Lihen Covina Super 24 – zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2015 11:57
anuafi

XXX.XXX.74.78

Dobry den mate nekdo zkusensoti z touhle líhní ? COVINA SUPER 24 dekuji za slusnou odpoved.

5.4.2015 13:08
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Máme jí doma od června 2013. Moc spokojená nejsem. Na líhnutí křepelek je výborná. Ale zbytek mi v tom moc líhnout nejde. Problém je s vlhkostí. Koupila jsem letos vlhkoměr a zjistila jsem, že na vlhkost kolem 50 se dostanu jen když celé dno i střední část doliju vodou. Dolíheň je úplná katasrofa, rosím, a to je jediná šance, jak tam aspoň dočasně zvýšit vlhkost.
Teď chci přidat i na teplotě. V návodu je nastavit 37,7 teplotu, ale podle mě to v reálu v líhni není. Líhne se 21. a hlavně 22 tý den. A navíc mi začal i klepat motorek.
Kvůli tomu jsem koupila druhou líheň rcom king suro 20. Tady je automaické hlídání vlhkosti. Sice mi tu nevyhovuje skládání vajec do řádku, určitě má líheň menší kapacitu. A hlavně nepříjemně cvaká při naklápění. Ale vidím výhodu v automatickém nastavení vlhkosti.
Co ještě můžu srovnat, tak do Coviny naliju během 3 týdnů tak 2 litry vody, do rcom max 0,5 litru to tak hadičkou odebere z lahve. Rcom má jeden ventilační otvor, Covina jich má 6.
Jinak v Covině je otáčecí rošt na vejce umístěný ve vidličkách. Po předělání líhně na dolíheň a líhnutí se sem tam kuře šprajcne za tu vidličku. Není ani výjimka, že křepelka občas strčí nohu do mezery mezi roštem - sítem z plastu a spodním dílem líhně.

5.4.2015 13:16
veraboskova

XXX.XXX.174.250

7.4.2015 21:43
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Včera jsme vymýšleli, jak zvednout vlhkost v Covině. Napadlo nás žínka pěnová na nádobí. Na krajích nastřihnout a prostrčit mřížkou, aby sála vodu ze dna. Nedávala jsem tedy otočný rošt, otáčím ručně. Vyžaduje to dolívat vodu do středové části. Což zvenku nejde.
Ale efekt to má, vlhkost se drží na 55 - 60, což je o 10 víc než bylo.
Dlouhodobě zatím nevyzkoušeno...

9.6.2015 19:04
kk

XXX.XXX.172.14

Zdravím, tuto líheň máme už taky nějaký ten rok. No první roky nevyvolala moc spokojenosti, ale je pravda že jsem ji plnila cizími vejci...letos jsme se rozhodli trochu experimentovat s vlastními vejci...a ano souhlasím zvýšit vlhkost především v období klubání se dá pomocí ručníku nebo té houbičky atd. to se nám taky osvědčilo, nicméně dávali jsme ji po obvodu...ve středu líhně se nám dařilo nejpřesněji držet teplotu. koupili jsme plně automatickou na 24 vajec...můj návod zní..vykuchala jsem automatický obracák...je uplně k ničemu a dala jsem tam mřížku z dolíhně...na dno jsem nalila vodu do všech tří oddělení. Od středu jsem začala skládat vejce...okraje jsem nechala volné..cca 20vajec slepičích koupila jsem si obyčejný teploměr s drátkovým čidlem...a ten jsem položila na vejce...hned jsem zjistila proč líhnutí v minulých dvou letech bylo na prd...teplota nastavená na termostatu 37,7 ve skutečnosti odpovídala téměř 41 stupňům...vlastně sem si ty vajíčka vařila smajlík takže jsem si vychytala dle teploměru cca orientačně, aby odpovídala požadavkům na líhnutí...taky záleží hodně jaká je teplota i vlhkost v místnosti...asi musí vychytat každý sám a poupravit si to na tom termostatu...no a hurá na líhnutí..odlíhla jsem jak husy, tak kuřata. obracela jsem jednou dvakrát denně občas jsem i zapomněla husí jsem víc rosila pravda a ke konci líhnutí jsem přidala ten mokrý ručník kvuli vlhkosti a vylíhlo se v termínu a v pohodě...je pravda, že husí jsem jen zkoušela a dala jsem tam jen 5 vajec co se nevlezlo pod husu... byly to nejstarší vajíčka a tak sem si řekla, že to zkusím...z pěti bylo oplodněných jen dvě, ale ty se vylíhly a pak jsme ještě dolíhly a doklubaly jedno promáčklé vejce z pod husy smajlík a slípky jdou poměrně v pohodě...za tři dny započnu další experimentování smajlík tak uvidíme jestli teď ty líhnutí nebyly jen náhoda...říkala jsem si že prostě budu zkoušet a vychytávat. myslím že by líhni pomohlo i zateplení polystyrenem, aby držela vyrovnanější teplotu...protože u středu je teplota nižší než u krajů..kde je topná spirála. Nicméně v tom středu se teplota držela konstantnější, nebyl takový problém to uhlídat plus mínus půl stupeň. Tak držím palce. Znovu bych si ji už teda nekoupila, ale když už je doma tak ji přeci nevyhodím.

10.6.2015 09:06
2mazutak

XXX.XXX.90.153

No, hezký článek.to mně utvrzuje v tom že tyto líhně kovina, real, kleo, iq103 jsou šunty drahé i zadarmo.když tu potom čtu, jak to lidi vylepšují, zateplují zvyšují vlhkost, je to zároven k smíchu i k pláči.zvláště ta IQ103připomínají dva lavory s tamagočim, už na pohled forové zpracování, a podle všech příspěvků, co kus to originál, každý se chová jinak.aby nakonec nezačly mrazit.ty ukrajinský jsou to samé.jeden si tu dokonce liboval jak dobře nenakoupil ukrajinku, ale že dal vpodstatě 2500korun za polystyrenovou krabici mu nedošlo.zajímavé by bylo, zjistit skutečnou hodnotu a výrobní hodnotu.asi by jsme se všichni divili.taky jsem o některé z nich uvažoval, ale podle těchto různých přízpěvků jsem si řekl, to by v tom byl čert, abych si něco takového neudělal sám.a dnes mám dvě, téměř zdarma.jednu kulatou s přirozeným prouděním vzduchu na 20 vajec, a jednu skřínovou s ventilátorem na 50 vajec.a jak jsm uvedl, krom jednoho top.tělesa, termostatu a ventilátoru vše zdarma a pak už jen vlastní práce krou nepočítám tu beru jako zábavu.

10.6.2015 09:23
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Ne každý má doma kutila aby vyrobil doma líheň. Když člověk kupuje první líheň, tak si říká, že to bude už funkční samo o sobě. Vůbec tak nějak nepočítá, že to líhnutí není taková brnkačka a že za tu cenu kolik to stojí by to ještě vyžadovalo nějaké vychytávky. Mě ta líheň Covina super 24 automat před dvěma lety stála asi 4700 kč. Takže levná nebyla.

11.6.2015 05:50
kk

XXX.XXX.172.14

No věřte nevěřte i při ceně cca 5tis je to stále levná líheň...já osobně jsem ji kupovala v době, kdy tady vyběhla na trh a moc recenzí o ní nebylo...navíc jako absolutní nezkušenec...prostě jsem si chtěla doma zkusit vylíhnout a vubec nic jsem o tom nevěděla. Dnes po přečtení spousty článků diskuzí a knížek..už bych si ji taky nekoupila...ale znám spoustu lidiček co líhnou v těch levnějších líhních a jsou spokojeni...takže to je zkrátka na každém. Je fajn, že čím dál víc lidí se zase vrací k chovatelství a zkouší s větším či menším úspěchem líhnout...takže přeji všem hodně úspěchů a hlavně trpělivosti...a zkoušet, zkoušet a nevzdávat

11.6.2015 11:37
noname

XXX.XXX.64.7

Myslim si kazda liahen ci uz tie lacne alebo tie drahe treba dostelovat teplomerom a vlhkomerom ja osobne som mal aj real aj drahsie a vsetky trebalo jemne doladit hlavne vlhkost ale hlavni rozdiel je v tom ze po skalibrobani drahej liahne je to perfektne nakolko su tam teplotne ci vlhkostne odchilky minimalne (max.0.2C) pricom tie lacnejsie je to uz o nie co horsie mam doma aj robenu liahen s polistirenovej krabice a elektriniky mozno v hodnote 20 eur a je super len to treba obracat rucne a na to ja uz bohuzial nemam cas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík