O kurníku pro dospělé slepice již mám určité představy. Kuřata od cca 6 týdnů chci odchovávat mimo výběh pro slepice v částečně zastřešené venkovnívoliéře 2 x 5 m. V tomto prostoru chci vytvořit jakýsi kurník pro věkové období 6 týdnů...až několik měsíců (než dodělám nový velký kurník a oplotím výběh). Budou tam kuřata z líhně na 24 vajec (tedy 15-20 kuřat dle toho jak se zadaří). Jak by toto zařízení mělo vypadat co do velikosti a vybavení aby nějakou dobu kuřatům stačilo? Od kdy potřebují kuřata hřady? Stačí na první období jen podestýlka? Kolik měsíců s tím vydržím? S drůbeží začínám, proto se ptám. Díky za rady.
Dobrý den, pokud by to bylo možné, pak se mi jeví jako nejlepší použít rovnou velký kurník. Ono jde o to, že v několika měsících bude kuře skoro tak velké jako dospělá slepice či kohout, proto se mi zdá praktičtější věnovat čas, energii a prostředky do stavby velkého kurníku. Pokud by to nešlo a realizoval byste nějaké provizorium, pak bych si s tím moc hlavu nelámal.1,5 x 1m by, myslím, mělo stačit. Hřady bych udělal. Jednak se mi to jeví jako hygieničtější pro kuřata, která nebudou ležet ve vlastních výkalech, a jednak pro Vás, protože nebudete muset měnit podestýlku denně. Šestitýdenní kuře už si rádo vyskočí na bidýlko.
Nakonec jsem to vyřešil vybudováním voliéry 5 x 2m se zabudovaným kurníkem a výběhem na velkou část zahrady. Tvořil jsem za pochodu, takže kurník není zdaleka ideálně řešen. Hrubě jsem podcenil růstové schopnosti a velikost Australek, tudíž nezbylo než průběžně redukovat stavy. Ještě stále je tam 5 Australek,7 plymutek a 3 Orlovky. Zatím se srovnají a do zimy ubude 5-6 kohoutů a přibudou 2 Araukany. Kurník jsem řešil zbytečně složitě. Celé horní patro jsou hřady v rovině. Trusné stoly, které tvoří strop spodního patra jsou volně vyjímatelné. Ze spodního patra do horního vede vniřní žebříček. Obě patra mají vchod, ale většinou slepice večer chodí vrchem a ráno jdou ven spodem. Ve spodním patře jsou 3 snášková hnízda. Večer zavřu - ráno si slepice zatlačením na dvířka otevřou samy a ve voliéře čekají až se vyspím a pustím je do zahrady. Vidím to svoje dílo maximálně na 10-12 kusů. Na jaře dobuduji kolmo na tuto voliéru druhou o velikosti cca 4 x 1.25m pro odchov kuřic či výkrm kohoutů.
bronda
napsal(a):
Nakonec jsem to vyřešil vybudováním voliéry 5 x 2m se zabudovaným kurníkem a výběhem na velkou část zahrady. Tvořil jsem za pochodu, takže kurník není zdaleka ideálně řešen. Hrubě jsem podcenil růstové schopnosti a velikost Australek, tudíž nezbylo než průběžně redukovat stavy. Ještě stále je tam 5 Australek,7 plymutek a 3 Orlovky. Zatím se srovnají a do zimy ubude 5-6 kohoutů a přibudou 2 Araukany. Kurník jsem řešil zbytečně složitě. Celé horní patro jsou hřady v rovině. Trusné stoly, které tvoří strop spodního patra jsou volně vyjímatelné. Ze spodního patra do horního vede vniřní žebříček. Obě patra mají vchod, ale většinou slepice večer chodí vrchem a ráno jdou ven spodem. Ve spodním patře jsou 3 snášková hnízda. Večer zavřu - ráno si slepice zatlačením na dvířka otevřou samy a ve voliéře čekají až se vyspím a pustím je do zahrady. Vidím to svoje dílo maximálně na 10-12 kusů. Na jaře dobuduji kolmo na tuto voliéru druhou o velikosti cca 4 x 1.25m pro odchov kuřic či výkrm kohoutů.
Parádní!
Mám na 9 slepiček na 3 snášková hnízda. Zatím snáší pouze 4 australky, ale tak, že téměř současně, takže na hnízdech je plno. Kolem Vánoc by mohly začít snášet 4 plymutky a pak ještě araukana. Zajímá mne, zda si počkají ve frontě, když to na ně přijde, či začnou zanášet někam jinam. Tudíž, zda by bylo vhodné nějaká snášková hnízda mimo kurník dodělat, i když 3 hnízda na 9 slepic teoreticky postačuje.
Řešil jsem, jak zateplit na zimu nezateplený kurník tak, abych nepřispěl k množení parazitů. Nakonec jsem přistoupil k zaplachtování voliéry ze všech stran (výrobce levných a kvalitních plachet na míru jsem objevil v Bystřici pod Hostýnem). Variantu zaplachtování zde v diskusi uváděl, tuším, merfi (ten myslím psal o agrofolii a do budoucna o lexanu - to by ale bylo dražší). Zateplení budu řešit sezónním zasunutím polystyrenových desek mezi vnější stěnu kurníku a pletivo voliery + polystyrenové desky na strop kurníku. Nezateplena zůstane přední stěna a dno, ale zase slepice hřadují v patře, takže by to mělo stačit. Slepice se k ozobávání nedostanou a na jaře, jak sundám plachty, dám pryč i zateplení. Instaloval jsem do voliéry i do kurníku digitální teploměry. Zatím bez bočních zateplení (jen polystyrén na stropě) to v noci vypadalo tak, že když venku bylo -0,5 pak ve voliéře +0.5 a v kurníku si to zadýchali na 7 oC.
bronda
napsal(a):
Mám na 9 slepiček na 3 snášková hnízda. Zatím snáší pouze 4 australky, ale tak, že téměř současně, takže na hnízdech je plno. Kolem Vánoc by mohly začít snášet 4 plymutky a pak ještě araukana. Zajímá mne, zda si počkají ve frontě, když to na ně přijde, či začnou zanášet někam jinam. Tudíž, zda by bylo vhodné nějaká snášková hnízda mimo kurník dodělat, i když 3 hnízda na 9 slepic teoreticky postačuje.
Mám cca 50 slepiček, z toho asi 20 letošních kuřic, co ještě nesnáší. Spí ve zděném kurníku, kde mají 6 snáškových hnízd ve výšce, vedle sebe, v šeru. Když se na ně jdu dopoledne podívat, nebo sebrat vejce, najdu i 3 pipiny v jednom hnízdě jako pyramidu a další sedí na boku a čeká, snad až ta ve spodu odejde. Klidně dvě hnízda jsou ůplně prázdná. Mají prostě svoje OBLÍBENÁ. Jen párkrát se mi stalo, že bylo obsazeno všude, ale jakmile se zvedla ta pipka z jejich oblíbeného hnízda, hned tam další přelezla a vejce snesla tam. Takže mám pravidelně vajíčka pouze ve třech hnízdech ze šesti, takže musím odebírat, aby mi je nerozmačkaly, jak si na ně sedají. Andrea.
andreakiss
napsal(a):
Mám cca 50 slepiček, z toho asi 20 letošních kuřic, co ještě nesnáší. Spí ve zděném kurníku, kde mají 6 snáškových hnízd ve výšce, vedle sebe, v šeru. Když se na ně jdu dopoledne podívat, nebo sebrat vejce, najdu i 3 pipiny v jednom hnízdě jako pyramidu a další sedí na boku a čeká, snad až ta ve spodu odejde. Klidně dvě hnízda jsou ůplně prázdná. Mají prostě svoje OBLÍBENÁ. Jen párkrát se mi stalo, že bylo obsazeno všude, ale jakmile se zvedla ta pipka z jejich oblíbeného hnízda, hned tam další přelezla a vejce snesla tam. Takže mám pravidelně vajíčka pouze ve třech hnízdech ze šesti, takže musím odebírat, aby mi je nerozmačkaly, jak si na ně sedají. Andrea.
Dobrý večer, dejte do ostatních hnízd podkladky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podkladky v tomto případě nic neřeší, slepice už mají prostě svá oblíbená místa.Mám také kolem 45 slepic a kuřic, a ať už tam podkladky jsou či nikoliv, většina vajec je jen v těch tzv. top kukaních.Podkladek je dobrý pokud máte nové kuřice či slepice, aby se rychleji zorientovali kam s ním(vejcem).