -živá housátka se hýbou ve vejci, až vejce na vodě poskakuje! neživá vajíčka jsou na omak v dlani chladná, živá jsou horká! tak hodně štěstí!
Dobrý den všem chovatelům a chovatelkám,
tak mám nasazenou druhou várku housat v real 24 a zatím z 20 vajec je 19 oplodněných(houser je kabrnák) a stále přemýšlím jak ke konci udržet vlhkost na min 80% po delší dobu. Teď mám takový nápad, zatím nevyzkoušený, že bych do líhně vložil micku s vodou a do misky bych dal vzduchovací kamínek z akvária a celé to přikryl kapesníkem. Na akvárku se vždy tvořily kapky vody. No uvidím. Ještě se chci zeptat zkušenějších je možné podstrčit část vajec na dolíhnutí huse s tím že by husa seděla jen 14 dní. Díky za rady Honza.
Na odpařování má velký vliv plocha hladiny v misce, ani ne tak objem vody, kamínek odpar určitě zvětší. Já jsem letos dala také vejce na první týden do líhně a potom ta oplozená podstrčila huse na dolíhnutí. Je to jistější než v líhni, husa vytvoří přesně ty podmínky, které vejce potřebuje. Jestli ji 14 dní stačí, to nemám vyzkoušené, mně husa seděla stejně dlouho, jako byla vejce v líhni. Dana.
Já jsem měla dvacet let starou líhen Bios 90, v té jsem líhla husy, nikdy žádný vlhkoměr, teplotu jsem měřila dvěma lékařskými rtutovými teploměry, na dno líhně jsem položila namočený úklidový hadr, dvakrát denně jsem vajíčka obracela, občas pokropila, hlavně ke konci líhnutí a všechna oplozená vajíčka se na devadesát procent vylíhla bez problémů!...po letech se rozbila vyhřívací spirála, manžel mi líhen předělal na´digitální a je to v háji, termostat není zkalibrovaný, nějak jsem teplotu musela vychytat s pomocí opět lékařských teploměrů, zkusmo jsem nasadila deset vajec, byla oplodněná, ale vyklubala se jen polovina, pět housat, takže digi vyhodím... a Honzovi - rozseděná husa určitě vejce se svými (pokud sedí na vejcích), housata z jiných nalíhnutých, vysedí, ale nepíšete, jak dlouho sedí na svých, pokud by se housata vylíhla dřív, než ostatní, musel byste je hlídat a vzít je od ní, aby ze svých vajec neutekla a seděla dál..nepíšete přesně, jak husa sedí..
Dobrý večer,
zapomněl jsem napsat, že mi husa sedí asi 4 dny na 10 vejcích z února co jsem nechal jako podkladky. V líhni mám 19 oplodněných vajec 16 dní nasezelých a uvažuji, že bych 8-10 vajec podstrčil huse k dolíhnutí. Jen nevím jestli těch cca 14 dní o co by se vylíhla housata dříve husa respektovala a housata vodila, nebo jestli by jí pud nevelel sedět zbylých 14 dní. Husa je kříženka landesky a pomořanky a je prvnička.
Dobrý,
mne vyšli husatá z pod lindovskej husy.Potrebovala by som poradit.Vyliahli sa mi aj káčata po štyroch dnoch sa im na vnutorných očných viečkach začal robyt biely povlak, začali byt malatne a lenive, prestali jest a nakoniec mali problém aj s rovnováhov. Vnútry na oku sa im urobil biely fliačik a mne sa vidí ako by aj nan oslepli., nakoniec najslabšie zdochli.Pprosím neviete mi niekto poradit.